Oude skileraren verplicht de laan uit?

Rogier op 27 december 2013· 19 reacties

null
Jonge of oude skileraar wie heeft jullie voorkeur?

Waar je al geen wetten voor kunt maken. In Frankrijk bespreekt men momenteel een wet waarbij het verplicht wordt voor oudere skileraren om minder te gaan werken. Deze nieuwe regelgeving komt van de skileraren zelf. De ‘rode pakken’, de bijnaam van het Franse skilerarengilde, willen zelf jonge leraren meer kansen geven. Daarom is er een pact gesloten waarin gesteld werd dat skileraren ouder dan 62 jaar minder moeten gaan werken. Nu komt er waarschijnlijk zelfs een wet die dit ondersteunt.

Rechter
Alleen een pact, waar 90% van de skileraren voor stemden, bleek niet voldoende. Een groep oudere leraren stapte naar de rechter toe vanwege leeftijdsdiscriminatie. Ze leken te winnen, maar nu gaat een nieuwe wet zorgen, dat oudere leraren minder moeten gaan werken dan jongeren.

Waarom
Het idee is geboren om jonge leraren meer kansen te geven. In de economisch vaak zwakke bergdalen is skilerarenschap een belangrijk beroep. Voor veel jonge skileraren is het de voornaamste bron van inkomen. Echter, zij krijgen in Frankrijk maar zelden een vast salaris. Ze werken als zelfstandigen voor de skischool. Dat betekent: geen werk dus geen inkomen. Het werk wordt verdeeld naar hoe mensen op ‘la liste’ staan. Hoe hoger je staat, hoe meer werk. Daar knelt nu de schoen, wat hoe meer jaar in dienst, hoe hoger op de lijst. Dus de oude rotten hebben het meeste werk.

null

Werkeloos
Wat gebeurt er nu? Jonge jongens en meiden die net hun dure en lange opleiding tot skileraar (In Frankrijk bestaat geen anwärter) hebben afgemaakt zitten thuis, terwijl oudere wintersportleraren die vaak al ‘met pensioen’ zijn de krenten uit de pap vissen. Maar is dit erg voor ons wintersporters?

Oude versus jonge skileraren
Tsja, generaliseren is altijd gevaarlijk, maar zijn er voordelen of nadelen bij oude of jonge skileraren? De oude ervaringsdeskundigen, zijn vaak rustig en geduldig maar skiën soms nog best klassiek en zijn niet altijd in staat om veeleisende wintersporters ‘de tijd van hun leven te geven’, of de modernste technieken te leren. Jonge jongens en meiden skiën de sterren van de hemel, zijn snel en goed en zijn vaak prima in staat om modernere wintersporten als snowboarden en freeriden op te pakken. Ook spreken deze jongeren steeds beter Engels. Maar soms ontbreekt het deze jongeren aan ervaring als docent.

Wat vinden jullie van zo’n regel? Het belangrijkste lijkt mij dat je les krijgt van de best geschikte persoon. In jullie optiek zou dat eerder een oude rot zijn of een jonge hond?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Belachelijk idee ,alle leeftijden zijn welkom wanneer men maar kan communiceren met de klant en het niveau kan opkrikken. Ik heb leraren gezien die in het dorp achter de rolator liepen, maar zij waren zeer gelieft onder alle klanten!!!

Mee eens hierboven, vind alleen wel dat het systeem op de schop. De jongeren hebben zo geen schijn van kans om te kunnen leren als docent. Want je leert natuurlijk het meeste in de praktijk…

Dit was mijn reactie hierboven

Ik vind dat jongeren de kans moeten krijgen om hun ervaring op te doen en ouderen moeten in een soort overgang fase hun ervaring en knowledge aan hun overbrengen. Zo zie je dat hier in Nederland best vaak HERINTREDERS met hun riante pensioen nog een baan nemen. Maar ja vaak wordt het door de overheid nog gesteund want men heeft het vaak over leeftijd discriminatie en dergelijke. Nee, jongeren moeten de kans krijgen om zich te bewijzen in een soort overdracht fase Oude-jonge skileraren.

Je moet ook niet vergeten dat de techniek van het skiën in de loop der jaren veranderd. De jongere generatie lijkt mij het meest ‘up to date’

Belachelijke idee inderdaad, maar het systeem moet dan wel op de schop. Leraren gewoon in vaste dienst voor de winterperiode. En het werk eerlijker verdelen.

Grtz.

Wat een idee… Maar voor de oudere skileraren die het betreft is er hoop. Zou men deze wet aannemen dan is de kans groot dat Europa dit terugfluit. Europa heeft vaak laten zien dat dit soort afspraken of wetten in de praktijk niet toegestaan zijn.

Hoe dan ook… Ik zou les willen krijgen ban een skileraar die mij begrijpt, die snapt wat ik wil leren en die mij kan wijzen op verbeterpunten. Of dit een jonge of oudere persoon is maakt mij helemaal niets uit.

een jonge of oude leraar boeiend ik wil snowboarden, en wie dat me leert/helpt te verbeteren interesseert me geen fluit. natuurlijk heb ik wel een kleine voorkeur, het liefst een knappe vrouwtjes leraar tussen de 20 en 30 XD :D , maar als dat nou ingegeven is om het feit dat ze daarom beter zou zijn in les geven weet ik zo net nog niet :P

Wat ik wel opvallend vind is dat maar liefst 90% voor gestemd heeft. ik weet natuurlijk niet wat de leeftijds verhouding bij skileraren is, maar het lijkt mij dat een regering zo’n roep uit een branche niet onbeantwoord mag laten.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik heb ervaring met beiden, mijn eerste leraar was een jonge hond van voor zover ik het kon inschatten rond de zestig. Jean. Boswachter. Hij verdeelde met z’n collega het groepje beginners en nam de meest getalenteerde helft mee de berg op en zette ons bovenaan een rode piste neer (ik meen dat ie nu zwart is), zo van: " laat maar eens zien wat je kunt" , hij bedoelde:“…durft”. Latere jaren kreeg ik les van een jonger maar rustiger type. Jean. Postbode. Allebei prima, oud of jong maakte wat mij betreft niets uit. Mijn insteek is daarom niet zozeer vanuit de leerling, maar vanuit de leraar.

In het algemeen zal het zo zijn dat een jongere wat breder inzetbaar zal zijn in de maatschappij. Die kunnen dan in hun bijbaantje (want dat is het toch meestal in Frankrijk) toegroeien naar meer ervaring, meer inkomen en daarmee meer een volledige baan in de winter. Als iemand veel wordt ingezet wordt hij/zij er meer afhankelijk van. En dan moet het niet onmogelijk gemaakt worden om de jaren tot aan het einde van de carriere te overbruggen. Mijns inziens kun je iemand niet op een oneigenlijke manier eerder dan de pensioenleeftijd het arbeidsproces uitrangeren.

Voor zover mij bekend hebben Fransen vanaf hun 62e recht op enig pensioen en vanaf hun 67e recht op vol pensioen. Dat zou zeer verdedigbaar maken dat de skileraren vanaf hun 62e gaan afbouwen tot hun 67e.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Het oude systeem met de ranglijst op basis van “senioriteit” is juist leeftijdsdiscriminatie!

Verder is de opleiding in de loop der jaren zwaarder gemaakt, zodat er minder nieuwe leraren bij konden komen.

Ik vind de gemiddelde Franse leraar behoorlijk oud, het lijkt wel alsof de meeste ESF scholen grotendeels uit 45-plussers bestaan.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Mijzelf maakt het niet echt uit wie mij les geeft, als ik er maar wat van leer.

Gang is alles

meer jongeren, economish principe toepassen, meer aanbod dan vraag, dus prijzen laten zakken middlels kleinere klassen cq meer gidsen voor ad hoc les.
iedereen gelukkig, behalve de ouderen.
ps ik ben zelf geen jonkie

tja, prioriteiten stellen he.

dit is trouwens de 4000ste weblog…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik heb zowel oude als jonge leraren gehad en in beide leeftijdscategorieën heb ik goede en minder goede leraren gehad.
Ik ken trouwnes geen skileraren die nog de oude skitechniek aanleren hoor. Die lui worden toch steeds bijgeschoold?
Ik heb tot nu toe alleen les gehad van Oostenrijkers en Nederlanders. Ik vraag tegenwoordig wel altijd om een hoog gediplomeerde leraar. Mijn ervaring met Anwärters is wat minder.

Voor mijn gasten, raad ik meestal een groepje van 2 a 3 oude rotten in het vak aan, die geven alleen maar privé les en geen collectief. Ze zijn duurder als de ESF privélessen, maar je leert er zo ontzettend veel meer. Altijd alleen maar blije gasten als ze van hun les hebben gehad en ook kinderen lopen weg met ze. Ze spreken goed Engels (in tegenstelling tot de meeste van de ESF, ook de jongere leraren spreken zelden redelijk Engels) en één van hen zelfs redelijk wat woorden Nederlands.

Daarnaast ben ik het totaal niet eens met het Franse systeem van collectief lesgeven. 14 kids/volwassenen in een groep en een leraar die er alleen maar vooruit skied en zegt, volg me maar. Zo leer je in een week nog bijna niks. Je merkt dan ook dat in Frankrijk de ESF veel concurrentie krijgt van de ESI. Daar zijn de groepen maximaal 8 personen en zijn het toch vaak Engelse leraren of Franse die wel goed Engels spreken. Hier in Châtel hebben ze meestal ook een Nederlander in dienst.

Of je dan die oude er uit moet ‘gooien’, ik denk het niet. Is beter om het interne systeem aan te pakken en niet meer op basis van dienstjaren te kijken maar het gelijk behandelen. Iedereen proberen evenveel les te laten geven. En als er dan leraren zijn die gevraagd worden omdat het de gasten de vorige keer goed is bevallen, dan natuurlijk doen. Zo voorkom je dat ongeintresseerde leraren die op basis van senioriteit werk krijgen, dit kunnen volhouden. Want de Fransen staan nou niet altijd bekend om hun gastvrijheid, openheid en betrokkenheid bij hun lesgeven.

Life is fun, so enjoy it

Misschien stom maar ik heb toch echt een voorkeur voor een jongere. vooral omdat de oudere er vaak uitzien als een “wanna be young leraar” en vaak luid schreeuwend aandacht lopen te trekken van de iets jongere dames uit het klasje.

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Belachelijk toch? Mss kunnen de jongere skileraren naar Oostenrijk, waar ze zitten te springen om skileraren? Moeten ze mss wel eerst even hun talen leren?

Leeftijd zou helemaal geen issue moeten zijn, eerder de didactische vaardigheden van de docent. Sommige docenten lijken er alleen maar “voor zichzelf” te zijn, maken geen contact met de leerlingen en negeren systematisch iedereen die niet hun moedertaal spreekt. Ik zeg: Hup, weg met deze groep, op basis van een goed evaluatie-systeem van klanten.

Systeem in Oostenrijk en in Frankrijk suckt. in Frankrijk wijn de oudjes nogal protectionistisch en in oostenrijk wordt je quasi uitgebuit. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Canada. Als je daar lesgeeft voor de eerste keer begin je aan een basisloon, niet echt superhoog maar als beginner begin je overal laag. Als klanten echter terugkomen en naar je vragen bij de skischool omdat ze tevreden waren krijg je telkens opslag. Dus hoe meer mensen naar je vragen - hoe meer tevreden men is van de lessen - hoe meer je verdient. Is eerlijk en ook goed voor de skischool die op die manier een goeie reputatie krijgt … . Van die apen die idd iedereen die hun moedertaal niet spreekt systematisch negeren zullen er met dat systeem wel worden uitgefilterd …

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie