Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kouder, maar grote verschillen in berekeningen

Roel op 30 januari 2018· 23 reacties

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

We kunnen nog twee dagen genieten van de zon, maar dan gaat het roer om. Het wordt kouder en er komt weer sneeuw aan. Bijna overal zelfs, maar de modellen zijn het niet eens waar ze de belangrijke weersystemen op de kaart moeten intekenen. Vanaf zaterdag zijn de verschillen al groot. Voor het gevoel maakt het echter weinig uit, het wordt winters. Wat betreft sneeuwval is er nog wel veel onduidelijk. De sneeuwverwachting hierboven moet je dus indicatief zien.

Nog veel zon

Op dit moment is er van de weersomslag nog weinig te merken. Gisteren werd het in Eisenstadt in het oosten van Oostenrijk zelfs 19 graden. Net als gisteren schijnt de zon vandaag op veel plaatsen. Dit was het satellietbeeld gisteren waarop de Alpen prachtig zichtbaar waren.

Bron: NASA

Vandaag heeft alleen het noorden van Oostenrijk tijdelijk meer bewolking waaruit lokaal boven 1300 meter zelfs een vlok sneeuw kan vallen. Lager spettert het wat maar dat mag geen naam hebben. Ook morgen is nog een mooie dag, voordat het 's middags in de Franse en Zwitserse Alpen langzaam dichttrekt. Rick die nu in Montafon zit kan zich in ieder geval nog opmaken voor twee mooie dagen.

Montafon (O)

Donderdag winters

Donderdag ziet de wereld er heel anders uit. In de nacht begint het in Frankrijk en Zwitserland al te sneeuwen en die breidt zich donderdag uit over Oostenrijk en zelfs Italië. Het wordt een overwegend grijze dag. Het kwik daalt razensnel, in de vroege ochtend kan het beneden 1000 meter eerst nog regenen maar overdag daalt de sneeuwgrens tot in bijna alle dalen. In Frankrijk zal de eerste 20-30 centimeter dan zijn gevallen.

Vrijdag komt er “Nachschub” zoals ze in het Duits zeggen. De wind draait naar het noordwesten waardoor er 's middags meer sneeuw volgt voor zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk. In deze koudere lucht zal de sneeuw Italië wat moeilijker kunnen bereiken, met nordföhn kan de zon hier gaan doorbreken.

Verschillen

Vanaf zaterdag is qua weertype eigenlijk alles nog open. Het Amerikaanse model voorziet een winddraaiing naar het westen waarmee het even wat lichter en minder koud wordt. De sneeuwval neemt af en de zon komt zaterdag zelfs mogelijk tevoorschijn. Het Europese model wil daar alleen niks van weten. De stroming blijft daar noordelijk waarmee het niet alleen koud blijft, maar er aan de noordkant van de Alpen ook sneeuw blijft vallen. Dit heeft natuurlijk grote impact op het verloop van de wisseldag. Morgen maar eens verder kijken…

Uit de pas

Door deze andere berekening lopen beide modellen vanaf zondag nog verder uit de pas. Op lange termijn voorzien ‘de Amerikanen’ een meer noordwestelijke stroming waarmee vochtige en gematigd koude lucht tegen de noordkant van de Alpen aanbotst. Dit geeft wisselvallig weer met regelmatig sneeuw tot in de zuidalpen aan toe, want er kan zich zomaar een kleine genuadepressie vormen.

Hoe anders zien de Europeanen de lange termijn. Ook dit model voorziet winterweer, maar dan van een veel koudere én drogere kant. De wind draait hier naar het noordoosten waarmee het overdag in de dalen niet meer boven -5 graden komt. Op de berg gaan we misschien wel richting -20, en daarbij schijnt afgezien van een losse sneeuwbui regelmatig de zon. Het wordt dus winter, maar in welke vorm moeten we gaan afwachten.

