Sauerland betekent voor velen de ultieme voorpret voor het echte werk in de Alpen. Met een paar uur rijden zit je al in de sneeuw, en kun je verspreid over meerdere gebiedjes naar hartelust skiën en boarden. Toch vind je hier niet altijd de plaatjes waar je als wintersporter van droomt. Het Sauerland ligt laag, en als je van tevoren boekt zul je rekening moeten houden met mindere condities. Zeker waar de kunstsneeuw nog niet op orde is komt het aan op timing. Waarom je geluk kunt hebben, maar ook pech, laten we in dit filmpje zien.

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Plaats een reactie

sven31127 januari 2018 · 08:45

Van die beelden wordt niemand gelukkig denk ik…

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
Piefke27 januari 2018 · 10:28

Wel realistischer dan het filmpie van vorig jaar.

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Frans27 januari 2018 · 11:57

Sorry, deze video is wel van vrij lage journalistische kwaliteit, dat net zo goed ook van de massamedia had kunnen komen. Eerst de topcondities van vorig jaar in Winterberg laten zien en Winterberg ook bij naam noemen, om vervolgens de enorm slechte condities van Neuastenberg te laten zien, zonder erbij te vertellen dat het om Neuastenberg (en iets verderop het slechtste stukje van de Köhlerhagenhang in Willingen) gaat. Er wordt gewoon alles onder de noemer “Sauerland” gegooid, maar vervolgens komen vrijwel alle slechte beelden uit Neuastenberg. Dat is een skigebied die de pistes nog bij catastrofale condities openhoudt, waar menig natuursneeuwskigebied in het Sauerland (laat staan Winterberg) inmiddels de zaak dicht gooit, zoals bij het voorbeeld vanaf 0:36. Btw. ken ik ook Alpenskigebieden die bij dergelijke condities de dalafdaling gewoon open houden, en dat is meestal veel erger voor je ski’s, dan het beetje Sauerlandse gras als ondergrond.

“Als we een vergelijking gaan maken tussen de Alpen en het Sauerland” - en hier gaat de rest mis. Beide regio’s kun je gewoonweg niet met elkaar vergelijken. In de Alpen ligt mestaal geen eens sneeuw op 500 - 800 meter hoogte. Logisch dat er op 2000 m de zaak er veel beter uitziet. Gelukkig wordt er richting einde van de video kort vermeld dat het in Winterberg wat beter voor elkaar is, maar vervolgens zie je vanaf 1:06 weer beelden uit Neuastenberg.

Het is zondermeer een feit dat het Sauerland heel afwisselende condities heeft. En ook de slechtere condities mogen en moeten in beeld gebracht worden, maar wees dan wel zo fair om duidelijk bij te vermelden dat het om geheel andere skigebieden gaat. Winterberg en Neuastenberg zijn in kwaliteit zo verschillend als Ischgl en Glungezer om maar een voorbeeld uit Tirol op te pikken.

Frank6627 januari 2018 · 17:07

Ja Frans, je hebt gelijk. Maar ook Kristy spreekt hier geen onzin.

ieniemienie27 januari 2018 · 17:13

En als de omstandigheden wel goed zijn is 30-45 minuten wachten tot je met de lift kunt niet overdreven…

Ivo-27 januari 2018 · 18:37

Denk dat dit filmpje meer bedoelt is voor mensen die minder diep in de wintersportfeitjes en fabels zitten dan de gemiddelde bezoeker hier.

Voor de meesten is het volledig logisch om wintersport in het Sauerland niet met wintersport in de Alpen te vergelijken, maar ik denk dat als je voor het eerst besluit om een lang weekend te gaan, en je twijfelt tussen beiden een filmpje als dit wel helpt met om je keuze te maken.

Het over één kam scheren van alle Sauerland gebiedjes had ik nooit over nagedacht tot de reactie van Fans, en inderdaad, ik ben zowel in Willingen als Winterberg geweest en het waren twee verschillende ervaringen. Beiden positief overigens :)

Toch doen we het ook vaak met de Alpengebieden, in hoeveel topics lees je wel niet over skiën in Oostenrijk of skiën in Frankrijk, terwijl daar ook veel variatie in zit.

Kristyauteur27 januari 2018 · 18:38

@Frans de video moet een algemeen beeld geven van hoe de condities in het Sauerland ook kunnen zijn. We wilden daarbij niet alleen naar Winterberg kijken (die het qua kunstsneeuw inderdaad goed voor elkaar heeft) maar ook een ander gebied belichten en dit kwamen we tegen. Misschien corresponderen sommige shots qua locatie niet helemaal met mijn tekst waardoor het beeld soms wat vertekent, maar we hebben echt niet zitten zoeken naar alleen maar slechte stukken.

Quick27 januari 2018 · 19:56

Plausibel verhaal Kristy. Inderdaad lijkt me dit eerder een sfeerimpressie wat je óók in het Sauerland tegen kunt komen, wat echt geen onzin is. Maar er zijn denk ik weinig Nederlandstaligen die meer van de skigebieden in het Sauerland weten dan Frans, dus dat hij hier kritisch naar kijkt vind ik ook wel logisch.

Mr. Slow
Harry(Winterberg)27 januari 2018 · 23:38

Winterberg ligt er gewoon goed bij en Neuastenberg vanavond viel mij ook erg mee. Respect voor wat ze flikken met die paar nachtvorsten en natuursneeuw. Op de noord- en oostkant van de Kahler Asten ligt nog steeds een dik pak sneeuw.
Pistes zoals in het filmpje kom je in Winterberg eigenlijk niet of nauwelijks meer tegen

*bericht bewerkt door Harry(Winterberg) op 27 jan 2018 23:39

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
RoteHersentote28 januari 2018 · 01:40

Het korte filmpjes format begint ook wat tegen te staan. Een beetje meer beeld en verdieping kan geen kwaad. En als het te langdradig is, doen we wel ffwd, maar meestal zit ik net lekker in een review en dan wordt ie al weer afgekapt.

phicoh28 januari 2018 · 12:37

Het korte filmpjes format begint ook wat tegen te staan. post]RoteHersentote op 28 jan 2018 01:40[/post]

Natuurlijk zou het leuk zijn als Kristy een uur lange documentaire maakt over het ski gebied waar je toevallig in geinteresserd bent. Maar realistisch is het niet. Het maken van filmpjes kost enorm veel tijd en moeite. Dan zou je alleen filmpjes krijgen van de heel grote/bekende gebieden.

Het huidige format vind ik juist heel goed: korte filmpjes die je altijd tussendoor even kan kijken en die aangeven waar het gebied zich onderscheid van andere gebieden. Als je meer wilt weten dan is er natuurlijk meer dan genoeg informatie te vinden over ieder gebied.

RFKANGOO28 januari 2018 · 12:49

Misschien is het dan beter om niet 1 filmpje van een heel gebergte/regio te maken. Voor een hoop mensen staat het sauerland gelijk aan winterberg en visa versa.

Übung macht den meister!!!
Frank6628 januari 2018 · 15:55

Ik vind dat het hele team hier goede filmpjes maakt, met name die van Kristy en partner.

RoteHersentote28 januari 2018 · 17:11

@phicoh Ik geef alleen aan dat IK dit een redelijk kort filmpje vind voor het onderwerp. Haal je de in/outro en de oude beelden eraf, dan houdt je 60 seconden over. Het is bedoeld als feedback om de inhoud van wintersporters.nl te verbeteren.

Dat is wat anders dan een documentaire van een uur. En ja, ik weet wat voor werk er bij komt kijken…

Frans28 januari 2018 · 23:15

We wilden daarbij niet alleen naar Winterberg kijken (die het qua kunstsneeuw inderdaad goed voor elkaar heeft) maar ook een ander gebied belichten en dit kwamen we tegen.

Kristy op 27 jan 2018 18:38

In principe vind ik dit een juiste instelling, alleen komt de boodschap geheel verkeerd in de video over. Het was een kleine moeite geweest om duidelijk te vermelden in welke gebieden jullie welke condities hebben aangetroffen met de juiste beelden per gebied erbij, en niet eerst Winterberg bij naam noemen, de goede condities van vorig jaar laten zien, om vervolgens de actuele slechte condities van Neuastenberg in beeld te brengen, zonder daarover een woord aan kwijt te raken. Dat is gewoon niet netjes jegens Winterberg of andere Sauerlandse skigebieden.

Misschien corresponderen sommige shots qua locatie niet helemaal met mijn tekst waardoor het beeld soms wat vertekent, maar we hebben echt niet zitten zoeken naar alleen maar slechte stukken.

Kristy op 27 jan 2018 18:38

Van dat laatste ben ik ook zeker niet uitgegaan, maar dat neemt niet weg dat ik het een slecht stukje journalisme vond. Ik snap dat videos kort en krachtig moeten zijn, maar niet goedkoop en te kort door de bocht, zoals vele massamedia doen. Dan moet zo’n video als deze maar een minuutje langer duren en wat minder sensatiegehalte hebben. Daarvoor is de kwaliteit dan wel gewaarborgd en zit er wat meer diepgang in als wat nu het geval is. En als dat niet mogelijk is, is het misschien maar beter geen video te produceren.

Maar ook Kristy spreekt hier geen onzin.

Frank66 op 27 jan 2018 17:07

Nergens rep ik er een woord over dat Kristy onzin spreekt, de beelden van de slechte condities in Neuastenberg zijn levensecht, maar dit laat wel mooi zien hoe je met beeldmontage en te weinig informatie een hele verkeerde indruk bij de kijkers kunt achterlaten.

De boodschap dat de condities snel in het Sauerland kunnen veranderen en je beter niet ver van te voren moet reserveren is geheel correct, maar deze boodschap had ook net zo sterk overgebracht kunnen worden met de genoemde feedback.

*bericht bewerkt door Frans op 28 jan 2018 23:22

Errant29 januari 2018 · 07:20

Is toch heel realistisch? Het lijkt me heel fair en evenwichtig gefilmd. Zo’n filmpjes geven veel meer informatie dan wanneer er enkel en alleen in topcondities gefilmd wordt.

77steve29 januari 2018 · 10:02

De sneeuwcondities zijn altijd een kansberekening. En in het ene gebied heb je een grotere kans op goede sneeuw dan in het andere. Juist in het Sauerland is het erg wisselend. En precies dat is wat het filmpje en de begeleidende tekst aangeeft. Als je je daarop instelt, dan kan je er een prima tijd beleven. Dat we dat moeilijk vinden, blijkt wel uit alle vragen hier op het forum van mensen die ook eens naar Winterberg/Sauerland willen, maar twijfelen ivm de sneeuwcondities.

Zelf waardeer ik de moeite die ze in het Sauerland doen om pistes open te houden zeer. En dat beetje bruin vind ik ook niet erg (ouwe ski’s mee of huren en probleem is opgelost). Zo’n gebied als Neuastenberg ligt prachtig, heeft afwisselende afdalingen en doet het best aardig met kunstsneeuw (minder dan Winterberg, maar volgens mij beter dan Willingen). Als je je daarop instelt als je gaat, dan kan je er een mooie dag doorbrengen.

Userd29 januari 2018 · 11:26

@Frans de video moet een algemeen beeld geven van hoe de condities in het Sauerland ook kunnen zijn. *****
Misschien corresponderen sommige shots qua locatie niet helemaal met mijn tekst waardoor het beeld soms wat vertekent, maar we hebben echt niet zitten zoeken naar alleen maar slechte stukken.

Kristy op 27 jan 2018 18:38

Was het zo veel meer werk geweest om te zorgen dat de beelden wél corresponderen?

Martin718230 januari 2018 · 21:56

De beelden corresponderen volgens mij gewoon hoor; bij de beelden van slechte pistes zegt Kristy alleen dat je dit in het Sauerland kunt tegenkomen. Behalve bij het eerste shot van vorig jaar (perfecte condities in Winterberg), wordt nergens een specifiek gebied genoemd.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.