Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nog wat sneeuw erbij, maar krijgen we ook zon?

Roel op 08 februari 2018· 20 reacties

Nog steeds droomcondities in Tignes - Val d'Isere (F)

Terwijl we in Nederland de voorlopig koudste nacht van de winter achter de rug hebben (in Vijlen werd het boven een sneeuwdek -13°C) kabbelt de winter in de Alpen rustig voort. Als ik alle foto’s en webcambeelden van deze week op een rijtje zet, kan ik niet anders dan concluderen dat dit toch wel een van de beste wintersportweken van de winter tot nu toe is. Maar hoe wordt het volgende week? En krijgen we de zon dan ook nog een beetje te zien, zoals hierboven in Tignes - Val d’Isère?

Wolkenspel

Van een gebrek aan zon was deze week niet echt sprake. Hoewel het zeker niet uitgesproken zonnig was, was de zon nooit ver weg. Scheen ie niet aan de ene kant van het gebied, dan zag je wel wat blauwe lucht aan de andere kant. Gisteren kreeg dit wolkenspel een extra dimensie doordat zich in de westalpen laaghangende bewolking vormde. Hierdoor stond je bovenaan de Arcabulle in Les Arcs gewoon in de zon, maar keek je uit op een zee van wolken met tussen pakweg 1800 en 2200 meter maar weinig zicht en contrast op de piste. Omdat er weinig wind staat hebben we hier vandaag en morgen lokaal ook nog last van.

Arcabulle, Les Arcs (F)

Reisdag

Kijken we naar de carnavalsweek die zaterdag begint dan wil ik eerst even stilstaan bij het weer onderweg. Vrijdag trekt namelijk een sneeuwgebied de Benelux binnen met op veel plaatsen een paar centimeter sneeuw. Die sneeuw breidt zich vrijdag uit over Frankrijk, Zwitserland en het westen van Duitsland waardoor het daar toch even oppassen is voor gladheid. Zaterdag verpietert dit sneeuwgebied waardoor ik die dag weinig problemen meer verwacht.

Wisselvallige week

Kijken we verder dan kunnen we concluderen dat de model-gelederen zich langzaam maar zeker sluiten. De afgelopen dagen woedde er een strijd tussen het Europese en het Amerikaanse model. Beide modellen zijn inmiddels dichter naar elkaar toe gekropen, en zoals zo vaak lijkt het op een compromis uit te draaien. Geen uitgesproken zonnig weer en geen dagenlang grijs weer met alleen maar sneeuw, wel lijkt de carnavalsweek redelijk wisselvallig te gaan verlopen.

Zicht van Plateau Rosa richting Zermatt (CH)

Zondag wordt in Oostenrijk en Italië een hele aardige dag. Vooral in Italië en het oosten van Oostenrijk schijnt de zon, naar het westen toe trekt het vrij snel dicht met in Frankrijk de eerste sneeuw. Maandag valt er vooral aan de noordkant van de Alpen nog sneeuw, maar daarna zou het moeten gaan opklaren. De wind draait naar zuidelijke richtingen en daarmee zou het 1 à 2 dagen wat mooier weer moeten worden. Het meest ‘zeker’ acht ik dat voor Oostenrijk en Italië. Na woensdag is nog alles open. Waarschijnlijk wordt het iets zachter, maar het is niet zeker of dat met veel sneeuw of regen gepaard gaat. De kans op sneeuw is gedurende de week in de westalpen trouwens continu wat groter dan in Oostenrijk, en Italië heeft de meeste zon. Dat is een beetje de leidraad die ik nu kan meegeven.

Sauerland

Voor Sauerland ziet het er nog steeds niet slecht uit. Tot in ieder geval volgende week woensdag blijft het aan de koude kant met in het weekend en op maandag af en toe wat sneeuw. Zondag kan daar tijdelijk regen tussenzitten, maar daarna word het weer kouder. Net als voor de Alpen geldt, na woensdag wordt het erg onzeker.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Jeffrey.8 februari 2018 · 09:20

Idd er springerig in de modellen, na woensdag. Spannend voor de noorderlingen di vanaf de 23e mogen!

Seriously snow addicted family!
Stijn88 februari 2018 · 09:26

In la Plagne gisteren ook slechts zon boven het wolkendek rond 2100m. Deze morgen zelfde situatie met dikke mist tot 2300m.

Stijn88 februari 2018 · 09:31

Gerrit8 februari 2018 · 09:48

@Roel
al enig idee welk tijdstip dit sneeuwfront Belgie vrijdag aandoet. Wij vertrekken omstreeks 02u30 in de namiddag en zitten er waarschijnlijk midden in? Of maken we kans het front voor te blijven?

Jst818 februari 2018 · 09:49

Mmmm… niet echt een heel fantastisch vooruitzicht komende week.

Het mag van mij alles worden, sneeuw, bewolking, zon… maar aub geen regen!!!

Roelauteur8 februari 2018 · 10:44

@Gerrit waarschijnlijk in de vroege ochtend. Hoe verder hij naar het oosten trekt, hoe meer de activiteit eruit gaat. Het beste ga je zo snel mogelijk Duitsland in (tenzij je naar de Franse Alpen moet), dan haal het je front in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gerrit8 februari 2018 · 10:51

@Roel
wat lijkt dan de beste weg?
Luxenburg, Stuttgart, Munchen (A8)
of
Luik, Bon/Keulen, Frankfurt, Nurnberg…

Of maken deze routes qua sneeuwval (hevigheid) niet veel uit en komt het op hetzelfde neer?

Roelauteur8 februari 2018 · 10:58

@Gerrit heel hevig wordt het niet, maar hoe oostelijker hoe minder sneeuw. Dus via Frankfurt - Nürnberg is het veiligste.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gerrit8 februari 2018 · 11:06

@Roel
Dank je wel!

michelr8 februari 2018 · 11:07

Idd er springerig in de modellen, na woensdag. Spannend voor de noorderlingen di vanaf de 23e mogen!

Jeffrey. op 8 feb 2018 09:20

Valt mee de 23e is 16 dagen, dan kan er van alles gebeuren.

Triple-T8 februari 2018 · 12:11

@Gerrit heel hevig wordt het niet, maar hoe oostelijker hoe minder sneeuw. Dus via Frankfurt - Nürnberg is het veiligste.

Roel op 8 feb 2018 10:58

Bedankt voor de tip!
Moet naar Montafon, ga ook via Keulen, Frankfurt rijden ipv Luxemburg, Karlsruhe

Johan88 februari 2018 · 12:43

hallo Roel, ik vertrek zondag heel vroeg in de ochtend naar Cervinia via Frankrijk. Krijg ik te maken met problemen door sneeuwval onderweg?

ralphgeeraert8 februari 2018 · 13:47

Vertrekken vrijdag naar Les Menuires met overnachting in Dijon. Worden er problemen voorspeld route Lille -> Reims ->Dijon -> Lyon -Grenoblle(test snellere route) -> Les Menuires?

Roelauteur8 februari 2018 · 14:43

@ralphgeeraert zoals ik schreef verwacht ik op de Franse snelwegen vrijdag inderdaad sneeuw. Er is moeilijk aan te ontsnappen zo lijkt het nu. @Johan8 zondag trekt er in Frankrijk een nieuw front over maar dan waarschijnlijk met regen of natte sneeuw. In de Alpen met sneeuw. Ik ga er morgen in het video weerbericht nog wel op in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ralphgeeraert8 februari 2018 · 15:00

@Roel, bedankt voor de info. Belangrijkste is daar veilig te geraken.
Kijk al uit naar weerbericht voor morgen. En hopelijk valt het de dagen nadien mee met toch een beetje zon.

Johan88 februari 2018 · 15:22

Bedankt Roel, ik zal kijken naar videoweerbericht

BaY8 februari 2018 · 20:35

Mooiste skivakantie ooit deze week in Tignes - Val d’isere :)
Fotos en videos volgen binnenkort…

Stevenski8 februari 2018 · 20:58

@Roel, wij vertrekken morgenvroeg 9u vanuit Gent richting Aosta. Over Brussel- Ardennen-Luxemburg- Straatsburg-Basel- Bern-grote St. Bernard. Moeten we ons aan veel hinder verwachten in de Ardennen, Frankrijk en Zwitserland?

Powermage8 februari 2018 · 22:43

Als ik alle foto’s en webcambeelden van deze week op een rijtje zet, kan ik niet anders dan concluderen dat dit toch wel een van de beste wintersportweken van de winter tot nu toe is.

Ik zit deze week in Konigsleiten en kan niet anders concluderen dat dit een van mijn beste wintersportweken ooit is ja :D

Kev18 februari 2018 · 23:00

In Hochgurgl heel mooie contrasten tussen lokale en hoogte afhankelijke bewolking en zon!

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/5b0806c366bc04fbe3bd9bff...

*bericht bewerkt door Kev1 op 08 feb 2018 23:01

Plaats een reactie