Zuidkant van de Alpen blijft de beste bestemming deze week

Roel op 12 februari 2018· 7 reacties

Lichte sneeuwval op de Seiseralm (Val Gardena), na vandaag komt de zon weer tevoorschijn

Het heeft weer gesneeuwd in een groot deel van de Alpen. Een mooie opfrisser voor de rest van de week, maar als er een regio uitspringt deze winter die het beste weer met de beste sneeuwcondities combineert dan zijn het de zuidalpen. Ook deze week vind je hier het beste van twee werelden, met vandaag wat sneeuw en de rest van de week veel zon. Elders is het trouwens ook zeker niet slecht! We hebben wel wat geluk nodig om de regen donderdag en vrijdag buiten de deur houden, maar het is vooral voor Oostenrijk niet uitgesloten dát we geluk hebben.

Eerst sneeuw, morgen weer zon

Vandaag hebben we nog te maken met sneeuwval, het langst in Oostenrijk waar tot en met vanavond plaatselijk zo’n 10 tot 20 cm zal zijn gevallen. Omdat we nog steeds in de koude lucht zitten sneeuwt het tot in de dalen, al zal er in de dorpen natuurlijk minder vallen dan op de berg. In de loop van de dag trekt de sneeuw naar het oosten weg en gaat het vooral in Frankrijk en Italië opklaren. Het is het begin van een heel aardige fase deze week waarbij de zon regelmatig is.

Sneeuwval vandaag in Seefeld (O)

Een nieuwe storing bereikt morgenavond wel de Franse Alpen maar verliest grotendeels zijn activiteit en zal de rest van de Alpen niet eens bereiken. De paar centimeter die valt is bovendien bestemd voor de nacht. Woensdag overdag verwacht ik de zon gewoon weer te zien, en zelfs donderdag kan de zon nog even schijnen voordat de zachtere lucht erin komt. De storing waar ook wat regen op zit lijkt wat vertraging op te lopen waardoor vooral de gebieden ten oosten van Innsbruck er nog een prima dag uit kunnen slepen!

Hoe zit het met de regen

In de westalpen ziet het er het minst rooskleurig uit donderdag. 's Ochtends is het al bewolkt en kan de eerste sneeuw al gaan vallen, die beneden 1700 tot 2000 meter snel overgaat in regen. Het meeste valt in de noordelijke Franse Alpen ten noorden van pakweg Val Thorens, boven 2000 meter valt zo’n 20 centimeter. De zuidelijke Franse Alpen daarentegen houden het misschien wel droog.

In de loop van donderdag trekt de regen en sneeuw naar het oosten maar de activiteit gaat er langzaam uit. Ik heb goede hoop dat de regen voor Oostenrijk niet alleen vertraagt maar ook qua hoeveelheden erg meevalt. Vrijdag is de zon in Frankrijk alweer terug maar ligt Oostenrijk op de grens van de zachte lucht boven Italië en de koudere lucht boven Duitsland. Het klinkt tegenstrijdig maar in die zachte lucht moet je wezen, want de kans op zon is hier het grootst en zacht is in dit geval een relatief begrip (het is zeker niet extreem). Voor mij is dit een dag om keuzes te maken. Ik zit de komende dagen in Hoch-Imst met mijn zoon, en ik ben graag bereid om drie kwartier naar het zuiden te rijden om daar in de zon te gaan skiën.

Meer zon

Zaterdag bereikt een nieuwe storing de Franse Alpen met wat regen en sneeuw. Toch verwacht ik geen grote sneeuwperikelen want het is vrij zacht, en de meeste regen valt waarschijnlijk eerder in het midden van Frankrijk en Duitsland. Op de wisseldag kun je er op de snelweg dus wel wat last van krijgen.

Op lange termijn lijkt een hogedrukgebied serieuze interesse te krijgen in het Alpengebied. In plaats van losse, zonnige dagen en hopen op een gunstige timing van storingen, kunnen we vanaf dan mogelijk langdurig zonnig weer verwachten. Of het zo ver komt, lees je vanaf morgen van Morris. Hij vervangt me de rest van deze week.

Samengevat:

  • Vandaag: sneeuw in Oostenrijk, vanuit het westen en zuiden zon;
  • Morgen: zon, in de middag in Frankrijk bewolkt en 's nachts wat lichte sneeuw;
  • Woensdag: wegtrekkende sneeuwwolken, verder zon;
  • Donderdag: vanuit Frankrijk opkomende sneeuw en regen, tot het begin van de middag in Oostenrijk nog kans op zon;
  • Vrijdag: in Frankrijk en Italië zon, Oostenrijk wat regen en sneeuw maar met iedere kilometer naar het zuiden meer kans op zon.

Altastenberg, Sauerland

Regenkans stijgt in Sauerland

Tot slot het Sauerland. Daar hebben ze de iets zachtere lucht gisteren goed doorstaan, regen is er weinig gevallen. De eerste dagen blijft het hier vrij koud met af en toe nog wat sneeuw. Donderdag en mogelijk ook zaterdag wordt het echter zachter en kan het flink gaan regenen. Zaterdag zitten we op de wip tussen zachte en koudere lucht, dus het is het bijzonder spannend. De kunstsneeuw die is opgespoten (Winterberg zegt 80cm te hebben liggen op de piste) is in het ergste geval geen overbodige luxe.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartzijlstra12 februari 2018 · 10:53

Thanks voor de update! Ik ben benieuwd wat het vanaf zondag gaat doen.
Betekent dat als het overdag boven nul gaat, de piste kwaliteit sneller in de middag achteruit gaat? Of maakt dat bij deze hoeveelheden sneeuw niet zoveel uit (Dit wordt het eerste jaar wintersport sinds jaren, dus ik ben wat uit de materie haha).

Hochkonig in het Salzburgerland ligt vrij laag, dus vind het wel spannend.

Desiree212 februari 2018 · 11:57

Tot nu toe is het echt wel overal een prima wintersportjaar. :D

Ik ben vooral benieuwd naar de weersberichten van volgende week, aangezien wij vanaf 24-02 in de alpen zullen zijn.

24-02 gaan we weer, nog maar een paar nachtjes
Tim.12 februari 2018 · 13:27

Als ik die hoge druk voor volgende week op de kaarten zie staan krijgen de meesten prachtig skiweer te voortduren. Niet te warm, 's nachts flinke vorst en lekker zon erbij

Patrick7112 februari 2018 · 15:45

Viel spass @Roel

Piste riderrrrr
Roelauteur12 februari 2018 · 15:56

Thanks voor de update! Ik ben benieuwd wat het vanaf zondag gaat doen.
Betekent dat als het overdag boven nul gaat, de piste kwaliteit sneller in de middag achteruit gaat? Of maakt dat bij deze hoeveelheden sneeuw niet zoveel uit (Dit wordt het eerste jaar wintersport sinds jaren, dus ik ben wat uit de materie haha).

Hochkonig in het Salzburgerland ligt vrij laag, dus vind het wel spannend.

bartzijlstra op 12 feb 2018 10:53

Mits de luchten helder blijven worden de pistes alleen wat papperig 's middags en dan vooral op zuidhellingen. Verder weinig zorgen. Nat en bewolkt weer is vervelender.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
JanDeMeuleneir12 februari 2018 · 22:45

Dag Roel.
Wij wouden dit weekend richting Jungfrau trekken in Zwitserland ( Lauterbrunnen). Afgaande op de weersvoorspelling kunnen we dit maar beter annuleren vrees ik…

Quick12 februari 2018 · 23:34

@JanDeMeuleneir Valt toch wel mee? Zwak frontje en daarna waarschijnlijk weer beter weer. Maar komend weekend is nog vrij ver weg. Ik zou later in de week nog eens kijken en donderdagavond of vrijdag de knoop doorhakken.

Mr. Slow

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.