Veel wintersporters vragen zich af welke lengte ski ze nodig hebben, want hoe lang moet een ski precies zijn voor jouw niveau en gebruik? Dit hangt van een aantal zaken af. In de eerste plaats je skistijl, de gewenste bochten, het type ski en of je graag op de piste skiet of juist off-piste gaat. En verder is je eigen voorkeur niet onbelangrijk. Om een handvat te hebben zijn er een aantal richtlijnen opgesteld om tot de juiste skikeuze te komen.

Lengte pisteski versus lichaamslengte

De tijd dat ski’s veel langer zijn dan je eigen lichaamslengte ligt ver achter ons. Deze lange ski’s waren nodig om de skiër stabiliteit en drijfvermogen te geven. Tegenwoordig kan dat met veel kortere ski’s. Dat komt goed uit, want korte ski’s draaien eenvoudiger, kosten minder kracht en zorgen voor minder stress op je knieën. Ga echter niet te ver, en kies niet voor te korte ski’s. Als ski’s te kort worden verlies je juist weer stabiliteit en dat staat een goede leercurve in de weg. Als basisregel geldt dat pisteski’s 10 tot 20 centimeter korter kunnen zijn dan je lichaamslengte. Begin je met skiën dan mag het nog fractie korter zijn, en dan is schouderhoogte een mooi uitgangspunt.

Skilengte-tabel pisteski’s (basisregel)

Lengte persoon in cm Lengte ski beginner in cm Lengte ski gevorderde in cm Lengte ski allmountain in cm
190 170-180 175-185 180-190
185 165-175 170-180 180-185
180 160-170 165-175 175-180
175 155-165 160-170 170-175
170 150-160 155-165 165-170
165 145-155 150-160 160-165
160 140-150 145-155 155-160

Welke factoren spelen nog meer mee bij de lengtemaat van een ski?

Het mag voor zich spreken dat niet iedere ski en skiër in de basisregel past. Er zijn nog meer factoren die meespelen in het bepalen van de juiste skilengte:

  • Technisch niveau van de skiër: hoe beter je skiet, hoe eenvoudiger je overweg kunt met langere ski’s. Met een langere ski kun je in principe harder skiën. Te lange ski’s kunnen echter een goede (carve) leercurve in de weg staan.
  • De bochtenvoorkeur, kort of lang: in principe zijn korte bochten eenvoudiger te skiën met kortere ski’s. Reken op ongeveer 15-20 cm korter dan je lichaamslengte. Ski je liever hard met lange bochten, kies dan voor ski’s rond je lichaamslengte.
  • Het terrein (piste, off-piste of allmountain): in off-piste terrein heb je meer drijfvermogen nodig. Dus een ski op lichaamslengte of zelfs langer is aan te raden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je niveau en je snelheid. Ook het terrein waar je skiet is van belang, in open terrein is een langere ski goed te doen. Ski je echter veel tussen de bomen dan kies je eerder voor een kortere ski. Bij een allmountain ski, kies je voor lichaamslengte. Een freestyle ski kies je juist weer wat korter (lichaamslengte - 10/15 cm) om eenvoudig te kunnen draaien.
  • Type ski: de ene ski is beter geschikt om kort geskied te worden dan de andere. Zo kies je een slalomski veel korter dan je lichaamslengte en een een poederski juist veel langer. Ski’s met een lange rocker (zie verderop in dit artikel) kun je ook wat langer kiezen omdat deze feitelijk minder contact maakt met de sneeuw.
  • Lichaamsbouw van de skiër: natuurlijk speelt de lichaamsbouw van een skiër ook mee. Als je wat zwaarder bent kun je eerder op een wat langere ski stappen dan wanneer je een lichtgewicht bent.

Met de juiste maat ski's is het heerlijk skiën
Met de juiste maat ski's is het heerlijk skiën

De opbouw en breedte van een ski

Een ski is opgebouwd uit een tip (voorzijde), het middendeel (onder de voet) en de tail (achterzijde). Afhankelijk van het type ski kan je voor een bredere of smallere optie kiezen. Zo zul je zien dat een pisteski veel getailleerder is dan een allmountain ski. En een off-piste ski is niet alleen breder onder de voet, maar over het algemeen ook minder getailleerd.

Een echte piste ski is smal onder de voet met bredere tip en tail
Een echte piste ski is smal onder de voet met bredere tip en tail

Pisteski’s

Om zo prettig mogelijk de pistes af te komen, kiezen beginnende, gevorderde en ervaren skiërs het best voor echte pisteski’s. Deze ski’s zijn getailleerd, vrij smal onder de voet (70-80 mm) en afhankelijk van het niveau vrij stijf. Pisteski’s bieden een goede grip en een snelle kantenwissel voor een optimaal reactievermogen: perfect om je snelheid en traject te beheersen. Pisteski’s hoeven geen draagvermogen te bieden. Dus kies je ski’s vrij kort als je begint met skiën of als je een fan bent van korte bochten, ski’s op schouderhoogte zijn niet raar. Zoek je meer stabiliteit op hogere snelheid dan kies je een langere ski, bijna altijd zal een pisteski korter zijn dan je lichaamslengte.
Kijk hier voor de beste ski’s voor op de piste.

Een allmountain ski is breder en heeft vaak een lichte rocker
Een allmountain ski is breder en heeft vaak een lichte rocker

Allmountain ski’s

Als je in alle condities lekker op de piste wilt skiën, dus ook als er verse sneeuw is gevallen of als de piste slushy is, kies je het beste voor allmountain ski’s. Deze ski’s zijn ook ideaal voor je eerste stapjes buiten de piste. Allmountain ski’s zijn wat breder (tussen 80 en 100 mm) en hebben een lichte rocker. Deze ski’s zijn vaak nog eenvoudig te sturen en bieden net dat extra drijfvermogen als de sneeuw niet perfect is geprepareerd. Ideaal voor verse poeder, ongeprepareerde pistes en slush. Allmountain ski’s kies je iets korter dan de lichaamslengte (-5cm) als je voornamelijk op de piste blijft, en je kiest voor de lichaamslengte als je wat vaker naast de piste op avontuur gaat. Lees meer in onze allmountain skitest.

Off-piste / freeride ski's
Off-piste / freeride ski's

Off-piste / freeride ski’s

Als je op zoek bent naar maagdelijke sneeuw en door de poeder wilt knallen, kies je voor brede off-piste ski’s. Deze heb je in soorten en maten. Met dubbele rocker om lekker speels te kunnen afdalen maar ook als lange stijve latten om keihard naar beneden te raggen. De overeenkomst die deze off-piste ski’s hebben is de breedte onder de voet. Als je veel in de poeder onderweg bent is een breedte van minimaal 90 mm onder de voet niet gek. Hiermee wordt een goed drijfvermogen verzekerd. De ideale lengte hangt van je skistijl en -plek af, maar zit rond je lichaamslengte en vaak zelfs net wat langer, om zeker te zijn van een goed drijfvermogen. Kijk hier voor de best geteste freerideski’s.

Freestyle ski's zijn vaak twintip en dus compleet symmetrisch
Freestyle ski's zijn vaak twintip en dus compleet symmetrisch

Freestyle ski’s

Ski’s voor freestylers en snowparkfanaten moeten in de eerste plaats wendbaar zijn, zowel in de lucht als op de sneeuw! Ze moeten licht zijn om gemakkelijk jumps en figuren te maken, veel pop (spanning in de ski die ervoor zorgt dat de ski makkelijk springt) bieden en natuurlijk twintip zijn om er zowel voor- als achteruit mee te kunnen glijden en vlot en veilig te landen bij elke sprong. Deze ski’s kies je vaak onder je lichaamslengte (-10 tot -5 cm) als je alleen in het park bent, want een kortere ski maakt dat je eenvoudiger figuren kunt maken. Als je ook off-piste wilt springen kies je net wat langere ski’s, waarbij een langere rocker kan helpen om het speelse gedrag te behouden.

null

Het belang van camber en rocker voor de skilengte

Een ander belangrijk aspect bij het vinden van de juiste lengte ski is de hoeveelheid rocker in een ski. Een rocker is simpel gezegd niets meer dan de tip die langer doorloopt. Hoe langer de rocker, hoe minder contact de ski heeft met de sneeuw (zie afbeelding hieronder). De traditionele ski heeft geen rocker maar camber onder de voet (de ski staat iets van de sneeuw af). Met een langere rocker is de effectieve kantenlengte dus korter. Je begrijpt het al: gerockerde ski’s kun je dus langer kopen dan niet gerockerde ski’s voor hetzelfde draaigemak!

null

Lees verder:

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat betreft de pisteski’s: de hoeveelheid rocker in de tip maakt daarbij ook wel uit vind ik. Vaak is dat al gauw een cm of 20 en dan zou ik een pisteski toch wel een maatje langer pakken. Bij een full camber is dat dan niet nodig.

Voor het kopen van de eerste paar ski’s zou ik ook aanraden om een wat verschillende ski’s en lengtes uit te proberen bij een skihal of als je op vakantie huurt (neem een verhuur toko die dicht bij de lift zit). Meestal vinden ze het prima om ski’s te wisselen gedurende de week/dag en zo kan je goed aanvoelen wat je fijn vind.
Niet iedereen heeft een goed idee of hij nou korte of lange bochten het fijnste vind.
Ook kan je hier uit proberen wat het verschil tussen een dure en een goedkopere ski is.

Als bijkomstigheid kan je vaak ook de gehuurde skis kopen voor een fractie van de prijs, dit kan interessant zijn als je voor je eerste paar ski’s gaat. Dan zijn ze goedkoop, maar hebben vaak wel al wat beschadigingen hier en daar.

Leuk artikel @Rogier. Handig. Voor de snowboarders over ons, komt hier ook een artikel over?
Er zijn allerlei ski test gedaan op wintersporters.nl m.b.t. welke de beste zijn onder elke omstandigheid etc. Komen die er ook voor de snowboarders onder ons? of is dit niet interessant.

P.s ben een skiër die graag mee denkt; ;-)

@elisabeth101 Dat staat toch ook onder het kopje Rocker ;-)
@R_Dolomieten Ik gooi het in de groep ;-)
@DaantjeG Inderdaad! goede tip!

Click. Click. Peace

Dat staat toch ook onder het kopje Rocker ;-)

Waa ik heb dat even gemist😂 het was nog vroeg 🙈

Nuttig artikel 👍
Opmerking: voor freestyle pak je toch eerder -5 tot lichaamslengte, vanwege stabiliteit en snelheid voor je inruns.
-15 is dan wel kort…

@Hessel natuurlijk! Dat was dan ook een tikfoutje! Aangepast!

Click. Click. Peace

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten. Wil jij liever buiten die range een ski of board hebben dan is die ski of board niet de geschikte ski voor jou. Ze verzinnen die getallen niet voor niks.

En over dat rocker/camber verhaal: een ski met tip en tail rocker heeft nog steeds camber onder de voet. En staat dus ook van de sneeuw af. Enkel een full rocker ski heeft geen camber. Daarom is het ook full rocker of reversed camber.

Übung macht den meister!!!

@Rogier

Of het was nog vroeg. 😉

Born to run. B.S.

@RFKANGOO Ja natuurlijk onder de voet, maar een traditionele camber loopt toch echt verder door dan bij gerockerde ski’s.

Click. Click. Peace

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Bij snowboards vast, maar bij ski’s heb ik dat nog nooit gezien.
Duidelijk artikel trouwens 👍.
Een kleinigheid: door rocker wordt je effectieve kantenlengte alleen vlak op de sneeuw korter. Op zijn kant heb je weer de volle lengte (even los van de vorm van de punt).

@DrPhil Gedeeltelijk, dit hangt van nog veel meer zaken af. (Bijvoorbeeld hoe groot de rocker is) Maar bij licht rütschen bijvoorbeeld al niet (en dat is toch wat veel mensen doen) en ook lijkt de staalkant wel te pakken maar omdat er je er minder kracht op hoeft te zetten geeft dit toch een andere feeling aan de ski. Dus het is niet opeens zo, zeker niet in mijn ervaring, dat dit deel van de staalkant dan opeens even efficient wordt als de gecamberde staalkant. Vooral is moeilijke condities merk je dat. In eenvoudige condities carve ik zelfs prima met mijn geheel reversed camber ski's :-)

*bericht bewerkt door Rogier op 17 jan 2020 13:06

Click. Click. Peace

^^ bij het initieren vd bocht merk je de rocker ook omdat die tip dan later oppakt. Dan voelt de voorkant vd ski korter, dus ook daarom vind ik n maatje langer dan prettig.

Dat is zeker waar, @rogier.

Overigens lijken steeds minder piste ski’s nog rocker te hebben. De hele S/max serie heeft al geen rocker meer. En als ik het goed zie hebben de opvolgers van de F18 en F19, de RC One 72, 73 en 74 ook al geen rocker meer.

*bericht bewerkt door DrPhil op 17 jan 2020 13:41

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Bij snowboards vast, maar bij ski’s heb ik dat nog nooit gezien.

DrPhil op 17 jan 2020 12:56

Word dat niet eens tijd dan? Zou een hoop ellende schelen.

Overigens zie ik het bijvoorbeeld bij K2 wel vermeld staan.

*bericht bewerkt door RFKANGOO op 17 jan 2020 13:50

Übung macht den meister!!!

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Nu ben ik helemaal geen materiaal-deskundige maar het viel me wel op dat het artikel skilengte in eerste instantie aan lichaamslengte relateert en secundair pas aan gewicht. Voor mijn (mechanica-) gevoel lijkt gewicht (of strikt genomen: massa) me een belangrijker criterium, toch?

Leuk artikel @Rogier. Handig. Voor de snowboarders over ons, komt hier ook een artikel over?
Er zijn allerlei ski test gedaan op wintersporters.nl m.b.t. welke de beste zijn onder elke omstandigheid etc. Komen die er ook voor de snowboarders onder ons? of is dit niet interessant.

P.s ben een skiër die graag mee denkt; ;-)

R_Dolomieten op 17 jan 2020 11:15

https://www.wintersport.nl/forum/topic/314932
Hier staat al eea over profielen van boards en hoe je de lengte kiest. Snowboard tests ben ik ook wel benieuwd naar.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 17 jan 2020 14:31

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Nu ben ik helemaal geen materiaal-deskundige maar het viel me wel op dat het artikel skilengte in eerste instantie aan lichaamslengte relateert en secundair pas aan gewicht. Voor mijn (mechanica-) gevoel lijkt gewicht (of strikt genomen: massa) me een belangrijker criterium, toch?

Bacchus op 17 jan 2020 14:01

Enerzijds is er gemiddeld genomen natuurlijk een duidelijk verband tussen lengte en gewicht ;), maar anderzijds spelen er ook meer factoren mee als je langer bent. Zoals een hoger lichaamszwaartepunt waardoor een groter platform wenselijk is.

I can stick uphill ice, on my saucer...

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten. Wil jij liever buiten die range een ski of board hebben dan is die ski of board niet de geschikte ski voor jou. Ze verzinnen die getallen niet voor niks.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Helaas is dat niet waar. Vaak zijn die getallen gewoon uit de duim gezogen.
Kijk maar eens hoeveel ski merken slechts 1 lengte table hebben, alsof iemand dezelfde lengte slalom ski als Big Mountain freeride ski zou nemen.

Er zijn een paar merken waar ze het al wat beter doen met gewicht erbij en niet alleen lengte (@drphil), maar model specifieke tabellen ben ik nog niet tegen gekomen.

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Nu ben ik helemaal geen materiaal-deskundige maar het viel me wel op dat het artikel skilengte in eerste instantie aan lichaamslengte relateert en secundair pas aan gewicht. Voor mijn (mechanica-) gevoel lijkt gewicht (of strikt genomen: massa) me een belangrijker criterium, toch?

Bacchus op 17 jan 2020 14:01

Enerzijds is er gemiddeld genomen natuurlijk een duidelijk verband tussen lengte en gewicht ;), maar anderzijds spelen er ook meer factoren mee als je langer bent. Zoals een hoger lichaamszwaartepunt waardoor een groter platform wenselijk is.

Shane op 17 jan 2020 14:40

Het lichaamszwaartepunt zal grotendeels van invloed zijn op het omkanten van de ski.(kracht x arm)
De druk die een ski te verwerken krijgt als je eenmaal in een bocht zit heeft toch meer te maken met het gewicht wat er op drukt.

Übung macht den meister!!!

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten. Wil jij liever buiten die range een ski of board hebben dan is die ski of board niet de geschikte ski voor jou. Ze verzinnen die getallen niet voor niks.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Helaas is dat niet waar. Vaak zijn die getallen gewoon uit de duim gezogen.
Kijk maar eens hoeveel ski merken slechts 1 lengte table hebben, alsof iemand dezelfde lengte slalom ski als Big Mountain freeride ski zou nemen.

Er zijn een paar merken waar ze het al wat beter doen met gewicht erbij en niet alleen lengte (@drphil), maar model specifieke tabellen ben ik nog niet tegen gekomen.

Slim op 17 jan 2020 14:48

Dan kunnen ze nog een hoop leren van de snowboarders.

Übung macht den meister!!!

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Nu ben ik helemaal geen materiaal-deskundige maar het viel me wel op dat het artikel skilengte in eerste instantie aan lichaamslengte relateert en secundair pas aan gewicht. Voor mijn (mechanica-) gevoel lijkt gewicht (of strikt genomen: massa) me een belangrijker criterium, toch?

Bacchus op 17 jan 2020 14:01

Enerzijds is er gemiddeld genomen natuurlijk een duidelijk verband tussen lengte en gewicht ;), maar anderzijds spelen er ook meer factoren mee als je langer bent. Zoals een hoger lichaamszwaartepunt waardoor een groter platform wenselijk is.

Shane op 17 jan 2020 14:40

Het lichaamszwaartepunt zal grotendeels van invloed zijn op het omkanten van de ski.(kracht x arm)
De druk die een ski te verwerken krijgt als je eenmaal in een bocht zit heeft toch meer te maken met het gewicht wat er op drukt.

RFKANGOO op 17 jan 2020 14:48

Dat laatste is meer techniek dan gewicht. Ik weet zeker dat Sandra met haar 50 kilo meer kracht in een bocht zet dan veel mensen van 100 kilo met een minder techniek. Dus dan moet je naar een andere type ski gaan kijken ipv veel met de lengte gaan spelen…

Click. Click. Peace

Met mijn 187cm zocht ik ski’s op lichaamslengte of iets eronder, maar het aanbod daarvan is erg beperkt. Waarom eigenlijk? Heb nu f19’s in 182cm, dat gaat prima, maar ze zouden echt niet korter moeten zijn.

Ik ben ook op zoek naar skies op lichaamslengte (2m +), nog niet gevonden😉

Ik ben ook op zoek naar skies op lichaamslengte (2m +), nog niet gevonden😉

Marco68 op 17 jan 2020 19:20

Ze zijn er wel hoor. Zoek het in het super g segment. Of je hier vrolijk van word is een ander verhaal.

Übung macht den meister!!!

Dubbel

*bericht bewerkt door Shane op 17 jan 2020 21:02

I can stick uphill ice, on my saucer...

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Nu ben ik helemaal geen materiaal-deskundige maar het viel me wel op dat het artikel skilengte in eerste instantie aan lichaamslengte relateert en secundair pas aan gewicht. Voor mijn (mechanica-) gevoel lijkt gewicht (of strikt genomen: massa) me een belangrijker criterium, toch?

Bacchus op 17 jan 2020 14:01

Enerzijds is er gemiddeld genomen natuurlijk een duidelijk verband tussen lengte en gewicht ;), maar anderzijds spelen er ook meer factoren mee als je langer bent. Zoals een hoger lichaamszwaartepunt waardoor een groter platform wenselijk is.

Shane op 17 jan 2020 14:40

Het lichaamszwaartepunt zal grotendeels van invloed zijn op het omkanten van de ski.(kracht x arm)
De druk die een ski te verwerken krijgt als je eenmaal in een bocht zit heeft toch meer te maken met het gewicht wat er op drukt.

RFKANGOO op 17 jan 2020 14:48

Om kanten, maar vooral ook voor- achterwaartse balans denk ik @RFkangoo. En lichaamsgewicht is t.o.v. techniek een heel kleine factor, ben het wat dat betreft dus met Rogier eens. Ik vraag me wel af waarom dat bij snowboards anders is, als dat zo is?

I can stick uphill ice, on my saucer...

De meeste fabrikanten geven aan voor welk gewicht een bepaalde lengte ski geschikt is. Probeer een beetje in het midden van die range te zitten.

RFKANGOO op 17 jan 2020 12:48

Nu ben ik helemaal geen materiaal-deskundige maar het viel me wel op dat het artikel skilengte in eerste instantie aan lichaamslengte relateert en secundair pas aan gewicht. Voor mijn (mechanica-) gevoel lijkt gewicht (of strikt genomen: massa) me een belangrijker criterium, toch?

Bacchus op 17 jan 2020 14:01

Enerzijds is er gemiddeld genomen natuurlijk een duidelijk verband tussen lengte en gewicht ;), maar anderzijds spelen er ook meer factoren mee als je langer bent. Zoals een hoger lichaamszwaartepunt waardoor een groter platform wenselijk is.

Shane op 17 jan 2020 14:40

Het lichaamszwaartepunt zal grotendeels van invloed zijn op het omkanten van de ski.(kracht x arm)
De druk die een ski te verwerken krijgt als je eenmaal in een bocht zit heeft toch meer te maken met het gewicht wat er op drukt.

RFKANGOO op 17 jan 2020 14:48

Om kanten, maar vooral ook voor- achterwaartse balans denk ik @RFkangoo. En lichaamsgewicht is t.o.v. techniek een heel kleine factor, ben het wat dat betreft dus met Rogier eens. Ik vraag me wel af waarom dat bij snowboards anders is, als dat zo is?

Shane op 17 jan 2020 21:01

Ik bekeek het even vanuit eigen perspectief. Ben het afgelopen jaar 15-20kg afgevallen en zou in sommige gevallen best met iets korters uit de voeten kunnen. En ik denk niet dat ik ineens 20kg aan techniek kwijt ben. Hoop juist dat die er op vooruit is gegaan. 😊

Ik ga er voor het gemak van uit dat in grote lijnen dit voor zowel ski’s als boards wel een beetje hetzelfde is.

Übung macht den meister!!!

Maar is dat langere board naar jouw idee moeilijker de bocht rond te krijgen sinds je afgevallen bent @RFkangoo? Of heb je het idee dat je nu een pak dynamischer kunt boarden door je betere fysiek?

*bericht bewerkt door Shane op 17 jan 2020 21:37

I can stick uphill ice, on my saucer...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie