Live vanuit de Franse Pyreneeën

Henri op 08 januari 2018· 16 reacties

Een prachtige start van de skidag in Saint-Lary-Soulan
Een prachtige start van de skidag in Saint-Lary-Soulan

De afgelopen dagen ben ik de Franse Pyreneeën aan het verkennen en heb ik de skigebieden van Peyragudes, Saint Lary Soulan, Piau-Engaly en Grand Tourmalet - Pic du Midi bezocht. Net zoals in de Alpen heeft het een paar dagen geleden ook hier in de Pyreneeën tot op grote hoogte flink geregend. Dit heeft het sneeuwdek hier flink aangetast omdat dit van tevoren al niet zo dik was. In combinatie met de zon van de afgelopen dagen zorgde dit voor voorjaarscondities. Omdat de skigebieden in de Pyreneeën nog vrij onbekend zijn bij ons in Nederland en België, geef ik hier een korte beschrijving van mijn ervaring in de bovengenoemde vier gebieden.

Peyragudes
Peyragudes

Peyragudes

De eerste bestemming van deze trip was Peyragudes, een skigebied gelegen op de col tussen Arreau en Bagnères-de-Luchon. Het is een compact maar divers gebied met veel aparte kommen, waardoor het toch wat groter lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Bijna alle pistes zijn te bereiken via de 4 koppelbare stoeltjesliften, waardoor je altijd weer snel boven staat. De pistes zijn erg divers, zo zijn er zowel brede carvingpistes als leuke bochtige en golvende pistes te vinden. Helaas waren de pistes deze dag niet goed geprepareerd en dus vrij onrustig.

Ook in het hoogseizoen zijn de pistes niet overvol in Peyragudes
Ook in het hoogseizoen zijn de pistes niet overvol in Peyragudes

null

Saint Lary Soulan

Op dag twee stond Saint Lary Soulan op het programma, wat met ongeveer 100 kilometer aan pistes een behoorlijk uitgebreid skigebied is. Het dorp Saint Lary Soulan is sfeervol en heeft een gezellig centrum met veel leuke restaurantjes. Vanuit het dal op 800 meter loopt er een nieuwe gondel naar het op 1700 meter gelegen skistation Saint-Lary Pla d’Adet. Dit dorp is een typisch Frans skidorp met veel enorme appartementencomplexen.

Saint-Lary Pla d'Adet 1700
Saint-Lary Pla d'Adet 1700

Het skigebied is vrij uitgestrekt en bestaat eigenlijk uit 2 deelgebieden. Het deelgebied bij het skistation van Saint-Lary Pla d’Adet is voornamelijk interessant voor beginners. Via een lange blauwe verbindingspiste is het andere deelgebied van Saint-Lary Espiaube vrij snel te bereiken. Dit deelgebied is uitgestrekt en beschikt over pistes voor elk wat wils. Het hoogste punt op ongeveer 2500 meter hoogte is te bereiken met de TK Glacier, die gek genoeg niet op of in de buurt van een gletsjer ligt. Wellicht is hij vernoemd naar de brede helling die bedekt met een dik pak sneeuw enigszins op een gletsjer lijkt.

Het deelgebied Saint-Lary Espiaube met in het midden de TK Glacier
Het deelgebied Saint-Lary Espiaube met in het midden de TK Glacier

Ondanks de drukte van de nieuwjaarsweek waren er opvallend weinig wachttijden in het gebied. Het eerste wat deze dag opviel was dat wederom de pistenpreparatie verre van goed was. Daarnaast waren veel rode en zwarte pistes gesloten door sneeuwgebrek, waardoor het pisteaanbod wat beperkt was.

De verste uithoek van het skigebied Saint Lary Soulan. De rode piste L'Oule bij het gelijknamige Lac De L'Oule stuwmeer
De verste uithoek van het skigebied Saint Lary Soulan. De rode piste L'Oule bij het gelijknamige Lac De L'Oule stuwmeer

Piau-Engaly

Op de derde dag in de Franse Pyreneeën was Piau-Engaly aan de beurt. Het kleine skigebied ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Saint Lary Soulan bij de Aragnouet-Bielsa tunnel die een verbinding vormt tussen Frankrijk en Spanje. Omringd door meerdere bergen van 3000 meter hoog geeft het gebied een echt hooggebergtegevoel. Het gebied is erg compact maar biedt toch aardig wat uitdaging. Helaas viel het gebied erg tegen door de dramatische pistenpreparatie. Alle geopende pistes waren niet of zeer slecht geprepareerd. Ook waren veel pistes door sneeuwgebrek helaas nog gesloten.

Piau Engaly
Piau Engaly

Tourmalet

Het uitgestrekte gebied bij de beroemde Col du Tourmalet was de vierde bestemming van deze Pyreneeëntrip. In de winter is deze col gesloten en loopt er een blauwe piste over deze weg. Er was deze dag weer een vers laagje sneeuw bijgekomen, dat ervoor zorgt dat de pistes er wat beter bij zullen liggen in de komende dagen. Deze sneeuw was hard nodig. Het skigebied van Tourmalet ligt aan beide kanten van de col. Zowel de deelgebieden van Barèges als La Mongie zijn goed geschikt voor beginners. De kant van Barèges heeft een aantal leuke pistes door het bos, wat bij deze winterse weersomstandigheden ideaal is omdat je kunt skiën met beter zicht. De pistenpreparatie was vandaag gelukkig een stuk beter, maar helaas waren vrijwel alle rode en zwarte pistes gesloten.

Het waren tot nu toe dus een paar leuke skidagen die helaas wel in het teken stonden van de slechte pistepreparatie. Via een paar andere skigebieden in de Franse Pyreneeën ben ik volgende week in de Spaanse en Andorrese Pyreneeën te vinden. Wellicht volgt er volgende week dus weer een liveblog vanuit daar. Hopelijk met betere condities.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Ooit in Andorra op wintersport geweest in Soldeu (wel 20 jaar geleden). Verwacht een beter rapportcijfer voor dit gebied al valt of staat veel natuurlijk door de sneeuwcondities.

Leuk om eens iets uit de Pyreneeën te horen. Zoals je zegt, zijn deze skigebieden altijd wel wat onderbelicht. Ik ga je ontdekkingen in Andorra en Spanje ff volgen.

Ben benieuwd waar in Andorra je naar toe gaat, ben er ruim 10 jaar 's winters telkens enkele weken geweest. @aartstyle Soldeu zal in de afgelopen 20jr flink veranderd zijn! Er zal behoorlijk wat bijgebouwd zijn en daarnaast is het gebied van Pas de la Casa samengevoegd tot 1 groot gebied, dus veel meer mogelijkheden.

Mooi verslag Henry! Maarre… gezeur over pistenpreparatie, terwijl ik op de foto’s allemaal prima pistes zie… Zegt dat nu iets over wat voor type skiër jij bent? ;-)

Leuk!
Komen er ook review filmpjes van?

Wintersport.. daar kan je me 's nachts voor wakker maken!

Mooi verslag Henry! Maarre… gezeur over pistenpreparatie, terwijl ik op de foto’s allemaal prima pistes zie… Zegt dat nu iets over wat voor type skiër jij bent? ;-)

paolie op 8 jan 2018 09:07

Ik dacht eigenlijk hetzelfde. Zo slecht ziet het er niet uit.

Dank je wel voor je verslag. Leuk om iets te lezen over de wat meer onbekende skigebieden in Europa. Ben zeer benieuwd naar de bevindingen van de Spaanse gebieden in de Pyreneeën. Ik ben afgelopen zomer in het gebied in de buurt van Baqueira geweest; prachtig! Ben zeer benieuwd hoe het is met een bak sneeuw. De Spaanse Koninklijke familie schijnt hier te skieën, dus het moet wel wat hebben…

Better people, better food... and better beer!

Mooi verslag Henry! Maarre… gezeur over pistenpreparatie, terwijl ik op de foto’s allemaal prima pistes zie… Zegt dat nu iets over wat voor type skiër jij bent? ;-)

paolie op 8 jan 2018 09:07

Van grote afstand kan het er best aardig uitzien, maar als je erop staat weet je pas echt de kwaliteit. Vorig jaar in Val Thorens de Combe du Vallon gedaan. Vanuit de lift zag die er mooi uit, de eerste meters ook, maar plots vol grote ijzige brokken. Weinig grip doordat je gewoon eroverheen aan het rollen was. Compleet verschil met het jaar ervoor, toen die ow zo lekker was.

Komt pistepreparatie dan ook niet deels door de sneeuwkwaliteit / weersomstandigheden?

Vooral naar Andorra nog benieuwd!

Over de Andorrese Pyreneeën vinden jullie ook op deze pagina (https://www.wintersporters.be/weblog/bericht/322982/eens-wat…) wat meer informatie

*bericht bewerkt door Steven. op 08 jan 2018 13:01

Sneeuw en skifanaat

Erg benieuwd naar je ervaringen in vooral Andorra. Komen er inderdaad ook reviews op film? Of wat uitgebreidere teksten bij elk skigebied?

Mr. Slow

Mooi verslag Henry! Maarre… gezeur over pistenpreparatie, terwijl ik op de foto’s allemaal prima pistes zie… Zegt dat nu iets over wat voor type skiër jij bent? ;-)

paolie op 8 jan 2018 09:07

Ik kan je vertellen, met een schep en een hark prepareer je nog beter een piste dan dat ze hier doen. Het statement van Rogier ‘Slecht geprepareerde pistes bestaan niet’ is blijkbaar niet waar ;)

A winter without powder isn't a winter!

Andorra is echt een aanrader. Wij komen er al jaren. Afstand is wel verder dan Oostenrijk.

Wat wij super vinden ten eerste het gebied ( Grandvallira) meeste hotels aan de pistes betaalbaar. Wijntje en pilsje 1.75 euro.
Eten op de piste normale prijzen.

Verder kun je vanuit het gebied naar alle dorpen skieen.
Een aanrader.
Ben benieuwd naar de ervaring van Henri.

Door deze reacties krijg ik nog meer zin in de skidagen in Andorra ;) Helaas komen er geen reviews op film.
@Paolie, zoals @Hisaria zegt, de foto’s zien er dan misschien wel prima uit, maar veel pistes (vooral in Piau Engaly) waren gewoon echt slecht als je er op stond. Ik heb deze slechte pistenpreparatie nog nooit meegemaakt in de Alpen en vond het dus terecht om hier een opmerking over te maken. Het komt natuurlijk deels door de sneeuwkwaliteit, waardoor prepareren meer tijd en moeite kost, maar ze hadden er veel meer van kunnen maken.

Overigens was de pistenpreparatie vandaag in Gourette erg goed! ;) Landschappelijk misschien wel een van de mooiste skigebieden waar ik ooit ben geweest. Enorm brede pistes direct naast steile rotswanden en een mooi uitzicht richting Pau.

null

null

null

null

Hoi Henri, wij zijn aan het kijken voor mogelijkheden om te skien in Andorra of omgeving La Mongie. Heb jij tips voor accomodaties?

Eindelijk eens wat info ivm de pyreneeen bedankt alvast

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie