Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Komende dagen zonnig, daarna milder maar ook sneeuw (en regen)

Morris op 13 februari 2018· 5 reacties

Megève maandagochtend

Megève maandagmiddag

Zo mooi als hierboven kan een winterdag zijn. Een dag die begint met verse sneeuw en eindigt met opklaringen en zon. Zo mooi was het gister in Megève en zo mooi wordt het vandaag in grote delen van de Alpen. Na de verse sneeuw van maandag (er viel in de Franse Noordalpen en de noordalpen een mooie 10-40 cm verse sneeuw), domineert vandaag de zon in grote delen van de Alpen. Vanuit het westen klaart het het snel op en met uitzondering van de gebieden ten oosten van Kitzbühel zien alle gebieden vandaag de zon. De zon domineert tot en met woensdag in de westalpen en donderdag in grote delen van Oostenrijk. Daarna brengt een nieuwe storm sneeuw en regen naar het noordwesten en noorden van de Alpen waarbij de sneeuwgrens het meest interessante thema wordt de komende dagen.

Veel zon, in het oosten (nog) bewolking

In de Franse Alpen, Zwitserland en Italië is de dag al zonnig begonnen en in Vorarlberg en Tirol volgt de zon ook snel. Hoewel de bewolking in de valleien van Tirol hardnekkig kan zijn is de oplossing heel simpel: ‘neem de lift naar de top’. Daarboven schijnt de zon!

Uitzondering zijn de gebieden in Oostenrijk ten oosten van de Kitzbühler Alpen. De bewolking kan daar hardnekkig zijn en een vlok sneeuw is zeker niet uitgesloten. Later in de middag verschijnt er in het westen opnieuw bewolking aan de horizon. Een zwak front trekt in de nacht naar woensdag de Alpen in met sneeuw voor de Franse Noordalpen en het uiterste westen van Zwitserland. In de rest van de Alpen is de nacht helder en koud.

Ischgl vanmorgen

Woensdag klaart het dan weer en in de westalpen en noordalpen wisselen bewolking en zon elkaar af. Waarbij het vooral in de valleien langer bewolkt kan blijven en het hoger op de berg gewoon weer zonnig is. Dat geldt sowieso voor de zuidalpen.

De donderdag wordt het snel bewolkt. In de westalpen zal de zon niet te zien zijn terwijl deze in de oostalpen in de loop van de (mid)dag ook achter de wolken verdwijnt.

Vanaf donderdag regen en sneeuw

Zoals gemeld wordt het donderdag bewolkt omdat er een nieuwe storm de Alpen intrekt. Deze keer met milde lucht op het menu. In de westalpen ziet het er donderdag het minst rooskleurig uit. Al in de vroege ochtend valt er neerslag. Eerst nog als sneeuw tot dieper in de dalen. Maar als later op de dag de warme lucht de zwaardere koude lucht uit het grootste deel van de valleien verdreven heeft stijgt de sneeuwgrens snel richting de 1800 meter.

In Oostenrijk blijft het dan nog lang zonnig en de vraag is of de eerste neerslag nog voor of na zonsondergang gaat vallen. De vrijdag sneeuwt en regent het dan in de complete noordalpen, waarbij het vanuit het westen gaat opklaren. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1800 meter in het westen, tussen de 1200 en 1600 meter in Vorarlberg en rond de 700-1000 meter in het oosten. In de zuidalpen blijft het zowel donderdag als vrijdag zo goed als droog en is er ruimte voor de zon.

Ook boven de Grans Montets (Chamonix) heerlijke zon

Weekend nog wat sneeuw, daarna…

Op zaterdag trekt er een nieuwe front de Alpen in met regen en sneeuw voor de westalpen en de noordalpen. Na het weekend gaat hogedruk een poging doen het weer in de Alpen te beïnvloeden door richting het noorden van de Alpen te koersen. Daarvoor liggen er nu twee scenario’s. In het eerste scenario lukt dit maar half en volgt er na het weekend een noordstau op de oostflank van dit hogedrukgebied. In het tweede scenario bezet het hogedrukgebied wel de regio ten noorden van de Alpen en ontstaat er instabiliteit op de Middellandse zee. Gevolg is een oostelijke stroming met sneeuwkansen voor de zuidalpen en het oosten van de Alpen. Beide scenario’s brengen in ieder geval kou.

Samengevat:

  • Vandaag: zon en bewolking in het oosten, einde middag nieuwe bewolking vanuit het westen en in de nacht naar woensdag wat verse sneeuw in de Franse Noordalpen
  • Woensdag: wegtrekkende sneeuwwolken, maar vooral ook zon;
  • Donderdag: vanuit het westen volgt er sneeuw en regen onder de 1500-1800 meter, maar in Oostenrijk blijft het nog lang zonnig.
  • Vrijdag: Noordalpen wat regen en sneeuw
  • Zaterdag: Nieuwe storing vanuit het westen

Winterberg

Een paar dagen winters in Sauerland

Gister viel er nog wat sneeuw en vandaag wordt een heerlijke winterdag. Ook de woensdag is koud en zonnig. Donderdag volgt er een nieuwe storm met stijgende temperaturen maar de hoogste toppen lijken het koud te houden. Voorlopig is dat volgens de berekeningen ook op zaterdag het geval. De komende dagen zullen uitwijzen of deze berekeningen stand houden.

Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.
1818713 februari 2018 · 09:18

Kunnen we volgende week nog wat zon verwachten Morris?

Harm13 februari 2018 · 09:42

Kunnen we volgende week nog wat zon verwachten Morris?

18187 op 13 feb 2018 09:18

Daar is nog niets van te zeggen joh. Komend weekend nog eens vragen… ;)

Nico-S13 februari 2018 · 16:54

Vandaag heerlijke blauwe lucht in Livigno. De koude moet je erbij nemen. -17 graden tijdens de middag.

Pieter23097613 februari 2018 · 17:14

Komen de modellen nu al overoveeen ivm de splitsing waar ik overal over lees polar vortex , kouder of lente weer

Peter3013 februari 2018 · 17:37

Vandaag in Seefeld wisselend bewolkt met in de ochtend nog wat sneeuwvlokken. Zon liet zich meer en meer zien. Prima dag!

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Plaats een reactie