Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vooral in de Zuidalpen af en toe sneeuw

Roel op 04 februari 2018· 7 reacties

Wolken en zon, Les Arcs (F)

Als ik het weer van deze week moet typeren aan de hand van één foto, dan is het deze uit Les Arcs. Het worden dagen van bewolking en zonneschijn, waarbij je net dat geluk moet hebben dat je in een “zonvenster” zit zoals je op de achtergrond ziet. In de zuidalpen kan er bovendien af en toe sneeuw vallen door opdringende depressies boven de Middellandse Zee.

Koud

Intussen is het lekker fris. De scherpste kantjes zijn wel uit de berekeningen verdwenen - de koudste bovenluchten komen niet verder dan Noord-Duitsland - maar dat neemt niet weg dat een groot deel van Europa aan de koude kant blijft liggen. Daar vallen bijna alle skigebieden onder, tot Tsjechië en de Pyreneeën aan toe. Een prima vooruitzicht richting de krokusvakantie die volgende week begint.

Tijdelijk föhnwindje in de Noordalpen

Opdringende storing vanuit het zuiden

Er is één moment dat we even boven normaal zitten, dat is van dinsdag op woensdag. Je ziet hier de temperatuurafwijking op ongeveer 1500 meter voor dinsdagavond, waarbij er een rode vlek ontstaat langs de noordkant van de Alpen. Dat duidt op een tijdelijk naar het zuiden draaiende wind met een licht föhneffect in delen van Zwitserland en Oostenrijk, maar ook een kleine südstau in de zuidalpen. Er ontstaat een storing boven de Middellandse Zee die zich aan het opdringen is richting de Alpen. Morgen geeft die al wat sneeuw in de zuidelijke Franse Alpen, en de dagen daarna wandelt deze neerslag naar Italië en het zuiden van Oostenrijk. De komende dagen kan hieruit in de zuidalpen lokaal 20-40cm sneeuw vallen, maar dat zal zeker niet overal gebeuren.

De noordelijke Franse Alpen, Zwitserland, Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland merken hier maar weinig van. Naast zon is er soms bewolking, maar sneeuwen doet het weinig. Mogelijk dat het vanaf woensdag in Oostenrijk wat meer dichttrekt en het vaker licht gaat sneeuwen. Dat komt doordat de wind terugdraait naar het noordoosten waarbij bewolking tegen de noordalpen worden gedrukt.

Het blijft koud

Al met al is het echter prima wintersportweer. Het is over het algemeen lekker koud, en als de zon schijnt - zoals gisteren bij Rogier in Frankrijk - dat is 100% genieten van perfecte sneeuw.

Zelfs in het Sauerland is dankzij de kou goed te skiën, maar wel met hulp van sneeuwkanonnen. Waar je die niet genoeg hebt blijft het een beetje behelpen. Veel verse sneeuw zit er voorlopig niet aan te komen. In Neuastenberg zie je op de achtergrond dat sneeuwkanonnen hun best doen, maar dat het sneeuwdek nog erg dun is. In Winterberg ziet het er wat dat betreft natuurlijk beter uit.

Neuastenberg, Sauerland

Winterberg, Sauerland

Het is fijn dat er deze week in ieder geval nog genoeg kunstsneeuw gespoten kan worden. Ook op de wat langere termijn blijft het koud. Zachte lucht krijgt voorlopig geen kans om vanaf de oceaan op te stomen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

WILLEMSENSNOW4 februari 2018 · 10:44

Top! Wij komen straks aan in Lermoos.
Lekker weekje skiën!

Mitchelgriekspoor4 februari 2018 · 13:43

Ha roel!

De sneeuwhoeveelheden die staan gepland op de voorspelling van 10-17 februari in Montafon zijn alles behalve zeker, omdat het nog een eind weg is toch?

Wat is een beetje de termijn waarop de voorspelling redelijk zeker wordt, 5 dagen?

Thanks!

annemie574 februari 2018 · 15:47

Wij vertrekken donderdagavond voor een weekendski la Plagne. Worden het drie zonnige koude dagen of toch veel bewolking Roel?
Groet Annemie

Berger4 februari 2018 · 19:25

Wij zitten er nu…dit was vanochtend Plagne Soleil

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/06502dd7f473146dfbaeadf6...

Bedankt Roel voor de update

Roelauteur4 februari 2018 · 20:23

@Mitchelgriekspoor ja binnen 5-6 dagen kun je de potentie aangeven, en binnen een dag of 3 kun je een redelijke inschatting van de plek en hoeveelheid geven

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Mitchelgriekspoor4 februari 2018 · 22:41

@Mitchelgriekspoor ja binnen 5-6 dagen kun je de potentie aangeven, en binnen een dag of 3 kun je een redelijke inschatting van de plek en hoeveelheid geven

Roel op 4 feb 2018 20:23

Bedankt!!

Kev14 februari 2018 · 23:32

Vandaag in Sölden:

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/6edefabaa0dfd605e5cad928...

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/bb492f13484a38af2953d719...

Plaats een reactie