Lawinegevaar 0 bestaat niet buiten de pistes

Rogier op 18 december 2013· 12 reacties

null
De sneeuw breekt onder deze skiër…

Gisteren is het eerste dodelijke lawineslachtoffer van deze winter gevallen. In Oostenrijk. Op het moment van de lawine gold in dat gebied een lawinecijfer van 1, het laagste cijfer. Dit geeft nogmaals aan dat in het geval van off-piste ‘geen gevaar’ niet bestaat. Het is altijd opletten als je buiten de pistes gaat. Zelfs als het gevaar miniem blijft is er nog steeds gevaar. Op internet kom ik erg veel verbaasde reacties tegen op dit zeer trieste ongeluk. Tijd om even stil te staan bij een aantal ‘gevaarlijke’ opvattingen over lawines.

Bijzondere ideeën
Veel wintersporters houden er bijzondere ideeën op na als het over lawines gaat. Heel veel skiërs en boarders denken op een manier die hen goed uitkomt om een bepaalde helling in te gaan. De keuze wordt als het ware goedgepraat. Levensgevaarlijk is dit. Kennis is hier zoals zo vaak het sleutelwoord. Twijfel niet voor het volgen van goede cursussen. Begin met de wePowder academy Zeker in een winter zoals nu, met weinig sneeuw zijn er veel valkuilen waar wintersporters in kunnen vallen.

Totaal ongevaarlijk off-piste hellingen bestaan niet
Totaal ongevaarlijke off-piste hellingen bestaan niet. Punt. Off-piste heeft altijd een bepaald gevaar. Het is niet voor niets dat lawineberichten geen 0 hebben. Als er sneeuw ligt is er lawinegevaar. Zo simpel is het. Natuurlijk zijn er hellingen waar lawines minder snel voorkomen en is lawinestufe 3 veel gevaarlijker dan 1. Maar ook bij lawine gevaar 1 kunnen lawines naar beneden komen. Dit is gisteren helaas gebleken. Wintersporters die zeggen, “ik ga alleen off-piste als het veilig is, dus ik heb geen lawine materiaal nodig” zijn dus zeer onverstandig bezig.

null
Te laat. Lees hier meer over deze lawine

Weinig sneeuw is gevaarlijk
In tegenstelling tot wat heel veel mensen denken zijn slechte winters met weinig sneeuw vaak hele gevaarlijke winters. Het sneeuwdek is veel gevoeliger voor wind en temperatuursinvloeden. Er ontstaan veel eerder gevaarlijke lagen in de sneeuw. Ook is de kans in slechte winters veel groter dan je opzoek gaat naar de hellingen met de meeste sneeuw, dit is vaak ingeblazen sneeuw, laat deze sneeuw nou net de zeer gevaarlijke windslabs veroorzaken.

Sneeuw kan lang gevaarlijk blijven (of worden)
Vroeger dacht men dat als het een week niet gesneeuwd had dat de sneeuw dan veilig was. Dit is complete lariekoek. Sneeuw kan zeer lang gevaarlijk blijven, en door invloeden van buitenaf zoals temperatuur en wind kan relatief veilige sneeuw zeer gevaarlijk worden. Dus de tijd die verstreken is sinds de laatste sneeuwval zegt absoluut niets over de veiligheid van een sneeuwdek.

Afsnijdertjes zijn ook gevaarlijk
In Europa is alles wat geen piste is off-piste. Dat maakt afsnijdertjes tussen pistes en naar liften toe per definitie ook gewoon off-piste. Dit betekent dat deze hellingen als off-piste gezien moeten worden. Hier nog een keer: gegarandeerd veilig off-piste bestaat niet. Dus ski of board je vaak tussen de pistes door: zorg voor voldoende kennis om dit veilig te doen. En neem je lawine materiaal mee. Let hierbij ook op, als jij een lawine boven en piste triggert kun je als verantwoordelijke gezien worden. Persoonlijk ski ik dan ook zelden off-piste boven skipistes.

Locals weten ook niet alles
Ik sta regelmatig te kijken van fouten die locals maken in besneeuwd terrein. Je hoort wintersporters wel eens zeggen dat ze goed naar de hoteleigenaar, liftbediende of skiman in de winkel luisteren: niet doen. Deze mannen en vrouwen zijn niet per definitie goed geschoold. Veel locals vind ik echt met natte vinger werk redeneren. Ook het volgen van anderen, locals of niet, is natuurlijk uit den boze.

null
Bij weinig sneeuw kwetsbaarder van buitenaf

Waarschuwing komende dagen
Verder nog een waarschuwing voor komende dagen. De geringe sneeuwlaag in de Alpen is op veel plaatsen van zeer slechte kwaliteit en vormt een zeer zwakke onderlaag voor de volgende sneeuwlagen. Zeker in de Franse Alpen waar de meeste sneeuw gaat vallen kunnen de condities wel eens zeer gespannen worden. Wees uiterst voorzichtig komende dagen.

Lawinemateriaal
En omdat gevaar nooit helemaal uit te sluiten is is het meer dan verstandig om alleen off-piste te gaan met de lawine-drie-eenheid en het liefst ook nog een airbag . Op deze manier heb je nog een kans dat je op tijd onder een lawine vandaan gehaald wordt, mocht het fout gaan.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wijs stuk! Zelfs 1 meter buiten de piste markering is off-piste. Veel mensen vergeten dat!

Het is altijd triest om te horen dat iemand overleden, door wat voor oorzaak dan maar ook.

Maar ik ben altijd van mening zodra je een ingecalculeerd risico (hoe klein en onbeduidend het risico dan ook mag zijn) neemt, je altijd de consequenties die daar bij horen moet aanvaarden.
Ik hoop dat ik het goed geschreven heb bedoel het iig niet bot of gemeen ofzoiets

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Je hebt helaas helemaal gelijk!
Jammer dat we in de alpen geen boundaries kennen, zoals in Amerika en Canada waarbinnen alles gecontroleerd wordt. Wat het risico uiteraard alsnog niet geheel wegneemt.

Rogier, ik ben van plan over twee weken off-piste te gaan skiën met een gids, maar wij zelf hebben geen drie-eenheid bij ons. Hoe denk jij daarover? En wat zou ik er aan kunnen doen? Aangezien het budget nou niet heel erg toereikend is om even een drie-eenheid aan te schaffen…

Informeer bij je gids of hij het materiaal meelevert en anders is dit materiaal prima te huren.

Click. Click. Peace

@Gast261 , een goede gids neemt geen gasten mee off-piste zonder een 3-eenheid. Als dit wel gebeurd kun je ook direct je vraagtekens stellen bij de gids die je hebt. Vaak kun je bij een een goede gids of bureau een 3-eenheid huren.

Mocht je vooraf al zeker zijn van je spullen, kun je ze ook alvast in Nederland huren. B.v. hier http://www.snowcountry.nl/verhuur/categorie/lawinepieper-set… , maar er zijn nog meer locaties waar je het kan huren.

“Locals weten ook niet alles” -> ook wel eens hausberg syndroom genoemd.

http://derstandard.at/1328508024678/Steiermark-Lawinenopfer-…

@Rogier, heftig verhaal van Sandra in la Blanche, had ik nog niet gelezen. Je zult je wel de vinkentering geschrokken zijn daar achter de camera. Gigantische plak die daar losgekomen is, brrrr… En idd bij het bespreken van dit soort ongelukken wordt vaak direct naar de ‘overduidelijke fout’ gewezen want die maken we zelf immers niet… toch? Ben geen psycholoog maar dit lijkt me typisch een menselijke coping-strategie: “mij zal dit niet overkomen want ik zal die fout niet maken”, zo bezweren we de angst. Anyway, fijn dat alles goed is afgelopen.

@Hansi Bedankt. Inderdaad die ‘overduidelijke-fout’ lezing hebben we vaak gehoord. Maar zo over lawines denken, daar wordt niemand beter of slimmer van. Ontkennen dat iets kan gebeuren of dat je fouten kan maken is volgens mij de eerste stap voor zeer gevaarlijk gedrag.

Click. Click. Peace

Paar jaar geleden gezien hoe snel lawines kunnen ontstaan. We waren in de voorjaars vakantie in montafon en er was nergens iets te bekennen van lawines. 2 dagen later lag het hele gebied vol wat lawines die over pistes heen waren gegaan. dit kwam vooral door de hoge temperaturen.

Alleen een 3-eenheid huren is natuurlijk niet heilig. Ga je met een groep en gids off-piste en die groep heeft geen enkele ervaring met het gebruik van de 3-eenheid heb je er nog niet zoveel aan. Zeker niet als de gids in de lawine komt.

Er waren toch ook al lawines geweest in Tignes en Verbier?
@snowzone Nee inderdaad, je moet ook met je 3 eenheid geoefend hebben anders heeft het alsnog geen zin.

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie