Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Meteorologisch vuurwerk houdt aan

Roel op 18 januari 2018· 40 reacties

Avoriaz (F) krijgt nog heel veel sneeuw erbij

Het is in bijna alle opzichten een winter van extremen, en dat gaat deze week gewoon door. Er gaat nog héél veel sneeuw vallen, in de dalen helaas ook regen en de wind schiet vandaag nog één keer goed uit zijn slof. Kortom, tot en met maandag staat ons nog veel spektakel te wachten! Mogelijk ook op de wisseldag. We lopen het rijtje vandaag na.

Alleen extreme kou ontbreekt

Als ik het heb over extremen dan is er eigenlijk 1 aspect dat we nog niet hebben meegemaakt. Dat is extreme kou. In andere winters zijn er vaak momenten dat de temperatuur op 1500 meter niet boven de -10 uitkomt. Daar ontbreekt het dit jaar nog aan, maar als je al die sneeuw, regen en wind in ogenschouw neemt is dat eigenlijk ook logisch. Extreme kou heb je alleen maar in een rustige atmosfeer of er moet sprake zijn van transportkou (koude lucht uit het (noord)oosten). Met al die dynamiek is er van rust geen sprake, en voor transportkou zat de wind in de verkeerde hoek. In werkelijkheid liggen de Alpen al de hele winter op het grensvlak van zachte en vrij koele lucht, die combinatie staat garant voor vuurwerk en dat is de komende 5 dagen niet anders.

Sneeuwstorm

Al twee dagen kampen skigebieden met de harde wind. Bas Linssen zit in

log/3/47699.jpg?w
omt daar in de

Oostenrijk fractie beter

Ben dus voorbereid dat je voor de derde dag op rij maar weinig op de piste kunt zien (of doen). In Oostenrijk is het iets beter. Hoewel het daar zeker zo hard waait, kan het wolkendek in Tirol en Salzburg vanmiddag tijdelijk openbreken. Tot die tijd valt er sneeuw die waarschijnlijk overgaat in regen. Volgens de laatste berekeningen valt het met de hoeveelheid mee, dus dat kan een gelukje zijn.

Joep Reinhoud zit in het Oosterijkse Rauris, daar is gisteren in het dal zo’n 30 centimeter sneeuw gevallen. Dat was hard nodig want heel florissant zag het er in dit beruchte föhndal niet uit. Deze “kaalgevreten” hellingen zijn gelukkig verleden tijd.

Zo zag het er in Rauris begin deze week uit

... en zo was het gisteren

Wisseldag dreigt probleem te worden

Morgen is het tijdelijk iets beter. De wind neemt af en verspreid over de Alpen (zelfs in Frankrijk) kan de zon voorzichtig door de wolken breken. Dit moeten we bekopen met de zaterdag. In de nacht bereikt een actieve storing de Franse Alpen en zoals het er nu naar uitziet zorgt die de hele zaterdag voor zware sneeuwval. Dit kan een hele vervelende wisseldag worden voor Frankrijk, maar mogelijk ook voor Zwitserland en Oostenrijk omdat de storing hier ook voorbij gaat komen. Maar zoals jullie weten, niks is lastiger dan een goeie timing afgeven. Voor de laatste updates verwijs ik graag naar het video weerbericht morgen waarin ik uitgebreid inzoom op die zaterdag.

Nog veel meer sneeuw onderweg

Rust is ons ook op zondag niet gegund. De sneeuwval van zaterdag wordt waarschijnlijk naadloos opgevolgd door een nieuwe oceaanstoring en ook dan zijn de Franse Alpen als eerste het slachtoffer. Er komt ook weer wat zachtere lucht aan, waardoor de sneeuwgrens mogelijk tot boven 1500 meter uitstijgt. Die sneeuwgrens is nog onzeker, maar de hoeveelheden die de meeste modellen berekenen liegen er niet om! Zondag en maandag kan er zomaar weer een meter sneeuw of meer naar beneden komen. Cumulatief hebben we het tot en maandag lokaal zelfs weer over meer dan 2 meter sneeuw. Zwaartepunt opnieuw: Frankrijk, Zwitserland en Vorarlberg.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Restanten voor de Zuidalpen

Al die tijd vertoeven de zuidalpen in relatieve rust. Gisteren ontsnapten zij al aan de ergste wind en heel af en toe piepte de zon erdoor, maar het hield niet over. Op de Seiseralm was het even genieten van een zonnetje dat afstak tegen de dreigende lucht.

Seiseralm (Dolomieten)

De komende dagen zullen ze hier iets vaker de zon zien, alleen op zaterdag is hier wat sneeuwval mogelijk. Langs de grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zelfs wel vaker omdat hier regelmatig sneeuw over de alpenhoofdkam zwiept. In Italië geldt weer, hoe zuidelijker, hoe meer zon.

Aardig weekend voor Sauerland

Het Sauerland zal vandaag even door de storm en regen moeten. Een geluk is ook hier dat het zo snel gaat, Winterberg kondigde gisteren op Facebook zelfs aan dat de liften gewoon zouden lopen vandaag. Of ze dat waar kunnen maken moet blijken. Het weekend ziet er in ieder wat beter uit. Vooral zaterdag kan het zelfs een mooie winterse dag worden, voor zondag moeten we geluk hebben dat een oceaanstoring geduld heeft tot een uur of vier. Dan zit er weer wat regen aan te komen.

Warmer en droger

Tot slot de lange termijn. Alles wijst erop dat het na maandag zachter en zonniger wordt. Zou dat het startsein zijn voor een langdurige structurele weersverbetering? Ook daarover morgen in het video weerbericht meer.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Yokey18 januari 2018 · 09:39

Bedankt voor je bericht weer Roel.
Morgenavond rijden we naar Val Thorens, hopelijk kunnen we 's ochtends gewoon nog omhoog komen. Ik zal morgen zeker je video bekijken!

Jochemgerrits18 januari 2018 · 09:42

Hi @Roel. Interessante ontwikkelingen. Wij willen volgende week donderdag tm zondag op pad. Liefst iets met zon. Wordt dat dan Italie of zou Alpe D’Huez (west Franse Alpen) ook een optie zijn? We boeken pas zondag of maandag, maar om alvast wat voorwerk te doen que pistes en accomondaties. Dank alvast!!

Mart218 januari 2018 · 09:43

Wij gaan dit weekend maar Montafon en mag hopen dat zondag t/m donderdag het weer wat rustiger is dan de voorspellingen doen voorkomen. Ik hou van de wintersport maar ga niet ten kosten van alles de berg op ;)
@Roel Zag trouwens op wetter.at dat de windstarke voor zondag t/m woensdag onder de 7 km /uur zit. Kan ik daar uit opmaken dat er WEL veel sneeuw gaat vallen maar dat we geen taferelen krijgen zoals afgelopen weken [gesloten liften vanwege storm]?

*bericht bewerkt door Mart2 op 18 jan 2018 09:47

Bert318 januari 2018 · 09:53

Roel. Dank voor je bericht.
Wij vertrekken zaterdag naar Chatel wat iets Noordelijker ligt als de gebieden die jij bedoelt in je bericht. Als ik de kaart en het weerbericht voor Chatel bekijk lijkt het of het daar voor zaterdag nog wel meevalt. Tel ik mezelf nu rijk of is het momenteel echt dat de verwachting is dat de verwachtte zware dump aan Chatel voorbij gaat.
Lijkt me wel zo prettig voor de wisseldag.

*bericht bewerkt door Bert3 op 18 jan 2018 09:56

ankiepankie18 januari 2018 · 09:54

Spannend hoor! Eind volgende week rijden we naar St. Anton dus ik hoop dat je gelijk krijgt over de lange-termijn-verwachting! Een vers pak sneeuw en mooi weer…wat wil je nog meer?! :-)

Atomic-18 januari 2018 · 09:55

@roel

Stelt de sneeuwval voor vannacht/morgenochtend in Oostenrijk nog wat voor?
Afhankelijk daarvan maak ik de keuze voor de A61 en Fernpass of A3 en dan Munchen-Rosenheim-Insbruck.

Bas7618 januari 2018 · 10:03

Hi Roel, ben za- ma in Flachau, zal je een foto en update sturen. Ik gok op 4 laagjes en een maillot,dat zal wel genoeg zijn voor de kou!

Roelauteur18 januari 2018 · 10:08

@jochemgerrits het lijkt volgende week overal wat beter te worden, dus wat dat betreft kun je je heel breed oriënteren. Donderdag is alleen nog een week vooruit, dus echt randje betrouwbaarheid.
@Mart2 de ergste windsnelheden zijn dan voorbij dus ik verwacht geen problemen meer, of er moet een föhnsituatie ontstaan. Over die sneeuw, je hebt gelezen dat er zachtere lucht aankomt. Het is dus niet zeker of alles als sneeuw valt.
@Bert3 klopt nu wordt de zwaarste neerslag zaterdag iets zuidelijker berekend, maar dat kan snel veranderen. Het is kilometerwerk. Daarom morgen meer.
@Atomic- losse buien in Duitsland maar in Oostenrijk waarschijnlijk de hele ochtend aanhoudende sneeuwval. Goeie reis.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Harm18 januari 2018 · 10:12

Bedankt voor je bericht weer Roel.
Morgenavond rijden we naar Val Thorens, hopelijk kunnen we 's ochtends gewoon nog omhoog komen. Ik zal morgen zeker je video bekijken!

Yokey op 18 jan 2018 09:39

Rij voorzichtig! Hou ons indien mogelijk op de hoogte… :)

annettevandijk18 januari 2018 · 10:44

Ja ben het met de vorige sprekers eens…dank voor jullie inspanningen.
Ook ik wil niet ten koste van alles die berg op…
morgenavond met de bus naar la plagne, best spannend maar denk dat de chaffeurs
hun leven toch ook lief hebben!
Kijk uit naar weer bericht van morgen.

petercr18 januari 2018 · 11:02

Dag Roel

zondagochtend vroeg rond 4 u vertrekken we vanuit België naar obereggen italie, verwacht jij in de loop van zondag veel problemen ivm met de verwachte sneeuwval?

alvast bedankt

mvg
Peter

Jochemgerrits18 januari 2018 · 11:23

Dank Roel!

Michelle1318 januari 2018 · 12:12

Voor Bettmeralp staat voor zondag 151cm sneeuw voorspelt, kan dat wel op 1 dag? da’s wel echt heel veel zeg.

CJAHulskamp18 januari 2018 · 12:28

Ben wel blij dat ik volgende week pas in Oostenrijk ben met al dat geweld nu.

May the ski force be with you !!
Roelauteur18 januari 2018 · 12:53

@petercr op basis van de huidige kaarten zeg ik hoe vroeger, hoe beter. 's Middags komt er neerslag opzetten. Maar morgen kan de timing weer net anders zijn. Ik zou zeggen hou het in de gaten met de sneeuwradar: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/europe/sneeuwradar…
@michelle13 dat is zeker veel. De situatie die berekend wordt is ook extreem maar niet onmogelijk met zo’n warmtefront. Ook voor jou, blijf het volgen met onze nieuwe sneeuwkaarten, die worden dagelijks geupdate.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
petercr18 januari 2018 · 13:27

bedankt Roel!

Marpat595718 januari 2018 · 13:28

Heb je enig idee tot welke hoogte het maandag zou kunnen regenen in Oostenrijk ( Tirol - Zillertal )
Voorspellingen zien er allemaal wat verschillend uit . Sommige sites spreken van regen tot 1800m andere maar tot +/- 1300 a 1400 m .
Zal er ook veel neerslag vallen in Oostenrijk dan ?
Wij rijden zondag ( vertrekken in Belgie omstreeks 8u ) Onderweg problemen ?
Bedankt alvast .

Zerty18 januari 2018 · 13:54

Vertrekken morgenmiddag voor een tripje van 4 dagen. Hebben een optie in Avoriaz en één in Selva Wolkenstein. Afgaande op het weerbericht, vermoed ik dat Selva de beste keuze is…

Roelauteur18 januari 2018 · 14:00

@Marpat5957 en anderen, ik kan niet overal antwoord op geven. De sneeuwgrens zondag/maandag is onzeker schreef ik al, wat ook verklaart dat diverse sites verschillende sneeuwgrenzen opgeven. Als ik het zeker wist dan had ik het wel opgeschreven ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Wunderkammer18 januari 2018 · 14:04

Wat wel steeds meer opvalt is dat de gigantische sneeuwhoeveelheden die tegenwoordig alle weervrouwen en mannen zo’n beetje voorspellen, steeds maar niet uitkomen.
Voor deze dinsdag en woensdag werd alom geroepen dat er wel een meter sneeuw zou gaan vallen.
Meer dan 50 cm is het niet geworden. Nog steeds heel aardig, maar het lijkt me verstandiger als de weermensen zich iets minder door de commercie mee laten slepen.

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 18 jan 2018 14:05

Harm18 januari 2018 · 14:37

@Marpat5957 en anderen, ik kan niet overal antwoord op geven. De sneeuwgrens zondag/maandag is onzeker schreef ik al, wat ook verklaart dat diverse sites verschillende sneeuwgrenzen opgeven. Als ik het zeker wist dan had ik het wel opgeschreven ;-)

Roel op 18 jan 2018 14:00

Antwoord heeft hij ten dele op een andere site ook al gekregen zie ik… ;)

Harm18 januari 2018 · 14:39

Wat wel steeds meer opvalt is dat de gigantische sneeuwhoeveelheden die tegenwoordig alle weervrouwen en mannen zo’n beetje voorspellen, steeds maar niet uitkomen.
Voor deze dinsdag en woensdag werd alom geroepen dat er wel een meter sneeuw zou gaan vallen.
Meer dan 50 cm is het niet geworden. Nog steeds heel aardig, maar het lijkt me verstandiger als de weermensen zich iets minder door de commercie mee laten slepen.

Wunderkammer op 18 jan 2018 14:04

Wie zegt dat het met commercie van doen heeft? Voor de komende dagen staat er meer dan 350cm op de planning voor sommige gebieden. Dat kan ook zomaar een meter minder worden. So what?! Veel sneeuw is veel sneeuw en dat wordt toch goed voorspeld. Dat mensen er enkele tientallen centimeters naast zitten ga je toch niet over zeuren?

Nickoz18 januari 2018 · 15:08

Ik en een stel vrienden zouden morgenmiddag naar Lech gaan voor het weekend.
Maar we hebben besloten thuis te blijven, teveel onzekerheden omtrent de omstandigheden.
Nou scheelt het ook, we wonen er slechts 3 uur vanaf met zn allen dus genoeg tijd om het in te halen.

BaLin18 januari 2018 · 15:16

Vandaag in Adelboden twee liften open. Rest nog altijd gesloten.
Vanochtend nog droge sneeuw, in het dal overgegaan in natte sneeuw.
Pistedienst is veel lawines aan het opwekken. Hopelijk kan morgen het grote gebied weer open.

DrPhil18 januari 2018 · 15:33

Wat wel steeds meer opvalt is dat de gigantische sneeuwhoeveelheden die tegenwoordig alle weervrouwen en mannen zo’n beetje voorspellen, steeds maar niet uitkomen.

Voor deze dinsdag en woensdag werd alom geroepen dat er wel een meter sneeuw zou gaan vallen.
Meer dan 50 cm is het niet geworden. Nog steeds heel aardig, maar het lijkt me verstandiger als de weermensen zich iets minder door de commercie mee laten slepen.

Wunderkammer op 18 jan 2018 14:04

Wie zegt dat het met commercie van doen heeft? Voor de komende dagen staat er meer dan 350cm op de planning voor sommige gebieden. Dat kan ook zomaar een meter minder worden. So what?! Veel sneeuw is veel sneeuw en dat wordt toch goed voorspeld. Dat mensen er enkele tientallen centimeters naast zitten ga je toch niet over zeuren?

Harm op 18 jan 2018 14:39

ze zitten er meestal meters naast.

Yokey18 januari 2018 · 15:48

Bedankt voor je bericht weer Roel.

Morgenavond rijden we naar Val Thorens, hopelijk kunnen we 's ochtends gewoon nog omhoog komen. Ik zal morgen zeker je video bekijken!

Yokey op 18 jan 2018 09:39

Rij voorzichtig! Hou ons indien mogelijk op de hoogte… :)

Harm op 18 jan 2018 10:12

Zal ik doen! Ik zal af en toe een bericht posten onder de weersvoorspelling.

Roelauteur18 januari 2018 · 16:41

@Wunderkammer ik weet niet of je op mij doelt (die meter voor dinsdag en woensdag herken ik niet), maar commercie heeft geen enkele invloed op mijn weersverwachting van deze site. Ik interpreteer slechts wat de weermodellen berekenen. Dat dit soms meer is dan de werkelijkheid is een gegeven, maar het kwartje valt ook weleens de andere kant op. Vandaag viel het met de regen in Oostenrijk bijvoorbeeld heel erg mee. De modellen zagen dat de afgelopen dagen soms heel anders.

Thanks @Yokey

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Wunderkammer18 januari 2018 · 17:12

Ja Roel, jij had het ook over 1 a 2 meter…Bergfex ook. Alleen Meteoblue was accuraat.
Het is natuurlijk realiteit dat elke centimeter voorspelde sneeuw het aantal clicks verhoogt…

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 18 jan 2018 17:14

Roelauteur18 januari 2018 · 17:46

@Wunderkammer dat ging over de periode tot en met vrijdag of mogelijk zelfs langer, en heb ik meen ik zondag of maandag geschreven. Nogmaals ik schrijf geen weerberichten voor zoveel mogelijk clicks, ik heb er juist een hekel aan als ik iemand blij zou maken met een dode mus.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Tim.18 januari 2018 · 18:28

Ik moet zeggen een halve meter ben ik al zeer tevreden mee hoor, een dikke meter met ongeregeldheden hoef deze jongen niet te hebben om fijn te skien…

En als die halve meter valt i.p.v. die meter (of meer)… ben ik, maar zeker ook veel anderen al door het dolle heen…

Plaats een reactie