10 must do's in le Grand Massif (deel 1)

Arno5 op 06 december 2013· 10 reacties

null

Veel Nederlanders gaan met de bekende touroperators naar de sneeuw en komen in het Grand Massif al snel in Flaine terecht. Flaine heeft een leuk, sneeuwzeker en uitdagend skigebied, maar het Grand Massif heeft veel meer te bieden als alleen de Flaine kom. Ga je deze winter naar Flaine of een ander dorp binnen het Grand Massif dan geef ik je als import-local hier alvast een lijstje met 10 must do’s in le Grand Massif, startend met de eerste 5:

null
Bomen van Carroz

1. De bomen van les Carroz
Als het sneeuwt (en dat doet hier nogal eens :) zit het in Flaine al snel potdicht qua zicht. Op de lagere bosrijke pistes kun je nog lekker glijden, maar boven de boomgrens is het al snel een white-out. Dé tip voor deze dagen is af te reizen richting les Carroz en Morillon. Deze 2 dorpen liggen een stuk lager en alle pistes liggen tussen de bomen. Aangezien bomen voor zicht zorgen én les Carroz ook nog eens een warme droge gondel biedt om weer boven aan de afdaling te komen, is dit de ideale spot voor de dagen dat het dumpt. Deze tip geldt zeker ook voor alle freeriders onder ons, maar dat hoef ik ze verder niet nader uit te leggen …

null

2. Lekker en authentiek lunchen
Dan zit je aan de andere kant van het skigebied en wat is er lekkerder om te gaan lunchen in een warme berghut? Ben je in les Carroz, neem dan de blauwe Molliets piste en sla net voor het viaduct af naar rechts. Restaurant les Molliets is een echte aanrader. Zit je in Morillon, kies dan voor l’Beu; een klein hutje met een geschilderde koeienkop, gelegen 100m boven de instap van de liften in Morillon 1100. In Morillon vind je natuurlijk ook restaurant l’Igloo, maar die wordt al zoveel gepromoot dat deze verder geen extra aandacht behoeft.

3. Natural snowpark
Sinds vorig jaar beschikt Flaine over de snelle stoeltjeslift le Desert Blanc. Deze 6 persoons lift brengt je in de leukste en zonnigste hoek van het gebied, waar mijn favoriete blauwe Serpentine piste zich doorheen slingert. Rondom de Serpentine vind je een natural snowpark met volop natuurlijke jumps, kickers en spines, inclusief zachte landingen. Dit speelterrein is perfect voor beginnende en gevorderde freestylers!

null
Les cascades

4. Les Cascades
De 14 km lange Cascades piste is een avontuur voor iedere skiër en snowboarder. Je daalt maar liefst 1700 hoogtemeters, dwars door een mooi en rustig natuurgebied zonder ook maar één skilift tegen te komen. Vooral voor snowboarders is het belangrijk om te weten dat er minimaal 3 keer gekluund moet worden, dankzij de vlakke stukken die je hier en daar tegen komt. Als je dit van te voren weet, stel je je erop in en kun je genieten van een schitterend stukje Grand Massif. Neem bij mooi weer een picnic mee en zoek een plaatsje in de zon voor een smakelijke outdoor lunch met uitzicht op de Mont Blanc. Of reserveer een plaats bij refuge de Gers, laat je ophalen door de sneeuwscooter en geniet van een heerlijk maal in uniek stukje natuur.

null
Combe de Gers

5. La combe de Gers
Valt er verse sneeuw (en nogmaals; die kans is groot hier :) zorg dan dat je er op tijd bij bent als la Combe de Gers open gaat. Na een flinke dump moet eerst het lawinegevaar geweken zijn, voordat de lift zal gaan draaien en de piste opent. De zwarte piste Styx is dan veilig verklaard en je kunt hier dan geweldige afdalingen maken over 750 hoogtemeters. Let op; alles buiten deze piste is off-piste terrein en niet veilig verklaard ook al zijn de lift en helling open. Je skiet hier op eigen verantwoordelijkheid en je moet altijd in bezit zijn van lawinepieper, sonde en schep én de kennis hoe je deze spullen moet gebruiken!

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

Bedankt voor de tips Arno! Volgende week vertrek ik richting Flaine voor het hele seizoen, dus ben benieuwd naar de andere 5 must do’s.

Goeie tips @Arno, hoop hier nog eens poeder te komen scoren (dit seizoen…)!!
Wat te doen @L.T.? Leraar/saisonnier?

It's all about the turns duuuuuude!

@Arjen5: Inderdaad saisonnier in de horeca.

Dat kan alleen maar in de Flying Dutchman zijn @L.T. en dan komen we elkaar daar vast eens tegen…
En dat geldt ook voor jou @Arjen5 ; in de poeder bedoel ik dan hè :)

Hahaha had al verwacht dat je dit direct door zou hebben @Arno5, maar wilde niet ongegeneerd reclame maken…
Het lijkt me gezellig om een keer door de poeder te knallen en dan af te sluiten in de Flying Dutchman!

Ik laat het jullie weten mannen als ik daar ben :-) @Arno5 kan ons waarschijnlijk de secret spots wel laten zien…

It's all about the turns duuuuuude!

@L.T. Ik zou aankomend weekend even op en neer gaan naar Flaine om een promo filmpje te maken voor een ski reis en dus ook naar The Flying Dutchman te gaan (de kroeg die bij de boeking organisatie hoort of iig afspraken mee heeft). Alleen geen gepast vervoer kunnen regelen :(.
@Arno5 & @L.T. Hebben jullie nog mooie filmpjes van dit gebied? Ik zie ze namelijk graag.

Ben zeer benieuwd naar deel 2 van dit verhaal!

Full time Bourgondiër, parttime arbeider.

Mooie tips! Nog minder dan een maand ben ik er ook. Hopelijk nog wat extra sneeuw erbij want zag een filmpje dit weekend over de promo skipas aan 1eur en zag dat het nog redelijk groen/bruin was rondom de pistes en onderaan de liften.

@Thijs9 Ik heb geen filmpjes maar 2 jaar geleden ben ik zelf met een groep in Flaine geweest en daar is wel een filmpje van gemaakt. Deze staat op youtube en er staan nog veel meer zag ik dus misschien dat je daar wat mee kan. Of je zoekt contact met The Flying Dutchman via de contactgegevens op hun site.

@thijs9: goeie spotlight voor het ondergewardeerde grandmassif!
hier staat nog een filmpje die ik afgelopen seisoen gemaakt heb misschien heb je er wat aan http://youtu.be/okYz5TUdiQA

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie