Genieten van een paar heerlijke wintersportdagen

Roel op 28 januari 2018· 16 reacties

Masner, Serfaus (Oostenrijk))
Masner, Serfaus (Oostenrijk))

Zo spectaculair als de vorige vakantieweek begon, zo rustig is het nu. Na wat sneeuwval in Italië en de zuidelijke Franse Alpen (bij Rogier in Puy Saint Vincent viel zelfs 50cm) is de zon weer terug. Die blijft een groot deel van deze week een belangrijke rol spelen. Pas vanaf donderdag slaat het weer echt om.

Zonkaarten

De mensen die nu in Alpen zitten zijn echt wel geluksvogels. Deze rust is een zeldzaamheid. Er zijn deze winter maar weinig weken geweest waarin de zon een belangrijke rol opeiste, of het moet in de zuidalpen zijn geweest. Op alle andere plekken was het iedere week wel ergens raak met een dik pak sneeuw, maar deze week zullen we daar op moeten wachten tot in ieder geval donderdag. Daarvoor schijnt de zon volop, zeker in de Franse en Italiaanse Alpen! In Oostenrijk is het trouwens ook zeker niet slecht, kijk maar eens naar de foto bovenaan dit bericht. Er hangt wat meer (hoge) bewolking maar dat mag de pret nauwelijks drukken. De zon laat zich de komende dagen ook hier regelmatig zien, dat zie je aan onze zonkaarten die we hebben toegevoegd aan onze vernieuwde weerpagina.

null

null

Je vindt hier nu trouwens nog meer toevoegingen, zoals wind- en luchtdrukkaarten. Je ziet in ieder geval aan de kaartjes dat Oostenrijk vanaf dinsdag iets wisselvalliger weer krijgt. Dat zou zelfs tot wat regen en boven 1500 meter sneeuw kunnen leiden maar waarschijnlijk blijft dat beperkt tot de skigebieden in het noorden, vlakbij de Duitse grens. De hoeveelheden vallen in ieder geval reuze mee.

Opkomende sneeuwval

Pas woensdagavond of donderdag slaat het weer echt om. Een actieve storing bereikt dan de Alpen en een sneeuwvalgebied breidt zich vanuit Frankrijk en Zwitserland uit over de Alpen. De meeste sneeuw verwacht ik in eerste instantie langs de west- en noordkant van de Alpen, maar in de loop van donderdag ontwikkelt zich aan de zuidkant van de Alpen mogelijk een apart lagedrukgebied waardoor de neerslag kan overslaan op de Italiaanse Alpen. Of datlaatste gaat gebeuren moeten we afwachten. De modellen spreken elkaar nog wat tegen.

Vanaf 1 februari lijkt er in ieder geval weer reuring in het Alpenweer te komen. Het is te hopen dat dit voor de wisseldag geen problemen gaat opleveren, maar om je daar al druk over te maken heeft geen enkele zin. Het is nog ver weg. Laten we eerst maar eens genieten van het mooie weer, en kijken hoe groot de hoeveelheden gaan uitpakken. Hieronder zie je wat ons model alvast berekent tot en met vrijdag, al zal dit de komende dagen nog gaan veranderen. Met de sneeuwgrens zit het wel snor. De lucht die vanuit het noordwesten wordt aangevoerd is koud genoeg voor sneeuw vanaf 600 tot 800 meter.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Sauerland

Van die koudere lucht gaat het Sauerland volgende week ook profiteren. Tot die tijd wisselt het weerbeeld enorm. Nu dooit het behoorlijk, dinsdag is het lekker koud en woensdag komt er weer een tijdelijke warmte-opstoot. Daar wordt donderdag mee afgerekend en vanaf dan zou er flink wat sneeuw kunnen vallen in Winterberg en omgeving.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ziet er goed uit @Roel die nieuwe weerkaarten!!!

Fijn bericht ook dat de sneeuwkansen weer toenemen voor het noorden van de alpen met een daarbij behorende lage sneeuwgrens!!!
Ik duim dat dit in de kaarten blijft staan!

Afgelopen dagen was het ook stralend weer in Zell am See / Kaprun. Op de Kitzstein was het helemaal top gisteren.

When life gets too complicated.... SKI

@roel , kan jij iets zeggen over de benelux , komt de winter nu , en is er mss een kleine kans op schaatsen

@roel , kan jij iets zeggen over de benelux , komt de winter nu , en is er mss een kleine kans op schaatsen

Pieter230976 op 28 jan 2018 13:15

Op de lange termijn zijn er kansen maar die zien we elke winter meerdere keren. Op zijn vroegst over een week zou de koude lucht ons kunnen bereiken. Als we fatsoenlijk op de schaats willen komen zijn we nog een week verder. Kortom er kan nog veel mislopen, dit is nog echt speculeren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vandaag in St. Anton: vanochtend vroeg nog blauwe lucht maar vanaf een uur of 10 werd de bewolking steeds dikker, tot het vanmiddag echt egaal grijs was. Desondanks heerlijk geskied!

null

*bericht bewerkt door ankiepankie op 28 jan 2018 16:20

Net terug van een paar dagen Zillertal. Fantastisch, meeste wolken heb ik onderweg vanuit het vliegtuig gezien😉. We waren een beetje huiverig voor hoge temperaturen toen we woensdagmiddag aankwamen maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Sneeuwkwaliteit was fantastisch.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Alex: ja inderdaad prima sneeuw, nog beter weer en alle dalafdalingen erg goed in zell am see. Kitzsteinhorn is een traum op dit moment! Maiskogelpisten lagen er de afgelopen dagen ook prima bij en wat een rust daar in dat kleine skigebied.

null

MfG

Kitzsteinhorn gisteren…

null

Nog 2…

Maiskogel vandaag…

null

Zell am See prima af te dalen tot 750 meter (!!) hoogte deze week…

null

Yeah we gaan vannacht (zondag op masndag) rijden naar Tignes les Brevieres dat belooft een rustige reis met mooi weer bij aankomst. Altijd een gokje als je plant om te gasn voor een paar dagen masr het lijkt er dus op dat we geluk hebben.

null

Flaine vandaag was echt Kaiserwetter! Zalig!

Les Menuires in Les Trois Vallées vanmiddag:

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/5c7301c84c7672f806aec8d3...

@Roel volgens mij mis ik in de sneeuw- en zonkaarten de data vanaf 1 feb

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko dan is hij aan het updaten. Vrijwel alle kaarten staan er nu op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mooie dagen in Kappl en Ischgl!

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/826efe90d4ec82d59de0c644...

Die laatste lift halen...

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/9c65fbd59eb75357e8fa5925...

Op de dalafdaling in Kappl.

Die laatste lift halen...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie