Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Eerst nog zon, daarna sneeuw en regen

Morris op 14 februari 2018· 4 reacties

Brienzer Rothorn (CH)

Lech am Arlberg

Zo mooi als op bovenstaande foto’s was het gister in grote delen van de Alpen en zo mooi wordt het vandaag ook. Weliswaar was de nacht voor de tweede keer op een rij ijskoud in grote delen van de Alpen, met de zon erbij is het overdag heerlijk. In de westalpen zorgde wat bewolking ervoor dat het niet overal zo koud werd en in het westen van de Franse Alpen viel zelfs een mooi pakje verse sneeuw. Vandaag wordt nog een dag ultiem genieten, vanaf morgen stroomt er mildere lucht de Alpen in.

Vandaag veel zon

In de westalpen hangt er deze ochtend lokaal nog wat restbewolking van het front dat afgelopen nacht de Franse Alpen in trok. Maar de zon zal vandaag weer dominant zijn in de Alpen. Het wordt een fantastische dag in de gehele Alpen. Later op de dag zijn vanuit het noordwesten van de Alpen de contouren van een nieuw front zichtbaar.

Front trekt de Alpen in

Vanaf donderdag regen en sneeuw, oostalpen nog zon

Donderdag trekt er vanuit het westen bewolking met neerslag de Alpen in. De timing daarvan is nog wat ongewis. Wat zeker is dat de westalpen en dan voornamelijk het noordwesten hiervan met sneeuw en regen te maken krijgen terwijl de oostalpen nog lange tijd van de zon kunnen genieten. Ofwel het wordt nog zeker een halve dag genieten van de zon en in het oosten van Oostenrijk en Italie mogelijk zelfs de gehele dag.

In de westalpen (Franse Noordalpen en het westen en noorden van Zwitserland) valt er al vanaf de vroege ochtend al neerslag. Eerst sneeuwt het nog diep in de dalen (let op voor gladheid op de lokale wegen). Later op de dag steeds vaker als regen. Vooral ook omdat de warme lucht er in de loop van de dag steeds beter in slaagt om de koude lucht (die zwaarder is) uit de alpenvalleien te verjagen. De sneeuwgrens stijgt in de loop van de middag dan ook richting de 1800 meter.

Tegelijkertijd begint de dag in de oostalpen zonnig. Pas na de lunch bereikt de eerste sneeuw het westen van Oostenrijk en het duurt tot het einde van de dag voordat bewolking en sneeuw het oosten van Oostenrijk bereiken. Hier hetzelfde verhaal. Eerst sneeuw tot diep in de dalen, maar tegen het einde van de dag klimt de sneeuwgrens vanuit het westen richting de 1000 meter en later zelfs nog hoger. Zit je in het westen van Oostenrijk en wil je het maximale uit je dag halen dan zou ik pas gaan lunchen als het weer verslechterd. Dan heb je tot die tijd volop van de zon kunnen genieten.

De vrijdag sneeuwt en regent het dan in de complete noordalpen, waarbij het vanuit het westen gaat opklaren. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1800 meter in het westen, tussen de 1200 en 1600 meter in Vorarlberg en rond de 700-1000 meter in het oosten. In de zuidalpen blijft het zowel donderdag als vrijdag zo goed als droog en is er ruimte voor de zon, hoewel het noorden van de Dolomieten ook last zal hebben van bewolking.

Minder zon en milder

Weekend wat sneeuw

Op zaterdag trekt er een nieuwe front de Alpen in met regen en sneeuw voor de westalpen en de noordalpen. Allereerst stijgt de sneeuwgrens weer om in de loop van het weekend weer te dalen als koude lucht weer zijn weg vindt richting de Alpen. Ik zal donderdag hier dieper op ingaan zodat je een beeld hebt wat je tijdens de wisseldag kunt verwachten.

Noordstau, zon, koud?

Na het weekend gaat hogedruk een poging doen het weer in de Alpen te beïnvloeden door richting het noorden van de Alpen te koersen. Daarvoor liggen er nog steeds twee scenario’s. In het eerste scenario lukt dit maar half en volgt er na het weekend een noordstau op de oostflank van dit hogedrukgebied. In het tweede scenario bezet het hogedrukgebied wel de regio ten noorden van de Alpen en ontstaat er instabiliteit op de Middellandse zee. Gevolg is een oostelijke stroming met sneeuwkansen voor de zuidalpen en het oosten van de Alpen. Gisterochtend neigden de modellen naar het noordstauscenario, nu weer richting een scenario met hogedruk en veel zon. Beide scenario’s brengen in ieder geval kou en de komende dagen zullen ons leren wat het gaat worden.

Samengevat:

  • Vandaag: na wat sneeuw in de westalpen vooral veel zon. Vergeet niet te genieten ;)
  • Donderdag: vanuit het westen volgt er sneeuw en regen onder de 1500-1800 meter, maar in Oostenrijk blijft het nog lang zonnig.
  • Vrijdag: Noordalpen wat regen en sneeuw met opklaringen vanuit het westen
  • Zaterdag: Nieuwe storing vanuit het westen

Winterberg

Sauerland: duimen voor sneeuw op donderdag

De woensdag is koud en zonnig. Donderdag volgt er een nieuwe storm met stijgende temperaturen maar de hoogste toppen lijken het koud genoeg te houden. Daarna komt de zon weer terug. Duimen dus voor sneeuw op donderdag.

Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.
Taan14 februari 2018 · 08:25

Nog 1,5 week! Het word inmiddels spannend!

JanGerrit14 februari 2018 · 12:09

Prachtig weer in Serre Chevalier. Zeer koude nacht (-16!) met 15cm verse poeder. Topcondities.

tizer1114 februari 2018 · 22:13

@JanGerrit Top!! Wij vertrekken vanavond naar Serre Chevalier. Eerste keer dat gebied en heb er hoge verwachtingen van!

Quick14 februari 2018 · 22:39

@tizer11 Die verwachtingen zullen helemaal goedkomen. Echt een schitterend gebied met een relaxte sfeer en hele mooie afdalingen. Als je nog leuke eettentjes wilt weten of ander tips, stuur maar een PM :)

Mr. Slow

Plaats een reactie