Waarom de voorpret soms leuker is dan de vakantie zelf

Roel op 08 februari 2018· 39 reacties


Voor heel veel mensen is het bijna zover. De krokusvakantie staat op het punt van beginnen. Eerst voor Zuid-Nederland en Vlaanderen en twee weken later voor Midden- en Noord-Nederland. De dag dat je de auto (of bus/vliegtuig) instapt op weg naar de bergen is voor velen het moment waar je maanden naar hebt toegeleefd. Eindelijk vakantie, eindelijk skiën of boarden. Maar ben je eenmaal op de plaats van bestemming, dan gaat alles zo snel en binnen de kortste keren sta je je hebben en houwen weer in te pakken voor de terugreis. Ik vraag me weleens af, waar komt die voorpret voor zes dagen skiën eigenlijk vandaan?

Zenuwachtig

Ik doe er zelf ook nog steeds aan mee. Ook al ga ik tegenwoordig wat vaker op wintersport, iedere keer als ik mijn skispullen en kleding bij elkaar zoek bekruipt me het zenuwachtige gevoel van “Ik mag weer!”. Als kind had ik dat nog veel erger. Dagenlang was ik aan het aftellen, en de avond voor vertrek kon ik moeilijk in slaap komen. Ieder jaar weer.

Ik herinner me de winter van 1989-1990 toen we voor het eerst níet gingen. Althans, mijn vader wilde eerst weten of we überhaupt konden skiën want er lag nauwelijks sneeuw die winter. Het andere gezin waar we mee op vakantie gingen nam de gok wel. Pas toen zij waren gearriveerd en zeiden dat er genoeg sneeuw lag vertrokken we alsnog richting Oostenrijk. Een zucht van opluchting ging door me heen. Sindsdien moet ik er nog steeds niet aan denken dat een geplande skivakantie niet door zou gaan. Een veelgehoorde uitspraak luidt: “Als ik moet kiezen tussen een zomer- en een wintervakantie, dan wordt het de winter”. Ik kan dit nog steeds alleen maar beamen.

Wat zijn de redenen?

Maar waar komt dat gevoel vandaan? Ik kan wel een aantal redenen bedenken waarom wintersport überhaupt populair is. Op de eerste plaats zit je in de bergen en de sneeuw. Beide hebben we in Nederland niet of nauwelijks. Dit alleen al maakt dat je er echt even uit bent. Binnen 8 uur rijden sta je in een witte wereld waar niks of niemand je meer herinnert aan werk, school of de waan van alledag.

Daarnaast vier je vakantie en ben je actief bezig. Je bent de hele dag in beweging. In de zomer is dat lang niet altijd het geval en in tegenstelling tot een zomervakantie is het nooit te warm. In de zomer word je door de hitte weleens lui of moe, op wintersport heb je daar geen last van, en mocht je het warm krijgen dan doe je een laagje uit. Zoals jullie natuurlijk al lang weten wil wintersport ook niet zeggen dat het niet aangenaam is. Als de zon op het sneeuwdek reflecteert krijg je het vanzelf warm. Bij temperaturen rond het vriespunt, uit de wind en in de zon kun je heerlijk buiten zitten en met de zon erbij is het uitzicht nogeens extra mooi.

En natuurlijk zijn het de rust, de vrijheid en de snelheid die een kick geven. Niemand kijkt je op de vingers. De natuur, de sneeuw en jijzelf hebben het een week lang voor het zeggen hebben. Er staat niemand naast de piste je snelheid te controleren. De piste is het domein waar je je - tot op bepaalde hoogte - vrij als een vogel kunt bewegen.

Voorpret nog leuker

Maar hoe kan het dan dat we juist zo van die voorpret genieten? Dat komt denk ik door het ideaalbeeld waarmee we worden ‘lekkergemaakt’. Vroeger waren dat de reisgidsen die je in september ging ophalen bij het reisbureau, nu zijn het de skigebieden die ons via Facebook, Twitter of Instagram de meest geweldige beelden doorsturen van de eerste septembersneeuw, de eerste strakgeprepareerde piste en de dikste dumps lopende het seizoen. Ik geef meteen toe dat we hier bij wintersporters.nl volop aan meedoen met onze filmpjes en weerberichten. Gewoon omdat ook wij staan te trappelen tot we weer ‘mogen’.

Zelf ben ik vanaf de nazomer al bijna dagelijks bezig met het weer in de Alpen. Hoewel we dit seizoen vanaf september al verwend worden met sneeuw, is het ieder seizoen toch weer spannend of er genoeg sneeuw ligt als jijzelf gaat, en als er genoeg sneeuw ligt is de vraag of de zon schijnt. We hopen allemaal stiekem op diezelfde perfecte sneeuwcondities, dikbesneeuwde bomen en strakblauwe luchten uit de reisgidsen van vroeger en uit de filmpjes die we jullie nu vaak laten zien. Maar ben je eenmaal op de plaats van bestemming dan is er niks meer te hopen, en is het hoe het is. Je doet het met de omstandigheden die je aantreft, of de zon nu schijnt of niet, en of de pistes er wel of niet goed bijliggen. Soms kom je bedrogen uit, maar soms benadert de werkelijkheid dat perfecte plaatje. Dat is waar we allemaal op hopen tijdens die voorpret.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Harm8 februari 2018 · 07:26

Ik vind voorpret heerlijk, maar ook frustrerend. Frustrerend vanwege de prachtige condities die er op dat moment heersen en waar je geen deel van kunt uitmaken, anders dan vanachter je computer. Heerlijk vanwege de mooie berichten, foto’s en het zoeken van accommodatie vanaf een paar weken van tevoren. Afgelopen week eindelijk geboekt voor de week van 10 maart. Nu kan de échte voorpret beginnen…

Brian368 februari 2018 · 09:04

Gewoon meerdere keren gaan, kans op topweer verhoogt dan. En het weer ginds stoort me niet, zolang het niet de hele dag regent of een white out is.
Maar de stoke, die blijft!

Harm8 februari 2018 · 09:14

@Brian36 - zou mooi zijn als je dat financieel trekt, maar voor veel gezinnen is dat toch echt niet (meer) mogelijk tegenwoordig…

Het weer stoort mij ook nooit (enkel regen is vervelend maar gelukkig slechts 1 dagdeel meegemaakt in 9 jaar wintersport), ik ben al lang blij dat ik in de bergen ben…

Veenhoorn8 februari 2018 · 09:31

Wintersport duur??? Ik geniet van de wintersport zo’n 5-6 maanden en zeker de weken in de aanloop naar een vakantie. Die zomervakantie is misschien net zo duur als die ene week wintersport, maar die voorpret is nagenoeg nul. (valt weg tegen de inpakstress).

Waar het vandaan komt, geen idee. Het verklaard wel waarom de vakanties vaak (te) kort duren. Als je al weken uitkijkt naar dat ene weekend of die ene week, dan is dat relatief kort tov de voorpret.

Edit: In harde euro’s…een vakantie kost natuurlijk wel gewoon (veel) geld.

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 08 feb 2018 09:32

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Brian368 februari 2018 · 09:47

@Brian36 - zou mooi zijn als je dat financieel trekt, maar voor veel gezinnen is dat toch echt niet (meer) mogelijk tegenwoordig…

Het weer stoort mij ook nooit (enkel regen is vervelend maar gelukkig slechts 1 dagdeel meegemaakt in 9 jaar wintersport), ik ben al lang blij dat ik in de bergen ben…

Harm op 8 feb 2018 09:14

Kinderen krijgen is ook een keuze die je maakt. Ik kies er bewust niet voor, om mijn persoonlijke vrijheid te behouden. Maar dat is een andere discussie. Voor de rest primeert het skieën op de acco en ben ik tevreden met weinig meer dan een goed bed. ik offer ook zomervakantie op om te gaan wintersporten zonder financiële zorgen.

miepmiep8 februari 2018 · 09:49

Wintersport duur??? Ik geniet van de wintersport zo’n 5-6 maanden en zeker de weken in de aanloop naar een vakantie. Die zomervakantie is misschien net zo duur als die ene week wintersport, maar die voorpret is nagenoeg nul. (valt weg tegen de inpakstress).

Waar het vandaan komt, geen idee. Het verklaard wel waarom de vakanties vaak (te) kort duren. Als je al weken uitkijkt naar dat ene weekend of die ene week, dan is dat relatief kort tov de voorpret.

Edit: In harde euro’s…een vakantie kost natuurlijk wel gewoon (veel) geld.

Veenhoorn op 8 feb 2018 09:31

Als mij een goedkope optie kan geven voor hoogseizoen en sneeuwzeker en dicht bij de piste … die ben ik nog niet echt tegen gekomen. En onze zomervakantie is per week echt goedkoper dan de hele wintersport bij elkaar.

En op de vraag wintersport boven de zomervakantie. Is dat ik beide super leuk vind en geen van beide zou willen missen en de voorpret altijd erg leuk is …

AnneDeB8 februari 2018 · 10:02

Helemaal mee eens Roel en ik vind dat je het prachtig beschrijft. En hoera voor Wintersporters.nl voor het dag-in-dag-uit faciliteren van mijn voorpret. Wat mij betreft begint die in de herfstvakantie als we ter plekke mogen uitkijken naar de eerste besneeuwde toppen en wandelen over reeds bevroren bergpaden. Terug in Nederland check ik elke dag de lokale webcams, de meteo en uiteraard de sneeuwvoorspellingen van Roel. Wat dat aan gaat worden we deze winter weer uitstekend bediend en in die zin is wintersport inderdaad niet duur; je hebt maanden lol van die ene week dat je werkelijk mag.

niekniek8 februari 2018 · 10:22

Nog maar 337 dagen wachten, dan mag ik weer
Hopelijk kan ik weer snel gaan lessen in Nederland
Ik kies dus voor de wintersport, en geen zomer vakantie
Maar meerdere keren zit er toch echt financieel niet in
Hopelijke komt er ooit nog een eigen zitski, maar daar kan ik bijna 6x van op wintersport

*bericht bewerkt door niekniek op 08 feb 2018 10:22

Veenhoorn8 februari 2018 · 10:24

@miepmiep
Wat ik bedoelde: neem bijv € 1000,- voor een wintersport en deel dat over 10 weken (9 weken voorpret en 1 week vakantie), dan ben ik €100,- per week kwijt. Neem bijv €500,- voor een week zomervakantie en deel dat door 1 week (nl de vakantieweek), kom ik op €500,- per week uit.
Het was met een knipoog bedoeld, daarom om mijn toevoeging onder de tekst.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Gaston8 februari 2018 · 10:26

Ohja de voorpret… is het echte pret of zelfkastijding? Deze site ziet t aantal bezoekers in t hoogseizoen sneller stijgen dan de sneeuwhoogte in valtho dit jaar…ikzelf echter kijk dagelijks van augustus tot juni ofzo op deze site, en als je dan zelf maar 6 dagen gaat is dat behoorlijke SM ja.

Daarom maak ik van de voorpret steeds meer echte pret door wekelijks te lessen, skies zelf te onderhouden, en zelfs vaker proberen te gaan skiën. Moet zeggen, werkt alleen maar verslavender…

Tijd voor een uitpakparty?!
miepmiep8 februari 2018 · 10:26

@miepmiep
Wat ik bedoelde: neem bijv € 1000,- voor een wintersport en deel dat over 10 weken (9 weken voorpret en 1 week vakantie), dan ben ik €100,- per week kwijt. Neem bijv €500,- voor een week zomervakantie en deel dat door 1 week (nl de vakantieweek), kom ik op €500,- per week uit.
Het was met een knipoog bedoeld, daarom om mijn toevoeging onder de tekst.

Veenhoorn op 8 feb 2018 10:24

Haha mijn voorpret voor de zomer is bijna net zolang als voor de winter 😀😂

ViolaB8 februari 2018 · 10:31

De voorpret is geweldig! Maar dat komt denk ik ook omdat het weer zoveel meer van belang is dan 's zomers. Het heeft echt geen nut om in mei te kijken hoe het weer dan is, om te weten of je in juli/augustus goed zit. Andersom geldt wel: als het in december al heerlijk sneeuwt, weet je dat er een goede basis gelegd wordt.
Zelfs nu wij een jaar moeten overslaan vanwege de financiën (want wij kunnen inderdaad 2 weken heerlijk wandelen in de Alpen 's zomers voor minder geld dan we kwijt zijn aan 1 week wintersport in de carnavalsvakantie inclusief de dure lessen van de kinderen), kijk ik met veel plezier hier naar alle berichten. Gewoon omdat het zo mooi is!
Al moet ik zeggen dat wij met evenveel plezier nu al de wandelkaart zo af en toe op tafel leggen om te zien welke wandelingen we komende zomer willen gaan doen. Die voorpret is er, als bergfan, evengoed!

Shane8 februari 2018 · 10:35

Die zomervakantie kan me werkelijk gestolen worden. Best leuk hoor. Als je niet hoeft te werken en lekker in een andere omgeving bent is het al snel leuk. Maar vergeleken met wintersport stelt het helemaal niets voor. Of zijn er echt mensen die dromen van een strandbedje, het bekijken van een bezienswaardigheid hier of daar, een wandelingetje en soms een sportieve activiteit???
Van sneeuw droom ik het hele jaar 😁 !

Overigens @Veenhoorn vind ik, los van de voorpret die vaak ook al geld kost 😉, wintersport uberhaupt veel meer genot bieden per gespendeerde euro.

*bericht bewerkt door Shane op 08 feb 2018 10:40

I can stick uphill ice, on my saucer...
Matthias1238 februari 2018 · 10:40

Tja de zomervakantie blijven wij sowieso altijd lekker thuis. Meestal gaan we zowel in Januari als in Maart lekker naar de sneeuw en in September nog een keer een 2 weken actief of naar de zon of een combinatie daarvan. Nu scheelt het ook wel dat wij op een kilometer van het strand wonen en dus in de zomer, ook op werkdagen vaak nog even lekker naar het strand gaan om daar te eten in ons strandhuisje en even lekker te zwemmen, kajakken of vissen. Als er een vakantie opgeofferd zou moeten worden gaat als eerste de vakantie in September er af.

Born to Ride
Harm8 februari 2018 · 11:01

Die zomervakantie kan me werkelijk gestolen worden. Best leuk hoor. Als je niet hoeft te werken en lekker in een andere omgeving bent is het al snel leuk. Maar vergeleken met wintersport stelt het helemaal niets voor. Of zijn er echt mensen die dromen van een strandbedje, het bekijken van een bezienswaardigheid hier of daar, een wandelingetje en soms een sportieve activiteit???
Van sneeuw droom ik het hele jaar 😁 !

Shane op 8 feb 2018 10:35

Ik wist dat ik niet de enige was. Ik heb ook niets met de zomervakantie en ik offer hem graag op ten koste van de winter. Heb helaas met nog 3 mensen thuis te maken. :p

In de zomer pak ik liever een paar leuke techno festivalletjes in Nederland mee en dan volle bak op naar de winter.

Kasia8 februari 2018 · 11:50

the same for me :)

miepmiep8 februari 2018 · 12:01

Ben ik nou 1 van de weinige die gewoon dol is op beide 🤣😂

Jeffrey.8 februari 2018 · 12:03

Tja kan er een elle lang verhaal van maken over voors, tegens, met kids, zonder kids en kosten. Het is gewoon leuk! Zomer vakantie is ook leuk maar anders. Minder? Geen idee, ik vind van wel…ik kies winter! Mijn vrouw vind van niet! Zolang het kan gaan we!

Seriously snow addicted family!
Snowy19708 februari 2018 · 12:13

Of zijn er echt mensen die dromen van een strandbedje, het bekijken van een bezienswaardigheid hier of daar, een wandelingetje en soms een sportieve activiteit???

Ik droom echt niet van een strandbedje en juist daardoor is mijn voorpret voor de zomervakantie groter: ik plan zelf een route, zoek leuke accomodaties uit waar ik steeds een dag of 3-4 blijf en plan uitstapjes tijdens die dagen (wandelingen en/of cultureel). Dan wordt de voorpret wel groter.
En voor de wintersport gaat het ongeveer hetzelfde, met daarbij de mooie webcambeelden…

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Shane8 februari 2018 · 12:20

Wow, klinkt echt superleuk @Snowy1970 😜.
Volgens mij geniet jij vooral van het plannen haha.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Snowy19708 februari 2018 · 12:27

Volgens mij geniet jij vooral van het plannen haha.

Dat klopt zeker! Het is mijn hobby om vakanties te regelen, van weekendjes weg tot groepsreizen. Heb eens overwogen om er mijn werk van te maken, maar toch maar “gewoon” in loondienst gegaan. Heb ik ook niet de frustratie dat ik zelf niet naar al die leuke plekjes toe kan gaan die ik voor klanten zou uitzoeken :-)
Gisteren de ferry naar Engeland geboekt voor een bezoek aan Londen, Lake District en (waarschijnlijk) Schotland. Dus de voorpret voor de zomer is al begonnen. In april begint het uitzoekwerk voor komende winter weer. Dus eigenlijk heb ik gewoon 12 maanden per jaar voorpret!

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Denktank8 februari 2018 · 12:42

@miepmiep

Hier is er nog een die graag én in de zomer én in de winter op vakantie gaat.

Eerst wezen skien in zwitserland en over een maandje naar curacao…

*bericht bewerkt door Denktank op 08 feb 2018 12:43

Paul
Shane8 februari 2018 · 13:16

Ja, ik ga dus zeker al helemaal niet midden in het skiseizoen, op een eiland op m’n gat liggen 😉.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Quick8 februari 2018 · 13:26

@Snowy1970 Grappig, ik overweeg ook om daar mijn werk van te maken, want heb precies hetzelfde. Leuk om te lezen dat er meer mensen zo zijn ;)

Mr. Slow
franksplinter8 februari 2018 · 13:27

Heerlijk die voorpret

Tiny-M8 februari 2018 · 13:39

Vind zowel de zomer als de winter leuk, maar met een wederhelft die niet van warmte en zand houdt, ben ik toch vaker in de winter weg. En ook al een aantal keer in de zomer wezen snowboarden. Zomer betekent dus niet altijd op een bedje liggen, mag ook graag (een poging doen tot) surfen, maar dat kan gelukkig dichtbij huis. En mits alles goed gaat, staat voor dit jaar paragliden in de planning. Eerst in NL en daarna in de bergen. Maar kans is dat dat laatste stuk pas volgend jaar wordt.
Anyway: voor alle opties voorpret genoeg.

Mitchelgriekspoor8 februari 2018 · 14:23

[quote]Die zomervakantie kan me werkelijk gestolen worden. Best leuk hoor. Als je niet hoeft te werken en lekker in een andere omgeving bent is het al snel leuk. Maar vergeleken met wintersport stelt het helemaal niets voor. Of zijn er echt mensen die dromen van een strandbedje, het bekijken van een bezienswaardigheid hier of daar, een wandelingetje en soms een sportieve activiteit???
Van sneeuw droom ik het hele jaar 😁 !

Haha, nou over chargeren gesproken hoor. Als ik toch moet kiezen tussen een weekje baarden of een mooie 3-weekse reis maken door een land als Nieuw-Zeeland/Zuid-Afrika, Zuid-Amerika etc. dan ging dat toch met een marathon voorsprong voor! Ik kan het je alleen maar aanraden om met een rugzak de mooiste hikes te maken (en dat kan ook in de bergen). 4 maanden door Australië en Nieuw-Zeeland gereisd en het spenderen van geld aan dat soort dingen geeft toch meer voldoening dan een skipas van 6-dagen voor 260(!) euries!

*bericht bewerkt door Mitchelgriekspoor op 08 feb 2018 14:27

ilovesnow8 februari 2018 · 14:29

Ik ben ALTIJD bezig met het weer… en vooral het winterweer! Soort van obsessie ;-) Kijk nu ook dagelijks meerdere malen en op meerdere weer apps / weer sites naar het weer van Livigno, onze aanstaande wintersport. Elke dag ook een paar keer op de site wintersporters.nl. De voorpret is zo leuk! En duurt langer dan de vakantie zelf, want die is vaak zo weer voorbij :-( Maar ik heb er zin in!! Nog 23 dagen!

ilovesnow8 februari 2018 · 14:33

En ik ben ook totaal niet van de zomervakantie! Ja, in de bergen waar het meestal wat koeler is en dan ook een actieve vakantie. Vroeger kon ik dagen lang op het strand liggen… NEE!!! Nu moet ik er niet meer aan denken! Ik ben zo blij als ik de eerste sneeuw op de webcams zie! Die hitte vind ik verschrikkelijk, ben echt een wintermens! Heerlijk die frisse en koude lucht! Daar word ik actief van, niet van dat warme weer. Nog 23 dagen voorpret! :-) :-)

Jelski8 februari 2018 · 14:44

Geniet van beide vormen. In de winter een week op de ski’s en in de zomer minimaal 2 weken in de bergen op de fiets. En ik weet dat het vloeken in de kerk is, maar als ik moet kiezen word t uiteindelijk wel de zomer. Want die verdomde kou trek ik niet altijd. en voorpret heb ik van allebei. zodra de winter voorbij is cyclo’s plannen en daar voor trainen. En vanaf september focus op de wintersport

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.