Waar te skiën bij kou?

Roel op 01 februari 2018· 12 reacties


Nu het flink kouder gaat worden in de Alpen is het misschien handig je gedrag daarop aan te passen. Er is wel veel sneeuw gevallen, maar echt koud is het niet geweest deze winter. Nu dit gaat veranderen wil je niet vernikkelen als je op de berg staat of in een stoeltjeslift zit, zeker als het ook nog hard waait. Naast goede skikleding dragen kun je bij lage temperaturen ook andere skikeuzes maken. Waarop kun je letten als je gaat skiën en het vriest dat het kraakt?

Hoe hoger, hoe kouder

Het lijkt een open deur, maar ben je komende week flexibel (dus je hebt nog niks geboekt) overweeg dan eens een lager skigebied. Als je sneeuwzekerheid zoekt doe je dit vanuit jezelf misschien niet snel, maar als er al genoeg sneeuw ligt (zoals nu op veel plaatsen) maakt hoogte niet meer uit. En als het koud genoeg blijft zal het ook in een lager gebied niet dooien. Het grote voordeel is dat het skiën iets aangenamer is. Met iedere duizend hoogtemeters daalt de temperatuur 6 tot soms 10 graden. Als het op 3000 meter -15 graden is kan een lagergelegen skigebied letterlijk een jas schelen.

Dat geldt zeker als je de wind meerekent. Op hoogte waait het vaak harder, en als het vriest voelt het in de wind nog veel kouder aan. We hebben het dan over de gevoelstemperatuur (windchill). Uit onderzoek blijkt dat wanneer de gevoelstemperatuur beneden -15 graden ligt, er na een uur koudeletsel kan ontstaan. De gevoelstemperatuur is te berekenen met de JAG/TI methode, een formule die is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid. In deze tabel zie je wat de gevoelstemperatuur is bij een bepaalde temperatuur en windsnelheid. Meer info over windchill lees je in dit blog van Rogier.

JAG/TI methode: wat is de gevoelstemperatuur?

Je ziet dat de kritische gevoelstemperatuur van -15 graden al wordt bereikt bij windkracht 6 en een temperatuur van -5 graden, wat op de berg heel normaal is. In een lager gebied waait het minder hard en ligt de gevoelstemperatuur dus een stuk hoger.

Tussen de bomen

Wat bij kou ook wil helpen is skiën tussen de bomen. Los van het feit dat je bij slecht weer beter zicht hebt, liggen deze pistes veel meer beschut tegen de wind. Hierdoor is het minder koud, maar heb je ook minder last van stuifsneeuw. Omdat de boomgrens in de Alpen gemiddeld rond de 2000 meter ligt, zijn ook hier de lagere skigebieden in het voordeel, mits de sneeuwcondities goed zijn uiteraard.

Meerdere flanken

Is er dan geen reden om bij koud weer een hoog skigebied te kiezen? Soms wel, als de zon maar schijnt. Eerder schreef ik dat het veel uitmaakt hoe de expositie van een skigebied is. De laagstaande zon en de nog relatief korte dagen maken dat noordhellingen (ook van lagere skigebieden) soms koud zijn. Als een hoog gebied meerdere flanken heeft, kun je echter makkelijk een zonkant opzoeken. Als het -10 is maar je skiet op een mooie piste in de zon, dan voelt het helemaal niet koud. Rogier is net terug uit Les Sybelles, daar skiede hij bijna de hele tijd in de zon.

Zoek je pistes uit

Een skigebied met meerdere flanken, al dan niet in combinatie met pistes tussen de bomen, is misschien nog wel de beste optie. In gebieden als La Plagne, Saalbach en Montafon kun je afhankelijk van de condities kiezen tussen zonnige pistes en/of lage pistes tussen de bomen. Gelukkig zijn veel skigebieden tegenwoordig groot genoeg opgezet dat je meerdere keuzes hebt. De beste gebieden bij koud weer hebben pistes gericht op het oosten, zuiden en zuidwesten. Kijk dus naar de zon, hou de wind in de gaten en stippel dan je pistes uit. En laten we eerlijk zijn, met een beetje kou is best te dealen. Als dat het grootste probleem zou zijn de komende tijd, dan weet je dat deze winter zo slecht nog niet was.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Harm1 februari 2018 · 07:21

Zolang het niet al te hard waait vind ik kou goddelijk! In 2012 zaten we in Paradiski en toen was het overdag ook -20 op ca. 2000 meter. Kou kun je je prima op kleden, gewoon een laagje extra aantrekken en zorgen voor goede gezichtsbescherming…

Hisaria1 februari 2018 · 09:51

“Waar te skiën bij kou?”
Heel simpel, op een berg met sneeuw ;)

Beetje kou hoort er toch bij! Enige verschil is of ik wel of niet een trui aan doe. Als de piste goed is, maakt die wind/sneeuw/kou mij niet zo heel veel uit. Gewoon zorgen dat je iets hebt om je gezicht te bedekken wanneer nodig. Heb het gelukkig ook niet zo snel koud (als ik het vergelijk met mijn vrienden die al snel klagen over koude handen).

Matthias1231 februari 2018 · 09:54

Een beetje kou is niet erg, het is meer dat, zeker op schaduwhellingen, pistes erg ijzig kunnen worden als er niet heel frequent verse sneeuw valt. Harde pistes zijn niet erg, maar ik heb in het verleden een aantal keer echt intense kou gehad op wintersport en dan zie je toch al snel steeds meer blank ijs verschijnen.

Born to Ride
Roko1 februari 2018 · 20:16

Een beetje kou is niet erg, rekening houden met je kleding en af en toe binnen opwarmen. Vorig seizoen na de belabberde opening rond kerst viel pas de derde week van januari de eerste dump in Oostenrijk icm een hele koude fase. Toen last minute wat geboekt in SkiWelt. Ligt laag dus viel de temperatuur relatief mee. S morgens vroeg op de Hohe Salve -16. Dit gecombineerd met een vers pak sneeuw en zon… één van m’n beste dagen op de ski.

Uitrusten doe je maar in de lift.
Martin71821 februari 2018 · 20:20

De reactie van Harm doet me denken aan mijn laatste keer in Les Arcs toen het erg koud was en het hard waaide. Geen probleem tijdens het skien, maar in de langzame lift vanuit Villaroger heb ik wel even moeten afzien. Pff 20min bij -20 met windkracht 7. Ik was blij dat ik uberhaupt nog kon uitstappen ;)

mukkie1 februari 2018 · 20:31

Kou vind ik er echt bij horen. Ik heb in mijn jonge jaren (vanaf 6 jaar) echt flinke tot extreme kou meegemaakt en een kap over de stoeltjeslift of verwarmde zitjes bestonden toen echt nog niet haha! -26 op Plateau Rosa Cervinia was best koud, maar je skiet of boardt je zo warm! Ik hoop dat het over 3 weken (met nog een mooie laag verse sneeuw) nog goed vriest. Zo’n -5 overdag met wat zon is ideaal!

*bericht bewerkt door mukkie op 01 feb 2018 20:33

luuk777w2 februari 2018 · 00:06

Ik ben benieuwd hoe het volgende week zal zijn…
Heb een aantal paar jaren terug -22 meegemaakt, met harde wind, in een super langzame tweepersoons stoeltjeslift.
Zo koud zal het nu toch wel niet worden… Hoop ik :)

Wintersport, het beste wat er is.
Harm2 februari 2018 · 07:20

De reactie van Harm doet me denken aan mijn laatste keer in Les Arcs toen het erg koud was en het hard waaide. Geen probleem tijdens het skien, maar in de langzame lift vanuit Villaroger heb ik wel even moeten afzien. Pff 20min bij -20 met windkracht 7. Ik was blij dat ik uberhaupt nog kon uitstappen ;)

Martin7182 op 1 feb 2018 20:20

Kan mij voorstellen dat die lift met die temperaturen geen pretje is. Echter, de Aiguille Rouge afdaling maakt wel alles goed… ;)

roberthoogenboom2 februari 2018 · 08:09

Vanuit Lapland - waar het nu kanonkoud is - helpt alleen goed kleden. Zon brengt nog geen warmte in die uren dat hij schijnt. Maar fantastisch mooi hier 👌

Roy832 februari 2018 · 09:16

Skiën in de kou vind ik niet zo heel erg, dan krijg je het toch wel warm. In de lift zitten met kou (en wind) is de hel op aarde, zeker als je zo’n trage niet koppelbare lift (uiteraard zonder kap) hebt. Dan moet ik echt na elke lift opwarmen.

Wannabe Dolomietenkenner...
SimonSpinnewijn4 februari 2018 · 19:15

Is er iemand momenteel en Oz/Alpe d’Huez/Vaujany? Ik ben heel nieuwsgierig naar de condities momenteel.

ilovesnow5 februari 2018 · 06:49

Ik heb in Levi, Fins Lapland gesnowboard! -26 op de pistes! Savonds tot -32 gehad! HEERLIJK!!! Het waaide niet en dan maakt het echt niks uit. Alleen een toeltjeslift is wat fris ;-)

*bericht bewerkt door ilovesnow op 05 feb 2018 06:50

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.