BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Liveblog: meer en meer wegen dicht

Liveblog: meer en meer wegen dicht

Rogier op 5 januari 2018 · 192 reacties

Heel veel verse sneeuw in Val Thorens op donderdagochtend
Heel veel verse sneeuw in Val Thorens op donderdagochtend

Dinsdagavond gaf Meteo France een weeralarm af. Zoals verwacht werd het bar en boos. In dit blog houden we jullie op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen van de storm in de gehele Alpen. Tot en met vrijdag blijft de situatie precair met alle regen en sneeuw die er nog aankomt. Zit je nu in de Alpen, houd ons dan op de hoogte van de condities ter plaatse.

Wegen zijn niet voor niets gesloten

Check onderstaande beelden: als een weg verboden is, is dan niet voor niets. Een close-call! Beelden via Air Zermatt

5-1 Condities nog steeds erg moeilijk

Meteo France, Meteo Suisse en de lokale overheden roepen nog steeds op tot de grootst mogelijke voorzichtigheid. Er is nog steeds een hoog lawinegevaar. Rivieren zijn nog steeds vol of stromen over en er is nog steeds een flinke kans op aardverschuivingen. Zoals bijvoorbeeld op onderstaande beelden in Zwitserland (Savièse).

Lawine in Leukerbad

Lawine tussen Täsch en Zermatt

Lawine in Val d'Isere live opgenomen

11:30 Lawine over weg in Valloire

Een lawine is vanmorgen tussen Valloire en de Col de Telegraphe over de weg heen gegleden. Men sondeert de lawine om te controleren of er geen slachtoffers zijn.

De weg naar Val Thorens is sinds 11:00 uur weer geopend.

11:09 Meer en meer wegen gesloten

Er zijn steeds meer wegen gesloten. De toegangsweg naar Alpe d'Huez is momenteel dicht. Net als de Gorges d'Arly in de Franse Haute Savoie. La Giettaz is ook van de buitenwereld afgesloten.

Live vanuit Val Cenis:

Deze foto kreeg Kristof door van een kennis uit Val Thorens. Vandaag kan er om meerdere redenen niet geskied worden.

La Grave van buitenwereld afgesloten

Het dorp en skigebied van La Grave is van de buitenwereld afgesloten. De weg vanuit Grenoble is dicht net als de weg over de Lautaret. Gisteravond hebben hulpdiensten wel medicijnen naar het dorp gebracht. Daarvan zijn onderstaande beelden gemaakt, het is te zien hoe beestachtig slecht het weer is.

4 januari, 8.10 uur:

In Val Thorens is er heel veel sneeuw gevallen (zie foto bovenaan). Er geldt nog steeds een lawinegevaar van 5. De weg terug naar het dal is nog steeds afgesloten. De pistedienst is aan het kijken of er pistes open kunnen. Maar daar kan geen zekerheid over gegeven worden. In Tignes is het momenteel verboden om je accommodatie te verlaten en naar buiten te gaan. Iedereen wordt aangeraden om absoluut binnen te blijven. Door de vele sneeuw, wind en het extreem hoge lawinegevaar.

Veel sneeuw in Tignes
Veel sneeuw in Tignes

4 januari, 8.00 uur:

Het weer is nog steeds bar en boos. Stoeltjesliften zijn naar beneden gevallen door de hevige wind en ook zijn daken van chalets afgewaaid in Saint François Longchamp. Veel gebieden blijven vandaag dicht. Alpe d'Huez heeft net een waarschuwing uit doen gaan die overeenkomt met de waarschuwing van Val Thorens afgelopen dinsdag: blijf binnen, blijf weg van daken en blijf uit de buurt van hellingen. Als je naar buiten gaat doe dat nooit alleen. Vandaag houden we jullie natuurlijk op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen in dit blog. Bedankt voor al jullie updates uit de Alpen!

St Francois Longchamp
St Francois Longchamp

Livigno
Livigno

3 januari, 17.00 uur:

De dagelijkse lawinebulletins zijn net online gekomen. In grote delen van de Alpen is het lawinegevaar 4 op de schaal van 5, op veel plaatsen in Frankrijk en Zwitserland is het gevaar zelfs gestegen naar 5. Dit betekent dat dorpen en verbindingswegen gevaar lopen. De kans op grote spontane lawines is hoog. Dorpen zullen uit voorzorg of vanwege lawines van de buitenwereld afgesloten zijn. Zie hieronder de indrukwekkende pictogrammen van Meteo France:

3 januari, 16.30 uur:

De storm gaat door en is verder geïntensiveerd. De weg tussen Val Thorens en Les Menuires is nog steeds afgesloten vanwege slecht zicht en talloze skigebieden zijn gesloten. Je kunt je daar iets bij voorstellen als je deze beelden vanuit Val d'Isère ziet.

Intussen zijn in Zwitserland windsnelheden gemeten van 209 km/uur (Konkordiahütte, 2850 meter) en is in Oostenrijk winteronweer waargenomen. Er zijn ook grote verschillen in de sneeuwgrens. In de westelijke Alpen regende het vanochtend tot boven 2000 meter, terwijl er in het Salzburgerland maar weinig regen viel en de neerslag bijna meteen overging in sneeuw. Inmiddels is het overal weer wat kouder geworden en valt de neerslag, tijdelijk, weer als sneeuw.

2 januari, 21.27 uur

Er komt heel erg veel sneeuw, regen en wind aan in de Franse skigebieden. In Tignes kan er komende 48 uur zomaar 2 meter sneeuw vallen. Deze sneeuw gaat gepaard met hevige storm. Dit betekent een zeer hoog lawinegevaar! Tevens wordt, door de zware wind, iedereen afgeraden in Val Thorens om überhaupt naar buiten te gaan. Een zwaar weeralarm!

Zware maatregelen in Val Thorens

In Val Thorens zijn de zwaarste maatregelen van kracht. De openbare en privé-garages zijn dicht om te zorgen dat niemand met de auto vertrekt. Vannacht is ook de weg tussen Les Menuires en Val Thorens gesloten, dit om lawines te kunnen triggeren. Met het grote lawinegevaar dat voor morgen geldt zullen ook veel liften gesloten blijven. Er is zelfs gewaarschuwd voor hellingen in het dorp, vlak naast de voetpaden en pistes. Meteo France geeft nu 4 op de schaal van 5 aan, dit kan morgen misschien 5 worden. Dat is het gevaar waarbij dorpen en verbindingswegen in gevaar kunnen komen.

Val Thorens geeft het volgende advies aan iedereen in het dorp:

 • Ga niet naar buiten!
 • Als je toch naar buiten gaat, doe dat dan absoluut niet alleen.
 • Blijf ver uit de buurt van daken, grote kans op daklawines.
 • Blijf uit de buurt van hellingen, zelfs kleine, en ook in de dorpen en skigebieden. Grote kans op lawines.
 • Ga alleen naar buiten met een lawinepieps, dit geldt ook in het dorp!
 • Het spreekt voor zich dat off-piste echt niet verstandig is momenteel.

Dit advies is nu al van kracht.

In veel Franse departementen geldt het Oranje weeralarm
In veel Franse departementen geldt het Oranje weeralarm

In Val d’Isère is men ook in staat van paraatheid, maar er gelden nog geen speciale aanwijzingen. Het gebied geeft wel aan dat de weg tussen Tignes le Lac en Tignes 1800 morgenavond waarschijnlijk gesloten zal worden. Ook zegt met men met klem om niet off-piste te gaan.

Meteo France verwacht windstoten tot 250 kilometer per uur in het hooggebergte. Dat betekent dat je er rekening mee moet houden dat veel liften morgen gesloten zijn. Reken op gesloten liften in de Savoie, de Isère en de Haute Savoie, in deze departementen geldt morgen het weeralarm Oranje. Dit zijn ook de departementen met de meeste, grootste en beroemdste Franse skigebieden.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Matthias123 2-01-18 21:39
  Matthias123 2 januari 2018 · 21:39
  We zullen het maar positief bekijken. Op hoogte komt een geweldig dik pak sneeuw te liggen. Gletsjers krijgen zo ook een mooie kans om te herstellen.
  Born to Ride
 • Shane 2-01-18 21:40
  Shane 2 januari 2018 · 21:40
  Bestaat er dan toch zoiets als teveel sneeuw...
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • Rogier admin 2-01-18 21:42
  Rogier admin 2 januari 2018 · 21:42
  Vooral teveel wind 😉
  Click. Click. Peace
 • MiTi 2-01-18 21:43
  MiTi 2 januari 2018 · 21:43
  Sneu voor iedereen die er nu zit. Na een dramatische aankomstdag nu dit weer. 😱
  *bericht bewerkt door MiTi op 2 jan 2018 21:53 (19% bewerkt)
  Winter is coming
 • Pieter230976 2-01-18 21:53
  Pieter230976 2 januari 2018 · 21:53
  Vraagje, was dat eigenlijk voorspeld dat het zo erg ging zijn
 • Edwin. 2-01-18 22:03
  Edwin. 2 januari 2018 · 22:03
  Vraagje, was dat eigenlijk voorspeld dat het zo erg ging zijn
  Pieter230976 op 2 jan 2018 21:53


  Min of meer wel, maar de details zouden pas kort voor tijd echt duidelijk worden. Zoals dat wel zo is met zulke situaties. Dat er veel neerslag zou gaan vallen staat al dagenlang in de kaarten. Vanochtend stond die storm amper op de kaart
  Never Stop Exploring
 • Edwin. 2-01-18 22:08
  Edwin. 2 januari 2018 · 22:08
  Krijg je dit:

  Never Stop Exploring
 • Bartje 2-01-18 22:24
  Bartje 2 januari 2018 · 22:24
  En Oostenrijk? Wat krijg ik er morgen in Ellmau van mee?
 • Snowfreak 2-01-18 22:37
  Snowfreak 2 januari 2018 · 22:37
  @bartje
  Veel sneeuw en veel wind, dit resulteert waarschijnlijk in veel gesloten liften. Dit is tenminste de verwachting voor Warth. Maarja ik kan ook wel genieten van de heftige omstandigheden.
 • derjean 2-01-18 22:42
  derjean 2 januari 2018 · 22:42
  Is er ook nieuws voor Zwitserland (en italie?) ? Ik mis dit vaak op ski websites en vraag me af waarom? Sponsoring? Of omdat er gewoon minder vlamingen en nederlanders op wintersport gaan?
  Vanmorgen wouden we naar bannalp gaan. Maar dit bleef de hele dag gesloten door de wind. We zijn dan toch naar engelberg gegaan waar alles open was.
 • Quick 2-01-18 22:45
  Quick 2 januari 2018 · 22:45
  @derjean In Zwitserland zijn ook waarschuwingen van kracht, zie o.a. https://www.srf.ch/meteo/meteo-news/weatherwatch-stuermische-zeiten...
  Mr. Slow
 • Edwin. 2-01-18 23:02
  Edwin. 2 januari 2018 · 23:02
  Is er ook nieuws voor Zwitserland (en italie?) ? Ik mis dit vaak op ski websites en vraag me af waarom? Sponsoring? Of omdat er gewoon minder vlamingen en nederlanders op wintersport gaan?
  Vanmorgen wouden we naar bannalp gaan. Maar dit bleef de hele dag gesloten door de wind. We zijn dan toch naar engelberg gegaan waar alles open was.derjean op 2 jan 2018 22:42


  Never Stop Exploring
 • Jeffrey. 2-01-18 23:05
  Jeffrey. 2 januari 2018 · 23:05
  Seriously snow addicted family!
 • Sleghie 2-01-18 23:25
  Sleghie 2 januari 2018 · 23:25
  Tis hier nu nog rustig in Val-Thorens.
  Kregen al vroeg in de avond het advies om binnen te blijven en alleen voor het hoogst noodzakelijke naar buiten te gaan.
  En volgens mij houden de meesten hier zich ook aan want het is vrij rustig buiten.

  Mazzels
  Hakuna Matata
 • Onnem 2-01-18 23:30
  Onnem 2 januari 2018 · 23:30
  La Rosiere vanmorgen 2 januari
  The older I get, the better I was
 • Onnem 2-01-18 23:40
  Onnem 2 januari 2018 · 23:40
  The older I get, the better I was
 • Laurankl 3-01-18 07:21
  Laurankl 3 januari 2018 · 07:21
  Verkeerd bericht, excuses.
  *bericht bewerkt door Laurankl op 3 jan 2018 07:23 (88% bewerkt)
 • annettevandijk 3-01-18 09:00
  annettevandijk 3 januari 2018 · 09:00
  wil jullie danken voor deze site, lees hem al heeel lang maar heb nog nooit gereageerd,dat laat ik aan de jongere generatie over.
  Ben heel blij met alle nuttige tips en de weersvoorspellingen.
  Niet te vergeten ,de prachtige fotos en filmpjes, ik geniet ervan,
  Dankjewel.
 • Jurgen 3-01-18 09:53
  Jurgen 3 januari 2018 · 09:53
  Chatel, gisteravond en vannacht sneeuw. Nu regen en ook veel wind . Hier alles dicht tot op heden..
 • Xdrive 3-01-18 10:06
  Xdrive 3 januari 2018 · 10:06
  Vervelend voor de mensen die er nu zijn en niet naar buiten kunnen / mogen maar ja, veiligheid voor alles.
  Laten we hopen dat de toestand zich snel stabiliseert, dan ziet het er voor voor het vervolg van het seizoen in ieder geval beter uit dan de laatste 3 jaar, dat was regelmatig schaatsen op een helling i.p.v. skiën.

  De voorpret is bij mij in alle hevigheid losgebarsten en zie uit naar onze vakanties in Meribél en Serre Chevalier
  Xdrive
 • Anon5710 3-01-18 10:20
  Anon5710 3 januari 2018 · 10:20
  Ben ik blij dat ik in Bulgarije zit. Morgen 15 cm en daarna 4 dagen zon. 😊
 • Theo01 3-01-18 10:22
  Theo01 3 januari 2018 · 10:22
  Val Thorens zou helemaal stil zijn gelegd.... Vreemd, als je op de webcams kijkt wordt er nog volop geskied....?
 • vic2000 3-01-18 10:31
  vic2000 3 januari 2018 · 10:31
  Momenteel in Morzine: de dalslepers en de laagste stoeltjeslift open. Alleen Les Gets heeft een oke aanbod, verder overal alleen dalliften. De wind is hier tussen de bomen niet eens zo heel hard (zeker Morzine en Les Gets liggen bijna totaal onder de boomgrens) ga er dus vanuit dat het vanwege lawinegevaar is.. Hopen op meer openingen straks want wachttijden van 20 minuten voor een blauw pad vol dennenappels en takken of een door raceteams bezette rode is het net niet..
  #proudtobepartofleswintersporters
 • Bacchus 3-01-18 10:48
  Bacchus 3 januari 2018 · 10:48
  De site http://meteoalarm.eu/ bevat alle weer-waarschuwingen voor Europa.

  Overigens geldt in delen van Frankrijk momenteel nog code oranje, net als in delen van Nederland en België op dit moment. Er is ook een code rood, wat in Nederland pas weeralarm genoemd wordt.
  *bericht bewerkt door Bacchus op 3 jan 2018 10:51 (2% bewerkt)
 • MarcUyttenhove 3-01-18 11:20
  MarcUyttenhove 3 januari 2018 · 11:20
  Ik zoek Vlamingen die momenteel in een oversneeuwd gebied zitten (Tignes, Alpe d'Huez...). Contacteer mij via

  mu@hln.be of tel. 0475 43 91 29 (ook whatsapp). Ook foto's zijn welkom!

  Dank! Marc Uyttenhove Het Laatste Nieuws
 • vic2000 3-01-18 11:36
  vic2000 3 januari 2018 · 11:36
  Eeen ook de laatste geopende lift sloot net..
  #proudtobepartofleswintersporters
 • michelr 3-01-18 12:22
  michelr 3 januari 2018 · 12:22
  Het sneeuwt vanaf de 1000m goed in de Kitzbühler Alpen, hoorde net van een kennis van mij die in het SkiWelt zit dat op de Choralpe als een malle sneeuwt en een klap onweer tussen zat.

  Saalbach Hinterglemm sneeuwt het ook lekker, wel aantal pistes dicht door de harde wind.
 • Guus_Olierook 3-01-18 12:30
  Guus_Olierook 3 januari 2018 · 12:30
  Vanochtend in Val Thorens ca 5 liften open. Wind nam flink toe en alle liften zijn rond 12:00 uur gesloten. Nu wachten tot de storm gepasseerd is en hopelijk morgen weer de piste op.
  *bericht bewerkt door Guus_Olierook op 3 jan 2018 12:35 (1% bewerkt)
 • Guus_Olierook 3-01-18 12:31
  Guus_Olierook 3 januari 2018 · 12:31
  Vanochtend in Val Thorens ca 5 liften open. Wind nam flink toe en alle liften zijn rond 12:00 uur gesloten. Nu wachten tot de stprm gepasseerd is en hopelijk morgen weer de piste op.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.