Een pak sneeuw voor Piemonte voordat intense kou arriveert

Roel op 21 februari 2018· 25 reacties

Les Arcs (F)

Alles en iedereen is in afwachting van de koude lucht die ons in de loop van het weekend gaat bereiken. Intussen is de kortere termijn ook interessant geworden, want vlak voordat de kou Europa binnentrekt krijgen Piemonte en de aangrenzende gebieden in Zwitserland en Frankrijk een heuse retour d’est met mogelijk meer dan een halve meter sneeuw.

Wolken en zon

De eerstkomende dagen is daar nog niks van te merken. Vooral Oostenrijk blijft gevoelig voor wat vlokken sneeuw (m.n. donderdag) maar zeker geen grote hoeveelheden. Het is wel lekker koud - het vriest tot in de dalen een graad of vier - en als tussendoor de zon er even tussendoor kan piepen is het meteen aangenaam. Helaas lukt dat niet overal, en dat is een beetje het euvel van deze week. Wolken zijn nooit ver weg, hangen ze niet als “hochnebel” in de dalen dan zijn er wel hogere wolkenvelden die de zon af en toe afschermen. Zoals gezegd is de kans op zon het grootst in de Franse Alpen waar het meeste vocht uit de lucht is gewaaid.

Retour d’est

Südstau

Zaterdag zien we in de oostelijke stroming een storing vanuit Italië richting de Alpen trekken. Die botst vanaf de Po-vlakte waarschijnlijk frontaal tegen de bergen van Piemonte aan waardoor er een retour d’est optreedt. Ga je zaterdag net die kant op dan is het oppassen geblazen onderweg. Alle andere vakantiegangers zullen weinig problemen onderweg hebben, want het is een lokaal gebeuren. Dat neemt niet weg dat de hoeveelheden door deze retour d’est fors kunnen oplopen langs de grens van Italië en Frankrijk, lokaal tot ruim meer dan een halve meter. Franse skigebieden als Tignes - Val d’Isère of Val Cenis gaan hier vast ook wat van meepikken. Hoe dat in zijn werk gaat hoor je in dit filmpje over de südstau, waar dit fenomeen een afgeleide van is.

Hieronder zie je waar de meeste sneeuw zaterdag wordt berekend:

-25 in het skigebied

Zondag trekt er vanuit het oosten nog een ander klein sneeuwgebied over Italië waardoor ook de Dolomieten wat sneeuw krijgen, maar daarna zou het gedaan moeten zijn. De kou neemt vanaf dan bezit van de Alpen. De lucht, rechtstreeks vanuit Rusland, is extreem koud voor de tijd van het jaar. Op 1500 meter gaan we naar -16 tot -19 graden! Dat betekent dat het in het skigebied overdag misschien wel 25 graden vriest! Dat de zon daarbij wel af en toe schijnt is geen overbodige luxe, maar die wordt weer tenniet gedaan door de wind. Zoals het er nu naar uitziet komt de band met hoogste windsnelheden precies boven de Alpen te liggen, waardoor de skigebieden met een snijdende noordoostenwind te maken krijgen. Dat wordt geen pretje in een open stoeltjeslift of op een gletsjer! Pak jezelf dus goed in. Ik adviseer als het even kan ook wat lager in het skigebied te blijven, anders wordt het behoorlijk bikkelen, zeker met kinderen. In de details kan de komende dagen mogelijk nog iets veranderen, dus we houden de vinger aan de pols.

Begin van een winterse dag op de Kappe in Winterberg

Middelgebergten

Voor de verandering zit is weinig verschil in de verwachting voor het Sauerland. Sterker nog, een groot deel van Europa krijgt ditzelfde weer. Houdt dus ook in Winterberg, de Vogezen en Tsjechië rekening met intense kou, af en toe zon en wolkenvelden. Sneeuw van betekenis verwacht ik in de middelgebergtes voorlopig niet.

Meer weten over de ontwikkelingen? Check onze uitgebreide weerkaarten (temperatuur, sneeuw, zon, wolken enz.) voor de komende dagen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Desiree221 februari 2018 · 07:57

@roel is er waarschijnlijk overal in de Alpen die snijdende noordoosten wind?
Wij zijn zaterdagochtend voor een week in Flachau.

24-02 gaan we weer, nog maar een paar nachtjes
Nico-S21 februari 2018 · 07:57

@Roel
Hallo,
We vertrekken deze avond voor shortski naar Kirchberg in Tirol.(skiën op donderdag - vrijdag-zaterdag)
Ik zie hier dat er bewolking wordt voorspeld met een beetje sneeuw.
Elders vind ik dan weer zonnig weer voorspeld. Is het in deze regio misschien een dubbeltje op z’n kant, waardoor exact voorspellen moeilijk is?
Ski groeten
Nico

*bericht bewerkt door Nico-S op 21 feb 2018 07:57

Gaston21 februari 2018 · 08:37

Hmm we gaan t treffen de komende week😅
@Roel was er op deze site niet ergens een overzicht met de gevoelstemperaturen bij bepaalde omstandigheden in de Alpen?

*bericht bewerkt door Gaston op 21 feb 2018 08:38

Tijd voor een uitpakparty?!
Rogieradmin21 februari 2018 · 08:46
Click. Click. Peace
Gaston21 februari 2018 · 08:57

Thanks as always @Rogier

Tijd voor een uitpakparty?!
Roelauteur21 februari 2018 · 09:33

@Desiree2 ja, maar het hangt vooral van de expositie van de piste af hoeveel last je daarvan krijgt. Op beschutte hellingen uit de wind is het goed te doen. @Nico-S een afwisseling van zon en wolken. Waar er wanneer een wolk hangt kan ik niet precies zeggen maar het is dus wisselend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Mart221 februari 2018 · 09:54

@Roel kan de wind nog roet in het eten gooien m.b.t. het opengooien van de liften of is het vooral KOUD?

Roelauteur21 februari 2018 · 09:58

@Roel kan de wind nog roet in het eten gooien m.b.t. het opengooien van de liften of is het vooral KOUD?

Mart2 op 21 feb 2018 09:54

@Mart2 dat zou heel plaatselijk kunnen gebeuren (bv. bij hoge bergkammen) maar ik verwacht dat je er vooral qua gevoelstemperatuur veel van gaat merken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Rick197121 februari 2018 · 10:38

Ben ik de enige hier die baal van de voorspelde kou?

franksplinter21 februari 2018 · 10:42

Balen? Mwah, zolang de verwarming het doet in het appartement is het prima :) Extra laagjes, gezichtsmaskers, sneller een hut in voor wat warms te drinken. We komen de dag wel door. Ben alleen benieuwd hoe de kids dit trekken in de skiklasjes. Maar daar zal vast ook wel rekening mee gehouden worden door de skischool.

Desiree221 februari 2018 · 10:43

@rick1971 ik wordt er ook niet bijzonder vrolijk van hoor… haha
Het kan ook té koud zijn! niks aan te doen helaas maar ideaal vind ik het niet…

24-02 gaan we weer, nog maar een paar nachtjes
Marijnt21 februari 2018 · 10:46

Goed op kleden, dan heb je nergens echt last van en kun je meer van het skiën genieten!

Desiree221 februari 2018 · 10:59

Ja maar vind het voor mezelf makkelijker dan voor mn dochter… die is 8 en gaat 2x 2 uur op privéles en ben benieuwd hoe dat zal gaan met de kou…
En ik wil helemaal niet eerder naar binnen omdat ik het koud krijg eigenlijk😂 heb voldoende pullys vesten en thermospul ingepakt, sjaals, mutsen, colletjes, bivakmutsen etc etc… we moeten het gaan doorstaan he haha

24-02 gaan we weer, nog maar een paar nachtjes
maasje10521 februari 2018 · 12:21

Roel, wat denk je van Skiwelt, we gaan vanaf zaterdag een week. Worden we een beetje opgewarmd door wat zon of valt er nog weinig over te zeggen??

evert21 februari 2018 · 12:33

Goed kleden is kan inderdaad veel miserie besparen ,
Als het dan toch té koud wordt ,dan zijn er nog steeds heerlijke Lumumba’s in een hutje om wat op te warmen .
:-p

Juul21 februari 2018 · 12:46

Ik zie voor aanstaande maandag 18.00 op de berg in serfaus -36 staan… dat gaat me toch wat ver 😅 maar wij gaan 3 maart die kant op dus dan kan het nog genoeg bijgedraaid zijn. Ik vraag me wel af of zulke temperaturen nog een effect hebben op de kwaliteit van de pistes? Worden ze daar harder van, of blijven ze juist perfect omdat het overdag niet dooit?

Mireille221 februari 2018 · 12:55

Wat heerlijk is het toch om weken van te voren de voorspellingen in de gaten te houden! Bedankt voor de updates, ongeacht de inhoud van de voorspellingen. Ik ga voor het eerst zo’n retour d’Est meemaken. Vrijdag vertrekken we met de bus naar Val Cenis. We gaan wel zien wat het betekent. Hopelijk kunnen we zaterdag gewoon lekker de hele dag skiën. Veel plezier iedereen! Maak er ondanks alle voorspellingen gewoon dag voor dag iets moois van! Dat is in ieder geval wat wij gaan doen.

Roelauteur21 februari 2018 · 14:13

@ilsevandermaas als ik iedereen van een persoonlijk weerbericht voorzie dan weet ik dat ik morgen 50 extra verzoekjes onder dit weerbericht heb staan ;-). Ik adviseer je de gebiedspagina van Skiwelt te volgen. Daar staat redelijk gedetailleerd wat je de komende zes dagen kunt verwachten. Deze data wordt dagelijks bijgewerkt: https://www.wintersport.nl/skigebieden/skiwelt/weersverwacht…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
1818721 februari 2018 · 17:13

Vandaag een prima dag in Serfaus gehad, ondanks dat de weerberichten niet veel goeds voorspelden vandaag. Beneden veel mist en wolken, maar bovenin boven de 2300 meter scheen de zon heerlijk. Hierdoor weinig last van de koude temperatuur, was prima te doen! De tip voor deze week in Oostenrijk: zoek het hogerop!

dan5821 februari 2018 · 19:14

Hoy Roel,

bedankt voor al je fijne weerberichten.

Waar kan je zo’n reliefkaart van de Alpen verkrijgenzoals te zien in je clipje over de Sudstau?
Lijkt me leuk om op te hangen en de bezochte gebiedjes aan te prikken. :)
Succes nog and please “keep going on”

Born to run. B.S.
Roelauteur21 februari 2018 · 19:28

@dan58 kijk hier maar eens. Dit zijn leerzame middelen om stuwing beter te begrijpen:
http://www.jvw.nl/3panorama-relief-kaarten-voelbaar-relief-k…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097621 februari 2018 · 20:08

schaatsgekte bij onze noorderburen begint al , vanaf zaterdag niet meer varen in Friesland

Rick197121 februari 2018 · 21:42

Goedenavond Roel,

Zojuist bekeek ik de nieuwe run van het ECMWF. Het valt mij op dat de kou op korte termijn steeds toch wat wordt uitgesteld waardoor het de eerste dagen na uitdraai steeds warmer is dan eerst voorspeld. Vervolgens zijn de dagen daarna juist weer kouder. Kan jij je hierin vinden?

skivr22 februari 2018 · 13:49

@Roel
Kan je zeggen hoe lang die koude zou blijven hangen? Ik zit over twee weken in het skigebied Via Lattea en zou wel willen weten of ik ook maar best een skimasker op de kop tik tegen dan :-)

dJaco22 februari 2018 · 15:36

Jongens wat ziet er dit geweldig uit. Vanaf 3 maart ben ik te vinden in Ischgl. De echt barre koude lijkt me dan weg te zijn getrokken. En momenteel geven ze nog wat verse sneeuwval rond die periode! Het is nog lang (meteorologisch gezien dan toch), maar het is wel iets om naar uit te kijken.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.