Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vives! Val Gardena!

Ruud op 20 januari 2018· 44 reacties


Ik heb van mijn moeder geleerd dat je niet mag vloeken, maar ik ga het toch even doen: Wat een f****ing geweldige dag hadden we vrijdag in Val Gardena!

Jaloers?

Ik appte naar mijn –jaloerse- jaloerse thuisfront: “Veel beter dan dit gaat het niet worden”. En dat is waar, want het was één van mijn beste skidagen ooit. Het is als blogger belangrijk eerlijk en kritisch te blijven als je je ervaringen in een gebied beschrijft, maar vandaag heb ik die bril maar eens helemaal afgezet; ik zou werkelijk niet weten wat er aan een superdag als vandaag in een supergebied als Val Gardena nog kan mankeren. Eerder heb ik de neiging jullie voor te liegen en te zeggen dat je vooral niet moet komen. Sommige gebieden hou je nu eenmaal het liefst voor jezelf.

Top!

Hier is niets te merken van de hectische weersituaties in delen van de Noord- en Westalpen. Ook in Val Gardena is het volop winter en er ligt een goede laag sneeuw tot in de witte dalen, maar er is geen sprake van ingesneeuwde skiliften en afgesloten pistes. Hier is gewoon 100% van de pistes en liften open en die pistes liggen er echt de hele dag gewèldig bij. Het was vrij rustig op de pistes, het was fris winterweer met een paar graden onder nul en ’s middags skieden we in de zuidelijke zon. “Gestorven en in de hemel beland”, zeggen ze weleens en met dat gevoel skieden we hier rond: in één woord top!

Wow!

Voor een paar van mijn medeskiërs is het de eerste keer dat ze skiën in de Dolomieten en het is heel mooi om hun reacties te zien. Precies dezelfde reactie had ik namelijk vorig jaar toen ik er voor het eerst was ook: je hebt gehoord dat het mooi is, maar je gelooft je ogen niet als je het ziet. Ik kan ervan genieten als ze na een afdaling verlekkerd “wow” zeggen, een bewonderend “bloody hell” (sorry alweer stevige taal…) uitbrengen als ze naar de majestueuze rotsmassieven kijken, of jubelend van plezier naast je skiën. Ik jubel trouwens zelf ook. Wat kan wintersport toch geweldig zijn. De combinatie van het sportief bezig zijn, het genieten van de prachtige bergwereld, de ontspannen sfeer, lekker eten en drinken en bovenal de kleine en groten bochten op de piste.

Een ochtend genieten

Wij stonden vanmorgen al vroeg bij de gondel in Wolkenstein (Selva), waar het best druk was. Gelukkig zag je al die mensen de rest van de dag helemaal niet terug; Val Gardena is een uitgestrekt gebied. Te uitgestrekt om in een dag te kunnen skiën. We deden vanmorgen pistes in de deelgebieden Piz Sella en Mont Sëura, onder de indrukwekkende Sassolungo. De pistes zijn allemaal breed, goed geprepareerd en niet al te moeilijk.

We vermaakten ons op de bordercross piste en pauzeerden kort in de Rifugio Emilio Comici, waar we ons vergaapten aan leuke designgadgets zoals naar de zon draaibare banken en heel bijzondere toiletten. Als je er ooit voorbij skiet, zou ik zeggen: gaan, ook al moet je niet.

Na de stop vertrokken we naar Santa Christina, waar we na wat omzwervingen via de Worldcuppiste Saslong tegen het middaguur aankwamen.

Daar namen we het ondergrondse treintje naar het gebied van Seceda.

Seceda

Ons was beloofd dat Seceda “de zonkant” is en dat bleek zowaar te kloppen; toen we het treintje uitkwamen, stonden we plotseling in de zon. Ook in Seceda zijn de pistes breed; perfecte carving-afdalingen. Bovenop hadden we weer een adembenemend uitzicht, dat je hier al bijna gewoon gaat vinden.


We zagen vanaf boven ook duidelijk dat er allerlei hutten zijn; in dit deelgebied alleen al 15. We skieden hier weer heerlijk, op een hele brede afdaling met supersneeuw. Wij lunchten bij Daniel, wat een aanrader is; het ligt op een mooie plek omdat je heel mooi uitzicht hebt, het is heel sfeervol en het eten is geweldig.

Eigenlijk zegt mijn aanbeveling overigens niet zoveel, want hier zijn vrijwel alle hutten heel sfeervol en het eten is overal heel goed. We zaten er veel langer te lunchen dan ik gebruikelijk doe. Er was lekkere wijn, heerlijke pasta, live muziek, goed gezelschap en uiteindelijk kwamen er megaflessen zelfgestookte grappa op tafel, de plaatselijke alcohol, waarbij we leerden de plaatselijke heildronk uit te brengen: “Vives!”. Wat zoveel betekent als “op het leven!”.

La Longia

Alsof we nog niet genoeg hadden genoten van de goede dingen van het leven, kwam er na de lunch nog een super skitoetje: we namen de La Longia, met ruim 10 kilometer de langste afdaling van Val Gardena, die uitkomt in Sankt Ulrich (Ortisei), de derde van de drie dorpen in het dal van Val Gardena. En wat een piste is dat: een lange glooiende rooie, die door een steeds smaller wordende kloof loopt. Je kijkt je ogen uit. Skitechnisch voor iedereen te doen en een enorme lust voor het oog. Je hoeft geen enorme crack te zijn om hem van boven naar beneden carvend in enen te nemen. Mooi, mooi, mooi, mooi. En helaas voor ons de laatste afdeling van de dag; omdat we lang aan tafel waren gebleven hadden we niet meer de tijd om terug te skiën naar Selva. Dat is me als skifanaat maar zelden overkomen. Toch waren we voldaan van alle indrukken. We lieten ons dus maar terugrijden naar Selva, wat een ritje is van een kwartiertje.

Vogelhuisje?

‘s Avonds gingen we overigens terug naar Ortisei, dat het meest “stadse” van de drie dorpen in het dal is. We liepen een half uurtje door de sfeervolle straatjes, bewonderden het authentieke centrum en de mooie winkels.

Ortisei is het centrum van kunstig houtsnijwerk, dat vaak best kitschig is, maar soms ook echt heel mooi. Eén van mijn reisgenoten kon het niet laten een prachtig gemaakt vogelhuisje aan te schaffen, wat komische taferelen opleverde, want we gingen uit eten en dat ziet er toch bijzonder uit, met je vogelhuis het restaurant binnenstappen. We aten in Tubladel, dat ons was aangeprezen als een heel goede “eettent”, maar dat veel meer bleek dan dat; het was een super gezellig en een beetje culi restaurant.

Met prijzen die bij die status passen, hoewel de prijzen hier eigenlijk best schappelijk zijn, als je de kwaliteit meeweegt die geleverd wordt. We lieten ons het eten en de wijn uitstekend smaken en proostten weer vaak met het pasgeleerde “Vives”! Want ja, je wilt wel proosten op het leven. Zeker als het zo mooi is als op een skidag in Val Gardena.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Gehan20 januari 2018 · 08:57

Oh wat ik ben ik blij dat ik eind februari voor het eerst naar daar trek! :D

Gehan
Erien20 januari 2018 · 09:06

Haha hier hetzelfde! Moet nog een maand wachten

Drikus20 januari 2018 · 09:19

Sssssssssstt!

C4620 januari 2018 · 10:18

Dolomieten zijn wat verder rijden, maar echt de moeite. Kwaliteit sneeuw ook altijd goed. Ook al ligt er niet veel sneeuw, als het dan toch koud genoeg is maken die nog altijd geweldige sneeuw daar! En de uitzichten zijn geweldig!

CJAHulskamp20 januari 2018 · 10:41

Wordt steeds drukker in de Dolomieten de laatste jaren. Zeker aan de Sella Ronda.

May the ski force be with you !!
Noblesse20 januari 2018 · 10:56

Wat een geweldig verhaal ter verhoging van de voorpret!

Vrijdag mag ik weer. Ik kan nauwelijks wachten.
Weliswaar naar Alta Badia, maar dat kan op heel veel fronten de competitie met Val Gardena aan. En we steken regelmatig de Grödnerjoch over. 😀

In maart weer naar Wolkenstein.

Quick20 januari 2018 · 11:07

Ga je ook nog andere gebieden in die hoek bezoeken, @Ruud? Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar Val Gardena, maar tegelijkertijd ook wel een beetje bevreesd. Dat lijkt me namelijk verreweg het drukste dal in de Dolomieten, gevolgd door Alta Badia en Kronplatz misschien (?).

Maar ook andere gebieden in NO-Italië zijn meer dan de moeite, heb ik zelf in januari ervaren. Dat het er fraai is, wist ik onderhand wel van verslagen en dergelijke. Mag het gelukkig in maart zelf gaan ondervinden; dan in Ortisei.

Mr. Slow
Forza20 januari 2018 · 11:28

Herkenbaar, @Ruud! Vorig jaar voor het eerst in Val Gardena geweest en ik was erg onder de indruk van de pistes, de omgeving en het eten. Topvakantie gehad!

Ik geloof het overigens direct als @CJAHulskamp aangeeft dat het steeds drukker wordt langs de Sella Ronda. Zoiets kan je in deze tijden met fora als wintersporters.nl niet lang stilhouden… Ben zelf door zijn reisverslagen overstag gegaan om die Brenner eens te passeren! Die (relatieve) drukte langs de Sella Ronda is misschien vooral een goede reden om La Longia nog eens af te knallen of andere mooie gebiedjes in de Dolomieten op te zoeken ;-)

*bericht bewerkt door Forza op 20 jan 2018 11:30

Ruudauteur20 januari 2018 · 11:40

Wordt steeds drukker in de Dolomieten de laatste jaren. Zeker aan de Sella Ronda.

CJAHulskamp op 20 jan 2018 10:41

We doen op dit moment de Sella Ronda en het is prima qua drukte!

Blogger, skiër, verslaafd :-)
Shane20 januari 2018 · 11:51

Vorig jaar waren bruin, pap, dubbele temperatuurcijfers, pap, veel bewolking, pap, regen en had ik al pap gezegd, de kernwoorden 😀. Toch ontzettend naar mijn zin gehad, mede door het lekkere eten en de sfeer en ga zeker nog vaker.

I can stick uphill ice, on my saucer...
DSvier20 januari 2018 · 12:00

Ik snap hier niets van. Er is helemaal niets aan jongens. Er ligt geen sneeuw (nooit!), het eten is er niet weg te krijgen, duur, slechte hotels… blijf weg, echt!

DSvier20 januari 2018 · 12:06

Wordt steeds drukker in de Dolomieten de laatste jaren. Zeker aan de Sella Ronda.

CJAHulskamp op 20 jan 2018 10:41

(Dat heb ik niet echt zo ervaren eerlijk gezegd, hoogstens wat terugveren van de dip die er was met de economische crisis)

Ja, was ik vergeten: heel druk ook!

JurrianvanLoo20 januari 2018 · 12:06

Wordt steeds drukker in de Dolomieten de laatste jaren. Zeker aan de Sella Ronda.

CJAHulskamp op 20 jan 2018 10:41

We doen op dit moment de Sella Ronda en het is prima qua drukte!

Ruud op 20 jan 2018 11:40

Zo buiten de vakanties om zal het inderdaad niet al te druk zijn. Ik ben wel benieuwd hoe Val Gardena zich in de kerstvakantie (of oud&nieuw) houdt t.o.v. de bekendere gebieden in Oostenrijk… (SFL, Ischgl, etc.)

Winter is NIET koud!
DrPhil20 januari 2018 · 12:07

Vergeet je vrienden de Oostblokkers niet, @dsvier.

DSvier20 januari 2018 · 12:14

Vergeet je vrienden de Oostblokkers niet, @dsvier.

DrPhil op 20 jan 2018 12:07

Goed idee. Ik heb meteen een vernietigende review geschreven op wintersporters.pl

DrPhil20 januari 2018 · 13:00

Het zijn toch Russen?

DSvier20 januari 2018 · 13:09

Het zijn toch Russen?

DrPhil op 20 jan 2018 13:00

Ook, maar er is helemaal geen wintersporters.ru natuurlijk.

Pirmin20 januari 2018 · 13:27

Hier ook een hosanna verhaal mbt Dolomieten “helaas”. Ski al bijna 40jaar, “overal” geweest (tot aan Canada toe), maar dat alles valt (voor mij, zéker wat pisteskiën betreft) in het niet bij die overweldigende schoonheid van de Dolomieten. Pistes zijn idd niet al te moeilijk, but who cares, ze worden wél fantastisch geprepareerd.
Zo, nu houd ik ermee op, is allemaal gelogen en uit mijn duim gezogen. Niet naartoe gaan, mis je niets aan, kun je beter wegblijven enz

CJAHulskamp20 januari 2018 · 13:35

Wordt steeds drukker in de Dolomieten de laatste jaren. Zeker aan de Sella Ronda.

CJAHulskamp op 20 jan 2018 10:41

We doen op dit moment de Sella Ronda en het is prima qua drukte!

Ruud op 20 jan 2018 11:40

😂😂😂 ik zit volgende week in SkiJuwel weet nu dat het al rustig is.
Maar het is in de schoolvakantie echt veel drukker geworden de laatste 5 jaar. Gelukkig zijn er nog genoeg gebiedjes in de Dolomieten waar de gemiddelde NL wintersporter nog nooit van gehoord heeft.

May the ski force be with you !!
Pirmin20 januari 2018 · 13:51

Zoals ? 😂😂😂

CJAHulskamp20 januari 2018 · 13:52

Ssssstttttt. 😂😂😂

May the ski force be with you !!
DSvier20 januari 2018 · 15:05

Hier ook een hosanna verhaal mbt Dolomieten “helaas”. Ski al bijna 40jaar, “overal” geweest (tot aan Canada toe), maar dat alles valt (voor mij, zéker wat pisteskiën betreft) in het niet bij die overweldigende schoonheid van de Dolomieten. Pistes zijn idd niet al te moeilijk, but who cares, ze worden wél fantastisch geprepareerd.
Zo, nu houd ik ermee op, is allemaal gelogen en uit mijn duim gezogen. Niet naartoe gaan, mis je niets aan, kun je beter wegblijven enz

Pirmin op 20 jan 2018 13:27

Pistes zijn niet al te moeilijk? Dat is wel een rare uitspraak. Ik weet toch wel flink wat pistes die een hele hoge moeilijkheidsgraad hebben.

Merendeel van de pistes is uiteraard niet heel moeilijk, maar ja, dat is overal zo.

Nelis20 januari 2018 · 16:01

Ik ga het morgen ervaren in Alta Badia! Bedankt voor de voorpret @ruud!

Bergen + Sneeuw = ❤
Leonski220 januari 2018 · 16:02

Bij passo fedaia is nu nieuwe lift naar Alba , waarna je het fassa dal in kan. Prachtige afdalingen (2 maal zwart) aldaar en rustig

RonnyBravo20 januari 2018 · 16:43

Klinkt goed… Morgen (en heel misschien overmorgen) nog een dagje in Madonna di Campiglio en daarna ook maar eens door die kant op…

Vroeg me nog wel af wat nou de beste / meest centrale uitvalsbasis is daar rond de Sella. Iemand suggesties?

RonnyBravo20 januari 2018 · 16:43

Klinkt goed… Morgen (en heel misschien overmorgen) nog een dagje in Madonna di Campiglio en daarna ook maar eens door die kant op…

Vroeg me nog wel af wat nou de beste / meest centrale uitvalsbasis is daar rond de Sella. Iemand suggesties?

Janski2220 januari 2018 · 17:26

Klinkt goed… Morgen (en heel misschien overmorgen) nog een dagje in Madonna di Campiglio en daarna ook maar eens door die kant op…

Vroeg me nog wel af wat nou de beste / meest centrale uitvalsbasis is daar rond de Sella. Iemand suggesties?

RonnyBravo op 20 jan 2018 16:43

Wij gaan hier volgende week heen!! Ben heel benieuwd wat jullie hier van vinden!

Ruudauteur20 januari 2018 · 18:36

Ik ga het morgen ervaren in Alta Badia! Bedankt voor de voorpret @ruud!

Nelis op 20 jan 2018 16:01

Wij deden vandaag de Sella Ronda en dan ski je ook door Alta Badia. Lag er prima bij hoor… Veel plezier!! 😄

Blogger, skiër, verslaafd :-)
charlottedevree20 januari 2018 · 19:57

Wij zijn al jaren fan van de Dolomieten, zowel winter als zomer. Elk jaar ben ik er minstens 1x geweest.
We hebben een tijdje geleden beslist om er ons definitief te vestigen, onze droom komt uit!
Je zal ons kunnen terugvinden in Rocca Pietore, de iets rustigere kant en goedkoper. Maar op 10 minuten van de Marmolada en verbinding met de Sella Ronda.

Wij openen daar een B&B, wie al mee op de hoogte wil blijven van onze verhuis, renovaties en opening; volg onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/RoccaBrunaDolomiti/

*bericht bewerkt door charlottedevree op 20 jan 2018 19:59

Witte120 januari 2018 · 21:32

Gezien dit blog en bovenstaande reacties hoef ik niet meer uit te leggen waarom we hier al 8 jaar komen. Vanmorgen om 10 uur aangekomen en direct een fantastische dag 😃

Plaats een reactie