Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Storm legt skiliften plat

Roel op 17 januari 2018· 90 reacties

Ellmau am Wilden Kaiser

Het is geen prettige week in de Alpen. Gisteren zorgde de wind al voor veel gesloten liften en de komende 48 uur wordt het niet veel beter. Daarbij sneeuwt het flink door, vooral in de westalpen ook intensief. Tot het einde van de week valt er dagelijks wel ergens in de Alpen sneeuw, waarbij ik nog altijd niet helemaal gerust ben over de wisseldag.

Storm

Gisteren was het op veel plaatsen al bar en boos. Niet zozeer vanwege de zware sneeuwval maar door de wind. Enkele getallen:

  • Titlis (Engelberg): 180 km/uur
  • Jungfraujoch: 163 km/uur
  • Les Diablérets: 157 km/uur
  • Crap Masegn (Laax): 156 km/uur
  • Galzig (Sankt Anton): 130 km/uur

Alois Brandsma zit in Sankt Anton en op zijn filmpje zie hoe het gisteren al tekeer ging. Hij had geluk dat de liften nog draaiden.

Andere gebieden hadden minder geluk. Vanuit Adelboden gaf Bas Linssen door dat alle liften dicht waren vanwege de wind, en in het dorp viel een mix van regen, sneeuw en hagel. Op veel plaatsen zwabberde de sneeuwgrens inderdaad tussen 1000 en 1500 meter, waarbij er zoals verwacht lokaal grote verschillen optraden.

Weststau

Vannacht daalde de sneeuwgrens bijna overal tot in de dalen, en hogerop viel sowieso alles als sneeuw. Waar de wind niet alles verstoven heeft ziet het er dan ook heerlijk uit vanochtend!

La Plagne

Saalbach

Je ziet dat de bewolking in Saalbach soms openbreekt, dat is kenmerkend bij zo’n weststau. De meeste sneeuw valt in de westelijke Alpen, eenmaal aangekomen boven Oostenrijk hebben de wolken al zoveel sneeuw losgelaten dat het wolkendek openbreekt en er in Oostenrijk vooral losse sneeuwbuien vallen. Dat zullen we de rest van de dag ook zien. Of de liften opengaan is een ander ding. Rogier meldt dat Puy Saint Vincent boven de 2000 meter dichtblijft, en ook Les Arcs en Serre Chevalier houden veel liften dicht.

Morgen dooi in de dalen

Het lot van de morgen is gekoppeld aan de stormdepressie. Dat wordt een behoorlijk spannende dag. De laatste 24 uur wordt de stormdepressie weer wat zuidelijker berekend waardoor de wind morgen opnieuw tot stormkracht zal aantrekken. Veel liften zullen nog steeds dicht blijven en daarbij wordt tijdelijk zachtere lucht aangevoerd. Dat kan tijdelijk regen geven in de dalen. Zachte lucht, regen en harde wind is geen goede combinatie voor de versgevallen sneeuw. Die gaat voor een groot deel smelten ben ik bang. Er kan nog wel wat veranderen in deze prognose, zo kan het morgen in Oostenrijk tijdelijk droog worden. Ook is de koude lucht niet ver weg, dus een kleine verandering in windrichting kan de schade nog beperken. Boven 1500 meter zit je sowieso redelijk veilig, maar verder is het afwachten…

Morgen zitten de Alpen tijdelijk in de zachte sector

...dat betekent tijdelijk regen in de dalen

Vanaf vrijdag wordt het weer kouder en de sneeuwbuien blijven binnenkomen vanuit het westen. De ene keer intensiever dan de andere keer, maar een droge dag zit er dit weekend maar zeer regionaal in.

Wisseldag

Over de zaterdag ben ik in ieder geval nog niet gerust. In de ochtend trekken sneeuwbuien van de Franse Alpen weg richting Oostenrijk, maar vanuit Frankrijk nadert later op de dag een nieuw sneeuwgebied. Met wat pech gaat de ene sneeuwval in de andere over waardoor de klim naar de Franse skigebieden geen pretje wordt. Oostenrijk heeft tegelijk last van wegtrekkende sneeuwbuien, die ook boven Zuid-Duitsland zullen hangen.

De enige droge dag zou de zondag kunnen zijn. Oostenrijk maakt daar de meeste aanspraak op, voordat er vanuit Frankrijk een nieuw front komt opzetten. Dat geeft zo mogelijk een nog spannendere situatie. Zondagavond bereikt dit warmtefront de Zwitserse en Franse Alpen en dan zou de sneeuw weleens snel in regen kunnen overgaan. Maandag en dinsdag zou die regen kunnen aanhouden, en afhankelijk van hoe snel de zachte lucht de Alpen verovert wordt het regen of sneeuw. De kaarten liggen op dit moment het beste voor Oostenrijk. Kortom, er breekt andermaal een bijzonder spannende periode aan.

Sauerland koud, dan weer warm

Dat geldt ook voor Sauerland. Daar vallen nu lekker wat sneeuwbuien en de sneeuwkanonnen staan volop te spuiten. Morgen valt er echter een flinke plens regen en het zal zwaar gaan stormen! In het weekend koelt het dan weer af totdat begin volgende week de volgende warmte-opstoot eraan komt. Al met al blijft het wat kwakkelen.

Verse sneeuw en volop kunstsneeuw vandaag in Winterberg

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

dennismaus17 januari 2018 · 09:48

Hier in Ischgl zijn alle liften gesloten, gister al vrij veel hoge liften gesloten. Zelfs in het dal komt de sneeuw horizontaal voorbij.

Thias17 januari 2018 · 09:57

Ik neem aan dat in de hogere Franse gebieden alles als sneeuw naar beneden komt?

interjrs17 januari 2018 · 09:57

Nou omhoog in Schoppernau. 0 in t dal, hagel en sneeuw daar. Gondel draait tot middelstation, breitenalmbahn is wel (nog) open dus hopelijk op die kant nog n uurtje of wat de ski’s uit laten. #barEnBoosNetAlsOnzePeuter

Arnie77717 januari 2018 · 09:59

Valloire zit alles dicht vanwege de harde wind. Valmenier heeft een paar dal liftjes open… Hopen dat later vandaag misschien een paar liften opengaan, anders morgen weer!

Freeride = Life
Matthias12317 januari 2018 · 09:59

@Roel hoe zeker is die warmte opstoot begin volgende week in het Sauerland. De prognoses voor begin volgende week zwabberen namelijk enorm. Iedere dag schommelt de temperatuur zo tussen de -7 en +5.

Born to Ride
MiTi17 januari 2018 · 10:01

In Les Menuires zijn alle hogere liften vanwege de harde wind gesloten en is het dus niet mogelijk om in de andere valleien te komen.
Gistermorgen was dat ook al zo, toen zijn we rond 13 uur gestopt met skiën vanwege het slechte zicht.
Nu maar even afwachten of de wind nog wat gaat liggen en het zicht iets beter wordt.

Winter is coming
Michel1317 januari 2018 · 10:02

@Roel hoe zeker is die warmte opstoot begin volgende week in het Sauerland. De prognoses voor begin volgende week zwabberen namelijk enorm. Iedere dag schommelt de temperatuur zo tussen de -7 en +5.

Matthias123 op 17 jan 2018 09:59

Duurt nog een week kan van alles gebeuren

Tiny-M17 januari 2018 · 10:23

Ik ga het in de gaten houden voor zaterdag. Vooralsnog lijkt in PDS op donderdag de meeste sneeuw te vallen (wel hoge sneeuwgrens helaas) en vrijdag en zaterdag niet heel veel. Grootste stuk zullen we toch vrijdagmiddag/avond afleggen en we hoeven niet heel hoog, dus denk dat het nog wel te doen gaat zijn.

Rogieradmin17 januari 2018 · 10:28
Click. Click. Peace
smehrlapf17 januari 2018 · 10:40

Hoi Roel, ik heb nog niet eerder van me laten horen dit seizoen, maar heb je uiteraard wel weer gevolgd, wederom bedankt voor je weerberichten tot dusver dit seizoen!

Voor alsnog ben ik voornemens om zaterdagmorgen rond een uurtje of 6 te vertrekken naar Val Thorens. Heel graag zou ik vrijdag wat advies aan je willen vragen betreft het moment van vertrek (eerder vertrekken of misschien vrijdag al vertrekken met overnachting ergens in Frankrijk?). Alvast bedankt voor alle informatie die je ons mogelijk kunt geven.

eric7117 januari 2018 · 10:42

@Roel, super bedankt voor de dagelijkse updates.
Ga vrijdag naar Winterberg, maar hoeveel schade kan de voorspelde regen van morgen aanrichten?

Edwin.17 januari 2018 · 10:42

Tignes heeft het de laatste tijd ook wel “zwaar” te verduren. Liggen straks record hoeveelheden sneeuw

Not all who wander are lost
Thias17 januari 2018 · 10:46

Hoi Roel, ik heb nog niet eerder van me laten horen dit seizoen, maar heb je uiteraard wel weer gevolgd, wederom bedankt voor je weerberichten tot dusver dit seizoen!

Voor alsnog ben ik voornemens om zaterdagmorgen rond een uurtje of 6 te vertrekken naar Val Thorens. Heel graag zou ik vrijdag wat advies aan je willen vragen betreft het moment van vertrek (eerder vertrekken of misschien vrijdag al vertrekken met overnachting ergens in Frankrijk?). Alvast bedankt voor alle informatie die je ons mogelijk kunt geven.

smehrlapf op 17 jan 2018 10:40

Same here…twijfel om vrijdag avond al te gaan rijden ipv zaterdag morgen 05:00

Zeeuwski17 januari 2018 · 10:58

@smehrlapf, @Thias: Check vrijdagmorgen het videoweerbericht van @Roel en de weerkaarten voor je route en bepaal dan wat je doet.
Zelfs de beste weerman kan nu nog niet bepalen of, waar en welke hoeveelheid sneeuw er op dat moment gaat vallen.
Volgens mij kun je uit het weerbericht hierboven al opmaken dat het uiterst wisselvallig is deze we(e)k(en) wat voorspelling dus alleen maar lastiger maakt.

Thias17 januari 2018 · 11:03

@Zeeuwski Zal ik zeker doen! :-)

MiTi17 januari 2018 · 11:03

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/f83f32534ec20c27cbf1ad34...

Bijna alle liften zijn gesloten in Les Menuires. Alleen een paar lagere liften zijn open.

*bericht bewerkt door MiTi op 17 jan 2018 11:09

Winter is coming
peterpos17 januari 2018 · 11:10

In Dienten zijn de liften ook dichtgegaan. Wel mooi om te lezen in dit weerbericht dat het even open kan trekken en even later weer helemaal dicht. Weer wat geleerd waardoor dat dus komt.
Vanmorgen toen ik naar de piste ging was het zelfs een beetje zonnig. Nog geen half uur later was het boven potdicht, sneeuwde en stormde het volop en dan zit je pas op 1700 meter…

Peter Pos
Defwout17 januari 2018 · 11:15

Gisteren in Val d’Isere ging het bovenop al tekeer, lekker laag gebleven dus waar het wel leuk spelen was in de poeder.
Vannacht kwam de wind tot in het dal spoken, behoorlijk hard ook. Nu nog steeds, ik verwacht vandaag niet te kunnen boarden. Hopen op een zwakkere wind morgen.

Chrisje17 januari 2018 · 11:19

Chrisje17 januari 2018 · 11:21

Eindelijk sneeuw in het dal van de Achensee en het sneeuwt nog

Freerider17 januari 2018 · 12:20

Nou ziet er niet echt best uit in een keer…met een zwangere vrouw in redelijke condities op wintersport gaan zie ik nog zitten maar als deze voorspellingen uit gaan komen dan ben ik serieus aan het overwegen om de vakantie te annuleren!
Zo hoef je, je geen zorgen te maken over hoeveelheid sneeuw dan is het wel dat klote neerslag dat maar elke week blijft komen…en het houd niet op ook niet!

BaLin17 januari 2018 · 12:21

Vandaag in Adelboden veel sneeuwval. Alle liften zijn dicht op één lift na. Lekkere poedersneeuw maar ook erg veel wind.

DrPhil17 januari 2018 · 12:39

@freerider, bergfex voorspelt vanaf dinsdag zon.
De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.

aartstyle17 januari 2018 · 12:41

@freerider: Annuleren? De voorspellingen zijn toch niet zo slecht? Ik zie vanaf dinsdag zon en maandag is het al droog volgens de voorspelling van EC. Dus dan zou je alleen de zondag nog slecht weer hebben? Dat is toch niet verkeerd?

https://www.yr.no/sted/Frankrike/Rh%C3%B4ne-Alpes/Les_M%C3%A…

Rogieradmin17 januari 2018 · 12:44

@freerider, bergfex voorspelt vanaf dinsdag zon.
De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.

DrPhil op 17 jan 2018 12:39

Inderdaad gewoon gaan! Een dag in de bergen is toch altijd beter dan een dag in NL? Misschien wel de laatste wintersport met slechts z’n tweetjes. Geniet ervan zou ik zeggen…

*bericht bewerkt door Rogier op 17 jan 2018 12:51

Click. Click. Peace
Zeeuwski17 januari 2018 · 12:51

Freerider altijd paniekvogel, het ene seizoen ist moord en brand als er te weinig sneeuw zou zijn, en dat al maanden van te voren.
Nu ligt er genoeg en valt er regelmatig wat bij ist ook weer paniek.
Zoals de Engelsen zeggen: “Keep calm and carry on…” gaat het best van al

Roelauteur17 januari 2018 · 12:55

@Roel hoe zeker is die warmte opstoot begin volgende week in het Sauerland. De prognoses voor begin volgende week zwabberen namelijk enorm. Iedere dag schommelt de temperatuur zo tussen de -7 en +5.

Matthias123 op 17 jan 2018 09:59

Er zit wel wat spreiding in de oplossingen, maar dat het warmer wordt geef ik 70% kans.
@smehrlapf @Thias geen probleem. Vrijdag kan ik advies geven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Arjen517 januari 2018 · 12:56

@freerider, bergfex voorspelt vanaf dinsdag zon.

De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.

DrPhil op 17 jan 2018 12:39

Inderdaad gewoon gaan! Een dag in de bergen is toch altijd beter dan een dag in NL?

Rogier op 17 jan 2018 12:44

Geen echte freerider dan, die zeurt niet zo snel dat het teveel sneeuwt…

It's all about the turns duuuuuude!
Rogieradmin17 januari 2018 · 13:00
Click. Click. Peace
Hulst17 januari 2018 · 13:02

@Freerider. Ieder heeft (recht op) zijn eigen karakter. Hoe het ook zij, kijk nog eens naar de verwachtingen op meteo france. Ik zie daar geregeld sneeuwbuien, maar ook elke dag afgewisseld met zonnige perioden. Wat ik wel belangrijk vind is, dat e verwachte windsnelheid de hele week beneden de 50 blijft. De grootste tegenstander de afgelopen weken is immers de wind. Enkele dagen ook wat hogere temperaturen, maar die hebben we de afgelopen jaren ook gehad. Natuurlijk moet je je eigen beslissing nemen. Ik ben zelf geen nachtrijder en vrijdag zaterdag heb je langs de hele route via de Ardennen, de Vogezen en verder zuidwaarts kans op sneeuwbuien. Je gaat zelf wel 's nachts rijden en ik denk dat dat nog met meest lastige kan zijn van de hele onderneming. Succes met je beslissing en een veilige tour. Overigens kun je, bij slechte omstandigheden, ook de route via Lille nemen. Meer kans op minder problemen.

Hen48

Plaats een reactie