Vanaf donderdag... sneeuw

Roel op 16 december 2013· 23 reacties

null
De sneeuwkanonnen krijgen eindelijk hulp van moeder natuur

Het roer gaat om, nog een paar dagen en dan schakelen we over op wisselvallig weer. Er trekken dan actievere storingen over, vooral in de Westalpen, met sneeuw, af en toe ook regen en veel wind. De skigebieden boven 1500m in Frankrijk, Zwitserland en een deel van de Zuidalpen worden verwend met sneeuw van betekenis. Eindelijk. Oostenrijk daarentegen zit op de wip.

Nog even zacht en zonnig
Zo ver is het nu nog niet. We gaan eerst een paar boterzachte dagen tegemoet, althans boven de inversie die gisteravond weer zo mooi de dalen ‘afsloot’. Dit is Zell am See dat in 20 minuten tijd van een open hemel tegen een grijze wolkendeken aankeek.

null
Vanuit Kaprun trok de mist het meer van Zell am See over

Tot en met woensdag schijnt de zon bijna onafgebroken. 's Nachts vriest het maar overdag klimt het kwik tussen 1000 en 1500 meter tot boven de 10 graden. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van hoog “Varnia” voordat een actieve depressie het mooie weer van de kaart veegt. Het langst blijft het nog in Oostenrijk zonnig.

Vooral in de westelijke Alpenhelft sneeuw
Omdat er zich boven Italië een aparte depressiekern ontwikkelt zou de meeste sneeuw weleens in de Zuidalpen kunnen vallen. Het begint in ieder geval in de Franse Alpen en in de nacht naar vrijdag trekt het zwaartepunt via Zwitserland en de Franse Zuidalpen in de richting van Italië. Ik ga uit van zo’n 30 centimeter. Oostenrijk krijgt alleen het koufront over en bij gebrek aan stuwing hou ik het daar op maximaal een centimeter of 10.

Waarschijnlijk wordt zaterdag, als de grote drukte op gang komt, een ideale reisdag. De zon schijnt weer overal dus de aankomst gaat waarschijnlijk voor weinig problemen zorgen. Zondag staat een volgende storing op het programma maar ik durf nog niet te zeggen of die in Oostenrijk voor meer sneeuw gaat zorgen.

Oostenrijk in de wachtkamer
Vooralsnog lijkt Frankrijk ook dan de betere papieren te hebben. Ook vanwege de hoogte van de skigebieden want die sneeuwgrens zit me nog steeds niet lekker. Omdat de meeste Franse skistations boven de 1500m liggen geeft dat daar de minste problemen. In Oostenrijk valt door die westelijke aanvoer én minder sneeuw (m.u.v. mogelijk de Arlberg), én de dorpen liggen lager. Morgen zullen we eens kijken of daar verandering in komt zodat we ook voor de Oostenrijkgangers wat onzekerheid kunnen weghalen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel,

en hoe ziet het er naar uit voor de komende dagen voor Winterberg?

grtz

Nou dat wordt dus duimen voor Oostenrijk. In Serfaus, Fiss, Ladis wordt de kwaliteit alleen maar minder als straks massaal de kerstskiers aankomen.

Dat wordt hoogst waarschijnlijk regen in Kirchberg, bah, troosteloos. Van mij mag het dan zo blijven zoals het nu is, zonnetje, 's nachts sneeuwkanonnen maar het zit er niet in denk ik zo. Dikke pech.

@gast694
Wanhoop niet ,die sneeuw voor oostenrijk gaat er echt wel komen rondkerstmis of er net na,
de modellen zijn in ieder geval erg hoopvol vanmorgen daarvoor

Dat klinkt goed! Woensdag aankomen in Mayrhofen, dan donderdag een mooie dag, vrijdag nieuwe sneeuw, en zaterdag gelijk weer zon!

Daar hebben ze de sneeuw ook het hardst nodig toch?

Not all who wander are lost

Mooi, ik ga naar Belalp, is daar redelijk wit boven de 2000 meter en je kan er voldoende skien nu, maar met verse sneeuw zijn we natuurlijk altijd blij. Leuk voor de kinderen ook!

@ Roel

Bij de weersverwachting van de verschillende dorpen staat altijd een hoeveelheid sneeuw dat verwacht wordt dat er gaat vallen. Op welke informatie is dit eigenlijk gebaseerd en hoe betrouwbaar zijn deze hoeveelheden? Groetjes Mark

GFS en ECM lijken nu op 1 lijn te zitten. Het blijft ver vooruit, maar toch

GFS 2e kerstdag

null

ECM 2e kerstdag

null

The older I get, the better I was

hoi Roel, veel focus op de alpen in je bericht. klopt mijn idee als ik de kaarten lees dat de Pyreneeën ook profiteren van de zuidelijke straalstroom en storingen die worden aangevoerd?

thanks!

@JoostHagemeijer De Pyreneën hebben tot nu toe niets te klagen. Daar ligt echt enorm veel sneeuw. Vrienden van mij die daar wonen maken me dagelijks jaloers met hun foto’s op social media… Zelfs als het daar niet sneeuwt zit je komende weken goed.

Click. Click. Peace

@Rogier Dat klopt. Ik woon zelf in Barcelona. Ik ben drie weken terug tijdens eens dump in Grandvalira geweest en het weekend van 7 december in Baqueira. En hier echt niets te klagen. (Dus ik volg wintersporters en wepowder fanatiek vanuit het buitenland :) ) Hier in de Pyreneeën ligt inderdaad bakken sneeuw al. Was even benieuwd alleen. Ben nog niet zo bedreven met de weerkaarten, maar dacht te zien dat het vanaf donderdag hier ook nog wel flink wat gaat sneeuwen. Vandaar dat ik even benieuwd was wat de sneeuwgrens gaat doen. Om even in te schatten of ik die kant uit moet of niet. (Het is immers de start van de kerstdrukte, dus moet de moeite waard zijn :) )

Doe je goed! Is vast lekker wonen daar. Volgens de weerkaarten gaat het de goede kant op, ook daar https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting… En je hoeft in ieder geval niet bang te zijn voor Sharks…

Click. Click. Peace

@ Michelle13 op 16 dec. 2013 10:48

Heb mij vanmorgen door een local laten vertellen dat de dalafdaling naar Blatten nog niet begaanbaar is voor sleetjes. Daar moet dus echt nog wat bij vallen…

@Rogier Niet verkeer inderdaad. Maar volgens mij heb jij nergens om jaloers over te zijn waar jij woont. Bij jou gaat het qua sneeuw ook de goede kant op zoals het er naar uit ziet. Hopen dat de verwachtingen uitkomen. Heb weer zin om de sneeuw in te duiken en een laag vers is altijd welkom.

@ Gast 123. Bedankt voor je opbeurende bericht Wanhoop niet, die sneeuw voor oostenrijk gaat er echt wel komen rondkerstmis of er net na.

maar ik vertrek vrijdag a.s. en kom dus na 2e kerstdag terug :)

@Gast876, eerder kwakkelweer in Winterberg. Nu en dan kans op sneeuw maar ook nat. Het is er net te warm.

@Markbub9, dat is de rechtstreekse vertaling van ons model. Binnen de 3-5 dagentermijn geven de cijfers een vrij goede indicatie. Verder weg zijn ze minder betrouwbaar.

@JoostHagemeijer de Pyreneeën krijgen vooral donderdag weer sneeuw. Daarna is het een heel eind gedaan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vooralsnog ligt er in Kirchberg in elk geval sneeuw zat hoor, gast694, de foto’s die ik van vrienden uit Kirchberg op FB voorbij zie komen de laatste 2-3 weken tonen niets dan goeds: mooie, witte, veelbelovende beelden. Zolang het idd maar niet gaat regenen, zit jij wel goed.

Hoi Roel,

Hoe staat het er voor in Val Gardena. Verwacht je daar vrijdag ook de 30 cm sneeuw?

@ Corina, ja dat heb ik ook gezien, vandaar de wens om dan maar het huidige weer te houden met 's nachts kunstsneeuw. Gezien de berichten ga ik toch vrezen voor regen. We hopen er maar het beste van en kijken nog maar niet al te ver vooruit.

Oef net op tijd… Alleen het reizen zal misschien voor problemen zorgen…:-( Wij vertrekken vrijdag naar Valfrejus door Zwitserland… Duimen… Ben wel superblij met deze depressie…:p

@Roel vandaag staat er in de krant dat het in de alpen dramatisch is. Ze voorspellen deze week amper 5 a 10 cm sneeuw erbij. Dit terwijl ik overal lees dat het toch wat meer zal zijn voor de west alpen, wat denk jij? Kan het maar 10 cm zijn? En is dit genoeg om de pistekwaliteit iets of wat te verbeteren? (Tignes)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Kan mij iemand vertellen hoe het in Zinal Zwitserland uitziet, ik vertrek 20/12/13. :-)

Vint je ein spellings vout mag je tie hauten ;-)
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie