Wat voor weer kunnen we verwachten in Pyeongchang?

Roel op 24 januari 2018· 3 reacties

Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol
Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol

Rick heeft jullie eerder laten kennismaken met Pyeongchang, de plek waar de Olympische Spelen binnenkort van start gaan. Verspreid over verschillende locaties zullen alle wintersporten de revue passeren, maar hoe zit het eigenlijk met het weer in deze regio? Tijd voor een overzicht wat we zoal kunnen verwachten tijdens de Spelen.

Ligging

Pyeongchang ligt in het noordoosten van Zuid-Korea, zo’n 180 kilometer ten oosten van de hoofdstad Seoul. Het ligt in het Taebaek-gebergte, wat zich uitstrekt langs de oostkust van de beide Korea’s. De hoogste bergen liggen in Noord-Korea, met de 2774 meter hoge Paektusan als hoogste top. In het Zuid-Koreaanse deel is de Seoraksan (1708 meter) het hoogste punt. Zoals Rick al schreef worden de Spelen in een kust- en in een bergregio van Zuid-Korea gehouden.

Kustregio

De kustregio ligt bij Gangneung aan de Japanse Zee, en is verantwoordelijk voor de ijssporten als schaatsen, curling, ijshockey en kunstschaatsen. Het klimaat hier is niet bijzonder winters te noemen. Het is meer een klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland. Het is met gemiddeld 40mm neerslag in februari iets droger maar het is er vrij zacht. Overdag gemiddeld een graad of 7 en 's nachts vaak net onder het vriespunt 's. Aangezien de meeste ijssporten binnen worden gehouden is dit zeeklimaat echter geen enkel probleem voor de wedstrijden. Als TV-kijker zul je er waarschijnlijk zelfs nauwelijks iets van mee krijgen.

Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol
Foto: Para Media Groep/Mathilde Dusol

Bergregio

De bergregio is een stuk interessanter. Hier worden de skiwedstrijden gehouden en daar is men natuurlijk veel meer afhankelijk van de condities. De technische onderdelen (slalom en reuzenslalom) vinden plaats in het Yongpyong Alpine Centre dat iets verder landinwaarts ligt dan Gangneung op een hoogte van 961 tot 1408 meter. Niet bijzonder hoog voor een gebied dat op dezelfde breedtegraad ligt als de Middellandse Zee, maar het is hier al duidelijk kouder. In februari is het overdag gemiddeld net onder nul en 's nachts -8 graden. In sommige nachten kan het zomaar afkoelen tot -20 graden. Wel is het ook hier erg droog, er valt in februari gemiddeld nog geen 30 centimeter sneeuw. Ter vergelijking, in Kitzbühel waar afgelopen weekend de Hahnenkammrennen plaatsvonden valt gemiddeld 70mm neerslag, bij een gemiddelde temperatuur overdag van +4 en 's nachts -6.

Jeongseon Alpine Centre (de plek van de Afdaling, Super G en Combinatie) ligt nog iets dieper in de bergen maar hoger gaat het niet. De afdaling start op 1370 meter en eindigt op 545 meter. Het klimaat hier is vergelijkbaar met Yongpyong.

Koude continentale lucht

Hoewel Pyeongchang dus relatief koud is houdt het met de sneeuw niet over, ook al beweert de directeur van de Koreaanse Toerismecentrale Jung Chang-soo anders. De winters in Korea worden beheerst door koude en droge lucht vanaf het Aziatisch continent. In deze tijd van het jaar zorgt een hogedrukgebied vaak voor koude noordwestelijke winden zonder veel neerslag. De meeste neerslag is voor het noordwestelijk deel van Korea (vlakbij zee), maar hier liggen de Olympische gebieden niet. Pyeongchang moet het dus hebben van incidentele sneeuwval die dankzij de kou wat langer kan blijven liggen.

null

Witte of bruine wereld?

Met wat geluk zien we straks dus een dunne maar witte wereld tijdens de Spelen. Maar blijft de neerslag uit, dan ziet het eruit als een slecht Alpenseizoen met witte linten in een bruin landschap. Voor het oog maakt de zon dit trouwens wel deels goed, door de droge lucht zijn de Koreaanse winters vaak erg zonnig!

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Oud freestyleskiër Michiel de Ruiter is gevraagd om voor wat extra sneeuw te zorgen, volgens dit artikel:
https://nos.nl/artikel/2213163-pyeongchang-vertrouwt-op-nede…

@Sinn begrijpelijk, het kon weleens nodig zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Heb vorig jaar zelf 2x geskied in YongPyong (tijdens dienstreizen voor mijn werk) en het weer was steeds best aangenaam.
Mijn ervaring met Korea: zeer koude droge lucht, veel zonneschijn.
'snachts kan het er echt bar-koud zijn, zeker als er wind vanuit siberië staat, en dit zelfs in Incheon aan de west-kust (probeer in BE/NL maar eens -15°C te krijgen aan de kust).

De skigebieden zijn overvloedig voorzien van sneeuwkanonnen, zelfs zonder echte sneeuwval ben ik op geen enkele piste ijsplekken of stenen tegengekomen (ze zijn daar nogal gesteld op het perfect onderhouden van hun pistes, als de kwaliteit van een piste gedurende de dag te ver achteruit gaat, sluiten ze deze gewoon even af voor 2 uur om terug sneeuw bij te spuiten en vlak te rijden met de pistenbully).

vb foto van 22 januari 2017 (achteraan kan je de springschans van Alpensia zien):

null

foto van 5 maart 2017 vanop dezelfde piste (dit was de laatste dag dat het skigebied open was):

null

foto van 5 maart 2017 met zicht op de “zwarte” pistes daar waar binnenkort de SL en GS wedstrijden door zullen gaan (Rainbow 1 en Rainbow 2 - Koreanse klassificatie = Super-Advanced)
info over deze piste: https://www.pyeongchang2018.com/en/venues/yongpyong-alpine-c…

null

Zicht op dezelfde piste van iets verder in het skigebied

null

Ik ben er dus zeker van dat er goed geskied zal kunnen worden daar.

Glide on!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie