Ziek tijdens de wintersport

Roel op 23 februari 2018· 82 reacties


Vorige week was het carnavalsvakantie. Bijna traditiegetrouw ga ik dan met mijn gezin op wintersport, maar dit jaar waren de plannen gewijzigd. Ik zou vier dagen alleen met mijn zoon gaan. Ik verheugde me op lange skidagen in meerdere kleine, voor mij nog onbekende skigebiedjes rondom de stad Imst in Tirol waar ik een eenvoudig appartementje had gevonden. Het liep allemaal anders, geveld door de griep ben ik na twee dagen huiswaarts gekeerd.

Kleine skigebieden bij elkaar

Het begon dinsdag allemaal voortvarend. Na nog een paar daagjes carnaval te hebben meegepikt reed ik dinsdagochtend weg richting Oostenrijk. Het weer was perfect, zonneschijn en blauwe lucht en er was nauwelijks verkeer. Zeven uur later reed ik al over de Fernpass om daarna snel af te slaan richting Hoch-Imst. Bij dit mini-skigebiedje, 200 meter boven de hoofdplaats Imst, stond ons appartementje dat we hadden gehuurd tot en met zaterdag. Het idee was om in vier dagen tijd drie of vier skigebieden te bezoeken. Imst heeft een ideale ligging voor zo’n mini-roadtrip. Binnen een half uur zit je in Hochoetz, Hochzeiger, Venet en See. Van deze vijf (Hoch-Imst meegeteld) kende ik alleen Hochzeiger. Ik verheugde me dus op een inspirerende vader-zoon trip ver weg van de grote overbevolkte skigebieden deze carnavalsweek. Het liep allemaal anders.

Al 's avonds bij het uitpakken voelde ik me licht in het hoofd worden. Toen dacht ik nog dat het de vermoeidheid van de reis was, maar toen ik het avondeten niet op kon begon ik me zorgen te maken. Het zal toch niet dat ik uitgerekend nu ziek word? De vraag stellen was hem beantwoorden. Om 20.00 uur lag ik uitgeteld op bed en het laatste wat ik me herinner was dat mijn zoon (Nils) zei dat ie ook maar naar bed ging.

Skiën met tegenzin

Woensdagochtend werden we gewekt door de eerste zonnestralen. Een strakblauwe hemel en een dik pak sneeuw maakten dat we snel ons ontbijt naar binnen werkten om om 9.00 uur aan de lift te staan van Hoch-Imst. Als een biljartlaken zo strak lag de dalafdaling erbij, de ribbels glinsterden in de zon en we waren bijna de enigen in dit familiegebiedje. Al snel begonnen echter de complicaties. Koude rillingen gingen over mijn rug, en boven aangekomen moest ik naar het toilet. Foute boel. Om Nils te pleasen begonnen we aan een aantal afdalingen maar om half 11 was ik al doodop. Gelukkig is het skigebied zo klein, dat mijn zoon de weg al redelijk wist dus ik bood aan dat hij nog maar een paar keer de Malbach sleeplift deed. Dan ging ik even opwarmen in de berghut. Zo geschiedde, maar een achtjarige wil toch vooral met papa skiën. Dus pakte ik mezelf bij elkaar om weer een paar afdalingen te doen. De condities waren perfect, de zon scheen en er was nauwelijks volk op de piste. Beter kon je je een eerste dag niet wensen, maar genieten kon ik er niet van. Ik wilde naar bed. Uit goed fatsoen heb ik de dag volgemaakt tot een uur of drie en Nils had een superdag. Daar doe je het voor!

Aan het weer lag het niet!

Nog meer tegenzin

Donderdagochtend stond Hochoetz op het programma, een familiegebiedje vooraan in het Ötztal. De zon was intussen verdwenen en er hing een egale wolkendeken aan de hemel. In de loop van de dag zou het gaan sneeuwen. Na een slechte nacht werd duidelijk dat de beproeving vandaag groter zou worden. Na het betalen van de dagpas aan de kassa in Oetz gingen we de berg op en in een diffuus licht begonnen we de afdaling naar Ochsengarten. Al snel zat ik in de Balbach Alm aan een appelsap. Omdat Hochoetz toch iets groter is dan Hoch-Imst durfde ik Nils niet alleen te laten skiën, dus ik pakte mijn spullen weer bij elkaar en gleed zo voorzichtig mogelijk achter mijn fanatieke zoon aan, net hard genoeg om hem niet uit het oog te verliezen. We deden nog twee extra afdalingen totdat het begon te sneeuwen, en ik met licht dwingende toon zei dat we er een eind aan gingen breien. Om half twee zaten we in de lift naar beneden om terug te rijden richting Imst.

Naar huis…

De rest van de dag hebben we in het appartement doorgebracht. Hij op de computer, ik in bed waarna ik het hoge woord er maar uitgooide: “Als ik me morgen niet beter voel dan gaan we naar huis Nils”. Verongelijkt hoorde hij me aan. Toen ik hem uitlegde dat het zo niet meer ging, en dat we morgen nog slechter weer zouden krijgen legde hij zich er morrend bij neer. Zo geschiedde, want de volgende ochtend voelde ik me niet beter. Integendeel. Met 39 graden koorts stapte ik na een potje yoghurt toch maar achter het stuur om heel rustig naar huis te rijden. Na een rit van elf uur met de nodige pauzes kwamen we thuis aan. Na nog een glimp van plaatsgenote Nienke bij The Voice of Holland te hebben opgevangen doken we om half 10 samen het bed in, een illusie armer. Wat is ziek zijn op wintersport toch een ellende. Ik hoop dat het jullie aankomende week bespaard blijft. Wie van jullie heeft dit weleens meegemaakt?

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Shane23 februari 2018 · 07:27

Bij mij is het gelukkig tot op heden (afkloppen) bij een al dan niet alchohol gerelateerd ziekdagje gebleven… mijn vrouw heeft echter al eens 4 dagen volledig plat gelegen en de rit naar huis leek toen voor haar ook een eeuwigheid…

I can stick uphill ice, on my saucer...
Snow7023 februari 2018 · 07:48

2 jaar geleden ook eens een keer uitgekeken naar een fijne week met mijn 10 jarige dochter.
Ook 2 superdagen samen gehad.

Echter op dag 3 onderuit geskied door een roekeloze skiër (ook jong meisje). Spierscheur van 18cm in de kuit. Einde skivakantie. Einde mooi vader-dochter moment…

miepmiep23 februari 2018 · 07:49

Oh ken het gevoel. 3,5jaar geleden ook bij hele week plat gelegen. Had nog nooit zo’n griep gehad. De rit naar huis met de bus ging redelijk . De lieve man van de skivereniging boot mijn aan nog per vliegtuig te reizen. Aangezien ik toen zwanger was en alleen ziek voelde en niets aan mijn benen mankeerde heb ik zijn aanbod afgeslagen. Daarna wel nog twee weken ziek thuis gezeten .

*bericht bewerkt door miepmiep op 23 feb 2018 07:52

Gaston23 februari 2018 · 07:54

Sneu @Roel

Op vader-wilskracht 2 dagen overleven om je zoon een plezier te doen. Ik heb geen kinderen maar hoop ze wel te krijgen! Want er schijnt niks mooiers te zijn. Respect!

Tijd voor een uitpakparty?!
dan5823 februari 2018 · 08:08

Niet ziek maar gekwetst. 15 j geleden Skireis Tignes, tweede dag …pats …boem…skilat recht in mijn gezicht gekatapulteerd…ik bespaar jullie de exacte details…helikopter…ziekenhuis Moutiers…géén juiste chirurg…ambulance Grenoble…operatie…repatriering Belgie(na 5 d)…ziekenhuis Belgie…herstel(maanden…)…

Gevolg: echtgenote, dochter(toen16j), zoon(toen 15j) blijven achter op de piste…echtgenote kan 4 nachten in hospice verblijven naast Hopital Grenoble en kinderen moesten hun plan trekken(toppie, ben fier op hen),…wat ze uiteindelijk perfect deden

Grootste minpunt: zéééér slechte hulpverlening van HUSK ter plaatse.
Een skireis met mooie vooruitzichten werd letterlijk in de grond geboord!!!

Born to run. B.S.
elisabeth10123 februari 2018 · 08:28

Op dit moment met buikgriep in bed…hopelijk snel opgeknapt want hopelijk over een week weer fit richting val gardena.

Ik heb wel eens een halve week platgelegen met een acute rugblessure. Eerder naar huis ging niet want ik kon niet meer voor- of achteruit. Mijn broer heeft wel eens 4 van de 4 dagen met griep in zn hotelkamer gelegen…hoe dan ook volgens mij komt t vaker voor!

Siard23 februari 2018 · 08:34

Ik ben de afgelopen 2 weken ziek geweest. We vertrekken vandaag naar PDS en ik vraag me erg af hoeveel conditie en kracht ik nog heb na 2 weken helemaal niks doen…

Stay frosty
Matthias12323 februari 2018 · 08:39

Ik had half januari een zware dubbele longonsteking, 1,5 week voordat we voor een shortski naar het sauerland zouden gaan. Gelukkig redelijk snel hersteld en de eerste dag rustig aan begonnen. Op basistechniek en conditie kon ik de eerste dag toch nog goed volmaken. Wel kon ik merken dat ik meer vermoeid was dan normaal. Daarna ging het iedere dag een heel stuk beter en heb ik er eigenlijk geen last meer van gehad. Wanneer die longontsteking een week later was geweest was het toch wel problematisch geworden.

Born to Ride
Tjeerd6923 februari 2018 · 08:48

De afgelopen weken één voor één de griep gehad. De vakantie stond gepland in de carnavalsweek (vorige week). De week ervoor was mijn vrouw als laatste aan de beurt. Zij heeft met koorts in haar lijf staan inpakken en is toch mee in de auto richting Frankrijk gegaan. (Hulde voor haar!)
Daar nog heeft ze zich nog twee dagen slecht gevoeld en toen was het voorbij. Ze heeft gelukkig geen skidag gemist want ze skiet niet…

ViolaB23 februari 2018 · 08:59

Niet leuk… en dan helemaal niet met zulke omstandigheden! Helaas, ook wij kennen het. Zoonlief (toen 4) werd ziek op dag 3 van de vakantie. De eerste twee dagen hadden we vooral bij het kinderklasje rondgehangen, omdat het de eerste keer met kinderen was en we zeker wilden weten dat het goed ging. Bovendien was het die winter sowieso zeer slecht gesteld met de sneeuwcondities in de noordalpen.
De rest van de vakantie zat ik bij zoonlief in het appartement, hoge koorts, slap zielig mannetje. Op de laatste dag ging ik nog een ochtend skiën in mijn eentje, maar dat is ook niet zo leuk als je het samen had willen doen.
Gelukkig hadden we geen weekpassen gekocht omdat we al vermoedden dat we wellicht maar halve dagen zouden skiën (de kleutergroep was 's middags vrij). Maar leuk is anders…

Joy8523 februari 2018 · 09:02

Ik had toch gebleven tot zaterdag, zodat de ergste koorts weg zou zijn. Je hebt immers toch het appartement… Met 39 graden koorts stap je toch niet achter het stuur als dat niet nodig is… ? Of ben ik een anders denker. :) Ik heb het zelf ook al meegemaakt. Een soort buikgriep die een hele week duurde, tussen Kerst en Nieuw. Tijdens de eerste 3 nachten zag ik meer het toilet dan men bed. Naar huis rijden had echter volkomen geen zin… en uiteindelijk heb ik oudjaar nog op een relatief deftige manier kunnen vieren…

Tjeerd6923 februari 2018 · 09:08

Dat ben ik niet met @Joy85 eens. Er is wel een mannetje van 8 jaar bij dat zich dan maar moet zien te vermaken. Ik ga er vanuit dat @Roel een weloverwogen beslissing genomen heeft (en hij wist natuurlijk als geen ander wat het weer zou worden).

Overigens overweeg ik al jaren om met mijn kinderen (14 en 12) een soortgelijke trip te maken. Helaas is het er nog niet van gekomen… Maar mocht ik dan ziek worden en we zitten in een accommodatie op korte afstand van de lift, dan kunnen zij met zijn tweeën op pad.

*bericht bewerkt door Tjeerd69 op 23 feb 2018 09:13

evr6623 februari 2018 · 09:10

Tsja, vanmiddag op het pad. Hopen dat de knie zich goed houd. Zo niet heeft dochterlief 3 dagen een privégids, maar ja, daar gaan we niet van uit natuurlijk.

Edwin van Riel
Roelauteur23 februari 2018 · 09:15

@Joy85 ik ben vrijdags weggereden want zaterdag verwachtte ik ook nog sneeuw onderweg, daar had ik helemaal geen zin in. Het is kiezen uit twee kwaden maar omdat ik vrijdag zonder veel drukte op de weg naar huis kon rijden heb ik dat gedaan. En ik had geen buikgriep dus dat scheelt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Joy8523 februari 2018 · 09:22

Dat ben ik niet met @Joy85 eens. Er is wel een mannetje van 8 jaar bij dat zich dan maar moet zien te vermaken. Ik ga er vanuit dat @Roel een weloverwogen beslissing genomen heeft (en hij wist natuurlijk als geen ander wat het weer zou worden).

Daar ben ik het dan ook weer niet mee eens… Heb hier duidelijk een andere opvoedkundinge denkwijze over. :) Je kent natuurlijk je eigen lichaam, maar geen enkele geneesheer zal zeggen, kruip maar achter je stuur bij deze koorts…

@ Roel, dat is inderdaad al beter begrijpbaar en weegt mee in je beslissing uiteraard.

*bericht bewerkt door Joy85 op 23 feb 2018 09:23

Anna8623 februari 2018 · 09:29

Wat lijkt me dat vervelend, ook voor je zoon!

Ik heb zelf al ruim 7 weken een voorhoofdholte onsteking en vertrek over 2 weken. Hopelijk slaat de stootkuur die ik gisteren heb gekregen aan.
Alleen van mijn condititie en kracht zal er niet meer veel van over zijn vrees ik. Normaal sport ik 3x per week, nu al weken helemaal niet meer.

Yokey23 februari 2018 · 09:39

Ik ken het gevoel helemaal!!

Aantal jaren geleden hele week op bed gelegen, geen hap kunnen eten, dat kwam er 10min later weer uit, en dus ook zo slap als een vaatdoek.

Vorig jaar met het vertrek al last van mijn keel, en maandags hakte de ziekte van Pfeiffer erin…

Dus helaas al 2 skivakanties in rook op zien gaan, terwijl ik eigenlijk nooit ziek ben

Nelis23 februari 2018 · 09:44

Ik niet, maar mijn reisgenoten hebben er wel ervaring mee. Niks is beroerder dan ziek op bed liggen tijdens je wintersport. Mijn vriendin moest afgelopen trip in Alta Badia, toen we de eerste écht stralend zonnige dag zouden hebben toch in bed kruipen. Ik in mijn eentje de berg op. Ik vond het één afdaling leuk. Maar het voelde toch een beetje raar. En mijn vriendin baalde natuurlijk als een stekker. Stiekem hoopte ze dat het keihard zou sneeuwen met harde wind en zicht, dat vind ze toch geen leuke omstandigheden. Maar helaas / gelukkig was het mooi weer. Na een dagje goed slapen ging het weer stukken beter. En heeft ze gelukkig elke dag wel kunnen snowboarden. Maar leuk is anders.

Bergen + Sneeuw = ❤
SkiBeppie23 februari 2018 · 09:54

Ik zelf niet, maar twee reisgenoten konden direct na aankomst het bed in met een echte zware griep. Terwijl de rest van de groep aan het skiën was in een absolute topweek (perfecte sneeuw en temperatuur, hele week strakblauw) lagen zij in zo’n gammele en smalle Franse twijfelaar ziek te zijn. Aan het eind van de week telde onze groep 7 bruine en 2 bleke gezichten. Ze waren nét op tijd beter voor de terugreis…

Once you're over the hill, you might as well ski down.
SkiBeppie23 februari 2018 · 09:57

Wat lijkt me dat vervelend, ook voor je zoon!

Ik heb zelf al ruim 7 weken een voorhoofdholte onsteking en vertrek over 2 weken. Hopelijk slaat de stootkuur die ik gisteren heb gekregen aan.
Alleen van mijn condititie en kracht zal er niet meer veel van over zijn vrees ik. Normaal sport ik 3x per week, nu al weken helemaal niet meer.

Anna86 op 23 feb 2018 09:29

dat is een rotte, voorhoofdholte ontsteking. Ik heb er ook twee keer last van gehad en slik dan met tegenzin antibiotica: het enige dat helpt…ik hoop dat het aanslaat, want dan knapt het best snel op…alvast een goede skiweek gewenst!

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Quick23 februari 2018 · 10:10

Erg vervelend. Toen ik wat jonger was wel een keer of drie griep gehad tijdens wintersport, echt verschrikkelijk. Toen ook nog wel na drie dagen met koorts nog gaan skiën maar daarna voelde je je dan weer beroerd.

Afgelopen vakantie twee reisgenoten ziek, waardoor ze ook een groot deel van de dagen niet hebben kunnen skiën. Erg jammer.

Mr. Slow
Daffie23 februari 2018 · 10:23

Als ik al mijn ontbijt een keer niet wegkreeg dan kwam het door de apres-ski van de avond ervoor.

Gelukkig nooit echt ziek geweest, alleen een keer op de terugreis; dat was ook erg vervelend.

Michaelh23 februari 2018 · 10:42

Meestal ben ik ook wel ziek de week na carnaval, ik weet niet wat ze in het bier gooien behalve wat water… dus ik probeer het weekend erna niks gepland te hebben. Gelukkig ben ik in de luxe dat ik buiten de vakanties kan gaan. Maar het lijkt me verschrikkelijk, kijk je zo lang naar uit…

DocX23 februari 2018 · 10:46

Nooit zelf ziek geweest tijdens skivakantie, maar wel reisgenoten. 2 jaar geleden mijn kids ziek. Eerst mijn jongste maar die was er gelukkig na 2 dagen vanaf. Aansluitend mijn oudste en die is de rest van de vakantie doodziek geweest met hoge koorts. Zo erg zelfs dat ik in de nacht even twijfelde of ik naar het ziekenhuis moest. Vervelende was dat ik in een hotel zat midden op de berg met een lange, steile, kronkelige en besneeuwde bergweg. Gelukkig niet nodig geweest naar het ziekenhuis te gaan. En ik heb als keerpunt meegekregen nooit meer een hotel te boeken dat lastig te bereiken is.

vic200023 februari 2018 · 11:14

Zelf nooit last van gehad… Gewoonlijk word ik op dag 1 of 2 zwaar verkouden, dan bij dag 3 of 4 ben ik weer topfit maar dan heb ik mn ouders aangestoken die dan half plat gaan. Tsja zij liever dan ik 😅 Maar ik hoop niet echt ziek te worden want dat verpest de week toch wel behoorlijk… Respect dat je het zolang volgehouden hebt!

#proudtobepartofleswintersporters
Edwin.23 februari 2018 · 11:20

Meestal ben ik ook wel ziek de week na carnaval, ik weet niet wat ze in het bier gooien behalve wat water… dus ik probeer het weekend erna niks gepland te hebben. Gelukkig ben ik in de luxe dat ik buiten de vakanties kan gaan. Maar het lijkt me verschrikkelijk, kijk je zo lang naar uit…

Michaelh op 23 feb 2018 10:42

Dat is een opsomming van alles dat dat na carnaval is. Het is en blijft een virus, dus van het weer word je niet ziek. Je bent wel vatbaarder met minder kleding door verkleedpartijen, alcohol, minder/slechter eten, buiten/binnen/buiten/binnen en vaak ook minder of slechter slapen. daarnaast loopt er in de winter altijd wel iemand rond met griep, dus iemand aansteken kan zo gebeurt zijn.

Not all who wander are lost
Jeroen2823 februari 2018 · 11:21

Dit jaar de 1 na laatste avond ziek geworden. Laatste dag rillen op de piste, hoesten, koud, geen energie. De thuisreis was een hel, hoesten tot het zwart voor mn ogen werd.
Bij thuiskomst 40 graden koorts. Maandag naar de huisarts… Bronchitis infectie. Nog een week thuis gezeten met antibiotica.

Dit was de eerste keer dat ik dit had. De eerste keer sinds 4-5 jaar dat ik me uberhaupt ziek moest melden voor mijn werk.

Chonn23 februari 2018 · 11:52

@Roel erg vervelend (en hopelijk nu weer beter), de afgelopen jaren had ik wel eens dat ik een week van te voren ook last had van griep/verkoudheid, maar dat heeft gelukkig tot nu toe nog nooit geleid dat ik de wintersportvakantie heb moeten annuleren. Maar dit is altijd wel een risico die ik zoveel mogelijk probeer te reduceren zo in de aanloop van de wintersportvakantie(s). De rest van de familie heeft het gelukkig tot nu toe ook nooit zoveel last gehad dat dit tot problemen heeft geleid. Maar als het je overkomt dan kan ik mij voorstellen dat je flink kl**** voelt (letterlijk en figuurlijk)

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Lein23 februari 2018 · 12:23

Dat is balen Roel! Ik ben net 2 weken ziek geweest, maar ik had de mazzel dat het precies tussen 2 vakanties in was. Zal mijn baas ook erg blij mee zijn😉

Veenhoorn23 februari 2018 · 13:58

Helaas een hele waslijst om op te sommen. Griep, verkouden, keelontsteking, enkelbanden week voor vertrek enz enz. Meestal enkel lastig maar nooit hoeven annuleren. Ook dochter heeft enkele jaren geleden vanaf dag 2 in ziekenhuis gelegen (griep/uitdroging). Was ook einde skivakantie met kaiserwetter voor me.

TIP: Geef het direct door bij je reisverzekering. Skipassen kunnen vaak geretourneerd worden met doktersverklaring en reisverzekering betaald de “niet-genoten vakantiedagen” ook terug. Denk aan accommodatie e.d. Ook de vervoers- en parkeerkosten/ maaltijdkosten e.d bij het ziekenhuis werden vergoed.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.