Januari: sneeuwrijk maar extreem zacht

Roel op 03 februari 2018· 9 reacties

In Montafon heeft het hogerop heel veel gesneeuwd maar het dal is groen (foto: blogger Rick)

Januari is achter de rug, dus we kunnen de balans opmaken van deze spectaculaire maand. De titel van dit blog klinkt tegenstrijdig, maar het was echt zo. In januari zijn warmterecords gebroken terwijl er zóveel sneeuw is gevallen. Die twee lijken elkaar uit te sluiten, maar een bijzondere samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat januari in meerdere opzichten als extreem de boeken ingaat!

Westelijke stroming

Ik heb met smacht zitten wachten op de maandcijfers van de weerdiensten in de Alpen. Dat januari bijzonder zou worden was geen verrassing, maar de cijfers zijn ook indrukwekkend. Zoveel sneeuw hebben we in tijden niet gehad maar het was extreem zacht. Zonder uitzondering, en over alle Alpenlanden.

De oorzaak was een westelijke stroming die de hele maand vochtige, en vaak zachte lucht aanvoerde. Eigenlijk een vergelijkbaar weertype als in december waar ik dit blog over schreef. Toen lag er al bovengemiddeld veel sneeuw, maar een iets te hoge sneeuwgrens zorgde soms voor regen in de dalen. In feite is daar weinig in veranderd, de sneeuwgrens bleef zwabberen en tegelijk werden de storingen in januari nog actiever dan ze al waren.

Het leidde tot lawines, ingesneeuwde dorpen en voor het eerst sinds 1999 lawinegevaar 5 over een groot deel van de Alpen. Ontstaan op de momenten dat het net koud genoeg was en alles als sneeuw viel. In de tussenliggende zachte fases regende het echter soms hard tot op 2000 meter hoogte. Het verschil tussen lage en hoge gebieden is hierdoor nog groter geworden dan het in december al was. Beneden pakweg 800 tot 1000 meter is, vooral in de westalpen, heel veel regen gevallen. Vanaf 1000 meter sneeuwde het al vaker, en boven 1500 meter liggen deels extreme hoeveelheden sneeuw. Grote verschillen over kleine afstand, wat je op de sneeuwhoogtekaart van Zwitserland goed ziet (bron: SLF). In sommige dalen ligt niks terwijl er op 2000 meter lokaal 4 meter sneeuw ligt!

In Oostenrijk vaker sneeuw tot in het dal

Wat verder naar het oosten, in Oostenrijk en deels ook Italië, viel minder regen. Warmtefronten die beneden 2000 meter in de Franse Alpen regen gaven, stuitten in Oostenrijk op wat koudere lucht die nog net sneeuw toeliet (waarbij er in Vorarlberg wel wat vaker regen viel dan in het Salzburgerland). In de oostelijke Alpen ligt in de dalen dus wat meer sneeuw dan in Frankrijk, hoewel er in Frankrijk juist veel meer sneeuw op hoogte ligt. Daar viel immers veel meer neerslag.

Voor Italië gold ongeveer hetzelfde als voor Oostenrijk. De westelijke stroming gaf minder sneeuw dan in Frankrijk, maar in de zachte lucht kon de neerslag vrij makkelijker overslaan op de zuidalpen (waar het een fractie kouder was). Regelmatig pakte Italië dus zijn sneeuwmomentje mee, met begin januari zelfs een gigantische dump (südstau) in delen van Piemonte. Dat was het moment dat Zermatt in Zwitserland van de buitenwereld werd afgesloten.

De satellietfoto van 29 januari toont het verschil in de dalen van de westelijke en oostelijke Alpen (bron: NASA)

De cijfers

In Oostenrijk maakten we een van de warmste januarimaanden mee sinds het begin van de metingen (251 jaar geleden). Het was 3,5°C warmer dan normaal (zie kaart). De grootste afwijking komt voor rekening van het laagland, op 1000 meter hoogte was de afwijking +2,5°C op bergniveau ‘slechts’ +1,9°C. Er viel 70% meer neerslag dan normaal, wat ertoe leidde dat er boven 500 tot 800 meter 50 tot 300% meer sneeuw viel dan normaal. Daaronder was het voornamelijk regen. In Bregenz (Vorarlberg) heeft het bijvoorbeeld maar 3 nachten gevroren tegenover 19 dagen in een normale winter. Dat is een record.

Bron: ZAMG

Zwitserland

Het meest opmerkelijk is de situatie misschien nog wel in Zwitserland. In Zermatt lag op 22 januari 157cm sneeuw in het dorp, de grootste sneeuwhoeveelheid ooit gemeten in januari! Tegelijk was januari ook recordwarm met gemiddeld -1,3°C. Het geeft aan dat het er nét koud genoeg was voor sneeuw, en omdat er zoveel viel gaf dat een sneeuwrecord. Maar er waren ook plaatsen waar het nét te warm was. In Engelberg bijvoorbeeld. Hier op 1060 meter lag op 27 januari slechts 10cm sneeuw tegenover 175cm in Davos op 1560m. Gemiddeld genomen waren de Zwitserse bergen 2,5°C warmer dan normaal, na 2007 de op een na warmste januari ooit gemeten.

Frankrijk

Frankrijk was ook zeer zacht en nat. In Chambéry vroor het slechts 6 nachten, het vorige record was 9 nachten in 2001. Er viel hogerop wel weer gigantisch veel sneeuw. Dit zijn de gemiddelde sneeuwhoogtes op 1500 meter (bron: MeteoFrance) en iedere honderd meter stijging zie je het sneeuwdek verder groeien, tot plaatselijk meer dan 4 meter op 2500 meter in het Massif des Aravis.

Italië

In de Italiaanse Alpen van hetzelfde laken een pak: januari was zacht maar sneeuwrijk. Zuid-Tirol was 2 graden warmer dan normaal en er viel meer neerslag dan normaal. In Langtaufers, aan de Italiaanse kant van Skiparadies Reschenpass, viel in zeven dagen tijd 140cm sneeuw. Op 1833 meter lag zelfs nooit eerder zoveel sneeuw sinds de metingen begonnen in 1981.

Bron: Landeswetterdienst Südtirol

Wat doet februari?

Grote verschillen dus met heel veel neerslag, sneeuw en hoge temperaturen, en dan hebben we het nog niet over de stormen gehad die de Alpen teisterden. Januari was in alle opzichten een maand van extremen. Februari begint meteen een heel stuk kouder en lijkt uit een heel ander vaatje te tappen. We wachten het af.

Bronnen: SRF Meteo, Meteoschweiz, ZAMG, SLF, MeteoFrance, Landeswetterdienst Südtirol

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Shane3 februari 2018 · 07:45

Ik hoop dat we, met een ander weertype in de Alpen, hier ook weer af en toe de zon te zien krijgen 😉.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Frank53 februari 2018 · 09:10

laten we hopen dat de krokus week veel zon brengt, voorspellingen wijzigen nog iedere dag zie ik, wanneer is er voldoende zekerheid om daar iets over te zeggen Roel?

Frank van Helvoirt
Peter303 februari 2018 · 11:25

Ik hoop dat we, met een ander weertype in de Alpen, hier ook weer af en toe de zon te zien krijgen 😉.

Shane op 3 feb 2018 07:45

Ik heb vorige week geprobeerd wat zon vanuit Zillertal mee terug te nemen maar helaas niet gelukt, sorry😉

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
chrissalome3 februari 2018 · 14:01

J

Frank663 februari 2018 · 14:08

Als ik het goed begrijp; veel aanvoer van warme én vochtige lucht met als gevolg veel regen en dus alleen op hoogte koud genoeg met daarom veel sneeuw. Als dit klopt lijkt dit toch het verwachte toekomstscenario te zijn en waarom de gletsjer gebieden veel investeren?

Roelauteur3 februari 2018 · 16:25

@Frank66 klopt dat verwacht ik ook, dezelfde luchtstroming geeft net wat hogere temperaturen al is dat deze winter wel heel extreem. Een klein beetje meer noordwestenwind had nog gewoon sneeuw gegeven in de lagere dalen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter2309763 februari 2018 · 16:43

Was dat niet voorspeld door meteo france , nat en zacht , dankzij deze omstandigheden kunnen skigebieden ferm besparen nu , geen sneeuw moeten maken , meeste gebieden hebben nu sneeuw tot Pasen

Desiree23 februari 2018 · 18:00

Er valt nog niks over te zeggen maar ben heel benieuwd wat voor weer we zullen hebben de week van 24 februari… spannend…

24-02 gaan we weer, nog maar een paar nachtjes
maik1004 februari 2018 · 10:30

Tot nu toe heeft de gele gentiaan het dit jaar wel goed voorspeld! 😜

...ski-addict...

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.