Live vanuit Jasná in Slowakije

Henri op 17 februari 2018· 12 reacties


In een poging om de carnavalsdrukte in de Alpen te vermijden, ben ik deze week in Slowakije te vinden. Na wat uitzoekwerk kwam ik er achter dat de scholen in Slowakije deze week geen vrij hebben. Tsjechië en Polen daarentegen wel, maar bij de Tsjechen en Polen zijn de Alpen en hun eigen skigebieden populair. Hierdoor hoopte ik op een wat rustige carnavalsweek hier in Jasná Chopok.

De noordkant van Jasná

Deze week zat ik in Jasná Chopok, het grootste skigebied van Slowakije. Het skigebied van Jasná heeft een kleine 50 kilometer aan pistes en bestaat uit twee delen die via de 2024 meter hoge berg Chopok verbonden zijn. De twee deelgebieden, Chopok Sever (Noord) en Chopok Juh (Zuid) zijn vrij verschillend. Zo vind je aan de zuidkant voornamelijk uitdagende pistes en een enorme freeride zone, terwijl de noordkant over meerdere glooiende blauwe en rode pistes voor beginners beschikt.

Pistenplan Jasná (bergfex.at)

De zuidkant bestaat uit een enorm brede helling met meerdere pistes en een freeride zone

De noordkant beschikt over vele mooie pistes door het bos

Een van de sterke punten van Jasná is, is dat je zowel aan de noord- als de zuidkant verschillende lange afdalingen kunt maken met redelijk grote hoogteverschillen. Zo kun je vanaf de noordkant vanaf de Chopok helemaal naar 943 meter afdalen en aan de zuidkant tot naar het op 1080 meter hoogte gelegen Krupová skiën. De freeride zones zijn net zoals de pistes erg divers. Zo zijn er steile couloirs te vinden aan de noordkant van de Chopok, terwijl de zuidkant over bijzonder brede en toegankelijke freeride zones beschikt.

Krupová

Goedkoop?

Wie de skipas meer dan drie dagen van tevoren online koopt via Gopass, bespaart een hoop. Zo kost een 6-daagse skipas voor volwassenen maar 178 euro. Met deze skipas kan ook in de skigebieden van Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso en Starý Smokovec worden geskied. Voor studenten die op zoek zijn naar iets anders en een goedkope bestemming buiten de Alpen willen, is Jasná ideaal. Een 6-daagse studentenskipas kost namelijk slechts 142 euro met een internationale studentenkaart. Daarnaast zijn de accommodaties ook allemaal wat goedkoper dan in de Alpen. Alleen in de Demänovska vallei dichtbij het skigebied van Jasná liggen de prijzen voor een accommodatie wat hoger en zijn daarmee vergelijkbaar met veel skigebieden in de Alpen. Ook restaurants zijn hier een stuk goedkoper dan in de Alpen. Zo krijg je op veel plekken een pizza of een ander hoofdgerecht voor slechts 5 euro. Een halve liter bier krijg je al voor anderhalve euro. Ook hierbij geldt: hoe dichterbij het skigebied, hoe duurder het wordt.

Carnavalsdrukte

Het skigebied is goed gevuld afgelopen week, maar niet extreem druk. Met name de eenvoudige pistes aan de noordkant zijn erg geliefd bij beginners en skiklasjes, waardoor het hier soms erg druk was. De topdrukte was aan de noordkant bij de beginnerspiste van Biela Put te vinden, waar er af en toe wachttijden van bijna 20 minuten waren. Bij de andere liften waren de wachttijden gelukkig beperkt. Bij Lucky en Zahradky stonden er tussen 10:30u en 14:00u vaak wachtrijen van ongeveer 3 tot 5 minuten. Ook kon het met name op de blauwe 5 en 14 met vlagen erg druk zijn.

Goed gevulde pistes op de noordkant bij de funitel naar de Chopok

Op de zuidhellingen van de Chopok was het daarentegen meestal een stuk rustiger, omdat deze minder geschikt zijn voor beginners. Met name de zwarte pistes blijven hier tot laat in de middag goed. Op donderdag, de enige mooie dag van deze week, was het dan toch ook hier behoorlijk druk, omdat iedereen natuurlijk van het uitzicht wilde genieten. De wachtrijen bij de liften naar de Chopok en op de zuidkant waren hierdoor een stuk langer dan de dagen er voor.

Tatranská Lomnica

Op een van de vijf skidagen zijn we iets verder gereden naar het Hoge Tatragebergte. Hier ligt het skigebied van Tatranská Lomnica, onderdeel van Vysoké Tatry. Het skigebied is vrij klein en wordt van onder naar boven steeds uitdagender. Onderin zijn er bij twee moderne stoeltjesliften en een oude gondel een paar beginnerspistes te vinden. Het middelste gedeelte bestaat uit twee rode pistes en een 15-persoons gondel richting Skalnaté Pleso. Vanaf hier verloopt er een oude 2-persoons stoeltjeslift die een zwarte piste en een mooie freeride zone ontsluit. Ook kan men met een kleine pendelbaan helemaal naar de top van de Lomnický štít gaan. Vanaf hier geen afdaling en men moet een aparte pas komen om hier naar boven te kunnen, maar het uitzicht is bijzonder mooi.

Skalnaté Pleso

De zwarte piste en de freeride zone bij Lomnické Sedlo

Een concurrent van de Alpen?

In de afgelopen 10 jaar is er in Jasná flink gemoderniseerd. Er is veel geïnvesteerd in sneeuwkanonnen en daarnaast zijn er maar liefst 9 nieuwe liften gebouwd. Voor komend seizoen komt daar nog een nieuwe gondel bij vanaf Biela Put naar Priehyba. Alle delen van het skigebied zijn hierdoor te bereiken met moderne gondels en stoeltjesliften, waardoor ook in het hoogseizoen de wachttijden nog meevallen. De moderne liften samen met het diverse aanbod aan pistes voor een prima prijs maakt het skigebied tot een concurrent voor de Alpen.

Er zit echter wel een (behoorlijk) nadeel aan Slowakije, want het is natuurlijk een stukje verder rijden dan de meeste gebieden in de Alpen. Dat is voor veel mensen toch de reden om hier niet naartoe te gaan. Het skigebied Jasná ligt namelijk op ongeveer 1300 kilometer van Utrecht, wat ervoor zorgt dat je al snel 14 uur in de auto zit om hier te komen.

Missie geslaagd?

Helaas voor ons bleken er toch aardig wat Polen en Tsjechen af te reizen naar Jasná deze week, waardoor onze missie om de carnavalsdrukte te ontwijken toch niet echt is gelukt. Toch was het op een enkele lift na nergens echt druk. Doordat ik helemaal gek ben op de zuidkant van het gebied en het hier de meeste dagen helemaal niet druk was, heb ik uiteindelijk ook weinig van de drukte in het gebied gemerkt. Voor de tweede keer heeft Jasná bij mij een erg goede indruk achtergelaten en ik zal hier dan ook binnen een paar jaar zeker weer terugkomen.

Uitzicht op de Hoge Tatra vanaf de Chopok

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Matthias12317 februari 2018 · 07:48

Hoe zit dat met de freeride zones? Is dat net zoiets als wat je in Amerika vind dat die gebieden gewoon volledig gecontroleerd en veilig zijn voor lawines? Dan is het namelijk een leuk gebied voor mij om veilig poeder te rijden zonder dat ik afhankelijk ben van een gids en materiaalhuur.

Born to Ride
Janus17 februari 2018 · 10:55

Wij zijn hier met een groep 17 jaar geleden geweest met skiclun onderuit, en daarna het volgend jaar zelf een bus geregeld. We zaten in hotel Druzba aan de piste. Toen was het er al goed. Alleen minder piste’s dan nu. Eten en drinken was er spot goedkoop. Alleen bij de grens Oostenrijk - Slowakije was een drama. Paspoorten werden ingenomen en na 1,5 terug gegeven. Nu is dit denk ik een stuk beter geworden. En inderdaad het blijft een hele afstand. Groet, Janus.

*bericht bewerkt door moderator op 17 feb 2018 10:55

Quick18 februari 2018 · 01:21

Lijkt me best leuk om eens te bezoeken. Hoe beoordeel je de kwaliteit van accommodatie en het eten? Is het eventueel ‘goed’ te bereiken via vliegtuig en huurauto? Is de pistepreparatie goed? Hoe staat het met drukte buiten de vakantieperiode? Spreken de mensen er over het algemeen goed Engels, of een andere voor ons verstaanbare taal?

Ik denk dat een week in het skigebied wellicht wat te veel is, maar in combinatie met wat andere gebieden lijkt me dit een mooie, avontuurlijke trip.

Mr. Slow
Marco6818 februari 2018 · 23:03

Leuk om te lezen. Ben er circa 25 jaar geleden geweest. Mooi studenten bestemming toen. Werd toen veel geinvesteerd ivm kandidaatstelling OS.

Frans18 februari 2018 · 23:14

@Quick: Ik stel voor dat je eens de 7-delige serie reisverslagen van Henri doorleest toen ik samen met hem in 2015 diverse skigebieden in Slowakije heb bezocht. Het is werkelijk de moeite waard en aangezien Slowakije inmiddels allang tot de EU behoort, enorm veel gemoderniseerd heeft en zelfs de Euro als betaalmiddel heeft, is het geen eens meer echt een avontuurlijke bestemming. Het is alleen onder Nederlanders en Belgen totaal onbekend, met een paar uitzonderingen van freaks die er ooit zijn geweest. ;)

Het eerste deel van Henri’s verslagen vind je hier: https://www.wintersport.nl/forum/topic/185324

Quick19 februari 2018 · 00:04

Dank @Frans! Die had ik al gezien en met veel interesse gelezen. Maar niet overal een antwoord op, dus stelde ik die graag onder dit blog :) Toch bedankt voor de link, ga ik nog eens doorlezen!

Mr. Slow
Nics19 februari 2018 · 07:08

Ik ben eigenlijk ook benieuwd naar die freeride zones, zijn deze gecontroleerd en ‘veilig’?

Quick20 februari 2018 · 00:53

@HenriS zou je de foto’s van dit verslag weer zichtbaar kunnen maken?

https://www.wintersport.nl/forum/topic/186955

Mr. Slow
Henriauteur21 februari 2018 · 20:55

Sorry voor de late reactie, ik was een paar dagen afwezig.
@Matthias123, @Nics, het blijft off-piste en dus zeker niet veilig voor lawines. Om verwarring te voorkomen heb ik Jasná gemaild voor een precieze beschrijving van de freeride zones, omdat deze informatie niet zo heel makkelijk op hun site te vinden is.

In our mountains there is also avalanche risk, so you need avalanche equipment. Before visiting the resort, please check the avalanche situation. Details on a pending avalanche are available at the website of Mountain Rescue Service http://www.hzs.sk , in a section avalanche situation. For comprehensive understanding of the issue we recommend the following website http://www.laviny.sk . Never underestimate the avalanche situation. On south side of Chopok is higher avalanche risk than on north side of Chopok.

On our website you can find also Freeride manual for our resort: https://www.jasna.sk/fileadmin/sandbox2/Freeride_prirucka_20… . There are described all couloirs.

In case that you will decide for freeriding, in our Infocentres Biela Púť (north) or Krupová (south) you can get the insurance ‘SOS extreme’ which costs 1,60€/person/day. In this insurance you wil have the first aid from Mountain rescue Service in freeride zones including helicopter.

Skigebied Jasná-Chopok

@Quick
Accommodatie en eten is er goed. Ook voor rond de 15 euro p.p.p.n. vind je goede appartementen. Tijdens mijn vorig bezoek aan Slowakije in 2015 hebben we elke dag ergens anders in een restaurant gegeten en steeds was het van prima kwaliteit. Voor rond de 50 euro (retourtje) zijn er vliegtickets vanaf Eindhoven naar Katowice en Krakow (PL) te vinden. Vanaf hier is het nog wel 3 à 4 uur rijden naar het skigebied. Jasná heeft erg goede pistenpreparatie, vergelijkbaar met de skigebieden in de Alpen (of nog wel beter dan sommige gebieden). Je kunt je prima redden met Engels, problemen levert het echt niet op. Zeker in en rond het skigebied spreekt men prima Engels. De oudere generatie kan vaak nog een aardig woordje Duits spreken overigens. Als laatste moet ik zeggen dat dit een van de weinige gebieden van rond de 40-50 kilometer is waar ik gerust nog een week naar terug wil. Ik kan me er erg goed vermaken, maar als je die lange reis dan toch al hebt gehad, zou ik de eerste keer zeker wat omliggende gebieden meepakken.

*bericht bewerkt door Henri op 21 feb 2018 21:54

Quick21 februari 2018 · 22:38

Geen enkel probleem dat je reactie ‘laat’ is @Henri. Stel het zeer op prijs dat je de moeite neemt me uitgebreid te antwoorden. Ik heb nog wat meer vragen, maar die stel ik even via PM als je het niet erg vindt :)

Mr. Slow
Matthias12321 februari 2018 · 23:05

Dankjewel voor je antwoord. Jammer dat er in Europa geen grote gebieden zijn met inbound freeride gebieden zoals in noord Amerika.

Born to Ride
Henriauteur23 februari 2018 · 20:45

@Quick prima hoor, je kunt me altijd een PM sturen voor meer info en vragen!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.