De sneeuwkanonnen in Winterberg krijgen binnenkort hulp van de natuur

Goed nieuws voor Sauerland

Ongeacht welk model gelijk krijgt, Sauerland gaat er op vooruit. Op de eerste plaats is het mooi dat het eindelijk koud genoeg wordt (en blijft). De sneeuwkanonnen kunnen vanaf donderdag volop spuiten, alleen zaterdag is het mogelijk zachter als het Amerikaanse model gelijk krijgt. Bovendien gaat er natuursneeuw vallen. Morgen beginnen we nat, maar in de nacht naar donderdag gaat de regen over in sneeuw en daarna valt bijna alles als sneeuw. In het weekend ligt er op veel pistes mogelijk 10 tot 20 centimeter natuursneeuw, als alles meezit nog wat meer.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

heulen30 januari 2018 · 09:24

Goed nieuws dus, ben heel benieuwd hoe het er vanaf 18 Februari uitziet in Saalbach - Hinterglem… Hoop op nog wat extra sneeuw voor dat gebied dus die europese berekening mag van mij part doorzetten!

Sarah30 januari 2018 · 09:35

@heulen : geen vrees voor Saalbach-Hinterglemm. Wij zijn sinds zaterdagnacht terug thuis en de condities zijn super! Maar wat extra sneeuw kan nooit kwaad natuurlijk ;-)

GiGi30 januari 2018 · 09:36

Jeetje, waar moet ik nu voor duimen? Vrijdagnacht rijden we naar Tignes, waar we o.a. heen gaan voor de vele off-piste mogelijkheden. Regelmatig wat verse sneeuw is dan wel lekker (voor zondag-maandag lijkt dat wel goed te zitten). Maar ja, een lekker zonnetje en goed zicht is weer heerlijk voor tochten maken.

Ik bestel graag 4 poederdagen en 4 zon-dagen. Zaterdag a.s. (en vrijdagnacht) graag droog.

Powermage30 januari 2018 · 10:07

Ik bestel graag 4 poederdagen en 4 zon-dagen. Zaterdag a.s. (en vrijdagnacht) graag droog.

GiGi op 30 jan 2018 09:36

Ik heb graag t zelfde als GiGi maar dan in het Zillertal :-D

Als t toch maar zo makkelijk was :P

Ik ben erg benieuwd, an sich denk ik toch maar de wat drogere kou als ik dan toch mag kiezen, ik heb t idee dat het weinig plezierig skien is met elke dag 30 tot 60cm sneeuw :-S

Dennis_tB30 januari 2018 · 11:42

Ik bestel graag 4 poederdagen en 4 zon-dagen. Zaterdag a.s. (en vrijdagnacht) graag droog.

GiGi op 30 jan 2018 09:36

Ik heb graag t zelfde als GiGi maar dan in het Zillertal :-D

Als t toch maar zo makkelijk was :P

Ik ben erg benieuwd, an sich denk ik toch maar de wat drogere kou als ik dan toch mag kiezen, ik heb t idee dat het weinig plezierig skien is met elke dag 30 tot 60cm sneeuw :-S

Powermage op 30 jan 2018 10:07

Jeetje de weerkaarten van vandaag zijn flink geschud ten opzicht van gisteren … want we zouden de 2e helft van volgende week flink wat zon en kou krijgen. Maar nu zie ik alleen maar sneeuw en wordt het minder koud dan voorspeld (evengoed rond de -10°C). Kortom nu zie ik pas hoe moeilijk het is om het weer correct te voorspellen, met name op de lange termijn (meer dan 6 dagen) … het is dus gewoon koffiedik kijken. Maar ik hoop net als @powermage op droge kou en een zonnetje!!

Roelauteur30 januari 2018 · 12:04

@Dennis_tB precies dat is de reden dat je voor de lange termijn (en eigenlijk überhaupt) niet op één model kunt vertrouwen. Je moet meerdere modellen naast elkaar leggen en daaruit een lijn proberen te destilleren. Dat is op dit moment heel lastig, het kan verschillende kanten opgaan. Wat het wordt hangt af van wat er vrijdag/zaterdag op de oceaan gebeurt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
iMax30 januari 2018 · 12:22

Wij vertrekken over een paar weken naar La Molina. Krijgen de pyreneeën ook nog een kort berichtje van Roel?

RoteHersentote30 januari 2018 · 13:02

@Roel, voor Sankt Anton voorspelt jullie model nu weer meer dan 300 cm sneeuw tm 7 februari.
Is dat niet wat heel veel?

Sneeuw

 • 4cm 64cm 63cm 23cm 64cm 34cm 40cm 18cm
RoteHersentote30 januari 2018 · 13:03

Bergfex komt tot 42cm in dezelfde periode…

Quick30 januari 2018 · 13:04

Is een bug @RoteHersentote

Mr. Slow
Arjen230 januari 2018 · 13:31

@Roel De sneeuwverwachting slaat op hol:

GiGi30 januari 2018 · 13:33

Gisteren zijn er ook al vraagtekens gezet bij de voorspelde sneeuwhoeveelheden. Er is schijnbaar een bugje dat maakt dat er onwaarschijnlijk veel sneeuw wordt voorspeld. De kleuren op de kaarten zijn een betere indicatie, heb ik me laten uitleggen.

Roelauteur30 januari 2018 · 13:47

Gisteren zijn er ook al vraagtekens gezet bij de voorspelde sneeuwhoeveelheden. Er is schijnbaar een bugje dat maakt dat er onwaarschijnlijk veel sneeuw wordt voorspeld. De kleuren op de kaarten zijn een betere indicatie, heb ik me laten uitleggen.

GiGi op 30 jan 2018 13:33

Klopt is gisteren besproken. Er gaat op dit moment wat mis met de berekende sneeuwhoeveelheden. We zijn hard bezig dit te fixen! Morgen komt er waarschijnlijk een update.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Powermage30 januari 2018 · 14:13

Maar ik hoop net als @powermage op droge kou en een zonnetje!!

Dennis_tB op 30 jan 2018 11:42

Correctie @Dennis_tB ik houd gewoon hoop op het weerbericht van Bergfex :-D (Sorry @roel ) ;-)

NPemmetje30 januari 2018 · 14:53

Maar ik hoop net als @powermage op droge kou en een zonnetje!!

Dennis_tB op 30 jan 2018 11:42

Correctie @Dennis_tB ik houd gewoon hoop op het weerbericht van Bergfex :-D (Sorry @roel ) ;-)

Powermage op 30 jan 2018 14:13

Dat hoop ik ook!

Enjoy life and snow...and wine...and mountains
Sannevandervis30 januari 2018 · 16:07

Wat verse sneeuw kan geen kwaad in Oostenrijk (en dan met name SkiWelt en Kirchberg). Is momenteel eigenlijk te warm en eind van de dag pappig. Op zuidhellingen beginnen bruine plekken te ontstaan.

Vivace30 januari 2018 · 16:22

Ik ga maar eens een extra sneeuwbril inpakken (ski normaal met een visor maar dat gaat nu niks worden vrees ik).

Glide on!
eefmeent30 januari 2018 · 20:13

7 feb tot 14 feb wintersport richting val Gardena Italie. Ik had gehoop op een zonnig weekje? Is dit nog mogelijk met de huidige voorspellingen?

Vivace30 januari 2018 · 20:22

7 dagen vooruit is redelijk ver, zeker als de weersmodellen elkaar al tegenspreken over 3 dagen.

Glide on!
Vivace30 januari 2018 · 20:24

Met nieuwjaar was de voorspelling op 28/12 ook nog een volle weeg zon voor Frankrijk, maar het uiteindelijk ook iets heel anders geworden 2 dagen later.

Glide on!
The-Grizzly31 januari 2018 · 09:00

Hallo, hoe zit het met de wind? vertrek vrijdag nacht namelijk naar Orelle… blijkbaar gaat de verbinding tot les 3 Vallées snel dicht?
Iemand een idee?

Stijn831 januari 2018 · 10:41

@Roel, waarvoor staat het zoncijfer in de weersvoorspelling? Aantal uren zon?
Zo zie ik voor Belle Plagne voor komende zaterdag 18cm sneeuw in het dal, maar toch een zoncijfer van 10.
Houdt dit in dat de meeste sneeuw 's nachts zal vallen?

*bericht bewerkt door Stijn8 op 31 jan 2018 10:43

Roelauteur31 januari 2018 · 10:50

@Stijn8 er komt vandaag een update aan van de weersinformatie. We zijn een bug tegengekomen, een aantal dingen kloppen nu niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie