Een week van contrasten in het Grand Massif

Arno5 op 30 december 2013· 9 reacties

null
Een mooi winters landschap

De eerste kerstvakantieweek was er een van contrasten. Groene zuidhellingen en witte noordflanken en zonnige dagen afgewisseld met regen en sneeuw. Tijdens de nacht van de eerste op de tweede kerstdag viel er een zeer welkom pak sneeuw van zo’n vertig centimeter, met een sneeuwgrens die rap daalde naar 500 meter. Afgelopen zaterdagnacht viel er nog een pak(je) van zo’n twintig centimeter bij, nu met de sneeuwgrens rond de 900 meter.

Deze 60 cm sneeuw heeft er voor gezorgd dat het Grand Massif en vele andere Franse skigebieden en nu prima bij liggen. Nog zeker niet de hoeveelheid sneeuw die we vorig jaar hadden, maar prima condities voor een heerlijke 2e kerstvakantieweek op de pistes van le Grand Massif!

null
Al met al erg goede condities

null
Zuid hellingen zijn nog niet super

null
De ‘Mole’ is al goed wit, een goed teken

null
Prima pistes

null
Zeer hoog lawinegevaar, dat wel…

null
Zelfs de dalen zijn goed wit!

null
Plateau des Saix, Samoens

null
Al goed veel groene lichtjes

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

Had die man op de 5e foto nou geen helm op :O?
Mooie foto’s hoor!

Gang is alles

Die op de tweede foto had ook geen helm op. ;-)
Wel hele mooie foto’s, worden we weer blij van.

Grtz.

@arno, afgelopen week was ik in Flaine en heb ook ervaren wat jij beschrijft. De eerste dagen geen prima condities ( stenen, buggles, gras etc) en tijdens en na kerst een mooi pak verse sneeuw. Nu was ik voor het eerst in Frankrijk en wat me toch wel tegen viel was de preparatie van de pistes. Nu snap ik best dat als de sneeuw ontbreekt of slecht is dat er dan geen pistebully kan rijden maar tijdens de kerst en daarna had ik toch wel verwacht dat de Fransen flink aan de slag zouden gaan. Ik heb geen pistebully gezien met als resultaat alleen maar buggle-pistes. Erg teleurstellend maar wellicht ben ik te vroeg in het seizoen en is de franse-slag toch alleen maar een fabeltje. Ik ben benieuwd naar je reactie.

@Jesper; Haha, die man op de foto is Serge onze snowboardgids en skileraar en is een van de laatste leraren die je hier met een helm op zou zien denk ik ;-) Is de helmdiscussie wellicht losgebarsten in de Nederlandse media nav het nare nieuws van gisteren?
@Edwin2: ik hoor dat vaker van mensen die veel in Oostenrijk skiën. Nee, hier worden we pistes doorgaans zeer goed geprepareerd tijdens de nacht en nog eens extra in geval van verse sneeuw. Maar overdag liggen de pistenbully chauffeurs op een oor als wij hun corduroy-banen weer omploegen. Bij lage temperaturen geen probleem, maar vorige week met relatief ‘warme’ sneeuw en grote drukte wordt het dan snel een knollenveld.

Zijn er Franse gebieden waar wel overdag wordt geprepareerd?

@Arno5 Zo’n eigenwijze :P? Nee niet echt volgens mij, maar ik ben altijd wel op het helmdragen geweest eerlijk gezegd, board ook al vanaf het begin met helm.

Gang is alles

Bedankt voor 1 van de laatste updates. Ziet er alvast niet slecht uit voor volgende week.

serge en een helm hahaha nee dat zie ik ook niet gebeuren.mocht het gebeuren moet het wel frans zijn :p.mooi mannetje is het zeker. leuk om een x mee op pad te gaan!weet de mooie plekjes wel te vinden en kan echt super boarden en skien.nog ff wachten tot de snowtrip :(

google maar eens op serge cornillat.

8 maart pas deze kant op dus hoop dat er dan meer sneeuw ligt en dat we ook zo’n mooi blauw luchtje hebben, lekkuurr. Wat preparen betreft dat kunnen ze het beste in italie daarna oostenrijk en dan pas frankrijk en dat heeft volgens mij niets te maken met overdag prepareren maar inderdaad met de franse slag.

Gelukkig nieuwjaar voor iedereen!

Dat Franse slag durf ik (in ieder geval voor le Grand Massif) wel tegen te spreken @Gast694. De bovengenoemde ontstaan bij dooi (als de sneeuw zacht wordt en makkelijk om te ploegen) en grote drukte. Ik heb in Frankrijk ook wel eens een mindere eraring gehad (ik meen Valmorel) met matig geprepareerde pistes, maar omdat af te doen met het Franse slag …

Jij en alle anderen ook de beste wensen! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie