Teruglezen: Twee extreme dagen

Rogier op 24 januari 2018· 73 reacties

De weg naar Ischgl (en de rest van het dal) is gesloten
De weg naar Ischgl (en de rest van het dal) is gesloten

Voor het eerst sinds de lawinewinter van 1999 heerste de afgelopen dagen lawinegevaar 5 in een groot deel van de Alpen. Dit is deel 2 van ons liveblog waarin wij de gebeurtenissen in de Alpen bijhouden. Lees deel I hier terug. Door de vele sneeuw en regen zullen de condities nog even erg gespannen zijn. Voor iedereen in de Alpen, wees voorzichtig en hou je aan de aanwijzingen van de lokale overheden. Hebben jullie nieuws uit de Alpen laat het ons weten in de reacties onder dit blog.

23-1 15:45 Video van lawine Zermatt

Indrukwekkend

23-1 15:00 Auto’s kwijt in Tignes

Ik heb veel indrukwekkende auto’s-onder-de-sneeuw plaatjes gezien. Maar deze is echt absurd:

null

23-1 14:35 Lawines triggeren

Mooie beelden van getriggerde lawines in Glacier 3000 Diablerets - Gstaad

Ook boven Chamonix triggerde ze, met de helikopter, lawines. Er kwam maar weinig naar beneden volgens de pisteurs. Dat is goed nieuws

23-1 Poederkoe

Poeder-koeien in Valtourneche, Aosta, op 21-

23-1 12.50 Lawinegevaar neemt langzaam af

Nu het weer is gekalmeerd, neemt heel langzaam het lawinegevaar ook af. In bijna heel Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk is het gevaar teruggegaan naar niveau 3 tot 4. Niettemin blijft het oppassen, hoe aanlokkelijk het nu ook is met de doorbrekende zon. Door off-piste te gaan neem je nog steeds een groot risico, en sommige dorpen waaronder Sankt Anton, Ischgl en Zermatt, zijn nog steeds niet over de weg bereikbaar.

Lawinegevaar in Tirol
Lawinegevaar in Tirol

22-1 19:50 Wat een sneeuw in Courchevel

In Courchevel dorp is sinds het begin van de winter 549 cm aan sneeuw gevallen. Hiermee is het staande record uit 1980 verbroken.

Courchevel
Courchevel

22-1 17:10 Rijen in Tignes

Met bijna het gehel gebied dicht zijn er veel rijen in Tignes.

Bron MisterGoodGuide
Bron MisterGoodGuide

22-1 16:50 Foto van lawine boven Zermatt

Indrukwekkend:

Foto: Facebook Roo Thorncroft
Foto: Facebook Roo Thorncroft

22-1 14:25 Duizenden wintersporters vast in Ischgl en Sankt Anton

De eerste cijfers zijn naar buiten gekomen over het aantal getroffen wintersporters. Door de afsluiting van het Paznauntal zitten nu 10.000 mensen vast in Galtür, Ischgl en Kappl. In Sankt Anton am Arlberg zijn het er nogeens 8.000.

Niemand kan Ischgl in of uit
Niemand kan Ischgl in of uit

Bij Flachau is de A10 vanmiddag een uur lang afgesloten. Tussen 14.15 en 15.15 uur worden lawines getriggerd, daarna kan de snelweg waarschijnlijk weer open.

22-1 14:00 Wegen naar Val d’Isère en Tignes zijn weer dicht

Door de aanhoudende regen en kans op natte sneeuwlawines zijn de wegen van en naar Tignes en Val d’Isère weer gesloten tot vanavond 20:00. Na het, met explosieven, triggeren van de hellingen boven de toegangswegen.

22-1 14:00 Wie graaft wie nou uit

2000m in Voralberg, Foto Hans ter Braak
2000m in Voralberg, Foto Hans ter Braak

22-1 12:00 Bewoners Megève geëvacueerd

Door de hevige sneeuwval zijn verschillende wijken van Megève geëvacueerd. Zo’n dertig huizen staan in te gevaarlijk terrein. Verschillende wegen zijn afgesloten en een groot deel van het skigebied is gesloten.

22-1 12:00 Liften sneeuwen onder

In het Grand Massif verdwijnen de liften onder de sneeuw.

null

22-1 11:00 Live beelden van een lawine

Lawinegevaar 4 en 5 is niet voor niets. Beelden van een spontane lawine gisteren tussen Chatelard en les Beaumes

22-1 10:20 Liftstation sneeuwt onder

Het sneeuwt al meer dan een week in Alpe d’Huez. Het liftstation van Marmottes 3 is bijna helemaal ondergesneeuwd

null

22-1 10:20 Weg naar Morgins is gesloten

De hoofdweg naar Morgins is afgesloten. Je kunt dit dorp alleen bereiken over de bosweg. Alleen voor personenauto’s.

22-1 10:00 Val d’Isère dicht

Het gehele gebied van Val d’Isère is momenteel gesloten. Het lawinegevaar is te groot. Veel meer gebieden zullen vandaag dichtgaan of dicht blijven vanwege het grote lawinegevaar.

22-1 9:50 Wat een sneeuw

Wat een sneeuw in Tignes. Ongekend:

22-1 9:10 Sneeuwrecords

Op verschillende plaatsen zijn vandaag sneeuwrecords gebroken. In zowel Sedrun (Zwitserland) als bij het meetpunt Rojen in Skiparadies Reschenpass lag er sinds het begin van de metingen niet zoveel sneeuw op 22 januari als nu.

null

null

22-1 9:00 Kinderen niet naar school

De gemeente van Chamonix raadt ouders aan om hun kinderen thuis te laten en niet naar school te brengen. Alle activiteiten buiten school (ook op schoolpleinen) zijn verboden en kinderen die in internaten slapen mogen niet naar buiten. Ook benadrukt de gemeente dat afgesloten wegen ook zijn afgesloten voor iedereen te voet. De gemeente vraagt iedereen om binnen te blijven. Alleen de liften in Les Houches zijn open.

22-1 8:50 Gargellen blijft afgesloten

Waarschijnlijk met het oog op de vele sneeuw en regen die nog gaat komen hebben de autoriteiten besloten Gargellen in Montafon nog afgesloten te houden tot in ieder geval morgenvroeg 8.00 uur.

22-1 8:00 Lawine ondanks lawinedijk

Met de hoeveelheid sneeuw die nu is gevallen sneeuwen lawinedijken dicht. Ondanks dat de dijk boven Bonneval sur Arc, sector Tralanta, regelmatig leeg is gehaald liep deze toch weer helemaal vol met sneeuw. Hierdoor is een lawine over de parkeerplaats net buiten het dorp gegleden. Dit geeft wel aan hoe bijzonder de situatie is.

Lawine ondanks lawinedijk boven Bonneval sur Arc
Lawine ondanks lawinedijk boven Bonneval sur Arc

22-1 8:00 Groot gebied met zeer hoog lawine gevaar

Niet alleen in Zwitserland en Frankrijk heerst er een zeer hoog lawinegevaar. Ook in Oostenrijk is er een hoog lawinegevaar. Het is bijna ongekend hoe groot het gebied is met lawinegevaar 5.

">January 22, 2018

22-1 7:00 Ook goed nieuws

De weg tussen Val Thorens en Les Menuires is sinds 7:00 vanmorgen weer ‘gewoon’ open. De veiligheidsdiensten werken hard om de wegen veilig open te houden!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ischgl afgesloten, je kan er niet in of uit en alle liften dicht

Las net via FB dat ook de Stubaier Gletcher vandaag nog niet opengaat.
De weg richting de Gletcher is te gevaarlijk vanwege lawinegevaar.

Familie heeft er vanaf zaterdag 15:00 tot zondag 12:00 over gedaan om met de Bus in Val Thorens te komen.
Toen ze de bergpas omhoog reden passeerde op nog geen 5 meter afstand een gigantische sneeuwbal, dat was een moment van schrikken maar ook beseffen hoeveel geluk je hebt.

en dat nadat de weg officieel weer open verklaard was.

Hoorde opde Oostenrijkse radio net dat Gargellen en Lech en Zürs no steeds van de buitenwereld afgesloten zijn. Hier IN Montafon ben ik benieuwd wat er gebeurd. Via https://www.oeamtc.at/verkehrsservice/ kun je 't trouwens goed bijhouden

In Laax weer zo goed als alles dicht. Een skipas voor die twee extreem korte pistes die wel open zijn kost vandaag maar 50 franc, een koopje!🤣

Hier in Serfaus ook cat5. Dal afdalingen open, ben benieuwd hoe het vandaag gaat aflopen. Kan nog wel eens een complete afsluiting worden

Ook in Nauders extreme hoeveelheden sneeuw. Afgelopen nacht is er opnieuw 35 - 50 cm gevallen. De toegangswegen zijn vandaag ook nog gesloten. Je kunt alleen aanrijden of vertrekken via Italië en dat is 3 uur omrijden! Mensen boeken daarom nog maar een nachtje extra. Goede nieuws is dat er wel gewoon geskied kan worden en dat de pistes geweldig zijn.

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/b8c2fae529441332ede41aaa...
https://cdn.wintersport.nl/forum/20/687df4c40f67ecd689e8f21a...
https://cdn.wintersport.nl/forum/20/348e6fae34812ec3d772b552...

*bericht bewerkt door Leontine op 22 jan 2018 09:18

Er wordt nu gewerkt aan een sneeuw vrije dam bij Tignes 1800. Wegen en skigebied zijn onbegaanbaar.

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/e66aae59b29bc25172e0a017...

In Obergurgl/Hochgurgl zijn de pistes weer deels open nadat gisteren alles gesloten was. De toegangsweg is open en de bussen rijden weer. Vannacht is er zo’n 20-25 cm nieuwe sneeuw bijgekomen, het sneeuwt op dit moment nog steeds. Foto van dalstation Steinmannbahn, Obergurgl.

Herstel: foto plaatsen lukt niet.

Herstel: foto plaatsen lukt toch!

null

*bericht bewerkt door Roelien1976 op 22 jan 2018 11:45

Mijn dochter vind het inderdaad geen probleem om een dag langer thuis te blijven, ouders moesten zelf beslissen of ze de kinderen wel of niet naar school sturen maar ach dat hebben ze de kinderen onderling georganiseerd. Niemand gaat dus ik ook niet :-) Zoonlief is het er niet mee eens want die heeft wel gewoon school.

Voor informatie voor Nederlanders die binnenkort deze kant op komen. De weg van Martigny naar Vallorcine is tijdelijk (sinds ruim een week al) gesloten vanwege een aardverschuiving die over de weg is gekomen. Ik weet dat sommigen liever via Zwitserland rijden dus opgepast want omrijden gaat via Thonon-Les Bains en dat is een flinke omrit.
Vallorcine is ook vanaf de Franse kant nu niet te bereiken, maar dat zal de komende dagen wel verbeteren. Voor actuele informatie kan je op de hoogte blijven via https://www.chamonix.com/etat-des-routes,10,fr.html…

Ook Radio Bayern raadt aan absoluut niet off-piste te gaan skiën of te gaan wandelen in de bergen, hoogste lawinegevaar. De sneeuwgrens was/is hoog en de sneeuw zwaar en onstabiel.

Lech niet te bereiken. St Anton ook niet. Arlbergstrasse en Lechtalerstrasse gesloten. Weinig liften open, in Lech wel meer

@Quick Zouden ze die hele spoorbaan echt met de hand moeten uitgraven?. Flinke klus. :-)

Click. Click. Peace

@Rogier Nee, ze zijn daar wel altijd in de weer om het station bij sneeuwval schoon te vegen, met de hand en wat machines. De rest van de spoorlijn gebeurt door een sneeuwfrees en sneeuwschuiver. Waarom ze het op het station met de hand doen, weet ik niet. Wellicht met tandrad te maken?

Mr. Slow

@Quick Was ook half serieus… ;-) als vraag. Misschien omdat er anders kans is dat de trein veel sneeuw opspuit naar het station? Buiten het station is dat geen probleem natuurlijk.

Als ik er in de buurt ben eens vragen…

Click. Click. Peace

Hier in Kappl bij Ischgl ook geen verkeer mogelijk… Kappl dicht, See dicht, Ischgl dicht… mensen worden bij slagbomen tegengehouden en het is vanuit Kappl niet mogelijk om richting See te rijden…

null

Verwachting is dat dit tot morgenvroeg aanhoudt en vanuit daar wordt er weer verder gekeken… Helaas dus ook geen ski-mogelijkheden maar dat is begrijpelijk :)

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

In Champery dus last van een hoge sneeuwgrens, volop regen en weinig pistes open. Vandaag ook niet wezen snowboarden.

Gisteren zagen we ineens zandzakken liggen langs de straat, vandaag werd duidelijk waarom:

null

null
null

Sneeuw en modder is naar beneden komen zetten de straat door. Ze zijn al een flink eind met opruimen, komt aardig wat materieel aan te pas.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 22 jan 2018 15:02

Ik lees ‘Duizenden wintersporters vast in Ischgl en Sankt Anton’. Ik vraag me dan altijd af in hoeverre al die mensen dan echt vast zitten. De meeste mensen boeken een week, en verplaatsen ze zich in die week niet verder dan het dorp vanuit waar ze skien. Mijn inziens zitten ze dan niet vast. Je zit pas vast als je weer naar huis wilt maar het op dat moment niet kan. Of zie ik dat nou verkeerd? of te wel…zijn die duizenden mensen dus mensen die weg willen maar niet weg kunnen? Wellicht een vraag uit de categorie ‘domme vragen’ maar ik vroeg het me daadwerkelijk af.

Wij zouden op 1 februari naar Imst Tirol vertrekken , bestaat er ergens gevaar? Langs waar beste rijden over Innsbruck ofwel over Fernpass ?

In St. Anton is het gestopt met regenen en sneeuwt het nu net aan, wel hele zware natte sneeuw.

@Cocoinca 1 feb is in lawinegevaar-tijd nog zo ontzettend ver weg… Maak je echt geen zorgen voor die tijd… Dit soort enorme dumpen zijn vaak snel weer erg stabiel.

Click. Click. Peace

@Michelle13: ik denk dat het vandaag wel mee zal vallen, maar gister was er nog wel een wisseldag voor verschillende reisorganisaties. Daarnaast is het natuurlijk een groot probleem voor veel medewerkers, die vaak van buiten het dorp komen.

Hier in Fiss ook categorie 5. Maar er zijn wel meer liften en pistes open dan gisteren. Althans bij Fiss. bij Serfaus juist niet denk ik. Wij hebben paar pistes gedaan en toen besloten het daar bij te laten. Zicht is niet al te best en de hele dag regelmatig wat sneeuw maar niet al te intensief. Beneden 1500 meter wel wat zware en natte sneeuw. In het dorp Fiss zijn ze begonnen met groot materieel de boel ‘uit te graven’. Hopelijk met het mooiere weer van de komende dagen weer meer skimogelijlheden.

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/5242ba263b5aefdafa9f9bbb...

Zitten in ischgl en wilden vanmorgen naar huis gaan , dus we zitten wel degelijk vast . Ischgl sowieso niet bereikbaar tot morgen 8.00 uur , dan verdere update , maar ze geven nog 80 cm sneeuw , wordt spannend !

Châtel:
Hele dag regen gehad en dus zijknat terug van het skiën gekomen. In Super Chatel een paar sleepliftjes en één stoeltjeslift open. Condities gewoonweg beroerd. Ben benieuwd hoe het de komende dagen gaat worden.

Meetpunt in Valais (CH); sinds een week iedere dag tussen de 40 en 80 cm sneeuw.
https://www.slf.ch/fragment/messwerte/chart-de.html?type=sno…
[img]

The older I get, the better I was

In Champery dus last van een hoge sneeuwgrens, volop regen en weinig pistes open. Vandaag ook niet wezen snowboarden.

Gisteren zagen we ineens zandzakken liggen langs de straat, vandaag werd duidelijk waarom:

null

null
null

Sneeuw en modder is naar beneden komen zetten de straat door. Ze zijn al een flink eind met opruimen, komt aardig wat materieel aan te pas.

Tiny-M op 22 jan 2018 14:59

Jeetje, wat een treurig gezicht @Tiny-M

May the ski force be with you !!

In avoriaz sneeuwt het weer na een flinke plens regen. Gisteren en vandaag helaas niet veel piste gezien, maar voor morgen worden veel betere condities verwacht (aldus de office du tourisme medewerker)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie