Liveblog: op veel plaatsen allerhoogste lawinegevaar

Rogier op 21 januari 2018· 53 reacties

Kettingen verplicht in veel skigebieden
Kettingen verplicht in veel skigebieden

Het is weer zover. Er gaat enorm veel sneeuw vallen in de Franse en Zwitserse Alpen. Het begint met sneeuw tot in de dalen, maar helaas gaat dit later ook over naar regen. Op sommige plekken op vrij grote hoogte. Uit veiligheidsoverwegingen worden wegen afgesloten en huizen geëvacueerd. In dit liveblog houden wij jullie op de hoogte. Voor iedereen die nu in de Alpen zit, updaten kan hieronder in de reacties!

22-1 8:00 Nieuw liveblog

Vanaf nu houden we jullie op de hoogte in liveblog deel II

21-1 20:10 Wegen dicht nabij Tignes

Het sneeuwt volle bak in de buurt van Tignes, dit samen met het extreem hoge lawinegevaar zijn veel wegen in de buurt van dit skigebied gesloten. Het gaat om Route RD902 tussen Sainte Foy Tarentaise en Tignes en de RD87a tussen Tignes Le Lac en Tignes Les Boisses.

21-1 20:00 Sneeuwmeetstation kwijt

Zijn ze in Arc 2000 hun sneeuwmeters kwijt… onder de sneeuw. 3:15 m sneeuw. Ongekend! (Photo: JLQuey)

null

21-1 18:30 Op veel plaatsen lawinegevaar 5

Op veel plaatsen is het, net zoals in Wallis, lawinegevaar 5. In grote delen van de Franse Alpen is ook het hoogste lawinegevaar van kracht.

21-1 18:00 Hoogste lawinegevaar voor geheel Wallis

Voor het gehele Wallis en een flink aantal andere regio’s in de Alpen geldt momenteel het lawinecijfer 5, dit is het hoogste lawinegevaar. Hierbij zijn (grote) spontane lawines mogelijk die dorpen en belangrijke verbindingswegen kunnen raken. Reken erop dat komende uren veel wegen naar en in de buurt van skigebieden afgesloten worden. Voor zover ze dat al niet waren.

null

21-1 16:00 Lawine over weg naar gehucht boven La Grave

Het dorpje Hières is afgesloten van de buitenwereld nadat er rond 12:00 een lawine over de weg is gegleden. Men was bang dat er een persoon onder de lawine was en dus heeft de bergredding ruim drie uur gezocht om te veriofiëren of er slachtoffers waren. Gelukkig bleek dat niet het geval. Momenteel moet de sneeuw worden opgeruimd om het dorpje vlak boven La Grave weer bereikbaar te maken.

21-1 13:00 Zermatt ook afgesloten

Zermatt is de volgende in het rijtje dorpen dat nu is afgesneden van de buitenwereld. Net als twee weken geleden. Ook hier heerst groot lawinegevaar!

21-1 12:00 Gesloten wegen Val d’Isère en Les Arcs

De wegen naar Fornet boven Val d’Isère zijn gesloten net als de weg naar Arc 1950 en 2000.

21-1 12:00 Auto in lawine bij Tignes

Gisteravond iets na 20.00 uur is een auto in een lawine gekomen op de weg tussen Bourg St Maurice en Tignes. Een lawine van 4 meter hoog trok de auto mee. De bestuurster van deze taxi kwam met de schrik vrij.

21-1 11:20 Weg naar Sölden afgesloten

De problemen breiden zich steeds verder uit. Nu is ook de weg naar Sölden vanaf Längenfeld afgesloten (B186), net als de weg tussen Zwieselstein en Obergurgl. Vanuit de rest van Tirol kun je dus niet meer in Sölden komen, en Obergurgl is niet meer vanuit Sölden te bereiken.

null

In het Zillertal is ook Hochfügen niet meer bereikbaar over de weg.

21-1 10:50 Gargellen van buitenwereld afgesloten

In het Oostenrijkse Vorarlberg is het nu ook raak. De weg naar Gargellen in Montafon zal vanaf 14.00 uur vanmiddag uit veiligheidsoverwegingen worden afgesloten. Tot hoe lang de afsluiting duurt is niet bekend.

21-1 8:00 Code Oranje

17 departementen in het oosten van Frankrijk zijn in code Oranje geplaatst door Meteo France. Dit voor de kans op overstromingen, lawines en landverschuivingen. Dit vanwege de hoge rivieren, de volledig natte ondergrond en de grote hoeveelheden sneeuw die al in de bergen liggen. Hier kom vandaag nog een heleboel bij wat voor gevaarlijke condities kan gaan zorgen. Meteo France waarschuwt dat het gevaar voor spontane lawines nabij skigebieden groot is.

Code Oranje
Code Oranje

Noodweer in Les Arcs (foto: L.Vital, Pisteurs Secouristes des Arcs)
Noodweer in Les Arcs (foto: L.Vital, Pisteurs Secouristes des Arcs)

Het sneeuwt hard in het Monta Rosa massief
Het sneeuwt hard in het Monta Rosa massief

20-1 18:30 Hoeveelheid sneeuw wordt historisch

Volgens de Franse weersite Meteo-Alpes wordt de hoeveelheid sneeuw op hoogte ‘Historisch’ en ‘Exceptioneel’ . Boven de 2000 meter ligt er een laag tussen de 4 en 6 meter sneeuw, dit is ongekend voor deze tijd van de winter. Het is vooral de Savoie waar deze hoeveelheden voorkomen. Maar overal in de Franse Alpen ligt erg veel sneeuw. (Bron.)

Het sneeuwt al goed door in Val Thorens:

20-1 18:00 Kettingen verplicht naar de skigebieden en gesloten cols

Naar de meeste Franse skigebieden zijn kettingen verplicht. Vaak staat de gendarmerie te controleren aan het begin van de klim. We hebben op veel plaatsten te maken met langzaam rijdend verkeer maar grote files blijven uit. Dat komt natuurlijk ook omdat we momenteel niet in de drukste periode van de winter zitten.

Ook sluiten momenteel veel bergcols. Hou, als je op reis bent naar de Alpen, de route informatie goed in de gaten. Links voor de informatie vind je hier.

Er wordt gewaarschuwd voor grote lawines
Er wordt gewaarschuwd voor grote lawines

20-1 18:00 Huizen geëvacueerd in Chamonix

De burgemeester heeft met de enorme hoeveelheid sneeuw die voorspeld wordt voor Chamonix besloten een 40 tal huizen te laten evacueren. Het gaat om de huizen hoog in het dal en nabij Taconnaz. Bij Les Houches moeten ook zo’n dertig families hun huizen verlaten vanwege acuut lawinegevaar. Iedereen wordt aangeraden om binnen te blijven. Ook is er een grote kans dat de wegen tussen de dorpen afgesloten gaan worden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wij zijn net aangekomen in Meribel Mottaret. Autotocht was vrijwel zonder vertraging en sneeuwkettingen bleken niet nodig. Op dit moment is het droog. Hoop dat er morgen geski’t kan worden!

In de Arlberg al sinds woensdag langdurige sneeuwval met af en toe een korte opklaring. Ondanks dat de temperatuur af en toen boven 0 kwam viel nagenoeg alle neerslag als sneeuw tot in het dal. Weg tussen Pettneu en St. Anton heeft tijdelijk dicht gezeten vanwege lawinegevaar. Is momenteel weer open. Ook de pas naar Lech weten ze goed open te houden ondanks de vele sneeuw.

Weet niet wanneer de meeste sneeuw word verwacht maar tot nu toe in LM maar 5 cm gevallen denk ik 😁

@freerider op mijn balkon al zeker 20 cm hier ;-)

Click. Click. Peace

Valloire ligt 20+ op de grond in het dal sinds vanmiddag. Koude droge poeder :D De bus van morgenochtend gaat het moeilijk krijgen…

Freeride = Life

In Flims is het afgelopen uur alleen al 5 cm gevallen. Ben benieuwd naar de rest van het weekend!

Wij zijn we terug van een turbelente week in Adelboden. Vandaag onderweg sneeuw gehad op de A61 in Duitsland. Zo’n 60km langzaam moeten rijden. Voor de rest prima gegaan.
Succes aan iedereen die op weg is naar de Alpen en have fun daar!

Eindelijk aangekomen. Vanaf Stuttgart veel sneeuw gehad en soms met 30 km per uur over de snelweg geknald. Maar weer zijn er dus morgen hopelijk knallen op de pistes 😁

Gister avond om 1930 aangekomen in La plagne. Het was echt een chaos. Vanaf Moutiers was op de N90 op winterbanden niet meer te rijden, en iedereen moest op de snelweg kettingen leggen. Daarna reed het wel door met een slakkengang.

Eindelijk aangekomen. Vanaf Stuttgart veel sneeuw gehad en soms met 30 km per uur over de snelweg geknald. Maar weer zijn er dus morgen hopelijk knallen op de pistes 😁

Mart2 op 20 jan 2018 23:25

Wij waren rond 7 uur sochtends langs stuttgart gekomen en toen begon het toch al aardig te sneeuwen en lag er dun laagje op de autoweg. Maar we konden nog redelijk goed doorrijden. Gelukkig zijn we dan op tijd vertrokken. Verder hebben we weinig last gehad. Alleen bijna 2 uur 90 km/uur achter een uitzonderlijk vervoer moeten rijden waardoor er niemand langskon!! Rond 2 uur aangekomen in het zonnige wagrain.

Helaas, alles dicht op een lift na in Montafon
vanwege harde wind 😣. Vanmiddag maar naar een carnavals optocht 😛

Sölden is ook dicht vandaag vanwege lawinegevaar. Hoorde berichten over 60cm Neuschnee.

Viel Erfolg als je vandaag over de Arlbergpass “mag” rijden…

https://www.tirol.gv.at/verkehr/strassenbau-und-strassenerha…

null

null

Ook in Laax en Flims alles dicht, op een babyweide na…

Wij gaan aanstaande vrijdag (26-01) naar Sölden. Ik hoop dat het dan klaar is met die harde wind en vele meters nieuwe sneeuw, zodat de gebieden gewoon open kunnen (blijven). Er ligt nu wel genoeg…😁 @Rogier, kun je me meer vertellen over de weersverwachting voor die week (27-01 tot 03-02)?

@FemkevanHaren87 vrijdag gaat er waarschijnlijk weer wat vallen, maar wat daarna gebeurt is nog niet bekend. Check het laatste weerbericht:
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/394955/penibele-we…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hochfugen is ook afgesloten las ik zojuist

Wij zitten nu vast in solden . Weg van en naar is afgesloten. Iemand die weet voor hoe lang nog ?

Momenteel zitten ik in Obergurgl en kunnen ook niet skiën. Echt vertrekkende mensen kunnen niet weg en komende mensen kunnen ook niet komen.

Gisteren aangekomen in Hoch Sólden. Gisterenavond, vannacht en vanochtend aan één stuk door gesneeuwd. Veel mensen in het hotel die niet kunnen vertrekken vanwege lawine gevaar. Enkele liften zijn hier geopend, echter zeer veel nieuwe sneeuw op de pistes waardoor het skiën echt werken is.

Informatie Oetztal sperre:
https://www.24liveblog.com/UWw3O

Wij zitten nu vast in solden . Weg van en naar is afgesloten. Iemand die weet voor hoe lang nog ?

Nda op 21 jan 2018 11:41

@Nda
De B186 is afgesloten. Dit is de verbindingsweg door het dal. Ik weet niet t.h.v. welk dorp de aflsluiting precies is en welke dorpen wellicht nog te bereiken zijn.

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/output/html/ti_uebersi…

Via deze link zijn de actuele afsluitingen in Oostenrijk te vinden.
@Nda

Over de B186 wordt gezegd dat dreigende lawines de aanleiding voor de afsluitingen is en de weg in beide richtingen gesloten is

*bericht bewerkt door Embee op 21 jan 2018 12:42

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?

Col de Vars nabij La Forest Blanche, heerlijk weer!

*bericht bewerkt door thefarmer op 21 jan 2018 12:37

Live vanuit Montafon, er valt goed sneeuw en merendeel van de liften zijn nog dicht. Verwacht eigenlijk geen zon meer en hopelijk morgen dus beter. Anders wel een zuur begin van de vakantie.

Saalbach Hinterglemm zijn ook een aantal liften gesloten.

Maar pds geen laat gehad onderweg. Gisteren wel heel erg wind en boven sneeuw. Verbinding van Champery naar Avoriaz terug was dicht. Enige route was via chavanette. Vandaag ook kort dagje gehad, alleen les crosettes is bereikbaar vanuit hier. Regen in het dal wel net weer over gegaan naar sneeuw.

Solden: Die Straße zwischen Sölden und Vent L240 bleibt bis mindestens morgen (Montag, 22. Januar 2018) früh gesperrt.

De B186 vanaf Sölden is heropend maar sluit om 17u weer! Tijdelijk is doorgang dus mogelijk!

*bericht bewerkt door Embee op 21 jan 2018 15:29

Oh Santa! Fresh snow, my favourite! How did you know?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie