Nieuwe grote dump, lager een groot waterballet

Roel op 02 januari 2018· 23 reacties

Om de regen de ontwijken kun je de komende dagen het beste hoog genoeg zitten zoals in Tignes - Val d'Isère
Om de regen de ontwijken kun je de komende dagen het beste hoog genoeg zitten zoals in Tignes - Val d'Isère

Het weer van de wisseldag afgelopen zaterdag gaat op herhaling. Gisteren had ik het over een rollercoaster en ik kan er nog geen ander woord voor bedenken. Zet je schrap voor een nieuw gigantisch pak sneeuw in de westalpen - vooral in Frankrijk - maar ook voor een groot waterballet. In de loop van donderdag gaat ook Oostenrijk hier niet aan ontsnappen!

Hogerop 48 uur sneeuwval

Vandaag is het in grote delen van de Alpen grijs en hebben de noordalpen nog wat sneeuwrestanten maar dat levert geen grote hoeveelheden op. Die gaan er wel weer komen. Vanaf vanavond gaat het in de Franse Alpen weer sneeuwen, en met wat geluk (of pech) sneeuwt het hier aan een stuk door tot en met donderdag. Je moet alleen hoog genoeg zitten!

Dagje wellness?

Het spoorboekje dat ik gisteren maakte is nog redelijk actueel. We krijgen in ieder geval veel wind en grote hoeveelheden neerslag. Vooral donderdag moeten we serieus rekening houden met veel regen. Het is de laatste storing in een lange rij, maar wel een bijzonder actieve! Het gaat om een warmtefront dat meer dan een meter sneeuw gaat brengen hogerop in de Franse en Zwitserse Alpen. Later op donderdag krijgt ook Oostenrijk hiermee te maken, maar de sneeuwgrens ligt pijnlijk hoog! Op de kaart hieronder zie je felle kleuren op de bergen, maar niet in alle dalen. Houdt rekening met heel veel regen beneden de 2000 meter van de Franse Alpen tot diep in Oostenrijk. Daar lijken we niet aan te ontkomen. De grootste hoeveelheden verwacht ik weer in de westalpen dus het is maar goed dat de meeste skigebieden hier zo hoog gaan. Waar dat niet zo is kun je misschien beter een dagje wellness inplannen. Fijn wordt het niet.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Waar is de zon?

Zonliefhebbers moeten het deze week doen met de spaarzame momenten die hen gegeven zijn. Soms is het een dagdeel prachtig zonnig weer maar de wolken en neerslag zijn nooit ver weg. Rogier had gisteren zo’n momentje in de Franse Alpen voordat er een nieuwe bak sneeuw volgde. Check hier de beelden die hij maakte. Een andere optie is om de grens over te steken naar het meer zonnige Italië. Na de sneeuwval van gisteren is het hier deze week het beste toeven als je wil bijbruinen.

Blauwe lucht bij de Kronplatz, Zuid-Tirol
Blauwe lucht bij de Kronplatz, Zuid-Tirol

Ander weer

Vanaf vrijdag schakelen we over op ander weer. De stroming draait naar het zuiden en daarmee zijn we even verlost van oceaanstoringen. Misschien dat vrijdag al een aardige dag wordt (er moeten eerst restwolken worden opgeruimd) maar het weekend wordt zeker mooi in de noordalpen. Daar zorgt de föhn wel voor. Het wordt wel erg zacht, de nulgradengrens stijgt tot boven de 3000 meter. Dat is het moment dat er in de Italiaanse Alpen juist weer sneeuw kan gaan vallen. Deze keer zijn het ook de meer westelijke gebieden in Italië waar aardig wat sneeuw berekend wordt.

Kouder of toch weer warm

Vanaf maandag wordt het spannend. Een hogedrukgebied brengt de wind naar de noordhoek waarmee maandag belangrijk koudere lucht binnenstroomt. Veel sneeuw levert het waarschijnlijk nog niet op, en het vervolg is erg onzeker. Mogelijk draait de wind na maandag opnieuw naar het zuiden waardoor het weer zacht wordt. Het blijft voorlopig dus stuivertje wisselen tussen warmte en kou, de eerste dagen levert dat in ieder geval een enorme berg sneeuw maar helaas ook regen op.

Neuastenberg heeft vandaag lichte sneeuw
Neuastenberg heeft vandaag lichte sneeuw

Hoop voor Sauerland

Ook in het Sauerland valt aardig wat regen, vooral morgen. Verder kwakkelt het hier deze week door, met tussen de druppels af en toe wat sneeuw. Zoals vandaag in Neuastenberg, dat geeft meteen een ander plaatje. Het blijft wel overwegend grijs, erg jammer voor al die vakantiegangers. Misschien dat de kou volgende week voor wat structureler winterweer kan gaan zorgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dag Roel, thanks voor deze update! Wij vertrekken donderdagavond voor een short ski maar gezien het turbulente weer twijfelen we nog welke plek het zal worden. Waar denk je dat we het beste weer kunnen vinden? Ik vrees dat de föhn wel eens spelbreker zou kunnen worden op vrijdag/zaterdag met als gevolg vele liften die toe zullen zijn in de Noordelijke Oostenrijkse Alpen.

Houdt de föhn dit weekend in dat deze sowieso zondag ook nog mee doet of trekt er halverwege de dag al een koude bel binnen in Oostenrijk? Komen zaterdagmorgen aan in Mayrhofen en moeten het volhouden tot en met dinsdag.

@wimgallet het lijkt vooralsnog geen hele zware föhn te worden qua wind, dus dat kan meevallen. @Tim. waarschijnlijk is het zondag nog zacht. De kou zit vlakbij maar lijkt pas maandag de Alpen te bereiken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Misschien een veel voorkomende vraag, maar wat doet al deze regen met het dikke pak sneeuw dat er ligt?

@Bo Die vraag komt inderdaad vaak terug, maar sneeuw kan best veel hebben. Zie https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/5772/wat-doet-rege…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bedankt Roel voor je weerbericht! Fijn dat je ook schrijft over waar we de zon kunnen vinden. In sommige weerberichten wordt dit wel eens overgeslagen, persoonlijk vind ik het altijd interessant! Vooral als je in korte tijd besluit om er even een paar dagen tussen uit te gaan, dan is het wel fijn om te weten waar je een blauwe/heldere lucht hebt. Nogmaals bedankt, ga zo door!

Zou graag een tripje volgende week doen.
Ik reken een beetje op een relatief lage sneeuwgrens in de Aosta vallei volgend weekend.
Daar zou een dik pak kunnen vallen.
Monte rosa, Cervinia, Pila.
Maar dus afwachten wat de sneeuwgrens gaat doen.
Is het nog te vroeg om daar nu al een uitspraak over te doen?

@FrankB ja is te vroeg en sowieso is een südstau altijd lastig qua sneeuwgrens, maar ik zou gewoon voor zekerheid kiezen. Cervinia en Monte Rosa zijn prima keuzes.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

AI ai . Einde van het mooie liedje voor de lager gelegen gebieden in Oostenrijk ??
Moest er nu na de zondvloed van donderdag nog eens een dikke laag verse sneeuw bijkomen , dan zou het probleem terug opgelost zijn . Maar nu komt er nog een periode zonder sneeuw en hoge temperaturen achter .
Al het mooie van December weer teniet gedaan voor lage gebieden ? Of zal het zo een vaart niet lopen ?
Ben benieuwd de webcam beelden te zien op vrijdagmorgen
Wie zei nu ook weer dat Januari DE wintermaand is ??
Het is altijd yin – yang . Na een mooie december ( voor de alpen toch ) volgt een slechte januari .
Hopelijk schud Februari nog eens flink aan de winterboom , al zal dat voor mij te laat zijn dan .

Val thorens geeft via hun media tot 250 cm sneeuw de volgende 2 dagen en storm van 150 km per uur , eens zien hoever ze ervan komen , de baan tussen Val thorens en les menuires word snachs afgesloten

Val thorens geeft via hun media tot 250 cm sneeuw de volgende 2 dagen en storm van 150 km per uur , eens zien hoever ze ervan komen , de baan tussen Val thorens en les menuires word snachs afgesloten

Pieter230976 op 2 jan 2018 16:59

Verbindingen met Orelle en L3V gebied worden ook gesloten tot en met donderdag… Mooi klote als je daar nu zit… :(

[Live] ⚠️ Storm Warning ⚠️

Announced for Tuesday 2, Wednesday 3 and Thursday 4 January 2018

The latest weather forecasts announce a warning for 02, 03 and 04 January.
These disturbances, classified as a storm, will begin around 9 pm tonight.
This meteorological event will materialize in particular by:

  • Wind from 100km/h to 200km/h in West / North West.
  • Heavy rainfall that can give 2.40m of snow in 48h.

The measures taken are therefore the following:

  • The road between Val Thorens and Les Menuires will be closed on the night of 2 and 3 January.
  • Releases of avalanches, on the ski area and on the road can be decided
  • The Val Thorens ski area will be reduced from 3 to 4 January. The 3 Vallées and Orelle links will be closed. We will keep you informed.
  • We recommend to avoid pedestrian circulation in the station from 10pm tonight (02 January) and for the duration of the alert.
  • The public and private car park exits will be closed on 2 January at 10pm in order not to send vehicles on the road.
  • Free shuttles will be suspended from Wednesday 3 January morning.

In these exceptional measures, the restriction of movement involves:

  • Move away from roofs to avoid to snowfall
  • Do not move alone
  • Avoid staying near embankments including in the resort
  • Do not walk behind buildings.

Use the main axes, and be vigilant to vehicles.
The snow removal services will have to work continuously to evacuate the snow fallen in abundance.

The safest measures are to stay confined to your accommodations.

This storm warning implies that right now, and well after this episode, the risk of avalanches are high (4/5 to 5/5).
As with every situation of this type, we will keep you informed as soon as possible of the changing conditions and the situation. Stay connected on our social networks.

Val thorens geeft via hun media tot 250 cm sneeuw de volgende 2 dagen en storm van 150 km per uur , eens zien hoever ze ervan komen , de baan tussen Val thorens en les menuires word snachs afgesloten

Pieter230976 op 2 jan 2018 16:59

Verbindingen met Orelle en L3V gebied worden ook gesloten tot en met donderdag… Mooi klote als je daar nu zit… :(

[Live] ⚠️ Storm Warning ⚠️

Announced for Tuesday 2, Wednesday 3 and Thursday 4 January 2018

The latest weather forecasts announce a warning for 02, 03 and 04 January.
These disturbances, classified as a storm, will begin around 9 pm tonight.
This meteorological event will materialize in particular by:

  • Wind from 100km/h to 200km/h in West / North West.
  • Heavy rainfall that can give 2.40m of snow in 48h.

The measures taken are therefore the following:

  • The road between Val Thorens and Les Menuires will be closed on the night of 2 and 3 January.
  • Releases of avalanches, on the ski area and on the road can be decided
  • The Val Thorens ski area will be reduced from 3 to 4 January. The 3 Vallées and Orelle links will be closed. We will keep you informed.
  • We recommend to avoid pedestrian circulation in the station from 10pm tonight (02 January) and for the duration of the alert.
  • The public and private car park exits will be closed on 2 January at 10pm in order not to send vehicles on the road.
  • Free shuttles will be suspended from Wednesday 3 January morning.

In these exceptional measures, the restriction of movement involves:

  • Move away from roofs to avoid to snowfall
  • Do not move alone
  • Avoid staying near embankments including in the resort
  • Do not walk behind buildings.

Use the main axes, and be vigilant to vehicles.
The snow removal services will have to work continuously to evacuate the snow fallen in abundance.

The safest measures are to stay confined to your accommodations.

This storm warning implies that right now, and well after this episode, the risk of avalanches are high (4/5 to 5/5).
As with every situation of this type, we will keep you informed as soon as possible of the changing conditions and the situation. Stay connected on our social networks.

Harm op 2 jan 2018 17:17

Zeg wel , nog geluk veel jonge wilde vrouwen om weg te gaan vanavond hier in val thorens, weet nooit dat ze ernaast zitten

Dat word hier plezant voor de vertrekkers richting benelux, graven 😉😉

Bedankt voor het bericht! Ik kan me nou al verheugen op een Nord Stau weerbericht. Je ziet de sneeuwhoogte met tientallen centimeters per dag slinken in de noordalpen. Maar eens zien hoe de sneeuw ervoor staat na de plensbuien en sudstau van aankomende week.

Ik snap de voorzorgsmaatregelen helemaal. De weerkaarten spreken boekdelen. Flink balen voor de duizenden vakantievierders in Val Thorens, fatsoenlijk skiën zit er twee dagen lang niet in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mss morgen het onderste deel open in val thorens, vandaag viel best mee

Mss morgen het onderste deel open in val thorens, vandaag viel best mee

Pieter230976 op 2 jan 2018 19:29

Hou je ons op de hoogte in het L3V topic Pieter?

Mss morgen het onderste deel open in val thorens, vandaag viel best mee

Pieter230976 op 2 jan 2018 19:29

Hou je ons op de hoogte in het L3V topic Pieter?

Harm op 2 jan 2018 19:31

Ok
Als het weerbericht klopt gaat val thorens de skipassen terugbetalen, we zien wel

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 02 jan 2018 19:51

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/58a5ce681b0a658e40e657b1...
https://cdn.wintersport.nl/forum/20/54933ee584280675eab511ac...

We mogen alvast niet klagen in La bresse! Na tweemagere jaren eindelijk sneeuw,sneeuw en nog eens sneeuw☃️ @Bo De sneeuw kan best tegen een stootje. In La Bresse is er zaterdagavond heel veel regen gevallen. De volgende dagwas het Top om te skiën(geen ijsplekken en geen pap) Gelukkig hebben we erna verse sneeuw gekregen.

*bericht bewerkt door Sneeuwstorm op 02 jan 2018 20:40

Slagboom in les menuires gaat 2 dagen toe omdat ze andere dingen voorrang gaan geven in val thorens france info

Vanaf zaterdag in Alpbach, we gaan het meemaken ! :)

Zou graag een tripje volgende week doen.
Ik reken een beetje op een relatief lage sneeuwgrens in de Aosta vallei volgend weekend.
Daar zou een dik pak kunnen vallen.
Monte rosa, Cervinia, Pila.
Maar dus afwachten wat de sneeuwgrens gaat doen.
Is het nog te vroeg om daar nu al een uitspraak over te doen?

FrankB op 2 jan 2018 12:35

Cervinia is altijd een prima keuze qua sneeuwgrens en uiteraard een heerlijk skigebied! Zeker nu met prima sneeuwcondities! Wij mogen daar weer in de krokusvakantie heen!

Bedankt voor het bericht! Ik kan me nou al verheugen op een Nord Stau weerbericht. Je ziet de sneeuwhoogte met tientallen centimeters per dag slinken in de noordalpen. Maar eens zien hoe de sneeuw ervoor staat na de plensbuien en sudstau van aankomende week.

suzen90 op 2 jan 2018 18:25

Wanneer heb jij de sneeuw dan zien zakken?

Tijd voor een uitpakparty?!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie