Live vanuit de Andorrese Pyreneeën

Henri op 22 januari 2018· 11 reacties

Sector Grau Roig in Grandvalira
Sector Grau Roig in Grandvalira

Na 10 mooie skidagen in de Franse en Spaanse Pyreneeën stonden nu drie dagen Andorra op de planning. In dit land met een oppervlakte van slechts 468 vierkante kilometer vind je meer dan 300 kilometer aan piste verdeeld over 3 skigebieden, met Grandvalira als het grootste skigebied van Zuid-Europa.

Grandvalira

De eerste twee dagen werden in het enorm uitgestrekt gebied van Grandvalira doorgebracht. Met 210 kilometer aan piste vind je hier genoeg voor zowel beginners als gevorderden om je een hele week te vermaken. Het gebied bestaat uit vijf sectoren bij vijf dorpen: Canillo, El Tarter, Soldeu, Grau Roig en Pas de la Casa. Elk deelgebied heeft weer zijn eigen karakter, waardoor je een grote variatie aan pistes hebt. Zo vind je in de sectoren El Tarter en Soldeu de meeste uitdaging met een paar mooie lange zwarte en rode noordhellingen. Door de recente besneeuwing lagen deze zwarte pistes er wel behoorlijk ijzig bij. Twee echte aanraders zijn de rode Torrallardona en Salvans bij de TK Bosc in Soldeu. Hier is het de hele dag heerlijk rustig en de pistes hebben een heerlijke hellingshoek om even flink gas te geven.

Bovenop de Coll Blanc in Grandvalira (2528m)
Bovenop de Coll Blanc in Grandvalira (2528m)

De skigebiedssector van El Tarter
De skigebiedssector van El Tarter

De rode Torrallardona in Soldeu
De rode Torrallardona in Soldeu

El Tarter
El Tarter

Onze accommodatie lag in El Tarter, wat een perfecte opstap in het gebied is. Pas de la Casa, Soldeu en El Tarter zijn de dorpen met de beste ligging in het skigebied. Pas de la Casa is een echt ski-in-ski-out dorp en in Soldeu en El Tarter heb je veel accommodaties op loopafstand van de toegangsliften. De meeste accommodaties die iets verder van de lift af liggen, hebben taxibusjes geregeld voor hun gasten. El Tarter oogt van deze drie dorpen het meest sfeervol. Doordat er zowel blauwe als zwarte dalafdalingen te vinden zijn, kunnen alle skiërs aan het eind van de dag gewoon naar deze drie dorpen skiën. De dorpen Canillo en Encamp hebben geen dalafdaling, vanuit hier gaan respectievelijk een gondel en een funitel het gebied in.

Het minder sfeervolle dorp Soldeu
Het minder sfeervolle dorp Soldeu

In de twee dagen dat ik er was, waren er aardig wat mensen in het gebied. Het publiek is ook een stuk internationaler dan in de skigebieden van de Franse en Spaanse Pyreneeën. Zo zijn er hier naast mensen uit de omringende landen ook aardig wat Russen, Scandinaviërs en Polen. Ook viel me op dat in tegenstelling tot Spanje je hier meer restaurants en gezellige hutten op de piste vindt. Wel liggen de prijzen van sommige van deze restaurants hoger dan in de rest van de Pyreneeën, maar echt duur is het niet.

Een goed gevuld skigebied, maar nergens lange wachtrijen
Een goed gevuld skigebied, maar nergens lange wachtrijen

De skigebiedssector van Soldeu
De skigebiedssector van Soldeu

Wel blijft het skigebied misschien niet zoals het nu is. Door onenigheid tussen de twee eigenaren dreigt het skigebied uiteen te vallen. Nu is zo’n situatie natuurlijk wel vaker voorgekomen dat skigebieden dreigen een skipasverbond te beëindigen en is het hoogstwaarschijnlijk meer tactiek om beter te kunnen onderhandelen, maar op dit moment lijkt het erop dat vanaf 2019-2020 er misschien toch wel wat gaat veranderen. Toch hoeft dit niet per se negatief te zijn, want volgens dit artikel is het mogelijk dat de skipas voor het hele gebied blijft, maar er ook een aparte skipas voor de aparte sectoren gekocht kan worden.

Vallnord: Pal - Arinsal

Het tweede skigebied in Andorra is Vallnord. Dit gebied bestaat eigenlijk uit twee aparte gebieden: Pal - Arinsal en Ordino - Arcalis . Ik heb het gebied van Pal - Arinsal bezocht en dit was misschien wel de grootste verrassing van deze rondreis door de Pyreneeën. Van tevoren vond ik het gebied er wel leuk uitzien en kwam ik er achter dat het toevallig goed uitkomt om hier een dagje te skiën, maar echt hoog op het lijstje stond het skigebied niet. Uiteindelijk is het skigebied erg goed bevallen en kom ik hier graag nog eens terug.

Heerlijke pistes in Pal bij de Pic del Cubil (2364m)
Heerlijke pistes in Pal bij de Pic del Cubil (2364m)

Vanuit het dorp La Massana heb je een goede en snelle toegang tot het skigebied met een gondel. Het deelgebied van Pal biedt veel afwisseling. Zo vind je zowel voor beginners als gevorderden pistes in het bos, en wat verder het gebied in een aantal leuke rode pistes in meer open terrein. Een pendelbaan heeft in het jaar 2000 de verbinding tussen de twee skigebieden compleet gemaakt. Door de komst van deze lift, voelt het skigebied best groot aan, omdat je een hele tocht kan maken van Pal naar Arinsal en weer terug.

De verbindingspendelbaan tussen Pal en Arinsal
De verbindingspendelbaan tussen Pal en Arinsal

Het deelgebied van Arinsal is erg compact en overzichtelijk, de pistes liggen allemaal in één kom en je komt dus altijd weer bij het zelfde punt uit. Vanuit Arinsal lopen twee liften naar het skigebied: een gondel en een 6-persoons stoeltjeslift. De laatstgenoemde heeft ook een dalafdaling.

De kom bij Arinsal
De kom bij Arinsal

Skipistes bij de La Botella skilift in Pal
Skipistes bij de La Botella skilift in Pal

Vallnord: Ordino - Arcalis

Het derde skigebied in Andorra is Ordino - Arcalis, wat dus ook onderdeel is van Vallnord maar ik helaas niet heb bezocht. Dit gebied richt zich onder andere op het freeriden met ongeveer 120 km aan ongemarkeerde routes. Daarnaast organiseert het skigebied begin maart een event voor de Freeride World Tour, wat de competitie is voor freeride skiërs en snowboarders. Door de gunstige ligging heeft men hier bovendien het langste skiseizoen van Andorra. Ook al zijn de liften tegen die tijd dicht, tot diep in mei zijn hier nog goede mogelijkheden om te toerskiën.

Andorra samengevat

Al met al heeft Andorra me erg verrast. Van Grandvalira had ik aardig wat verwachtingen die ook allemaal zijn uitgekomen. Het skigebied is ruim en de pistes zijn gevarieerd en goed geprepareerd. In Pal - Arinsal gaat het er allemaal wat gemoedelijker aan toe en is het publiek minder internationaal. Het is zeker een aanrader om bij een bezoek aan Grandvalira een dagje Vallnord mee te pakken. Dit is mogelijk met de Ski Andorra Ski Lift Pass, een 5-daagse skipas waarmee je in alle drie de skigebieden van Andorra kunt skiën. Buiten het tanken om merk je verder weinig van de voordelen van het belastingparadijs Andorra. De boodschappen zijn duurder dan in Spanje en de prijzen in de skigebieden zelf liggen over het algemeen ook net wat hoger, vergelijkbaar met de grotere gebieden in de Alpen.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Mooi artikel Henri!
Ik ben er zelf meerdere jaren geweest, vriend van mij woonde er in de winter toen hij in Pas de la Casa 2 kroegen had. Enig nadeel als je in Pas de la Casa zit is wanneer je richting Soldeu etc wilt gaan je toch even onderweg bent middels een aantal liften en dat er dan vooral daar veel variatie te vinden is. Verder vaak goede condities gehad.

*bericht bewerkt door Marijnt op 22 jan 2018 09:39

Maar hoe zit het met de pistes, zijn deze wel goed geprepareerd? En zwarte pistes zijn hier wel geprepareerd ga ik van uit?

A winter without powder isn't a winter!

Vallnord ziet er leuk uit. Grandvalira stond op de lijst want op papier ziet het er fraai uit. Ik heb nu echter mijn bedenkingen gekregen. Niet echt goedkoper dan de Alpenlanden i.c.m. Russen, Scandinaviërs, Polen (en Engelsen, dacht dat die daar ook veel zaten?) maakt het niet echt tot favoriet en ook de dorpen zien er weinig sfeervol uit. Jammer. Bedankt voor je verslagen!

Mr. Slow

Pistes zijn altijd prima geprepareerd, ook de zwarte.
Er zitten inderdaad ook veel Engelsen, die komen met busladingen tegelijk binnen, vooral in Pas de la Casa. Maar over het algemeen zijn het vooral Fransen en Spanjaarden die er zitten. Alleen vanaf 2e Kerstdag tot 3 Koningen is het echt druk, verder valt het mee en is Grand Valira goed georganiseerd met moderne liften. Jan 2015 ben ik er voor het laatst geweest.

Mooi verslag Henri!
Ettelijke jaren geleden heb ik Vallnord ook zelf bezocht in de paasvakantie. Ik moet zeggen dat ik zelf ook aangenaam verrast was door het skigebied. Het gebied voelt lekker ruim aan vanwege de verbinding tussen Arinsal en Pal. Wij hebben Arcalis wel bezocht en dat was ook relatief goed. Hier ligt de focus inderdaad iets meer op het freeriden, maar de geprepareerde pistes mogen er ook zijn. Destijds lag er hier overigens nog bijzonder veel sneeuw.

Over de skipasprijzen kan je Grandvalira inderdaad vergelijken met de bekendere gebieden in de Alpen, maar destijds was de skipas voor een weekje Vallnord toch echt goedkoop. Het algemene prijsniveau (van hotel tot een grote hamburger op de piste) was ook laag te noemen. Waarschijnlijk zal dit in Grandvalira wel prijziger zijn.

Leuk verslag! Ik ben zelf net terug van een lang week Grandvalira. We sliepen in El Tarter, prima basis voor het hele gebied. Vorig jaar ook al een keer geweest en ik ben niet voor niets weer teruggegaan: prachtige omgeving, echt anders dan de Alpen. Skigebied is groot en uitgestrekt met ontzettend veel afwisseling. Mooi geprepareerd en moderne liften. Later en zondag kunnen wel wat drukker zijn, maar verder is het echt heel stil. En leuke eettenten met heerlijke gerechten. Prijzen skipassen zijn vergelijkbaar met de Alpen, maar materiaal(huur) is een stuk voordeliger. Kortom: een aanrader!

Mooi verslag over Andorra Henri. Ja, in 2 dagen kun je niet alles weten en zien. De prijzen zijn ( op de skipas na ) zeker voordeliger dan de Alpenlanden. Echter je moet wel de weg een beetje weten. Andorra is niet belastingvrij al wordt dit gezegd. Men heft hier een belasting van 4 %. Voor onze begrippen is dit weinig. Wij gaan altijd begin maart met meestal volop zon en veel sneeuw. Niet voor te stellen maar hier vliegen de zwaluwen al weer rond begin maart.

*bericht bewerkt door moderator op 24 jan 2018 20:06

@Janus: In twee dagen kan je Grandvalira prima helemaal zien, mits je doorskied en niet lang op één punt blijft hangen. Wat betreft het idee dat alles behalve de skipas in de Alpenlanden voordeliger is: Als je de prijzen voor eten en drinken in Oostenrijk of Duitsland kent, dan zou je op een andere conclussie uit moeten komen. Zeker als je een beetje fatsoenlijk aan de piste wilt eten en niet de ‘standaard’ hamburger met patat. Bepaalde dingen mogen wellicht iets goedkoper zijn, maar echt veel maakt het niet uit. In Spanje liggen de prijzen daarentegen wel duidelijk lager (m.u.v. Baqueira Beret).

Verder wordt er in het artikel nergens beweerd dat Andorra belastingvrij is. Lage BTW-tarieven hoeven niet persé lage prijzen te betekenen. Denk aan Zwitserland met 2,5% laag en 8% hoogtarief.

*bericht bewerkt door Frans op 26 jan 2018 02:02

In Andorra is/was de benzine altijd beduidend goedkoper, drank in de kroeg ongeveer gelijk aan Nederland. Vooral voor de Engelsen was het enorm goedkoop, ook omdat de sterke drank 1:1 gemixt werd. Kleding en sieraden is dacht ik iets goedkoper dan in Nederland.

Brandstof, tabak en alcohol is een ander verhaal, maar zelfs het verschil van een liter Euro 95 is niet schokkend in vergelijk met Spanje. In Andorra betaalden we 1,121. In Spanje 1,239. Echt interessant wordt het pas als je het verschil met Frankrijk erbij pakt. Daar betaalden we 1,599.

Ter vergelijk: In Luxemburg ben je actueel 1,197 kwijt per liter Euro 95, in Samnaun 0,957 en in Livigno 0,970.

Er is precies niet meteen iets die me overhaalt om hiervoor 200 km extra te rijden dan de alpenskigebieden…anders was dit wel te overwegen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie