Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Gebruikt men sneeuw uit lawines voor de pistes?

Rogier op 21 januari 2018· 4 reacties


Regelmatig geef ik antwoord op wintersportgerelateerde lezersvragen. Met de grote hoeveelheid lawines de afgelopen weken is antwoord op de volgende vraag zeker wel op zijn plaats.

Gebruikt men sneeuw uit lawines voor pistepreparatie?

Heb jij ook een interessante vraag? Stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord voor je op.

Sneeuw is sneeuw

Een tijdje geleden gaf ik al antwoord op de vraag of men sneeuw van wegen en parkeerplaatsen gebruikt voor het besneeuwen van pistes. Het antwoord lees je hier. In het kort komt het erop neer dat schone sneeuw maar al te graag gebruikt wordt door de pistediensten, want je bespaart snel veel geld uit als je natuursneeuw gebruikt en minder kunstsneeuw nodig hebt. Lawines zijn misschien nog wel beter, want die sneeuw hoef je niet eens meer naar beneden te halen. Toch?

Lawines

Dankzij lawines komt er soms erg veel sneeuw naar beneden. Deze sneeuw komt ook vaak op pistes terecht. Bovengemiddeld vaak zelfs want veel hellingen boven pistes worden getriggerd om de pistes zo veilig mogelijk te houden. Als dit triggeren lukt en een lawine komt naar beneden, dan glijdt deze over de pistes heen. Op die manier wordt de lawinesneeuw gebruikt voor de pistes. Ook zijn lawines een prima reservebuffer voor pistes.

Groot depot

Sneeuw in het depot van een grote lawine is enorm samengedrukt. De sneeuw is zeer compact en smelt minder snel weg. Ideaal als sneeuwdepot. In het voorjaar is dit trouwens goed te zien, lawineresten blijven regelmatig tot aan het begin van de zomer zichtbaar. Het komt dus voor dat de bully’s wat sneeuw uit deze depots verplaatsen om de pistes mee op te vullen. Zoals ik hierboven schreef, sneeuw is sneeuw.

Zo'n lawine als deze is natuurlijk te vies om als pistesneeuw te dienen

Niet altijd perfect

Ik heb deze vraag ook aan Julien Martin voorgelegd, al jarenlang pistenbully-chauffeur in Montgenèvre. Zijn antwoord komt precies met het bovenstaande overeen. Volgens hem is er wel een belangrijke eis, en dat is dat de sneeuw schoon moet zijn. Een lawine die rotsen, bomen en aarde meeneemt is totaal ongeschikt om uitgereden te worden. Al die viezigheid zorgt voor het sneller smelten van het sneeuwdek. Ook beschadigt al die rotzooi de ski’s en boards van wintersporters. Het doel van pistepreparatie is juist dat men het skiën en boarden zo prettig mogelijk maakt. Als er dus een vieze lawine over de pistes heenglijdt wordt deze smerige sneeuw meteen verwijderd en niet gebruikt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
evr6621 januari 2018 · 10:02

@rogier vraagje hierop: als je over de uitloop van een lawine heen skiet zijn dit vaak ongelukkige keiharde brokken. de vullingen rammelen uit de kiezen zeg maar. is men in staat dit weer om te zetten in een beetje acceptabele sneeuw? even los van het pribleem van meegevoerde rotzooi dus :)

Edwin van Riel
Rogierauteur21 januari 2018 · 10:35

Ja dit is geen enkel probleem. Deze sneeuw malen ze en daarna strijken ze het helemaal plat. Een Pistenbully heeft daar geen probleem mee.

Click. Click. Peace
Embee21 januari 2018 · 10:55

Leuk artikel. Zo helpt de natuur weer een handje mee 😀

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?
Mosquito21 januari 2018 · 22:34

Dit blijft één van mijn meest favoriete onderdelen van de site. Dit keer is het antwoord voor mij niet heel verrassend, maar vak genoeg wel. Dus bedankt voor alle inzichten via dit topic. Keep up the good work!

Plaats een reactie