Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Weg tussen Chamonix en Martigny afgesloten door lawine

Rogier op 20 januari 2018· 10 reacties

Het puin moet geruimd worden

De Forclaz bergcol boven Martigny zal tot zeker begin maart gesloten blijven voor verkeer vanwege een steenlawine. Dit is de belangrijke verbingsweg tuseen Zwitserland en Chamonix Op 13 januari is er een lawine met ongeveer 5000 m3 aan rotsen en puin over de weg heengeschoven. De opruimwerkzaamheden en het beveiligen van alle onstabiele rotsen die de weg nog steeds bedreigen zullen zeker een maand in beslag nemen.

Weggraven en explosieven

Alle het losliggende puin moet weggeboord of met explosieven geruimd worden. Ook moeten de hellingen daarna eventueel extra afgezekerd worden. Het zijn vooral de hellingen boven de weg die nog een gevaar vormen. Locale geologen durven de weg niet te laten openen zolang alles boven de weg nog zo ontzettend instabiel is.

Weg naar Chamonix

Voor veel mensen is de route via Martigny dé manier om naar Chamonix af te reizen. Via Zwitserland ontloop je een aantal tolwegen en het rijdt behoorlijk goed door. Deze manier van aanrijden is met de auto voor de gehele maand februari dus onmogelijk. Het spreekt voor zich dat de lokale middenstand in bijvoorbeeld Vallorcine nu vreest voor een slechte februarimaand, normaal gesproken de drukste maand van het seizoen. Natuurlijk kun je wel in Chamonix komen via Frankrijk. Maar let op als je naar Finhaut of Vallorcine wilt dan moet je over de Col de Montets en deze wil nog wel eens sluiten als het sneeuwt. Dan ben je op de trein aangewezen. Deze rijden wel tussen Martigny en Chamonix, gewoon via de normale dienstregeling.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Roy8320 januari 2018 · 10:08

Ik weet niet goed hoe lang je er normaal over doet, maar is via de st bernardtunnel geen optie? Lijkt 2 uur rijden te zijn, wel 2x tol voor de tunnels, maar het is route die volgens mij niet vaak vertraging kent…

Wannabe Dolomietenkenner...
Rogierauteur20 januari 2018 · 10:09

@Roy83 Om waar te komen? De st Bernard brengt je naar het zuiden (Aosta, of naar Martigny vanuit het zuiden), dat kan nooit de snelste manier zijn om in Chamonix of in Martigny te komen. Of je zou daarna de Tunnel de Mt Blanc weer moeten nemen. Wordt veel en prijzig tunnelrijden dan ;-)

Click. Click. Peace
Roy8320 januari 2018 · 10:15

Ja is zeker prijzig, maar als ik dit in Google Maps intyp is dit nu de snelste route (van Martigny naar Chamonix). Hoe lang doe je daar normaal over dan?

En waarschijnlijk is het volstrekt onlogisch om nu richting Martigny te rijden, als je toch niet direct naar Chamonix kan?

Die tunnels zijn overigens duur, maar als leaserijder kost je dat vaak feitelijk maar de helft en als de hele route dan rustiger en fijner rijdt, kan het natuurlijk een afweging zijn (als t tijdsverschil niet te groot is).

En ik gok maar wat, ben regelmatig in Aosta geweest maar ben nooit richting Frankrijk gereden vanaf daar :).

Vanaf mijn huisadres krijg ik nog wel een route door Zwitserland, via Genève. Ik denk idd dat de omweg in verhouding wel echt iets te lang is (via Aosta).

*bericht bewerkt door Roy83 op 20 jan 2018 10:17

Wannabe Dolomietenkenner...
Onnem20 januari 2018 · 10:46

Via CH goedkoper want sticker kost minder dan tol, zeker als je vaker dan 1 keer per jaar die kant op moet.
Moet je naar Chamonix ea dan zolang de pas dicht is, Basel> Bern > Geneve > Chamonix.

The older I get, the better I was
Rogierauteur20 januari 2018 · 10:50

@Onnem Idd…

Click. Click. Peace
Edwin.20 januari 2018 · 13:13

Kwam deze net op twitter tegen:

Alpen / Wallis Matterhorn-Gotthardbahn traject Visp-St Niklaus (Zermatt) niet meer mogelijk door steenslag ter hoogte van “Kalpetran”. Circa 100 kuub stenen en rotsen hebben spoor traject in het Mattertal (voorlopig) lam gelegd. En dan moet het slechte weer nog komen

*bericht bewerkt door Edwin. op 20 jan 2018 13:14

Not all who wander are lost
WiegerSietsma20 januari 2018 · 19:36

Rijdt het treintje nog wel?

Rogierauteur20 januari 2018 · 20:51

Ja die rijdt nog wel

Click. Click. Peace
Jamie01021 januari 2018 · 01:43

@Rogier kan je dan wel vanaf PDS in februari naar Chamonix toe?

Rogierauteur21 januari 2018 · 08:25

Via Frankrijk is dat geen enkel probleem

Click. Click. Peace

Plaats een reactie