Vars noemt zichzelf het snelste skigebied ter wereld. Dat klopt, want het snelheidsrecord op ski’s is hier neergezet. Maar liefst 254,958 kilometer per uur! Dit kan omdat de snelheidsduivels hier door een zeer steil couloir naar beneden denderen. Deze helling wordt voor de mannen en vrouwen in de rode latexpakken zo strak mogelijk geprepareerd. In de vakantieperiodes kunnen ook gewone skiërs, zoals jij en ik, een poging wagen om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Gelukkig slechts van ergens halverwege de helling. Ik probeerde het uit, en kreeg tips van de Franse speedski kampioen Simon Billy en zijn vader, eveneens speedski kampioen, Phillipe Billy.

Wat is speedskiën

Speedskiën, in het Frans KL (kilomètre lancé) genoemd, is volgens de speedski adepten de meest pure vorm van skiën. Het doel is erg simpel: zo hard mogelijk van een berg afgaan. Dat betekent recht-uit naar beneden in een zo aerodynamisch mogelijke houding. Een iets andere positie van je arm scheelt zo 20 kilometer per uur. De atleten in de latex-pakken zijn continu bezig om hun materiaal zo aerodynamisch mogelijk te maken.

Snelheden

Her en der in skigebieden had ik al wel eens met een schuin oog gekeken naar snelheidsmeetpunten. Vaak is dat een radarbord die niet altijd even precies staat afgesteld. Hier in Vars gebruiken ze dubbel gecheckte en gecertificeerde snelheidsmeters. Dus de snelheid die hier staan aangegeven is de echte snelheid. Daaruit blijkt ook meteen hoe vaak gps-apps mis zitten. Want ik kan je uit ervaring zeggen dat 120 kilometer per uur erg snel is. Dat red je niet zomaar. In mijn ervaring is 80 kilometer per uur vrij eenvoudig te behalen, ook op een gewone piste. Harder dan dat moet je aan je houding gaan werken. Bij mijn laatste run waarbij ik de 120 km/u aantikte was de snelheid echt hoog en ook de remmende werking van mijn houding was indrukwekkend toen ik eenmaal weer rechtop ging staan. Dit zijn geen snelheden die je zomaar op een geopende piste haalt.

Steil couloir

Om de absurde snelheid van boven de 200 kilometer per uur te halen heb je natuurlijk een goed steile helling nodig. Nou, die hebben ze genoeg boven Vars. Gelukkig hebben ze ook een pistenbully chauffeur die gek genoeg is om deze helling een paar keer per jaar te prepareren. Zie het plaatje hieronder om een idee te krijgen van deze absurde helling.

null

Gevaar

Nou klinkt speedskiën natuurlijk erg gevaarlijk. Op het niveau waarop de professionals dat doen is het ook niet zonder gevaar zoals Simon Billy vorig jaar aan den lijve ondervond (zie onderstaande filmpje). Nu, een jaar later, is Simon weer volledig op de been en klaar om zijn PRs weer wat aan te scherpen… De helling waar wij, gewone stervelingen, mogen vertrekken is echter niet gevaarlijk. Vorig jaar hebben meer dan 5000 mensen meerdere runs gemaakt en er zijn slechts twee skiërs gevallen, en die hadden slechts een paar kleine blauwe plekken.

Spannend

Alhoewel ik gewend ben om in heel steil terrein te skiën is het recht naar beneden skiën in een steile helling best spannend. Zeker de eerste keer is het best bijzonder om je ski’s recht de helling in te draaien. Want als je eenmaal snelheid begint te maken kun (en mag) je niet zoveel meer. Alleen rechtdoor. Dat is heel wat anders dan met bochten gecontroleerd naar beneden gaan. Eenmaal beneden maakt zich meteen het gevoel van je meester om het nog een keer te doen. Nog iets hoger, en nog iets sneller. Ik begrijp dat deze sport erg verslavend kan zijn.

Vrijwillig

Vader en zoons Billy zijn elke vakantieweek van donderdag tot zondag te vinden onderaan de KL-baan van Vars. Hun aanwezigheid is uit liefde voor de sport, want het is compleet vrijwilligerswerk. De mannen proberen zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de sport. Na elke run heb je zin om het nog een keer te proberen om nog iets harder te gaan, om te weten waar precies je grens ligt. Dus mocht je een keer in Vars zijn, ga dan zeker even bij de familie Billy langs!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

En wat gaf de app op je telefoon aan @Rogier? 197 km per uur zeker 😁.

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane deze keer niet aangestaan, maar op dit soort apps ging ik regelmatig over de 100 km/u heen en dat was echt niet hetzelfde als de 120 km/h hier…

Click. Click. Peace

Precies, je ziet wat je er eigenlijk voor moet doen en voor nodig hebt qua ruimte en helling. Is een terugkerend discussiepunt op feestjes en partijen deze tijd van het jaar 😉.

Toch had ik wel verwacht dat je zo’n rood pak aan zou trekken Rogier 😜👍.

*bericht bewerkt door Shane op 18 feb 2018 07:48

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane Waarom niet, volgende keer… Ik vond het erg verslavend. 102-110 en 123 km/h uur in drie runs… met uitleg er telkens bij. Was erg interesant.

Click. Click. Peace

Wow dat is cool zeg ! Op welke ski ging je naar beneden ?

Worden er ook recreant snowboarders toegelaten??

Übung macht den meister!!!
Click. Click. Peace

Maar dan moet je wel in één rechte lijn naar beneden gaan.
@Ivo- Met mijn standaard piste-ski’s…

Click. Click. Peace

@Rogier dat lijkt mij idd leuk om eens te doen😃
Ik begrijp dus dat je door een betere houding per run sneller gegaan bent, kun je ook uitleggen wat de ideale houding is of beter gezegd waar je op moet letten en wat je zeker niet moet doen?

Wat hier dus niet aan de orde is maar ik afgelopen x tijdens de lessen heb geleerd is dat als je in die recht uit houding wat naar links of rechts wil dat je dan juist tegenovergesteld je handen/stokken moet bewegen, dus als je naar links wil dat je dan je handen/stokken wat naar rechts moet bewegen en je ski’s dan wat naar links, wat in eerste instantie wat vreemd leek maar idd voor een betere controle zorgde.

LA NORMA😍☃️

Pff ik weet niet of dat zou aandurven, met een snowboard recht omlaag XD

Maar weten we meteen dan die 120km/u van de piste ook onzin is…

Ik was daar begin jaren '90 met de school van een vriend van me. Toen bestond deze piste ook al, maar stond er bovenaan een simpel houten hekje en een bordje “Piste de Vitesse”. Even een blik over het hekje en je keek in een diepe afgrond… Het werd door de meegereisde leraren dan ook verboden om er af te gaan.
Eén jongen deed het toch, ongeveer vanaf de plek waar @Rogier begon. Hij had de pech dat er net op dat moment een leraar beneden stond te kijken. Gelukkig bracht hij het er zonder kleerscheuren vanaf, maar hij was wel een dag zijn skipas kwijt.

*bericht bewerkt door Tjeerd69 op 18 feb 2018 18:00

@Piefke Het gaat vooral om aerodynamisch betere houding. Ellebogen net onder je kniën, stokken goed, recht naar achter, hoofd goed, houding van je benen. En ski’s plat en absoluut recht naar beneden.

Click. Click. Peace

Pff ik weet niet of dat zou aandurven, met een snowboard recht omlaag XD

Maar weten we meteen dan die 120km/u van de piste ook onzin is…

Waah op 18 feb 2018 13:54

Dat wist ik wel, ik moet echt mijn best doen om op snowboard boven de 60 te gaan. Dat gebeurt niet gewoon tijdens een lekker potje glijen. Op skies is het wel veel makkelijker, maar 80+ is heel erg hard.

Rechtdoor van die speedpiste op snowboard? Ik zou het wel (net aan) durven, maar ik garandeer niet dat ik niet ga vallen.
Misschien een beetje extra protectie zou geen slecht idee zijn.

Over het boarden… Beelden van 0:49

Click. Click. Peace

Enne als je echt niet meer weet wat je met je leven aanmoet ;-)

null

Click. Click. Peace

Over het boarden… Beelden van 0:49

Rogier op 18 feb 2018 21:40

Deze variant kende ik wel.
Kennis van me heeft deze sport jaren beoefend.
Hier doet hij een windtunnel test.

null

Maar zie nooit filmpjes van “gewone” snowboarders. Vandaar mijn vraag.

Übung macht den meister!!!

Die speedsnowboarders staan ook wel iets anders op hun board dan ik. Veel meer met het lichaam in de glijrichting.

Die speedsnowboarders staan ook wel iets anders op hun board dan ik. Veel meer met het lichaam in de glijrichting.

Taan op 18 feb 2018 23:21

Ze staan zo aërodynamisch mogelijk. Maar opzich scheelt het niet zo gek veel met gewoon alpine boarden.

Btw 60km/h op een snowboard is niet zo hard hoor. Prima te doen op een licht rode piste.

Übung macht den meister!!!

Ik neem mijn gps nog wel eens mee op de piste. Dat is al een stuk betrouwbaarder dan een app. Heb een keer 94 kmh bereikt op de (uiteraard verder verlaten) piste en daarvoor heb ik al flink mijn best moeten doen. Daarboven gaat ook het zicht problemen opleveren (bij mij). Bovendien wordt je een gevaar voor anderen, want je remweg wordt toch wel erg lang. Dat is wel een groot voordeel van de KL.
Er hangt mij bij dat je als tourist vroeger ook in Les Arcs de KL af kon, maar dat dit tegenwoordig niet meer mogelijk is. Klopt dat?

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

@Snowy1970 Klopt van Les Arcs,
Het probleem bij GPSen zijn vooral de topwaardes. Op mijn Garmin racefiets GPS heb ik ook een keer een topwaarde van 138 km per uur aangetikt. Ik ging op dat moment niet harder dan 70 denk ik… Maar ze zijn heel veel betrouwbaarder dan veel apps. en telefoons.

Click. Click. Peace

Nice! Dat is wel tof om eens te proberen! Zijn die apps echt zo onbetrouwbaar? Aangezien die ook werken op GPS?

@Robbartelds In GPS metingen kunnen foutjes zitten. Als die net twee keer verkeerd uitvallen en je app gebruikt een wat simpele vorm van berekenen dan zul je met copmleet verkeerde waardes te maken krijgen. Zeker opvallend hoge piekwaardes moet je met een hele grote korrel zout nemen.

Click. Click. Peace

Pff ik weet niet of dat zou aandurven, met een snowboard recht omlaag XD

Maar weten we meteen dan die 120km/u van de piste ook onzin is…

Waah op 18 feb 2018 13:54

In Worldcup-houding op een lange en steile zwarte piste recht naar beneden is 120km/h echt wel te halen hoor.

Bij Worldcupwedstrijden zijn diverse 140km/h+ passages, daarbij skiën ze niet lang recht in de vallijn.

@RRski Er zijn alleen heel weinig wintersporters die goed in worldcup houding staan, laat staan wat hun kleding doet. Volgens Simon scheelde mijn kleding heel wat kilometers.

Maar je hebt gelijk ik haalde die 120 ook op deze speedpiste. Alleen is het compleet onverantwoord om dit op een gewone geopende piste te doen.

*bericht bewerkt door Rogier op 19 feb 2018 11:54

Click. Click. Peace

Gaaf dat je dit hebt kunnen doen en dat de heren er ook bij staan om wat tips en uitleg te geven. Lijkt mij ook wel bizar om gewoon recht naar beneden te gaan! Op een snowboard is dat wat lastiger natuurlijk, maar toch wel te doen, komende vakantie maar weer eens oefenen ;)

Verd… weer iets om eens (voorzichtig) te proberen :) Eens kijken waar Vars ligt :)

Edwin van Riel

Leuk item! Het ziet er op de video niet heel steil uit maar dat zal het ongetwijfeld wel zijn? Hoeveel % is de helling?

@ErikM De helling waar de pro’s in rode pakken vanaf gaan tikt iets over de 45°, dus meer dan 100% Waar wij begonnen was het een goede 30° dus meer dan 60%

Click. Click. Peace

Je kan er ook crashen met 200km/h

https://youtu.be/e8bg9b7fE_w

Born to Ride

Zo dan, die skis spatten mooi uit elkaar :)

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie