Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Op welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met skiën?

Rogier op 07 januari 2018· 60 reacties

De eerste bochtjes met mama, voor 2-jarige Lisa

Elk jaar komen er veel vragen op het forum voorbij, waarbij jonge ouders zich afvragen op welke leeftijd zij met hun kinderen op de ski’s kunnen stappen. Natuurlijk is dit voor elk kind anders, toch is hier wel het één en ander over te zeggen.

Elk kind is anders

Zoals ik in de inleiding al zei, is elk kind anders. Het ene kind wil op tweejarige leeftijd zelf op de ski’s staan, terwijl andere kinderen het pas vanaf een jaar of vier leuk vinden. Ook zit er een verschil tussen Alpenkinderen en kinderen die alleen in de vakanties in de Alpen komen. Voor die laatsten is de verplichting om opeens een hele week in een nieuwe, spannende omgeving op de lange latten te staan heel wat. Alpenkinderen gaan natuurlijk ook alleen de piste op als het lekker weer is, als ze goed uitgeslapen zijn, en als ze er zin in hebben. Een beetje als voor het eerst fietsen bij ons. Daarmee zijn dus ook de filmpjes op internet van goed skiënde twee of drie jarige Alpenkindjes direct in perspectief te plaatsen. Maar ondanks dit alles zijn er dingen te zeggen.

1-2 jaar

Sterke en grote kinderen kun je al vroeg een beetje op ski’s laten glijden. Skiën mag het nog niet heten. Maar een beetje lopen, spelen en glijden in de sneeuw vinden veel kinderen erg leuk. Waarom zou je het dan niet doen? Op deze leeftijd (zoals elke leeftijd) heeft pushen geen zin. Van mijn dochtertje Lisa, en mijn nichtjes en neefjes, weet ik dat het de ene keer geweldig is en dat het bijna op skiën leek en dat de andere keer de skischoenen niet eens aangingen. Skiles heeft in 9 van de 10 gevallen geen zin, als de skischool überhaupt al lessen aanbiedt. Vaak is dit vanaf 3 jaar. Of het is een soort kinderopvang.

Driejarige Lisa begint zelf bochtjes te draaien.

3-4 jaar

De leeftijdsklasse van 3-4 begint interessant te worden. Kinderen die groot en sterk zijn beginnen op deze leeftijd al een beetje te skiën. Eenvoudige sleepliftjes kunnen zelf genomen worden en in ‘pizzapunt’ eenvoudige pistes afdalen wordt mogelijk. Bij kinderen, die er zin in hebben, gaat het supersnel. Per dag skiën ze beter en beter. Skilessen beginnen zin te krijgen, zeker rond 4 jaar. Maar er zijn ook dagen dat er liever gesleed wordt of dat een kasteel bouwen van sneeuw aantrekkelijker is dan een skiles. Mijn dochtertje is nu 3, zij skiet per week beter, sneller en steeds een beetje steiler.

4-5 jaar

Dit is de leeftijd dat skilessen vruchten afwerpen. Kinderen leren supersnel en binnen no-time skiën ze steilere en pittigere pistes. Dit is echt de skiklas leeftijd. De tranen zijn verdwenen en het speelse skiën met skileraren, over paadjes door de bossen gaan, is regelmatig het hoogtepunt van de dag! Maar ook het zelfstandig achter papa en mama aan skiën is een feest. Zeker als er af en toe hobbels op de piste zijn.

6 jaar en ouder

Vanaf zes jaar zijn skilessen natuurlijk geen enkel probleem. Kinderen zijn compleet gewend, dankzij school, om in groepen dingen te leren. Ook worden kinderen snel sterker en kunnen ze steeds makkelijker mee met hun ouders. Eigenlijk gaat het elk jaar beter. Maar schrik ook niet, als er af en toe een jaar tussen zit dat het even wat minder gaat. Kinderen raken rond deze leeftijd soms hun onbevangenheid kwijt en dan kan skiën soms net te spannend zijn. Wees gerust, het jaar daar na skiën zij de sterren weer van de hemel.

Zelf les geven

Natuurlijk kun je op jonge leeftijd je kinderen ook zelf les geven. Zeker de allerjongste jaren, zeg maar tot een jaar of 4, zijn skilessen op een skischool niet altijd een succes. Dan is het natuurlijk leuk om zelf te spelen met je kinderen in de sneeuw. Echte quality-time. Vanaf een wat hogere leeftijd zijn skilessen toch echt aan te raden, goede skileraren hebben zoveel geweldige tricks om kinderen snel en veilig te leren skiën, ook nemen kinderen makkelijker wat van hun leraar aan dan van een van hun ouders. Last but not least is het natuurlijk ook gewoon leuker om zelf echt te skiën met je kinderen en de oefeningen aan de leraren over te laten.

Als je je kinderen zelf meeneemt:

Wat tips als je je kinderen zelf meeneemt:

  • Doe alleen pistes waar het kind zich blij bij voelt. Push absoluut niets. Kinderen zijn zelf erg avontuurlijk ingesteld, als een kind ergens geen zin in heeft is het er nog niet aan toe. Het gaat al snel genoeg zonder te pushen;
  • Je kunt het kind tussen je benen meenemen. Ook kun je een kind een stok laten vasthouden als je zelf skiet. Net zoals veel skileraren doen. Doe dit echter alleen als je heel zeker bent van je eigen skiniveau. Ik zie teveel ouders die zelf eigenlijk niet goed genoeg kunnen skiën hun kinderen in gevaar brengen;
  • Wintersport moet een feestje zijn. Sleeën, sneeuwpoppen bouwen, het hoort er allemaal bij. Net als die warme kop chocomel.

Jullie ervaringen

Op deze website zijn veel ouders die met hun kinderen skiën. Graag hoor ik jullie ervaringen. Op welke leeftijd begonnen jullie kinderen te skiën? Waren lessen een succes? En skiën de kinderen jullie er al uit?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Filip-D7 januari 2018 · 08:36

Topartikel Rogier!
"Elk kind is anders, vergelijk niet met Alpenkinderen, vanaf 4 wordt het interessant, maar bovenal moet het een feestje zijn!! Ik volg je over de hele lijn…
Mijn oudste stond voor het eerst op skis als ze 3 was, maar pas vanaf 5 jaar begon ze het echt leuk te vinden. Nu is ze 6 en wou ze dat ze ook in Alpen woonde…
Mijn jongste dochter is 3, maar bij haar is de interesse is voorlopig duidelijk minder. Daarom hebben we besloten om met haar nog een jaartje te wachten, en haar vooral te laten spelen in de sneeuw.
Zoals al aangehaald in andere topics, is de kwaliteit van de skileraar veelbepalend. We hebben er al goede en minder goede gehad…
Voorlopig kan ik mijn dochters dus nog voorblijven, but it’s only a matter of time… ;-)

vlinder727 januari 2018 · 09:03

Bij ons omgeveer hetzelfde. Jongste stond met drie jaar voor jet eerst op ski’s maar vond het niet leuk dus na 1 dag de ski’s omgewisseld voor een slee. Toen hij vier was stond hij als een houtenklaas in de les. Hij deed mee maar vond het niet heel leuk. Had ook geen idee wat nou de bedoeling was. Toen hij vijf was viel het kwartje en bimmem twee dagen was hij van de babywei af om echtcte gaan skiën en sindsdien gaat hij als een tierelier.

Wij hebben nooit gepushed. Geen huilend kind afgeleverd. Wil hij een middag niet skiën dan is dat prima.

Juul7 januari 2018 · 09:29
Marcoss7 januari 2018 · 09:35

Eerste skiles voor ons meisje was toen ze 4,5 jr was. 3 ochtenden in Hinterglemm bij Snowlyland. Onze jongen van 2,5 jr heeft alleen maar gespeeld.
Jaar erop: jongen 3 ochtenden op les, drama… Meisje inmiddels 5,5 jr, 3 dagen les gehad in klasje.
Jaar erop: jongen (5,5) en meisje (6,5) beide 3 dagen les.
Jaar niet geweest.
Vorig jaar: jongen 7,5 jr, eerst drie dagen gelest maar nog 2 dagen extra gedaan ivm de wedstrijd op vrijdag, die wou hij winnen. Helaas tweede geworden. Meisje 9,5 drie dagen op les en de andere dagen met ons mee.
Dit jaar, ingezet op privé les bij indoor ski in Uden. Beide hebben 7 lessen gehad op de band. Perfect om je techniek te verbeteren.
Beide nog enthousiaster om met ons mee te gaan en niet meer in een klasje…
Ben benieuwd of dat lukt.
Ook voor ons weer nieuw hoofdstuk, samen op pad op de 🎿🎿.

Helen7 januari 2018 · 09:38

Super leuk artikel om te lezen, ik werk in Nederland als ‘juf’ en zie vaak de kant van ouders, die zelf les willen geven ect. Elk jaar weer probeer ik kinderen te motiveren voor skiles, omdat ik van mening ben dat er een rede is dat skileraar een beroep is.

Moest ook meteen aan vroeger denken. Op de familie-video’s sta ik met 1.5 op plastic ski’s te wijzen naar de skilift (waar ik dan tot mijn groot verdriet niet in mocht) en mijn broer van 3.5 wilde écht geen ski’s aan, die zat hele dagen lekker met een emmer, schep en hark om de piste mooi te maken en ijskastelen te bouwen.

*bericht bewerkt door Helen op 07 jan 2018 09:39

telefoontoestel7 januari 2018 · 09:45

Onze dochter wilde vanaf 3 jaar al ontzettend graag en toen een beetje haar ding laten doen op de piste dat nog best aardig ging. Op haar 4de geprobeerd haar op les te zetten, maar gezien zij anders er mee omdat is dat geen succes geweest. Sindsdien geef ik haar zelf les en dat gaat als een speer. Het blijft wel steeds opletten dat ze aandacht besteed aan de techniek, maar verder vind ze het echt leuk en kijkt ze er het hele jaar naar uit.

Het is dus vooral goed luisteren naar je kind om te zien wat de beste leeftijd is en de beste aanpak. Niemand kent je kind beter dan jijzelf.

interjrs7 januari 2018 · 09:54

Onze vent is in oktober 3 geworden. Voorgaande seizoenen is hij elk jaar mee geweest op wintersport, vorig jaar voor het eerst (2 jaar, 3 maanden) wat tussen mama’s benen glijden met onderbind skietjes, grote pret en drama toen we verder gingen skiën zonder hem.
Afgelopen november 8 weken de beginners-cursus (8x 1/2 uurtje op de baan met echte skietjes en een juf) bij Montana (Valkenswaard) gedaan, de eerste 4 lessen was het toch extreem spannend allemaal bij juffrouw Janneke, maar daarna ging het elke les beter en ging hij met steeds meer plezier er naartoe. De sneeuwval midden december hem hier thuis met onderbind skietjes laten aanklooien, gewoon dikke fun en 10x handiger dan in het begin van de cursus.
Komend weekend vertrekken we (eindelijk) naar ons geliefde Schoppernau waar onze bengel 4x 2 uur “les” gaat krijgen in het kinderdorp. Daarnaast spelen in de sneeuw, met papa en mama over de baby piste omlaag en verder zien we het wel hoe we nog aan skiën toe gaan komen. Het zal een andere vakantie worden, maar als ik bij hem de pretfonkels in de ogen zie, dan maakt het mij niets uit.
Overigens, vrouwlief is instructeur, maar we kiezen er toch voor om hem bij een ski-school te laten lessen. Vreemde ogen enzo.

Hessel7 januari 2018 · 09:54

Onze oudste 2 hebben gewoon het traject gevolgd met 4 op skiles (zijn voor die tijd niet mee geweest naar de sneeuw) maar ik geef ze nu ook zelf les (inclusief afskiën en medaille aan het eind van de week)

Mijn jongste dochter stond echter met 1 voor op mijn ski’s en met twee jaar zelf op de ski’s. Dikke pret, glijden bochtjes maken en remmen en ook met het sleepliftje op de oefenwei weer naar boven (wordt vast wedstrijdskiester: ze kan voordringen als geen ander :D)
Jongste zoon was afgelopen jaar 1, ook gespeeld voor op mijn ski’s en wil dit jaar zelf op eigen ski’s staan (“blauwe ski’s”, dat dat ook maar even duidelijk is :D)

*bericht bewerkt door Hessel op 07 jan 2018 10:00

Joja7 januari 2018 · 09:57

Zie het als een “zwemles” ,de ene is fysiek sterk en kan instructies goed volgen,de ander is nog heerlijk speels en ontdekkend …
Het is vakantie ,genieten van en met je kids is het belangrijkste!

t@sje7 januari 2018 · 09:58

Onze zoon stond met 3,5 jaar voor het eerst op de skies, ging toen 3 uurtjes per dag naar een speel/skiklasje en vond het vanaf het begin fantastisch! Pakte het ook heel snel op, kon aan het eind van de week al stukjes rood skieen en op de laatste dag hebben we met zn drietjes 38 km geskied. En toen nog huilen toen de liften dichtgingen en we moesten stoppen. Hij was erg klein voor z’n leeftijd, droeg maatje 86/92. Zag er enorm grappig uit, zo’n klein smurfje op de piste die zelfstandig z’n gangetje ging…

Dochterlief was een ander verhaal. Zij vond sneeuw maar koud en raar en moest niets hebben van skischoenen en skietjes aan. Uiteindelijk was zij net 5 toen ze voor het eerst op skiles ging. Deed toen direct lekker mee en kon aan het eind van de eerste week ook al best aardig skieen.

De leercurve van onze zoon was (en is) veel steiler dan die van dochterlief. Hij zoekt meer de grenzen op van wat hij kan en geniet daarvan, terwijl dochter liever in haar comfortzone blijft en dan ook enorm geniet. Allebei helemaal prima wat ons betreft!

interjrs7 januari 2018 · 10:01

Hij was erg klein voor z’n leeftijd, droeg maatje 86/92. Zag er enorm grappig uit, zo’n klein smurfje op de piste die zelfstandig z’n gangetje ging…

t@sje op 7 jan 2018 09:58

hehe, hier nog zo’n dwergje: maatje 23 in schoenen, maar via via toch nog een passende ski-schoen gevonden. 90cm ski-turf :D
Voordeel is wel dat de skitjes van zo’n dwerg gewoon in m’n binnenzak passen.

roberthoogenboom7 januari 2018 · 10:06

Die video, daar smelt je toch van? ❤️

Hier begonnen met 2 en 3, club piou piou in la Joue du Loup, was perfect.

Daarbuiten zelf veel met ze bezig geweest met wat ze dan zelf wilden. Of dat nu sleetje rijden was of ons tonen wat ze geleerd hadden. Nooit pushen inderdaad, lekker laten gaan en complimenten geven.

Tot 5 zijn ze volledig op les geweest, met 6 jaar half les half met ons mee en daarna volledig met ons mee. Kijk hierbij Nasr wat ze kunnen, willen, zelf aangeven.

En vergeet vooral niet te genieten natuurlijk 🙂

*bericht bewerkt door roberthoogenboom op 07 jan 2018 10:07

roberthoogenboom7 januari 2018 · 10:12

O en op de laatste vraag van @rogier:

Voor je het weet (10 jaar) doen ze dit:

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/13a585f794771d615d737ee4...

Mij eruit skiën: Op techniek gelijkwaardig, op fitheid winnen ze het wel (ik word er door zoonlief ook al uitgefietst).

Helen7 januari 2018 · 10:15

Kwam net toevallig deze tegen; 3 jaar en 3 maanden en deed niets liever! Dat jaar nog niet op les, maar met mijn ouders op de oefen piste. Mijn vader vertelde laatst dat hij ski’s had afgezaagd en bindingen had verzet, zodat hij ons beter kon helpen😂.

joriwester7 januari 2018 · 10:34

Onze dochter stond de eerste keer op skies kort voordat ze 3 werd. Na een kwartier “skiën” besloot ze dat het genoeg was en liever speelde in de sneeuw.😉 Het jaar erop eerst mini cursus bij snowworld gedaan (5 lessen). Ze vond het super! Dus halve dagen les geboekt voor op de wintersport. Daar ter plekke een super enthousiaste dame afgeleverd. Eerst uurtje spelen en daarna skiles (Piou Piou). Halen we daarna haar op helemaal boos en in tranen. De franstalige juffen snapte er niks van. Ze was heel vrolijk totdat ze spelletjes in de sneeuw gingen doen. Bij navraag bij haar zelf bleek dat zij dacht dat ze ging skiën. En toen moest ze spelletjes in de sneeuw gaan doen😣. Dat was niet haar bedoeling. Daags erop is dit besproken en mocht ze met de grotere kinderen mee de babyhelling af. Kind weer gelukkig. Inmiddels is ze bijna 9 en ze gaat iedere jaar met heel veel plezier naar de skiles. Ook voor de medaille die ze winnen kan op de donderdag bij het afsluitende wedstrijdje😉. De eerste en laatste dag skiet ze altijd met ons mee en ook voor en na de les proberen we samen nog een piste te pakken. Het leuke van de lessen is toch ook het “geklooi” tussendoor, sneeuwballen gooien, de meester of juf inpeperen met sneeuw etc. Het artikel wat je geschreven hebt is super herkenbaar, en inderdaad niks pushen. Het is ook voor de kids vakantie en het moet vooral leuk zijn in de sneeuw.

claudia27 januari 2018 · 11:15

Onze dochter wilde heel graag skien toen ze 3,5 jaar was. Ze zag papa en mama gaan en wilde dat dus ook, oma was er als oppas bij.
Op skiles gezet, dit ging alleen maar goed als oma in de buurt was. Zodra oma even weg was ging ze huilen…
Met haar 4 jaar in Nederland op skiles gedaan, indoor rolbaan. Ieder jaar een les of 10.
In de sneeuw nog 2 jaar halve dagen, daarna kon ze perfect met papa en mama mee.
Inmiddels is ze 13 en gaat als een speer.

*bericht bewerkt door claudia2 op 07 jan 2018 11:40

bimmer7 januari 2018 · 11:29

Leuk om te lezen! Onze dochter van 3 2 jaar geleden eerst in Nederland op snowplanet een beginnerscursus laten doen zodat ze in ieder geval aan de ski’s gewend was. Dat ging erg goed dus 1e jaar in Oostenrijk 6 hele dagen les met 3,5 jaar. Ging als een trein, wilde niet anders dan skiën. Laatste dag met papa en mama skiën, eenvoudige rode pistes gingen prima! Een kleine smurf met een roze helm die over zo veel mogelijk hobbels wilde skiën, prachtig! Was echt genieten! Vorig jaar in Hinterglemm weer 6 hele dagen en met sprongen vooruit. Mocht zelfs een dagje met grotere kinderen mee maar is toch weer een klasje terug gegaan omdat dat fysiek wel heel zwaar was, in de middag was ze steeds de laatste die weer aansloot… Benieuwd wat dit jaar brengt, ze is fysiek en conditioneel veel sterker geworden dus zou dat hogere klasje prima aan moeten kunnen. Onze zoon van 3 begint volgende week met zijn cursus op snowplanet en ook voor hem zijn de lessen in Oostenrijk al geboekt… Benieuwd of hij het ook zo snel oppakt!

Zelf jaren voor een reisorganisatie gewerkt en veel tijd in de sneeuw doorgebracht, veel les gegeven en groepen begeleid. Heel bewust gekozen om niet zelf les te gaan geven maar om ze in het klasje te doen, door het groepsgewijs leren en leren van een juf die alles weet gaat het veel beter. Van papa waar toch niks van wordt aangenomen ;-) leer je toch niet skiën… Ook is het skiën in een klasje als je kinderen het leuk vinden en fysiek aan kunnen gewoon ontzettend leuk! En tussen de middag met je groepje elke dag patatjes eten, welk kind wil dat nou niet 😁

We kijken er als gezin enorm naar uit, aftellen naar de krokus vakantie!

Bimmer
mukkie7 januari 2018 · 11:38

Elk kind is inderdaad anders! Mijn zoon stond met 4.5 jaar voor het eerst op de ski’s. Beetje glijden en puzzapunt met een zeer fijne lieve en ervaren juf in Duitsland. De leraren daar zeiden wel dat het beter is om kinderen zelf op ski’s te laten staan en niet tussen je benen te laten skiën. Dit omdat ze anders hun benen laten zwabberen. Ik ben zelf een zeer ervaren skiër en laat inmiddels mijn 7 jarige zoon lekker voorop gaan bij pistes die hij kent. Dat vindt hij heel leuk en stoer. Inderdaad niet pushen maar een klein beetje uitdagen kan ook wel goed zijn.

LuckyLuke7 januari 2018 · 12:10

Wat ook heel belangrijk is, is de skischool. Toen onze dochter bijna 4 was voor het eerst op de ski’s - geboekt bij een skischool die lessen gaf maar ook een kinderopvang had. De helling was veel te steil voor kleintjes die nog nooit van een pizzapunt hadden gehoord. En opvangen ho maar: de skilerares die er bij stond riep alleen maar “bremsen!” of “pizza” (en sprak dus alleen maar Duits). Er gingen daarom ouders bij staan om de kinderen op te vangen om te voorkomen dat die in de boarding belandden…
Na twee dagen ‘martelingen’ de rest van de week de kinderen alleen nog maar naar de opvang gebracht, dan wel sneeuwpoppen boven e.d.
Het jaar erop niet geskied en toen onze dochter 6 was eerst laten lessen bij een indoor skischool. Vanaf toen ging het rap; met haar 10 jaar skiet ze mij er technisch al uit.

roberthoogenboom7 januari 2018 · 12:11

Ik ben zelf een zeer ervaren skiër en laat inmiddels mijn 7 jarige zoon lekker voorop gaan bij pistes die hij kent. Dat vindt hij heel leuk en stoer. Inderdaad niet pushen maar een klein beetje uitdagen kan ook wel goed zijn.

mukkie op 7 jan 2018 11:38

Ik laat ze ook vaak vooruit skiën om meerdere redenen:

  • Het laat ze leren zelf beslissingen te nemen, zelf te navigeren
  • Ik kan zelf in de gaten houden hoe ze skiën, zich gedragen etc.
  • mocht er 1 onderuitgaan dan kun je altijd snel eventuele assistentie verlenen.
roberthoogenboom7 januari 2018 · 12:25

De leercurve van onze zoon was (en is) veel steiler dan die van dochterlief. Hij zoekt meer de grenzen op van wat hij kan en geniet daarvan, terwijl dochter liever in haar comfortzone blijft en dan ook enorm geniet. Allebei helemaal prima wat ons betreft!

t@sje op 7 jan 2018 09:58

Even specifiek ingaan op het verschil in karakter / leercurve tussen kids (in mijn geval ook zoon en dochter):

Zoonlief rustig, leergierig, perfectionist. Die kan ik een ei tussen de benen plaatsen en einde dag komt hij met heel ei terug. Kan kanonhard skiën maar hij gaat 100% voor techniek. Het kost hem ogenschijnlijk echt nul moeite.

Dochterlief juist onbevangen, avontuurlijk, eigen wil. Het aanleren kostte daardoor wat meer tijd en energie en ze skiet technisch wat minder dan haar broer. Maar ze mist geen schansje op de piste, kent geen angst maar weet wel waar haar grenzen liggen.

Ik vind die verschillen leuk om te zien. Meer mensen met 2 (of meer) kinderen met duidelijke verschillen tussen de kinderen?

Noordeling7 januari 2018 · 12:44

Ik ben heel benieuwd hoe t bij mijn kids gaat zijn.
Dochter van straks bijna 3,5 is er nu van overtuigd dat ze zelf wil leren skiën bij de juf of meester (vorig jaar rond gelopen op onderbind ski’s en heeft de baby weide gezien, vind dat super leuk, weet nu nog precies hoe dat eruit zag etc.)
We gaan zeker niet pushen als ze toch niet wil blijft ze met haar zusje gewoon bij opa en oma) spreken in de sneeuw vindt ze in elk geval super leuk dus t wordt vast en leuke vakantie voor haar.

G11ling7 januari 2018 · 17:41

Onze kids hebben nooit geskied. Meteen op een snowboard gezet. Wel pas op 6- en 8jarige leeftijd. Daarvoor hadden we ook geen budget om op wintersport te gaan. Jammer dat er enkel over skiën wordt gesproken, ben ook wel benieuwd hoe oud de kinderen waren toen ze voor het eerst gingen schaatsen en sleeën 🤔

Rogierauteur7 januari 2018 · 17:42

@G11ling Voor 99% van de kinderen is de eerste stap skiën (en niet snowboarden). Sleeën kan natuurlik al erg snel afhankelijk van hoe leuk het kind dat vindt.

Click. Click. Peace
interjrs7 januari 2018 · 19:26

Schaatsen? Euhh, voor m’n 4e in elk geval, maar destijds waren er nog “echte winters” in NL. Voor m’n kleine heb ik die kans nog niet gehad, helaas, anders had hij ook al wat metertjes op zwart ijs mogen maken.
Snowboard kan ik niets over zeggen, maar sleeen hebben we uiteraard allang gedaan (5 maanden en ff een kwartiertje rondlopen met de slee).

Dathojo7 januari 2018 · 20:39

Wij zijn net terug van onze eerste wintersport met kinderen. We hebben gewacht tot ze allemaal op les konden. Ze zijn 4, 8 en 11 en hebben een geweldige week gehad. Ze konden er niet genoeg van krijgen, vooral de jongste. Na de lessen gingen ze zo nog een uur door op de oefenweide.

Zelf ben ik nog maar lichtgevorderd en ik durfde ze niet mee te nemen om echt op een piste te skiën. De oudste ging de laatste dag wel met zijn groepje op een echte piste. De middelste heeft dat nog samen met mijn man gedaan, de allerlaatste dalafdaling voor vertrek. De jongste tot zijn grote teleurstelling niet. Wij durfden dat geen van beiden met hem aan omdat het om vrij lange afdalingen ging en we niet zeker wisten of hij het halverwege toch niet meer zou kunnen of durven.
Ik heb wel heel veel vooral hele kleintjes gezien die die 5km lange pistes al brullend tussen de benen van hun ouders moesten afleggen. Dat lijkt me niet de bedoeling. Zielig, pret bedervend en gevaarlijk.

Mijn kinderen kunnen in elk geval niet wachten tot we weer gaan. Hopelijk ligt er in de voorjaarsvakantie nog sneeuw voor een lang weekend Sauerland. Gelukkig was het voor ons dus een groot succes.

Rogierauteur7 januari 2018 · 21:10

@Dathojo Heel verstandig! Ook zullen kinderen deze onzekerheid van de ouders voelen. En het jaar erop gaan ze gewoon zelf mee, en het jaar erna skiën ze voorop ;-)

Click. Click. Peace
miepmiep7 januari 2018 · 22:20

onze oudste was pas toe met z’n 5de aan skien. lichamelijk gezien ( erg lenig en slappere spieren toen). lessen in Nederland ging goed. in de sneeuw begon het goed tot dat leraar hem mee nam naar de baan naar de speelweide en hij helemaal in de stress raakte . hij was eigenlijk al te goed voor dit skiklasje . Maar voor z’n gevoel was de speelweide een vertrouwde omgeving en de piste buiten speelweide de grote wereld waar hij mentaal nog niet aan toe was. we hebben hem 1 dagje thuis gelaten en met ons laten skien en de laatste dag wel laten gaan voor de medaile… ( daar was hij wel voorin) en daarna frietjes beloofd. dat jaar heeft hij bijna alleen les geskied en 's middags geslapen.
Het tweede jaar witte beer ( flocon) bij de zelfde skischool. ging het al een stuk beter . ook eerst 12 lessen ( rollerbaan) in Nederland. Ging het eigenlijk heel goed. Hij had er ook meer zin in. en hij was 's middags niet meer te stoppen.

dit jaar gaat hij weer op les( ook 12 lessen nederland) en de jongste ( dan 3 en bijna 5 maanden) gaat ook op les. ze heeft wel steeds over skien en heeft al hier voor de deur in het park op de skies gestaan. ze vond het wel leuk, maar ook wel spannend. Ze heeft er wel over maar je weet nooit hoe het in de praktijk gaat. We zien wel. Ze is in ieder geval wel trots op haar skietjes en skischoenen.

miepmiep7 januari 2018 · 22:24

onze oudste was pas toe met z’n 5de aan skien. lichamelijk gezien ( erg lenig en slappere spieren toen). lessen in Nederland ging goed. in de sneeuw begon het goed tot dat leraar hem mee nam naar de baan naar de speelweide en hij helemaal in de stress raakte . hij was eigenlijk al te goed voor dit skiklasje . Maar voor z’n gevoel was de speelweide een vertrouwde omgeving en de piste buiten speelweide de grote wereld waar hij mentaal nog niet aan toe was. we hebben hem 1 dagje thuis gelaten en met ons laten skien en de laatste dag wel laten gaan voor de medaile… ( daar was hij wel voorin) en daarna frietjes beloofd. dat jaar heeft hij bijna alleen les geskied en 's middags geslapen.
Het tweede jaar witte beer ( flocon) bij de zelfde skischool. ging het al een stuk beter . ook eerst 12 lessen ( rollerbaan) in Nederland. Ging het eigenlijk heel goed. Hij had er ook meer zin in. en hij was 's middags niet meer te stoppen.

dit jaar gaat hij weer op les( ook 12 lessen nederland) en de jongste ( dan 3 en bijna 5 maanden) gaat ook op les. ze heeft wel steeds over skien en heeft al hier voor de deur in het park op de skies gestaan. ze vond het wel leuk, maar ook wel spannend. Ze heeft er wel over maar je weet nooit hoe het in de praktijk gaat. We zien wel. Ze is in ieder geval wel trots op haar skietjes en skischoenen.

miepmiep op 7 jan 2018 22:20
Veenhoorn7 januari 2018 · 22:42

Net terug van de tweede week skiles voor onze oudste. Ze heeft in Nederland ook nog enkele lessen gehad op de borstelbaan. Ze is bijna 5. Vindt het lastig in een vreemde omgeving en als er iets anders is/gaat dan dat ze van te voren had verwacht. Verder is ze wel ontzettend leergierig.

Na twee dagen les, kwamen we erachter dat ze het niet naar dr zin had. Ze wilde graag met papa en mama gaan skiën. Wij hebben verteld dat ze daar wel les voor nodig had. Zelf ben ik toch even met haar de blauwe piste opgegaan en toen kwam ze erachter dat ze (net als op een gewone school) nog veel moest leren. Vanaf dat moment nog maar halve dagen les en de rest vd dag spelen en dat werkte top. Laatste dag diezelfde blauwe piste nog eens gedaan en daar ging ze lachend vanaf! Trots.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Plaats een reactie