5 Tips om goed te skiën in slechte sneeuw

Rogier op 08 januari 2014· 18 reacties

null
Tussen de buckels door, niet makkelijk maar wel gaaf!

Tsja, sneeuw is niet altijd perfect. Ijzige sneeuw, buckels, hopen zachte sneeuw, slush, opgevroren sneeuw en ga zo maar door. De een vindt het heerlijk maar voor velen zijn deze sneeuwtypes erg moeilijk. Wat voor de ene skiër een leuke uitdaging is, is voor de andere een waar gevecht. Toch ontkomt niemand aan slechte sneeuw. Vijf tips om beter door matige sneeuw te kunnen skiën. Wie weet ga je het naar je zin hebben in minder makkelijke sneeuw.

1 Techniek!
Het is een open deur, maar techniek is zeer belangrijk. Goede skiërs hebben geen probleem met matige sneeuw. De benen vermoeien sneller. Dat is het wel zo’n beetje voor de goede mannen en vrouwen. In slechte sneeuw worden fouten afgestraft. Niet zo’n klein beetje ook. Waar je op de piste nog prima wegkomt met technische tekortkomingen daar is slechte sneeuw minder vriendelijk. Als je dus vaak in terrein komt waar je het moeilijk krijgt twijfel dan niet en neem les. Goede techniek zorgt ervoor dat je overal beter uit de voeten komt en dat je weet wat je op welk moment met je lichaamshouding moet doen.

null
Harde sneeuw, matig zicht: geconcentreerd skiën

2. Durf
Veel redelijke skiërs schrikken bij het zien van een slecht geprepareerde piste of bij bijvoorbeeld buckels. De goede houding gaat eruit en met angst en beven beginnen deze skiërs aan de afdaling. Terwijl mindere skiërs soms vol overgave zo’n helling induiken. Die laatste komen er vaak duidelijk beter doorheen. Let wel: ga nooit als een kamikaze een helling met lastige sneeuw in. Durf te skiën, dat is het toverwoord. Durf de helling in te glijden. Als het een piste is die je normaal makkelijk zou skiën probeer deze dan op dezelfde manier (iets rustiger) te doen. Draai je ski’s met durf de helling in. Dan gaat het meteen een stuk beter.

3. Houd een goede snelheid aan
Ok, je durft nu je ski’s de helling in te draaien? maar het moet niet te hard gaan natuurlijk dan eindig je met brokken. Dus houd de goede snelheid aan. Natuurlijk is dat niet oncontroleerbaar snel. Dat spreekt voor zich. Maar zorg wel dat je vaart houdt. Zeker in hellingen met losse sneeuw (nat of droog) is het belangrijk om genoeg vaart te houden om niet te ‘zinken’. Houd de vaart erin en probeer een lekker ritme te vinden.

null
WInd zorgt vaak voor mindere sneeuwcondities

4. Ritme
Dan kom ik bij ritme. Verplicht jezelf om een goed ritme te skiën en niet van de ene hoek naar de andere te traverseren. Recht naar beneden met korte krachtige bochten zorgen ervoor dat je door alle moeilijkheden heen komt. Door een goed ritme hou je je snelheid onder controle en is het makkelijker om door te blijven skiën. Als je stilvalt wordt alles weer moeilijker.

5. Kies de goede hoek
Hiermee bedoel ik de hoek van je staalkanten ten opzichte van de sneeuw. Carve meer als de sneeuw ijzig en harder wordt en ski ‘platter’. Dus je ski’s vlak op de sneeuw als de sneeuw losser wordt. In de poeder en op slush zul je vaak plat op de ski’s staan terwijl je op harde sneeuw meer de staalkanten van de ski’s zult gebruiken. Maar dit punt is eigenlijk terug te voeren op punt 1: techniek!

6. (Bonus) Kijk ver vooruit
Omdat tip 5 eigenlijk terug slaat op tip 1 nog een ‘bonus tip’: Kijk ver vooruit. Naar je ski’s of net iets voor de ski’s kijken heeft geen zin. Kijk ver vooruit zodat je tijdig op ‘problemen’ kunt anticiperen. Ook zul je merken als je de goede kant op kijkt je ook beter die kant op skiet. Laat je lichaam automatisch de oneffenheden oplossen. Je hoofd moet in een bocht al bezig zijn met de volgende bocht. Als je namelijk alleen maar let op wat er vlak voor je gebeurd dan zul je snel voor verrassingen komen te staan.

Hoe pakken jullie slechte sneeuw aan. Wat vinden jullie slechte sneeuw? En hebben jullie nog extra tips?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heb deze Kerst in plaats van Classe IV, 2 * 1 1/2 u prive genomen. Het sneeuwde volle bak je zag voor geen meter, de pistes lagen gevarieer hard en zacht en hebben op carven en wedelen gewerkt. Aandachtspunten, flexie (absorberen), bovenlichaam zo stil mogelijk en in de juiste richting en op de juiste plek boven je benen (stabiliteit), krachtige explosieve extensie en de bocht aggressief inzetten. Die 3 u in totaal waren intensief, maar hebben de kleine foutjes waardoor ik in slecht terrein voor werd afgestraft wel aan het oppervlak gebracht. Ik kan het iedereen aanraden.

@Johan-Lemmens inderdaad zo’n les in die condities is goud waard!

Click. Click. Peace

Flexibele knieën helpt toch wel heel erg in mijn ervaring :)

@Rogier, volledig mee eens. Groepslesjes zijn leuk voor iemand met een normale progressie en voor de oppervlakkige techniek, Maar voor de details is er maar één motto:
Priveles en bij voorkeur onder lastige omstandigheden en met slechte zichtbaarheid. Omwille van de slechte zichtbaarheid moet je op gevoel skiën en moet je snel reageren op wat je gevoel ervaart, bij goede zichtbaarheid kan je makkelijker anticiperen.
Vrijdag t.e.m. zondag onderhoudstraining in Les Arcs. @Hinke, met flexibele benen kom je een eind vooruit, maar enkel daarop lees je niet het hele verhaal uit ;-)

Slechte sneeuw bestaat natuurlijk niet !! Helemaal geen sneeuw wel ;-)

Mis in het rijtje van 6: materiaal keuze. Daar kun je veel mee winnen.
Zo kun je veel leren en nog steeds lol hebben met blades in ijzige Buckels die je waarschijnlijk met je basis ski’s links laat liggen (te moeilijk). In hopen zachte sneeuw niet met carvers gaan maar met rockers zodat je je niet in graaft en/of minder snel blijft haken.

Sorry poster met die lange naam maar blades hebben niets met techniek te maken.

@SPAM ok dat hoor ik vaker en zal vanuit puur technisch invalshoek zeker kloppen.
De vraag die door @Rogier gesteld wordt is: “Hoe pakken jullie slechte sneeuw aan”.
Naast " de techniek" heb je dus ook nog zaken: ritme, timing, vooruit kijken, ervaring opdoen, zelfvertrouwen. De blades hebben me persoonlijk over de drempel gehaald om uberhaupt de ijzige , steile buckels in te gaan en gelijkertijd erg veel lol te hebben . Gebruik ze zelf nog zelden maar is zeker een keer het proberen. Er zijn zelf Mogul cursussen in Noord Amerika die eerste dagen met Blades beginnen.

Alle punten die genoemd worden zijn altijd van belang.Als de sneeuw niet zo fijn is dan is mijn tempo wel wat lager en ik ben nog iets geconcentreerder bezig.

bucklpiste heerlijk !!!

Goede GOGGLES, nooit bezuinigen op goede googles, liefst meerdere om zicht te hebben onder alle omstandigheden.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

@Constant +1 inderdaad

Click. Click. Peace

Of eentje met verwisselbare lens. Ik heb in ieder geval men gloednieuwe Anon M2 binnen en kan niet wachten om hem binnen 23 dagen uit te proberen! Maar laat het nu aub sneeuwen in Zillertal!!! Die sneeuwcondities zijn toch echt wel ondermaats!

Hoezo slechte sneeuw bestaat niet @ Pitikwahanapiwiyin ?
Ik ski al heel wat jaren en heb dan ook al regelmatig op héél slechte geskied hoor. Een flinterdun laagje waar gras en stenen zo doorheen komen. Bepaalde delen van de skipiste zijn heel hard en ijzig en andere delen zijn net pap. Dat is wat ik noem; slechte sneeuw. ;)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Hoe pak ik slechte sneeuw aan !

  1. Anticiperen
  2. snelheid aanpassen.
  3. zorg voor een goed zicht, (ski/zonne)bril met goed contrast)
  4. meer op techniek skien.
  5. evt. les nemen. juist op deze sneeuw leer je beter skien, zeker o.l.v. een leraar.
  6. Als je les nemen te duur vindt (we moeten toch aan de recessie denken!) ;-)
    dan kun je bijv. dit Youtube kanaal eens bekijken, en de bijbehorende app op Android of Apple op je smartphone installeren. Er is voor ieder ski-level een aparte versie. Ik heb in 2013 een cursus skibegeleider gedaan, en wilde eens kijken of er mooie video’s van voorbeelden van skitechniek op Youtube staan. Ik kwam toen o.a. op dit kanaal terecht, en heb me meteen geabonneerd. Er was toendertijd nog geen Android versie van de app, maar nu inmiddels wel. Ik heb hem dan vanavond ook meteen geinstalleerd. Altijd makkelijk voor in de sneeuw.
    En ik kan daarnaast sowieso zeker aanraden om les te nemen. Mensen zijn eerder geneigd te denken dat het zonde van de vakantie is, dat ben ik ten dele met ze eens. Maar je hebt er zoveel aan voor de toekomstige vakanties die nog gaan komen. En echt, geloof me, als je een paar jaar geen les meer gehad hebt, dan ga je terugvallen in je oude fouten.
    Hier de link naar Elate Media: http://www.youtube.com/user/elatemedia?feature=watch…
    En een link naar een voorbeeld van moeilijke sneeuw skien:

Tjerk Boskma
Wat ik iedereen zou willen aanraden, neem indoor les op een tapijtbaan. in de sneeuw kan je tien dingen verkeerd doen maar komt evengoed beneden, op welke manier dan ook. Op een tapijt baan word elke fout meteen afgestraft, en als je op de tapijt baan en knappe parralel bocht kan skien heb je daar zo veel plezier van. Ik vind in NL les nemen en in de sneeuw genieten en tochten maken. gr

Een aanrader is zeker om lessen te nemen in het parallel skien. -SPAM- Verder kijk eens naar deze beelden http://youtu.be/nlMn5UZNFxc Dan zie je een hele goede parallel techniek. Te snel willen draaien is een veel voorkomende fout. Je moet door de ski’s gedraaid worden. Dan wordt skien nog leuker.

Nuttige tips, Rogier
Prima natuurlijk, zeker als je op elk terrein over een excellente techniek beschikt…

Wat ik een beetje mis is een opmerking over functioneel skiën. Je ski-wijze aanpassen aan de sneeuw onder je ski’s.
In natte zware sneeuw is het m.i. veel minder vermoeiend skiën als je grote wijde bochten neemt.
Op een zwaar dooiende buckelpiste of buckelsneeuw weinig kanten en de ski’s vooral laten glijden.
Goed gecontroleerd kunnen rutschen, ook op steil terrein, is een simpele basistechniek die in lastige situaties een prima oplossing kan zijn.
Dat soort dingetjes.

Het maakt meestal mij meestal niet veel uit wat voor sneeuw het is. Hard of zacht, gewoon lekker gaan en eventueel de snelheid aanpassen. Het enige waar ik niet blij van wordt zijn die vreselijke ijsplaten… Ben ooit eens zonder helm heel hard gevallen. En heb nu een helm waardoor ik mij een stuk zekerder voel.
Ik heb nu een nieuw board met Magnetraction-techniek. Dit zou ervoor moeten zorgen dat ijzige stukken beter te boarden/skieen zijn. Heeft iemand hier al ervaring mee???

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie