Sneeuw in Oostenrijk, vervolg is kurkdroog

Roel op 06 december 2013· 28 reacties

null
Stuifsneeuw in Dienten am Hochkönig (O)

De langverwachte sneeuw is dan eindelijk aan het vallen. Met een stormachtige wind trok een koufront over de Alpen en inmiddels sneeuwt het op veel plaatsen aan de Oostenrijkse noordkant (maar ook in Nederland en België). Tot en met morgen blijven er sneeuwbuien vallen, de meeste ten oosten van de Kitzbüheler Alpen en dan kunnen we de balans opmaken.

Wakker worden met sneeuw
Niet alleen in de Alpen, op de dag dat ik het vliegtuig zou nemen richting het Turkse skigebied van Erciyes en daar te weinig sneeuw ligt, vallen de vlokken me ook in mijn eigen woonplaats om de oren. Het enige geluk is dat ik me niet druk heb hoeven te maken of ik wel op tijd op Schiphol zou geraken.

null
De sneeuw bleef even liggen in Limburg

Bij ons is het verder vooral natte sneeuw, maar in Oostenrijk hoopt het zich wel degelijk op zeker met die felle wind. Uiteindelijk verwacht ik in het Salzburgerland en oostelijk daarvan regionaal een 30-40 centimeter. Naar het westen toe wordt dat langzaam minder met in Zwitserland uiteindelijk maar een paar centimeter.

Maandag in Oostenrijk nog wat sneeuw
Voordat we definitief onder de hogedruk belanden strijkt er maandag nog een warmtefront langs de Noordalpen. Dat kan in Oostenrijk wederom voor sneeuw zorgen maar in welke mate dat is nog erg onzeker. Het kan goed zijn dat de sneeuw grotendeels via Hongarije passeert, maar met wat geluk wordt het een treffer voor opnieuw de oostelijke Alpen. Dezelfde gebieden die dit weekend de sneeuw ontvangen.

Waarom dan niet in Frankrijk of Zwitserland? Omdat het hogedrukgebied daarvoor te dicht bij ligt. Italië heeft daarentegen last van föhn waardoor het wolkendek openbreekt. Dat was vanmorgen boven Sulden in Südtirol al goed te zien.

null
Scheuren in het wolkendek ten zuiden van de Alpenhoofdkam (Sulden)

Droog
Over de rest van de week kan ik kort zijn. Zo ver ik kan kijken blijft er hogedruk boven of rondom de Alpen hangen. Dat betekent heel veel zon, kurkdroog maar gelukkig wel nachten die koud genoeg zijn voor kunstsneeuw. Overdag wordt het zacht, in de Franse Alpen wat meer dan in Oostenrijk en dan moeten we denken aan 4 tot 7 graden op 1500 meter. Door de zwakke zon en droge lucht kan dat gelukkig niet veel kwaad maar voor de Westalpen is wat verse sneeuw intussen best welkom.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat kun je wel zeggen Roel over de Westalpen. Afgelopen tien jaar niet zo’n slechte seizoensstart in mijn thuisgebieden gehad…

Click. Click. Peace

Het blijft toch fascinerend! nu de west alpen een mindere start terwijl volgens mij alles in het noorden wel zo’n beetje de 1e liften heeft opengegooid.

Seriously snow addicted family!

hmm de berichten zijn niet echt rooskleurend… Met kerst een week naar de Steinplatte; gelukkig aan de noordkant dus er is redelijk wat sneeuw gevallen.

Hopen dat de temperaturen mee vallen!

21 dec zitten we in lermoos.
zou daar nog een dump kunnen vallen?

De weersvoorspellingen beteren er echt niet op he…
Di had ik toch niet verwacht eerlijk gezegd, ik hoop op een dump vlak voor men vertrek maar… zal er niet inzitten als ik dit allemaal zo lees :)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

@Roel, Volgens je voorspelling zal het in de loop van volgende week opwarmen in de alpen.
Je spreekt van een +6. Als ik het recentste ensembles GFS bekijk geeft het temps die allemaal onder 0 blijven tem 15/12. Of zie ik dit verkeerd?

De termijn voor Kerstmis is nog veel te veraf. Sinds een paar dagen staan deze wel in het teken van koude, maar wel zonder neerslag. Maar op deze termijn kan alles veranderen. Gelukkig blijft de lucht vrij droog en blijven we voorlopig gespaard van regen tot op grote hoogte, zoals vorig tijdens de kerstweek het geval was. Ik ben blij met dit scenario tot hiertoe.

Morgen vertrekken we naar Val thorens. Er ligt genoeg sneeuw zo te zien, maar weet iemand hoe de pistes er bij liggen? De laatste sneeuwval is wel weer even geleden.
Qua zon en temperatuur lijkt het wel een topweek te worden in elk geval!

En anders maar gewoon relativeren en nemen zoals het is he :D het wordt per definitie niet verkeerd weer, namelijk zonnig wellicht icm nevel. Er valt alleen weinig neerslag. zeker de komende week niet! Het valt mij vaak op dat je tegenwoordig perioden hebt waarbij het langer sneeuwt/regent en perioden met met af en toe sneeuw/regen en verder droog. Het stromingspatroon gaat af en toe op de schop, dat is een week of 4 geleden nog gebeurd, dus zou over een week of 2 zo weer kunnen gebeuren

Not all who wander are lost

wij gaan volgend weekend naar brandnertal voor een weekje skieen met het gezin.ben benieuwd hoe het er daar voor staat.zoveel verschillende berichten op div sites.

hallo gast 505 We gaan van 14 dec tot 21 dec naar het brandnertal, zou je ons even een verslag kunnen doen van hoe de pistes erbij liggen. En of er goed te skien is.

Marie -loise ik zei ook volgend weekend oftwel we gaan er tegelijk heen?
dus kan ik je helaas geen verslag geven.ook in een landalhuisje?

@phil, ik schreef 4 tot 7 graden op 1500m, waarvan de laagste waarden in Oostenrijk. Het ensemble van München geeft dit netjes aan, zeker geen temperaturen onder nul.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

pffff, daar word ik toch wel een beetje moedeloos van hoor, dit soort ensembles. Val Gardena met kerst. Het ziet er niet goed uit. Hopen dat sneeuwkanonnen het werk kunnen doen

Als dit nog gevolgd gaat worden met het traditionele Weinachtstauwetter dat meestal gepaard gaat met neerslag in vloeibare vorm, dan zit het er niet best uit.

18 December naar Mayrhofen, hopelijk valt er daarvoor nog wat sneeuw.

@Gast123, Het ensembles geeft maar een voorspelling.
Zoals je kan zien lopen alleen de lijntjes in het begin min of meer samen.
Tot daar kan je ervan uitgaan dat het klopt.
Zelfs dan is het nog niet zeker.
Binnen 15 dagen ( kerstmis ) zijn er verschillende berekeningen.
Zelfs een aantal zwaar onder 0.
Er kan dus nog van alles veranderen tegen dan ;-)
Corrigeer als ik fout zit @Roel

PS : In het algemeen zie ik een temp in dalende lijn.

Ik kom morgen met een blog over hoe je die lange termijnverwachting van nu kunt interpreteren. Het is best wel een bijzondere situatie moet ik zeggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Die dalende trend in de pluim GFS 850hpa is klimatologie en de oper een uitbijter. Een walmend Eurohoog blijkt vaak bijzonder standvastig, een gewenst scenario (volgens oper?) zou een uitpunting van het hoog richting scandinavie zijn waardoor de jet vertakt naar de pool en de MZ. Transportkoude uit het oosten en opdringerige laagjes uit het zuiden kunnen voor sneeuw zorgen

Hoge Geo’s boven Groenland en IJsland zie ik voorlopig nog niet, deze maken de weg vrij voor een polaire of zelfs arctische glijbaan en nordstau. Zie afgelopen dagen.

Hopen op het spoor van EC, deze is nog het meest gunstig.

@Romessi,
Mooi, maar wel hele technische uitleg ;-) die de meesten onder ons niet zullen verstaan.

Voorlopig droog en zonnig :) Het Europese model schetst meer openingen voor koud decemberweer met sneeuw. Voorlopig is hogedruk aan zet

(ben nogal enthousiast… sorry)

Volgende week vrijdag ga ik voor een week naar Gerlos. Op de webcams ligt genoeg sneeuw. Iemand een idee of ik deze week gewoon goed kan skieen daar? Bedankt alvast.

Over 2 weken naar Chatel. Ik begin nu toch wel enige stress te krijgen. Iemand enig idee of dit goed gaat komen, of wordt het wandelen?? :-((

Hier in Val Tho een heerlijk zonnetje en dat blijft nog een paar dagen zo (heerlijk, die extra sneeuw komt vanzelf ;-)… De pistes liggen er tot nu toe heerlijk bij (helemaal als je weet dat de laatste sneeuwval een tijd geleden was)!

21 december gaan we een week naar het Zillerta… Ik hoop dat er nog een flinke sneeuw dump komt en vanaf 21 december zon zon zon…

Zondag lekker naar Sölden, kan niet wachten!!!

nog 10 weken kan gelukkig nog genoeg vallen.

Ik nog 2 weken, hopelijk zal er nog genoeg liggen…hehe ;-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie