BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Beierse liftenruzie loopt uit de hand

Beierse liftenruzie loopt uit de hand

Roel op 12 januari 2018 · 13 reacties

In Sudelfeld wordt er momenteel alles aan gedaan om skiërs (niet) een bepaalde richting op te laten gaan
In Sudelfeld wordt er momenteel alles aan gedaan om skiërs (niet) een bepaalde richting op te laten gaan
Dat er ook in het Zuid-Duitse Beieren skigebieden liggen zal niemand verbazen, maar op een of andere manier weten weinig Nederlanders en Belgen deze gebieden te vinden. Op de terugweg vanuit Hochkönig afgelopen december besloot ik daarom een van die Beierse skigebieden te bezoeken. Het werd Sudelfeld bij het dorpje Bayrischzell. Het gebied is me goed bevallen, maar een ruzie tussen twee lifteigenaren werpt een duistere schaduw over deze hoogalm.

Twee partijen

Sudelfeld is voor Duitse begrippen een vrij groot skigebied met 32 pistekilometers. Het is naar eigen zeggen qua oppervlakte zelfs het grootste samenhangende skigebied van Duitsland. Sudelfeld ligt vlakbij de grens met Oostenrijk, op een steenworp van Kufstein. Het is qua grootte vergelijkbaar met Oostenrijkse skigebieden als Rauris of Seefeld die in de vakanties duidelijk meer landgenoten trekken. De claim dat Sudelfeld het grootste skigebied van Duitsland is komt van de Pletzer-Gruppe. Deze investeerder uit het Oostenrijkse Hopfgarten (participant in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental) is mede-eigenaar van de Bergbahnen Sudelfeld GmbH.

Er staan nog enkele oude liften, maar de modernisering is in volle gang
Er staan nog enkele oude liften, maar de modernisering is in volle gang

De "GmbH" is verantwoordelijk voor een aantal grote vernieuwingen de afgelopen jaren. Niet vreemd natuurlijk, het voelt de hete adem van moderne Oostenrijkse skigebieden in de nek. De belangrijkste vernieuwingen zijn de uitbreiding van kunstsneeuwinstallaties, een moderne 6-persoons stoeltjeslift met stoelverwarming die drie sleepliften verving op de Waldkopf (2014), en sinds deze winter de nog modernere 8-persoonsstoeltjeslift met stoelverwarming naar de Sudelfeldkopf.

De meeste lifteigenaren zijn opgegaan in de "GmbH". Zij vormen de ene strijdende partij. Aan de andere kant staat Josef Berger, eigenaar van de Rankenlift, een 740 meter lange sleeplift met twee pistes. Tot vorig jaar maakte de lift deel uit van het skipasverbond, maar dit jaar is Berger uit het samenwerkingsverband gestapt. Reden: een contract, oud zeer, nostalgie en - natuurlijk - geld.

De Rankenlift is door het skigebied letterlijk uit de pistekaart gestreept
De Rankenlift is door het skigebied letterlijk uit de pistekaart gestreept

Afbraak Grafenherberglift begin van onrust

Josef Berger kwam in 1992 naar Sudelfeld. Hij had twee sleepliften, de Rankenlift en de naastgelegen Grafenherberglift. Berger werd door wintersporters geprezen om de pistekwaliteit van zijn pistes. Hij was ook de eerste die begon met kunstsneeuw in Sudelfeld. Met eigen middelen, zonder subsidie. Zijn pistes gingen vaak als eerste open en sloten als laatste.

De Grafenherberglift stond echter op gepachte grond. De onrust begon omstreeks 2015 toen de plannen werden gesmeed voor de 8-persoonstoeltjeslift naar de Sudelfeldkopf. Deze lange moderne lift zou de oude Grafenherberglift overbodig maken. Daar was hij niet blij mee en er waren milieu- en vergunningsbezwaren. Hierdoor moest het dalstation 30 meter verplaatst worden en werd de nieuwbouw uitgesteld. De procedure moest opnieuw.

Berger hield vol. Zijn pachtcontract liep af maar hij zag zo'n modern dalstation direct naast de Rankenlift waar hij ook een eenttentje heeft niet zitten. Hij vond dat Sudelfeld een traditioneel, familiair skigebied moest blijven, geen "tweede Tirol". Als compromis stelde hij in 2016 voor om in plaats van één lange stoeltjeslift, twee kleinere stoeltjesliften te bouwen waarvan hij er eentje zelf zou bouwen en exploiteren. Zo ver kwam het echter niet. De Grafenherberglift werd afgebroken en ervoor in de plaats kwam (met subsidie) een hypermoderne 8-persoonsstoeltjeslift. De familie Berger stond erbij en keek ernaar, letterlijk.

