Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Depressietrein dendert over de Alpen

Roel op 16 januari 2018· 24 reacties

Het naderend sneeuwfront vanuit Les Trois Vallées

De volgende episode van deze sneeuwrijke winter is aangebroken. De komende 72 uur krijgt de hele westelijke helft van de Alpen een meter sneeuw of meer. De sneeuwgrens blijft al die tijd lager dan we de afgelopen weken gewend waren, al zal het beneden 1500 meter soms toch tot regen komen. Desondanks, bijna alle gebieden gaan er deze week op vooruit. Ook omdat het weekend lekker koud wordt en de sneeuwkanonnen kunnen bijspringen.

Regengeulen sneeuwen dicht

Gisteren trok de eerste frontale bewolking de Alpen binnen. Mooi om in het weerfoto-topic te lezen dat mensen profijt hebben van onze nieuwe weerkaarten, gezien het feit dat iemand in Valfréjus zijn skidag erop aangepast heeft en bewust naar Italië (Sestrière) is gereden om daar zo lang mogelijk van de zon te genieten.

Sestrière

Ook in Oostenrijk was het heerlijk zonnige skiweer, waarbij Kirchberg (eerste foto) langer van de zon kon genieten dan Ski Arlberg (foto 2).

Kirchberg

Ski Arlberg

Op de tweede foto van Alois Brandsma zie je veel regengeulen in het sneeuwdek, een gevolg van de soms hoge sneeuwgrens de laatste tijd. Die sneeuwen de komende dagen echter compleet dicht want boven 1500 meter heb ik goede hoop dat alles als sneeuw valt.

Vandaag en donderdag het minst koud

De hoogste sneeuwgrens (1200-1500m) is voor vandaag en donderdag. Op deze twee dagen is de wind tijdelijk westelijk waarmee het iets zachter is. Dat is echter nog altijd lager dan wat we gehad hebben. Vanuit het westen begint het vandaag steeds intensiever te sneeuwen en vanavond koelt het af zodat morgen alles als sneeuw valt. Het sneeuwt dan van de Franse Alpen tot diep in Oostenrijk vrij intensief.

Wind

Donderdag is de dag van de stormdepressie. Die lijkt volgens de laatste berekeningen toch weer een fractie zuidelijker te trekken, waardoor de wind ook in de Alpen aantrekt. Sowieso staat er de komende dagen een stormachtige wind dus ben niet verbaasd als liften moeten sluiten.

Door de iets zuidelijkere koers is de kans op zon voor donderdag weer wat afgenomen, bovendien kan er nog steeds neerslag vallen wat met die hogere sneeuwgrens tot regen in de dalen kan leiden. Zowel in Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk. Boven zo’n 1500 meter valt er alleen maar meer sneeuw bij.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

30 tot 70 centimeter voor Oostenrijk

Vanaf vrijdag wordt het weer kouder en gaat alles weer over in sneeuw. Cumulatief reken ik op een tot twee meter sneeuw voor veel skigebieden in de westalpen, en 30 tot 70 centimeter voor het Oostenrijkse Tirol en Salzburgerland. In de dalen door tijdelijke regenval wat minder.

De sneeuwval lijkt zaterdag trouwens wat af te nemen, dus wellicht valt het met de problemen op de wisseldag mee. Wat overblijft is een koud weekend waarbij er nog wat sneeuwbuien kunnen vallen maar het ergste lijkt voorbij. Vanaf zondag trekken storingen hun handen zelfs even van de Alpen af en krijgt de zon wat meer ruimte.

Zuidalpen hebben prima winter

Hoe zit het dan met de zuidalpen die al die tijd in de luwte liggen? Daar is het eigenlijk prima winterweer! De zon schijnt hier regelmatig, het is niet te warm en zaterdag kan hier weer 10-20 centimeter sneeuw vallen door een wegtrekkende depressie.

Nee we hebben niet veel te klagen deze winter. Natuurlijk kunnen de Oostenrijkse dalen nog wel wat sneeuw gebruiken en is het niet helemaal eerlijk verdeeld. Maar witte linten in een groen landschap zijn dit jaar redelijk zeldzaam. Dat was de afgelopen jaren wel anders.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

poyo16 januari 2018 · 08:38

Mooie berichten Roel. Heb je evt nog Info over Sauerland?
Donderdag sneeuw of toch veel regen. Zat er nl over te denken van het weekend naar Winterberg te gaan.

poyo
SkiBeppie16 januari 2018 · 08:58

Sneeuw zal welkom zijn in het Salzbugerland: er ligt genoeg sneeuw maar de kwaliteit is alleen op hoogste pistes ok. De rest is knalhard ijs met daarop een soort ijsbrokjes die letterlijk als los zand aanvoelen. Weing grip en lastig om lekker te skien. We duimen voor sneeuw!

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Freerider16 januari 2018 · 09:00

@Roel wegens advies heb ik besloten om sowieso om 12:00 vrijdag avond/nacht aan te rijden en om 7 uur mijn bed al op te gaan zoeken voor de nodige rust.
Op die manier kan ik om half 11 a 11 uur in de ochtend aankomen in les menuires.
Van dit weer bericht kan ik zoals het er nu voor staat alleen maar uiterst vrolijk worden! zeker na zondag dat de zon kans heeft om te komen na een dik pak sneeuw.
Toenet keek ik alleen naar de automatische weerbericht van Les Menuires en daar schrok ik omdat de vorstgrens ruim over 2000 meter ging en dat hij voor zaterdag en zondag bijna 2 meter sneeuw (regen!) aan gaf…is dit nog mogelijk of zie je het ondanks dat het 4 a 5 dagen weg is positiever in? :)

*bericht bewerkt door Freerider op 16 jan 2018 09:01

Roelauteur16 januari 2018 · 09:00

@poyo door de zuidelijke koers ziet het er voor Sauerland ook weer iets beter uit voor donderdag. Sowieso valt er regelmatig sneeuw deze week en de sneeuwkanonnen kunnen vaak aan, en de regen die voor donderdag gepland stond kan ook deels als sneeuw vallen. In het weekend is het koud met afwisselend zon en een sneeuwbui. Prima weer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Triple-T16 januari 2018 · 09:05

Ik plan Zondag en maandag een shortski naar Vogezen of Sauerland, op deze site is de voorspelling voor beide gebieden echter niet positief voor maandag, temperaturen > 0 en regen.
Andere sites geven soms een ander weerbeeld, best nog even afwachten zeker…

Roelauteur16 januari 2018 · 09:10

@Freerider je kijkt nog naar de oude berekening. Zo dadelijk komt de nieuwe. Er kan zaterdag nog steeds sneeuw vallen, maar er wordt minder veel berekend. De temperatuur blijft waarschijnlijk t/m zondag laag. Begin volgende week wordt het wel weer spannend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
BaLin16 januari 2018 · 09:18

Hier in Adelboden is vandaag alles dicht vanwege de storm. Het waait er nu al erg hard en in het dorp valt natte sneeuw bij nu nog temperaturen boven nul.

annettevandijk16 januari 2018 · 09:23

Wat ben ik blij met jullie hobby!
Zeker blij met het bericht vandaag dat de wisseldag deze week waarschijnlijk geen probleem oplevert.
Hopen volgende week een fijne week met elkaar te hebben in La Plagne.
We blijven je volgen Roel en Rogier en ieder die meewerkt aan dit project,
Proficiat en dank.

Atomic-16 januari 2018 · 09:25

@roel
Is al bekend waar en wanneer vrijdag de meeste sneeuw te verwachten is? We gaan vrijdag richting Val Gardena.
Als de sneeuw overdag komt zorgen we dat we al vroeg over de Fernpass zijn, of juist wat later vertrekken als de sneeuw vroeg komt.

Nelis16 januari 2018 · 09:40

@Atomic- Net als jij blijf ik de berichtgeving ook goed volgen. Wij vertrekken vrijdag richting Corvara. Adhv de sneeuwradar, sneeuwverwachting en de updates van Roel de route afstemmen. We hebben wbt vertrektijd niet zo heel veel keus, maar hopen dat 13.00 vanuit NL ons in ieder geval diep in Zuid Duitsland zal brengen.
Bedankt voor de update @Roel!

Bergen + Sneeuw = ❤
Marpat595716 januari 2018 · 09:42

Ik vertrek as zondag voor een weekje Zillertal in Oostenrijk . Normaal dat je dan wat nauwkeuriger de weersvooruitzichten volgt . Ik kijk ook dikwijls naar de Duitse wetteronline en dan meer bepaald naar de Europese buienradar . Als ik nu naar deze radar kijk dan ziet het er voorlopig niet naar uit dat er veel neerslag ( regen/sneeuw ) zal vallen in Oostenrijk ( Tirol ) Het is geen groot gestructureerd neerslagzone die richting Oostenrijkse Alpen trekt . Eerder wat kleinere buienlijnen die dan nog vooral noordelijk voorbijtrekken , niet echt de alpen intrekken . ( Volgens de trekrichting )
Voor vandaag verwacht ik daar zeer weinig sneeuw . Misschien komt dat nog later of verder in de week ?
Als daar een 40 cm zou moeten vallen tegen eind van de week dan moet er nog veel gebeuren.
Of zie ik het weer verkeerd ?

Tim.16 januari 2018 · 09:48

@Marpat5957 ik denk dat jij je niet zo druk moet maken… Zillertal was vorige week al prima en zelf goed te doen. En die sneeuw komt er wel, wees maar niet bang.

Marpat595716 januari 2018 · 09:57

Tim. Bedankt voor je reactie .
Ik maak me helemaal niet druk en ben niet bang helemaal niet . Het is er goed en zal volgende week ook nog wel goed zijn ( allicht beter )
Het zou alleen nog wat leuker zijn moest er tegen zondag een pakje verse sneeuw liggen ( Hoeft zelfs niet tot volledig beneden in de vallei te zijn .
Ik denk alleen dat het met de huidige situatie ( sneeuw vanuit westen ) Zillertal niet zo veel sneeuw zal meepakken . Niet zo veel als bvb de Arlberg . Zillertal ligt al wat inneralpin dus daarzal het toch wat minder zijn . Als ik kijk op de buienradar dan zie ik voor vandaag geen groot neerslaggebied naderen . Allicht morgen wat meer of later in de week .

Roelauteur16 januari 2018 · 10:16

@Atomic- @Nelis volgens de huidige berekeningen zit Oostenrijk vrijdag een groot deel van de dag in de sneeuw, dus op dit moment maakt het weinig uit. Houdt de sneeuwradar de komende dagen goed in de gaten. De intensiteit wisselt nogal dus dat kan wel wat uitmaken.
@Marpat5957 de neerslag is misschien niet zo zwaar, maar houdt lang aan en wordt uitgesmeerd over vier dagen. Veel beetjes maken uiteindelijk toch een aardig pak (vanaf enige hoogte).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
thefarmer16 januari 2018 · 10:25

Ik vertrek donderdavond naar de alpen, om vrijdagnamiddag en in het weekend te skiën.
Mijn idee is momenteel om zoveel mogelijk zuidelijk te gaan in de Franse Alpen om zoveel mogelijk zon mee te nemen. Pra Loup lijkt mij de beste optie momenteel; of raadt iemand mij iets anders aan?

Roelauteur16 januari 2018 · 10:59

Het duurde iets langer vanochtend, maar de nieuwe weerkaarten staan er weer op: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting…
Donderdag inderdaad aardig wat regen in Oostenrijk (dalen). Ik hoop dat die depressie de komende runs toch weer wat noordelijker wordt ingetekend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
raoul26116 januari 2018 · 12:37

Ik vertrek vrijdag naar Val Cenis, iemand een idee hoe de omstandigheden daar zijn? Zie op verschillende sites verschillende meldingen over dichte liften?

interjrs16 januari 2018 · 14:14

Live vanuit Schoppernau, Vorarlberg: zondag en maandag prachtig weer gehad, pistes zijn hard en plaatselijk echt aan nieuwe sneeuw toe. Hier op Diedamskopf is de dalafdaling die dagen dicht geweest (ook de Waldabfahrt). Gistermiddag trok het dicht en vannacht heeft het boven gesneeuwd, laagje van 20 cm verse sneeuw op de pistes BOVEN het middenstation. Vanaf 11:00 is de boel hier grotendeels op slot gegaan, slechts 1 kant (Breitenalm) open, stormig boven, geen aardigheid aan om te skieen, ondanks dat de pistes lekker zijn. Beneden begint het vanaf een hoogte van 1200 meter te regenen en onder in het dal is het triest.
Ook voor de komende 48 uur verwachten ze veel liften te moeten sluiten vanwege de wind. Hopelijk valt er vannacht en morgen ook tot beneden en het dal een pak sneeuw om de boel weer wat beter te krijgen.
Verder, lekker geluncht, kleine bengel kapot in z’n bedje liggen om bij te komen van 2 dagen ski-les (3 jaar, dan is dat wel nodig ;) ) en zelf een Mohrer uit de koelkast pakken en het forum bij lezen. Ach, elk nadeel hep z’n voordeel. We mogen nog anderhalve week… :D

Tim.16 januari 2018 · 18:45

Oh oh oh, was zullen die beelden van de Hahnenkamm Rennen zaterdag om te smullen zijn met deze sneeuw erbij

aartstyle16 januari 2018 · 20:06

Oh oh oh, was zullen die beelden van de Hahnenkamm Rennen zaterdag om te smullen zijn met deze sneeuw erbij

Tim. op 16 jan 2018 18:45

Grote kans dat hij niet doorgaat of wordt ingekort schat ik zo in.

FreeBird16 januari 2018 · 20:10

@Roel welke regio of skigebied raad je aan om vanaf maandag een goede week te boarden qua weer? Berichten gaan nu helaas tm zondag. We hebben de ‘luxe’ nog niks geboekt te hebben :-) maar ik word nog niet wijs uit de voorspellingen.
Edit; we twijfelen tussen Laax, Warth, Livigno of Alpbach.

*bericht bewerkt door FreeBird op 16 jan 2018 20:12

Roelauteur16 januari 2018 · 20:21

@FreeBird dat is niet voor niks. Verder dan 6 dagen vooruit kun je weinig betrouwbaars zeggen. De modellen springen voor die periode nog alle kanten op. Ik zou wachten tot vrijdag, dan heb je echt meer zekerheid.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Tim.16 januari 2018 · 21:59

Oh oh oh, was zullen die beelden van de Hahnenkamm Rennen zaterdag om te smullen zijn met deze sneeuw erbij

Tim. op 16 jan 2018 18:45

Grote kans dat hij niet doorgaat of wordt ingekort schat ik zo in.

aartstyle op 16 jan 2018 20:06

Ligt eraan, de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat het flink sneeuwde tijdens de wedstrijden. Aan de hoeveelheid van zaterdag te zien en het zicht goed is zal de race wel doorgaan en ook niet ingekort worden…

markhuijs16 januari 2018 · 22:34

Hier in Ischgl heeft het de hele dag gesneeuwd. Ik schat zo’n 40 cm erbij. Was ook wel nodig want de lager gelegen pistes waren wat ijzig…
Tot 14 uur was het goed te doen waarna de wind stormachtig werd en het geen pretje in de liften en op de pistes was.

*bericht bewerkt door markhuijs op 16 jan 2018 22:38

Plaats een reactie