Ode aan de dagschotel

Ruud op 24 februari 2018· 13 reacties


Ben je de overbekende Wiener Schnitzel, Gulashsuppe en Spaghetti Bolognaise zat? Denk eens aan de dagschotel!

Lekker lunchen

Wat is er heerlijker dan na een ochtend op de pistes te stoppen voor een lekkere lunch? In veel skigebieden heb je een diversiteit aan eetgelegenheden, van grote en kleinere zelfbedieningsdingen tot snoeperige hutten en van simpele restaurantjes tot designzaken. Voor ieder wat wils. Even snel eten in de zelfbediening kan handig zijn en je kunt tegenwoordig in steeds meer skigebieden bij mooi weer ook kiezen voor een picknickplek. Zelf vind ik een sfeervolle hut het leukst. Vooral een authentieke uitstraling doet het goed bij mij. Luxe mag daarbij best, maar het mag ook zeker een beetje houtje-touwtje zijn.

;-)

Wat gaan we eten?

Belangrijker nog dan het soort restaurant is natuurlijk wat er op tafel komt. En dan valt niet altijd mee. Althans; het is vaak veel van het saaie zelfde. Er is niks tegen een goeie schnitzel met friet, een bord lekker Kaiserschmarrn of een bord vullende pasta. Gulashsuppe mit Wurst, Tartiflette of pizza; kan allemaal smakelijk wezen. Maar o zo bekend. Misschien al iets avontuurlijker voor sommigen zijn gerechten als Gröstl, Knödel, Spätzle en Rösti. Ik mag dat allemaal graag bestellen. Maar ik zou eens lans willen breken voor de dagschotel.

Probeer het eens

Hoe het ook heten mag -plat du jour, Tagesgericht of piatto del giorno- , in veel hutten wordt er een dagschotel aangeboden. In veel gevallen neem ik die, want het is vers, meestal niet duur en lekker. Toen ik in januari een paar dagen skiede in Valloire, hebben we iedere dag in een ander soort hut gegeten en ik nam iedere dag de plat du jour. Zo heb ik achtereenvolgens geconfijte eend met gratin de courgette, konijn in bier met wortelrösti en steak met rodewijnsaus en pommes anna gegeten. En het waren geen culi-restaurants waar we binnenstapten, maar gewoon kleine pisterestaurantjes. Het was niet supermooi opgediend met streepjes saus en fancy servies. Het was zeker niet duur. Het was wel erg lekker. In Frankrijk kun je soms een Menu du jour krijgen; voor-, hoofd- en nagerecht mèt een kopje koffie voor soms nog geen €25.

Lekker

Natuurlijk kennen ze niet alleen in Frankrijk dagschotels. Ook in de andere Alpenlanden kun je die vaak wel bestellen. Ik herinner me in Italië een fenomenale dagpasta in Kronplatz met een witte huiswijn die in een sterrenrestaurant niet zou misstaan, verrassende Rozemarijnworstjes met bonen en polenta in Sestrière en kalfsstoof met spinazie in de Dolomieten. Allemaal dagschotels. En ook in Oostenrijk en Zwitserland heb ik weleens geweldige Tagesgerichte gegeten, Forel met citroenaardappels in Vorarlberg, Saures Fleisch met Rotkohl in Tirol en Kalbshaxe mit Weissbier in Flumserberg. En qua prijs allemaal goed te doen. Nou, die Kalbshaxe in Zwitserland misschien niet… In Zwitserland kan zelfs de dagschotel nog in de papieren lopen…

Volgende week zit ik met mijn gezin in de Dolomieten. We gaan vast weer lekker eten. Het water loopt me nu al in de mond!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Marijnt24 februari 2018 · 08:38

De Tage-shit nodigt niet echt uit ;)
Maar het kan zeker verrassend lekker zijn, ipv altijd maar de standaard gerechten!

Tiny-M24 februari 2018 · 08:47

Ik snap je voorkeur voor de dagschotel wel. Alhoewel ik de keuze in Frankrijk, Italië en Zwitserland vaak al afwisselender vind dan in Oostenrijk. Schnitzel is heerlijk, maar hoef het echt niet te vaak en groente is in Oostenrijk vaak om te huilen.

jeroenvanbemmel24 februari 2018 · 12:02

goh, ik maar denken; 24 frank voor een bord Lasagne??? zwitserland is echt niet leuk meer…zonde van al die mooie bergen.

Waah24 februari 2018 · 13:49

Ik kijk wel uit met een dagplate… Zeker in Frankrijk hebben ze soms vreemde ideeën van eten. Mooiste voorbeeld een tartaartje. Bakken? Nee hoor. Gewoon een rauw stuk vlees…

Die paar dagen red ik mij wel met de standaard spullen. Als je er zoveel dagen zit als jullie snap ik wel dat je wat anders wil… Maar voor die 7 dagen ;-)

Maar zal er eens op letten voortaan. Wie weet…

Waalzicht24 februari 2018 · 14:35

Ik kijk wel uit met een dagplate… Zeker in Frankrijk hebben ze soms vreemde ideeën van eten. Mooiste voorbeeld een tartaartje. Bakken? Nee hoor. Gewoon een rauw stuk vlees…

Die paar dagen red ik mij wel met de standaard spullen. Als je er zoveel dagen zit als jullie snap ik wel dat je wat anders wil… Maar voor die 7 dagen ;-)

Maar zal er eens op letten voortaan. Wie weet…

Waah op 24 feb 2018 13:49

Franse keuken kan opvallend zijn ja, maar de tartaar is juist heerlijk!

RRski24 februari 2018 · 14:36

goh, ik maar denken; 24 frank voor een bord Lasagne??? zwitserland is echt niet leuk meer…zonde van al die mooie bergen.

jeroenvanbemmel op 24 feb 2018 12:02

Dit dus, 21euro voor een hoopje opwarmvoer dat ook de Zwitser diepgevroren voor 3euro/kg bij de groothandel koopt.

lagroenenboom24 februari 2018 · 16:04

Dagmenu 25 Eu + nog wat te drinken = 30 EU de neus. Gezin met 2 kinderen 120 Eu voor de lunch. Persoonlijk haal ik liever een Schnitselsemmel bij de M-preis. Maar goed, iedereen moet zelf weten wat hij, zij of het doet. Een goeie braadworst is ook nooit weg. Wel met een Weissen erbij.

Sebastiaan24 februari 2018 · 20:29

Raad de hut van de foto in het artikel: gletschergrotte in saas fee! Op zich heel schappelijke prijs die lasagne. 2 salades en een glaasje fendant: 90 Franken. Het kan allemaal in CH.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
Bennie24 februari 2018 · 23:25

Geweldig die dagschotels of menu’s. Eigenlijk nooit echt haute cuisine en de desserts vallen bij de menu’s meestal tegen, maar je krijgt ontegenzeggelijk waar voor je geld. Met als bonus dus verrassende gerechten.
Zelf kan ik trouwens de matjesfilet met kartoffel en sauerrahm-zwiebelsoße van harte afraden. Daarbuiten eigenlijk geen echte tegenvallers gehad.

Quick25 februari 2018 · 00:28

@RRSki echt dikke onzin. Ik heb nog nooit slecht gegeten in Zwitserland. Maar dan ook echt nog nooit. En zeker geen “bak opwarmvoer”.

Ik ben sowieso wel van dagschotels, ook in Nederland. Het maakt je keuze makkelijker en je weet dat het vaak prima is.

Mr. Slow
Pino25 februari 2018 · 12:31

Dagschotel vaak lekker, maar een lekkere salade (bijvoorbeeld bij Scotoni) is vaak ook niet mis.
Schnitzel? Bah.

interjrs25 februari 2018 · 17:25

Een dagschotel, daar kies ik altijd voor, zowel op vakantie als thuis. Maar dan wel die van Xavier he!

ronaldvr26 februari 2018 · 12:40

Ik ga gemiddeld max 10 dagen per jaar skien. Dan raak ik echt niet uitgekeken op een heerlijke schnitzel met pommes of bradwurst of kaiserschmarren. En met 4 personen tikt het dan toch wel aan als het 25,00 p.p. is dat is dus ex apres ski en avondeten 100,00 per dag. Wij lunchen ook heerlijk voor ong 50-60 per dag. Maar ja ik werk dan ook maar in de zorg he :)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.