De nieuwe 8-persoonsstoeltjeslift, op de voorgrond het oude dalstation van de Grafenherberglift
De nieuwe 8-persoonsstoeltjeslift, op de voorgrond het oude dalstation van de Grafenherberglift

Gratis skiën!

Inmiddels is het seizoen gestart zonder de Rankenlift in de skipas, maar de lift loopt wel. Gratis! Wat is er aan de hand? Berger beschikt over een contract uit 2001 waarin staat dat de Rankenlift van alle opbrengsten die in Sudelfeld gegenereerd worden een aandeel krijgt, gebaseerd op het gemiddelde percentage van de afgelopen 5 jaar. Zonder deel te nemen aan het skipasverbond (met bijbehorende verplichtingen) meent hij dus nog steeds recht op de binnenkomende gelden te hebben. Het conflict ligt nu bij de rechter, maar in de tussentijd draait de Rankenlift dus door. Tijdens mijn bezoek in december skiede ik, zonder poortjes of controle, gewoon de lift in.

Vrije toegang tot de Rankenlift
Vrije toegang tot de Rankenlift

Bizarre taferelen

De wintersporter is voorlopig dus de lachende derde in Sudelfeld. Die kan alle pistes en liften gebruiken zo lang het conflict niet beslecht is. Alleen moet je er dan wel kunnen komen. Als je hier nu gaat skiën zie je dat er alles aan wordt gedaan om skiërs weg te houden bij de Rankenlift (en omgekeerd). Een pistekaart met een kruis door de Rankenlift is een ding, maar je ziet stukjes piste die met opzet niet geprepareerd worden, perfect geprepareerde pistes waarvoor de tegenpartij hekken plaatst, en je ziet borden waarop staat "Gesperrt" naar een van de best geprepareerde pistes van het skigebied. Een greep uit de opmerkelijke taferelen die ik tegenkwam:

 • Bij het dalstation van de 8-persoons stoeltjeslift staat een groot net om te voorkomen dat je doorskiet naar de Rankenlift (op de achtergrond). Daarnaast is er een kunstmatig hoogteverschil aangebracht om diegene die langs / onder het net wil extra te belemmeren:

 • Stap je uit de Rankenlift (achterste lift op de foto), dan moet je klunen om in de rest van het skigebied te komen. Het uitstappunt is net niet hoog genoeg. De sleeplift op de voorgrond werkt ook niet, waarschijnlijk omdat je hiermee weer rechtstreeks naar de pistes van Berger kunt:

 • Kom je van de andere kant dan wordt je ook tegengehouden. Een bord "Gesperrt" moet voorkomen dat je naar de Rankenlift skiet. Deze piste wordt trouwens wel goed geprepareerd (vermoedelijk door Berger):

 • Vanaf de blauwe 18 kun je linksaf naar de Rankenlift. Borden en netten ontmoedigen dat echter. Verreweg de meeste skiërs hielden zich aan die aanwijzing. Zonde eigenlijk, de rode piste van Berger lag er strak geprepareerd bij:

 • Vanaf de andere (blauwe) piste van Berger kun je linksaf terug naar de parkeerplaats en het dalstation van de Waldkopflift. Het bord staat er, maar de piste wordt niet meer gemarkeerd of geprepareerd.

Review volgt

Het is jammer dat dit conflict zichtbaar zo hoog is opgelopen. Los van de ruzie en ongetwijfeld de emotionele en financiële ellende die ermee samengaat, ben ik echter aangenaam verrast door Sudelfeld. De Rankenlift heb je niet nodig om ergens te komen, en de pistes zijn verrassend leuk en afwisselend. Binnenkort schrijf ik een review over Sudelfeld.

Bronnen: merkur.de, sueddeutsche.de, rosenheim24.de.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Jst81 12 januari 2018 · 07:21
  Zonde zeg. Ziet er op het eerste oog uit als een leuk gebied. Ik heb familie in Beieren wonen en nog nooit dit gebied bezocht. Denk dat het zich zeker loont om dit gebied eens te bezoeken. Heel benieuwd naar je review @Roel
  *bericht bewerkt door Jst81 op 12 jan 2018 07:22 (7% bewerkt)
 • Patrick71 12 januari 2018 · 10:25
  'leuk' verhaal over een verrassend gebied.
  Piste riderrrrr
 • evr66 12 januari 2018 · 10:36
  Achterlijke idioten, in plaats van dat ze samenwerken om de toerist een paar EUR extra uit de zak te kloppen, krijg je dit hahaha
 • GiGi 12 januari 2018 · 10:46
  'Lachende derde' vanwege een gratis lift (hoewel je voor de skipas van het hele gebied al wel hebt betaald, dus definieer 'gratis')? Mij zou het eerder storen dat je niet vrij rond kan skiën, pistes onterecht gesloten zijn, dat je moet klunen, etc.

  Als ik al die zaken wist, zou ik er eerder niet heen gaan vanwege alle hindernissen die worden opgeworpen voor skiërs en boarders dan dat ik er juist wél heen zou gaan om van een gratis lift gebruik te kunnen maken, terwijl ik voor het hele gebied er omheen wel gewoon moet betalen.

  Maar opmerkelijk is het allemaal wel.
  gigiski.com | deskiclub.nl
 • Roel admin 12 januari 2018 · 12:20
  @GiGi zo hinderlijk is het niet hoor. Klunen moet je in andere gebieden ook op bepaalde paden, maar hier is het in scene gezet. Je zult je eerder verbazen.
  Weerman, skiër, Limburger
 • ViolaB 12 januari 2018 · 22:29
  Wat een verhaal... en wat jammer, want dit soort gebieden kunnen echt pareltjes zijn. Mijn interesse voor de Beierse Alpen is in ieder geval gewekt 😃 Leuk dat jullie ook de kleintjes aandacht geven!
 • wimaerts1979 12 januari 2018 · 23:18
  @Roel: je schrijft dat de man ook een eettent(je) uitbaat. Is dat te zien op de achtergrond van deze foto?


  Ok, de man claimt dan wel een percentage van de inkomsten, zelfs al wordt hij en zijn lift/pistes doodgezwegen, maar... ik vermoed dat het ontraden en blokkeren van de doorgang van skiers/boarders naar zijn pistes ook de bezetting van zijn eetgelegenheid in negatieve zin zal beïnvloeden. Dat moet hij toch wel voelen, want dat zit niet verrekend in de verdeelsleutel van de liftinkomsten?

  Verder, ziet er een leuk gebiedje uit voor een shortski. Kijk uit naar je verslag.

 • Roel admin 13 januari 2018 · 00:17
  @wimaerts1979 klopt dat eettentje zit in het gebouw op de achtergrond. Ze voelen dat zeker. Ik wilde het zelf ook zien dus ik ben even naar binnen gegaan, er zat bijna niemand. Ik heb daar ook de vrouw van Josef Berger gesproken, maar die wilde er niks over zeggen behalve dat het nu bij de rechter ligt.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Frank5 13 januari 2018 · 07:43
  wat een verhaal😃
  op het eerste gezicht best een leuk gebiedje! hopen dat het opgelost word, meer ik vrees ervoor.
  Frank van Helvoirt
 • tum 13 januari 2018 · 09:02
  man, man, man... toch jammer dat mensen het elkaar altijd zo moeilijk moeten maken.
  Hoeveel van dit soort geschillen zouden er wel niet lopen in de alpen 😃.
  Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
 • Matthias123 13 januari 2018 · 09:39
  Achja zulke dingen gebeuren al sinds de mensheid bestaat. Wees blij dat we in het ontwikkelde westen wonen in deze tijd. >100 jaar geleden werd hier zoiets gewoon gewapend opgelost en zodra je de Middellandse zee of bosporus oversteekt mondt zoiets nog steeds vaak uit in een gewapend conflict.
  Born to Ride
 • Frank66 13 januari 2018 · 12:43
  Ik verbaas me al een tijdje over het hoge tempo van de vele vernieuwingen; waar haalt zo'n skigebied(je) het geld vandaan??
 • Roel admin 13 januari 2018 · 14:20
  @Frank66 er zit nu een investeerder achter (Platzer), en er wordt veel gesubsidieerd om de lokale economie te stimuleren. Vanuit de Europese Unie alleen al 2.6 miljoen vorig jaar voor Sudelfeld.
  Weerman, skiër, Limburger

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.