Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Al 10.000 jaar op ski's! De geschiedenis van wintersport!

Rogier op 28 januari 2018· 18 reacties

Skiën begin 1900 in de buurt van Sankt Anton

Skiën is de meest effectieve manier van voortbewegen in de sneeuw. Dus het is logisch dat men al heel erg lang op ski’s staat. De geschiedenis van de wintersport gaat volgens veel bronnen tot meer dan 10.000 jaar terug. Toch is het pas sinds ongeveer 1850 dat wintersport op het moderne skiën is gaan lijken. De wintersport is pas echt in een stroomversnelling geraakt in de vorige eeuw. Ik heb een poging gedaan om de tijdlijn van het moderne wintersporten in kaart te brengen. Als jullie informatie hebben over andere belangrijke data of andere bronnen laat dan gerust een reactie achter. Zeker rond 1900 spreken de bronnen elkaar behoorlijk tegen!

10.000 jaar geleden

In de Altaic regio in China zijn rotstekeningen gevonden die doen vermoeden dat de mens al zeker 10.000 jaar op ski’s staat.

6300–5000 jaar geleden

De oudste fragmenten van op ski lijkende latten zijn ongeveer 6300-6500 oud en gevonden nabij het Sindor meer in Rusland.

5000 jaar geleden

Het eerste bewijs van ski’s uit Scandinavië. In grotten bij Rødøy staat een primitive tekening van een skiër met een stok in zijn handen. In Jämtland is de oudste Scandinavische ski gevonden die waarschijnlijk 4500 jaar oud is. Er zijn tientallen resten van ongeveer 3000 jaar oude ski’s gevonden. Deze geven aan, dat het gebruik van ski’s toen in Scandinavië zeer wijdverbreid was.

Zelfs goden op ski’s

De goden Ullr en Skaði uit de Noorse mythologie zijn wederom het bewijs dat skiën wijdverbreid was in Noorwegen. Dit zijn de goden van de jacht en de skisport. Ook werden bijvoorbeeld de Finnen beschreven als skrithiphinoi (of skridfinns) en dit is te vertalen als “ski rennende finnen”. Volgens sommige bronnen skiën de Finnen al meer dan 6000 jaar. De Finnen bogen houten planken om in een boogachtige vorm. Ze waren hun tijd ver vooruit met deze dubbele rockers. Het waren niet alleen goden die op ski’s rond zoefden. Ook de belasting-inspecteurs werden door Koning Haakon op ski’s het land in gestuurd om belasting te innen…

Tot zover de oorsprong van het skiën dat dus al duizenden jaren oud is. Natuurlijk zullen mensen het naar beneden glijden altijd al leuk gevonden hebben, maar het plezier van skiën zoals wij dat nu kennen begon pas veel later. Alhoewel:

1100: skiën als vrijetijdsbesteding

 • De eerste verhalen over skiën als vrijetijdsbesteding duiken op. In IJsland zijn er verhalen en gedichten over koning Harald Hadrade die snel kan afdalen. Dat snelle afdalen is in deze literatuur duidelijk een deugd en een teken van aristocratie.

Birkebeinerne på Ski over Fjeldet med Kongsbarnet. The Ski Museum. Holmenkollen, Oslo, Norway.

1800-1850: 's werelds eerste skiwedstrijd

 • 1800: In Tromsø is de eerste, in een krant genoemde, skiwedstrijd gehouden.
 • Het begin van het moderne skiën dateren we gemakshalve rond 1850 in Noorwegen. Tot die tijd zitten de skiërs alleen met hun tenen vast aan de ski. Sondre Norheim verzint rond 1850 dat het misschien handig is om ook de hak aan de ski vast te maken. Overigens komt de hak niet echt vast op de ski te staan, maar betreft het een telemarksysteem, vernoemd naar de streek waar Norheim vandaan komt. Hij ontwikkelt ook een efficiënte bochten- en remtechniek: de Christiana, genoemd naar de Noorse hoofd- stad die dan nog zo heet.
 • In 1861 werd de eerste skiclub opgericht in Trysil. Hierna ging het snel. Her en der ter wereld ontstonden tussen 1850 en 1900 georganiseerde skiclubs, militaire ski-bataillons etcetera.
 • 1878: Tijdens de Exposition Universelle in Paris, laten de Noren een paar ski’s zien. Interesse genoeg, veel bezoekers wilden de ski’s kopen. Henry Duhamel test een paar gekochte ski’s uit in Chamrousse vlakbij Grenoble.
 • 1879: Voor het eerst wordt het woord Slalom gebruikt (in ieder geval geregistreerd).

1850-1950 Begin moderne skiën

Deze periode is het begin van het moderne skiën. Bronnen spreken elkaar vaak tegen. Dit komt waarschijnlijk omdat VVV’s in verschillende gebieden allemaal de eerste, of de bakermat, van het Europese skiën willen zijn. Zo beweert elke regio dat bij hen het moderne skiën is geboren, of dat zij de eerste waren die dit of dat hadden. Wat wel duidelijk is uit alle data, is dat door de gehele Alpen in deze periode het skiën serieus op gang kwam.

 • 1895: Eerste skiclub in Europa, Ski Club des Alpes in Grenoble. Deze club was het vriendengroepje van Henry Duhamel die 14 paar ski’s mee had genomen uit Finland.
 • 1904: Eerste skirace in Italië, in Bardonecchia.
 • 1905/1906: Voor het eerste dat het woord slalom in een wedstrijd wordt gebruikt. In Sonnenberg. Het skiën tussen paaltje met vlaggetjes. Het werd “Wertungsfahren” genoemd.
 • 1910: 's Werelds eerste gemotoriseerde touwlift.
 • 1921: De documentaire “Das Wunder des Schneeschuhs” wordt opgenomen in Ski Arlberg waarin Hannes Schneider zijn beroemde Arlberg-techniek toont. Het begin van het moderne skiën en de hedendaagse skitechniek.
 • 1924: Oprichting van de International Ski Federation, en de eerste Olympische Winterspelen, in Chamonix. Deze Olympische spelen werden uitgevoerd als wereldkampioenschappen. Pas een jaar later werd besloten dat dit maar de Olympische Spelen moesten zijn.
 • 1929: Opkomst van de kabelbinding, de Kandahar binding. Deze binding is genoemd naar de Kandahar Ski Club. Zie onderstaand filmpje: vorig jaar heb ik geskied op ski’s uit ongeveer deze periode met een Kandahar binding.

 • 1931: De skifilm ‘Der Weisse Rausch’ komt uit. Ook naar huidige maatstaven nog een spectaculair meesterwerk!
 • 1936: 's Werelds eerste stoeltjeslift in Sun Valley.
 • 1946: Dynamic maakt de eerste ski met een kunststof onderkant: een ‘belag’. Dit komt het glijden van ski’s enorm ten goede!

1950-2000 Het moderne skiën

 • 1952: De eerste echte sneeuwkanonnen worden geïnstaleerd in Grossinger’s Catskill Resort Hotel, Amerika.
 • 1957: Kunststof skischoen: Bob Lange, je raadt het al, van Lange skischoenen, maakt de eerste skischoen
  (deels) van kunststof. Dit zet niet veel later een revolutie qua bindingen in gang.
 • 1960: Emille Alais neemt een pistenbully (soort van) mee terug uit Amerika en toont deze in Courchevel, de eerste pistenbully in Europa!
 • 1966: Door het opkomen van de plastic skischoen kunnen bindingen gestandariseerd worden, waarmee de veiligheidsbinding in zicht komen. Salomon komt op de markt met de eerste binding met een ‘self-release’ achterbak.
 • 1965: Snurfer De ‘Snurfer’, een voorloper van het snowboard, ziet het levenslicht.
 • 1977: Burton Snowboard wordt opgericht Dit is trouwens niet het eerste snowboard merk. In 1974 zag Winterstick het levenslicht.
 • 1972: De modernere bindingen en plastic schoenen zorgen voor een enorme daling in blessureleed onder wintersporters.
 • 1991: Elan presenteert de carveski, de speedski. Het duurt nog even voordat de carveski gemeengoed wordt. Dat is pas rond 1997 namelijk.
 • 2002: Shane McCokney komt op de markt met de Volant Spatula, een reversed camber en daarmee de eerste moderne gerockerde ski. In 2013-2014 heeft het merendeel van de ski’s een licht gerockerde vorm.

Nogmaals, als jullie meer belangrijke jaartallen weten of bronnen hebben die andere data aangeven. Laat ze dan in de reacties achter. Ik ben erg benieuwd.

Bronnen: Wikipedia, Ski Magazine, Wintersport Magazine, Dauphine Libèré, Skiarlberg.net, La Grande Histroire du Ski

Lees ook:

Themapagina: Geschiedenis van de wintersport

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bram8228 januari 2018 · 08:06
 1. Eerste keer dat @Bram82 op ski’s stond in st Johann Im Pongau. Dat waren dus nog van die lange smalle dingen.
  Maar dit is misschien meer een persoonlijk hoogtepunt in de geschiedenis van de ski. ☺️

*bericht bewerkt door bram82 op 28 jan 2018 08:08

MiTi28 januari 2018 · 09:13

De Salomon Pocket Rocket was dacht ik de 1e voor het grote publiek toegankelijke freeride ski. Of was de Scream serie eerder? Anyway, mijn 1e off piste meters waren op de good old PR en wat heb ik daar een plezier op gehad!

Winter is coming
Wunderkammer28 januari 2018 · 10:19

1901 Oprichting Skiclub Arlberg

Morzel28 januari 2018 · 11:25

@Rogier: Je bent Matthias Zdarsky vergeten die de Noorse ski’s heeft aangepast aan de Alpijnse steile bergen, een stalen binding ontwierp en met de Lilienfelder Skilauftechnik eerder de vader van het Alpijnse skiën mag genoemd. Hij was de eerste Oostenrijkse skileraar (en de laatste die het gratis deed 😉)

Die hoort echt wel thuis in dit rijtje.

En de uitvinding van de staalkant (Lettner, 1926 gepatenteerd) lijkt me toch ook een belangrijke.

*bericht bewerkt door Morzel op 28 jan 2018 11:30

nauticalchuck28 januari 2018 · 13:32

In dit filmpje skiet Didier Cuche z`n afscheidsrace op spullen uit de jaren 1930: vrij vlot zelfs (steil ijzig muurtje daar op de Planai!) :-)
https://youtu.be/PtMmtn20QVg

Chuck
Sneeuwbaard28 januari 2018 · 15:03

En toch was snowboarden eerder. Zie hier het onomstotelijke bewijs:

😁🤙

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Wunderkammer28 januari 2018 · 16:31

Ja, en binnenkort uitgestorven ;-)

Rogierauteur28 januari 2018 · 18:39

@Morzel Goede data, ik ga ze erbij zetten ;-)

Click. Click. Peace
Peter3029 januari 2018 · 10:48

1901 Oprichting Skiclub Arlberg

Wunderkammer op 28 jan 2018 10:19

kleine correctie…
Der legendäre Skipionier Hannes Schneider (1890-1955) wurde in Stuben geboren. Ab 1907 war er gerade einmal 17jährig der erste Skilehrer am Arlberg und revolutionierte mit der „Arlberg-Schule“ die Technik des Skifahrens. 1920 gründete er die erste Skischule Österreichs am Arlberg. Den Namen seiner Heimat Stuben und des Skiparadieses Arlberg trug er als Skilegende wie als Schauspieler in die Welt hinaus.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Peter3029 januari 2018 · 10:54

@Wunderkammer

Bovenstaand persberichtje van Tourismus Verband Arlberg spreekt tegen wat er in onderstaand logo staat en wat jij eerder hebt vermeld. Dus toch 1901?

Edit: 1901 oprichting ski-club, 1920 oprichting ski-school

*bericht bewerkt door Peter30 op 29 jan 2018 11:24

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Rogierauteur29 januari 2018 · 10:54

@MiTi Wat een geweldige ski was die pocket rocket inderdaad. Ik heb daar topdagen op gehad! :-)

Click. Click. Peace
Hooykaas29 januari 2018 · 11:11

Mooie Topic 👍
We mogen niet vergeten:
1934 Rotation Techniek
1934 Prof Stefan Kruckenhauser
Uitvinder van het wedelen met
Weinig lichaamsbeweging.
1972 Prof Frans Hoppichler
Heeft deze techniek verder
Ontwikkeld

Hooykaas29 januari 2018 · 11:18

Prof Hans Zehetmayer
Grondlegger van het carven.

Birdheart29 januari 2018 · 12:21

Ik mis de oprichting van wintersporters.nl in het rijtje

*bericht bewerkt door Birdheart op 29 jan 2018 12:21

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Peter3029 januari 2018 · 12:52

1990 Kneissel introduceert BigFoot

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Wunderkammer29 januari 2018 · 16:06

1928 1. Arlberg-Kandahar Rennen, eerste wedstrijd in Alpine Combinatie slalom & afdaling
1937 Eerste skilift van Oostenrijk in Zürs door Dopplmayr

Jacquet20 januari 2020 · 10:57

Beste Rogier,

Wat leuk dat je de moeite hebt genomen al deze informatie met ons te delen. En leuk ook te lezen dat er zoveel liefhebbers zijn die op je post reageren. Als groot liefhebber ben ik een aantal jaar geleden verslingerd geraakt aan de oude stijl van bergsport. Ik ben in de materie en geschiedenis gedoken en begon naast skieen ook bergen te beklimmen in de oude stijl. Ik heb er een instagram account van gemaakt zodat ik net als jij deze geschiedenis levend kan houden. Mocht je het leuk vinden dit account is te vinden onder climbingvintage of onder mijn naam jeanjacquesfrancois.

Met sportieve groet

Jean-Jacques

Jacquet20 januari 2020 · 10:58

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/f7195540f4d9dca31c125290...

Plaats een reactie