BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten

Skirama Dolomiti - La Dolce Vita Sportiva!

Skirama Dolomiti - La Dolce Vita Sportiva!
gesponsord
Geplaatst op 19 maart 2018

Ooit, in een ver verleden, lagen de Dolomieten op de bodem van de zee. Wat 250 miljoen jaar geleden ontstond als koraalriffen, is tegenwoordig een outdoorparadijs van de eerste orde. In Skirama Dolomiti kom je zeker niet alleen ’s winters, want ook in de zomer zijn de liften open. Niet om te skiën natuurlijk, maar wel om alle outdooractiviteiten te beoefenen die je je voor kunt stellen.

Heel veel activiteiten

Skirama Dolomiti ligt tussen de Brenta Dolomieten (Unesco Werelderfgoed) en de toppen van de Adamello-Presanella en Ortles-Cevedale in het westen van Trentino. Wanneer je ervan houdt om actief bezig te zijn, zou dit zomaar de regio kunnen zijn waar je deze zomer naar afreist. Wandelaars vinden hier een waar paradijs met meer dan tweeduizend kilometer aan paden met talrijke historische routes. En mountainbikers kunnen genieten van alle trails, bikeparken en de bussen die de Brenta Dolomieten verbinden met de belangrijkste plaatsen aan het Gardameer. Dankzij de liften sta je snel boven, want met een driedaagse pas voor slechts 77 euro bespaar je jezelf de moeite van het omhoog trappen. Tenzij je natuurlijk graag de fiets opstapt om de uitdaging aan te gaan met de vele beklimmingen in Trentino.

Madonna di Campiglio, Pinzolo en Val Rendena

Tussen de Brenta Dolomieten en de gletsjers van Adamello-Presanella liggen de plaatsen Madonna di Campiglio, Pinzolo en Val Rendena. De bergen gaan hier tot een hoogte van dik 3.500 meter. Het gebied is rijk aan cultuur en eeuwenoude tradities. Dit gaat hand in hand met de sportieve uitdagingen die je in deze regio kunt vinden. Zeven liften brengen je naar een maximale hoogte van 2.500 meter, waar je geniet van een waanzinnig panorama. Uiteraard vind je hier prachtige mountainbikeroutes en wandelpaden met uitzicht op de gletsjers. Een activiteit die je zeker niet mag missen is de via ferrata Le Bocchette, de beroemdste klettersteig van de Brenta Dolomieten. Daarna zullen de culinaire lekkernijen van de regio je nóg lekkerder smaken.

Val di Sole

Het Val di Sole bestaat voor meer dan een derde uit natuurparken, waaronder het beroemde Nationaal Park Stelvio en het natuurpark Adamello-Brenta. Het dal leent zich uitstekend om te voet of per fiets te verkennen. Je vindt er maar liefst driehonderd kilometer aan mountainbikeroutes die verdeeld zij over 25 single tracks en bospaden. Ook met het gezin kun je eropuit, want er ligt een 35 kilometer lang fietspad dat grotendeels langs de rivier de Noce voert. Wandelaars kunnen genieten van de driehonderd kilometer aan paden langs bergmeren en indrukwekkende uitzichten. Voor de thrillseekers zal de eerder genoemde rivier een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben. Hier kun je fantastisch raften. Gelukkig kun je na deze activiteiten bijkomen in de thermen van Pejo en Rabbi.

Dolomiti Paganella

De Paganella ligt slechts een paar minuten van de snelweg, maar heel ver weg van de drukte. De vijf dorpen in deze regio ademen allemaal een andere sfeer, maar geven je direct een zeer welkom gevoel. Sommigen noemen het thuiskomen, maar met een verschil van meer dan 2.500 meter tussen de hoogste top (de Cima Tosa) en het dal is deze regio uniek te noemen. Het is in ieder geval niet vreemd dat de inwoners trots zijn om dit ‘thuis’ te noemen. Je kunt hier kiezen uit een zeer divers palet van outdooractiviteiten. Mountainbiken, trekking, via ferrata, rotsklimmen, paragliden en windsurfen. Maar ook eenvoudige wandelingen naar gezellige hutten waar je van het schitterende uitzicht kunt genieten. Keuze genoeg voor een allround-vakantie.

Trento, Monte Bondone, Valle dei Laghi

Nergens lijken de sterren zo helder te schijnen als in bergen. Dat is zeker het geval in de botanische tuin van Viote. Hier bevindt zich het ‘Terras van de Sterren’, een observatiepunt waar je kunt genieten van een fonkelende hemel. Overdag bewonder je de Italiaanse stijl van Trento, gelegen aan de voet van de Monte Bondone. Het Piazza Duomo, de rijke geschiedenis en de universiteiten en onderzoekscentra in de oude stad zorgen voor een goede mix van verleden, heden en toekomst. In het Valle dei Laghi vind je (de naam zegt het al) bergmeren in hun puurste vorm, maar ook wijngaarden, middeleeuwse kastelen en een moderne watercentrale. De tweehonderd kilometer aan fietspaden ontdek je op een ontspannen manier per e-bike.

Alpe Cimbra, Folgaria, Lavarone, Lusèrn

De houten chalets in deze regio laten je bijna geloven dat je in Scandinavië bent. Bijna dan, want de machtige Brenta Dolomieten brengen je snel terug in de realiteit. En anders doen de nabijgelegen Becco di Filadonna en Cima Vezzena dat wel. Nee, dit is Italië in optima forma. Ga lekker een hapje eten bij een van de sfeervolle restaurants of een romantische bergboerderij. Dat heb je waarschijnlijk wel verdiend nadat je een deel van de bijna driehonderd kilometer aan paden op de mountainbike hebt verkend. Voor ervaren rijders ligt er een downhill parcours in het bike park van Lavarone. De echte diehards gaan voor de ‘100 kilometer van de Forten’; drie aaneengesloten routes die je alle pracht van de Dolomieten laten zien.