Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

6 redenen om ski's te kopen of te huren

Rogier op 05 maart 2018· 64 reacties


Ski’s kopen of huren? Een vraag die vaak terug komt. Natuurlijk is dit voor iedereen anders en iedereen maakt zijn eigen keuzes. Logisch: want voor kopen of huren is allebei wat te zeggen. Zes redenen om al dan niet te blijven huren of juist een paar ski’s te kopen. (Ik heb het hier over ski’s, schoenen zijn sowieso slim om te kopen als je een goed zittend paar hebt gevonden.)

Elke keer wat anders

Laat ik vooropstellen, voor dit voordeel van huren heb je een goede huurzaak nodig. Een zaak waar ze een breed aanbod aan goede ski’s hebben. Als je hier wat huurt kun je afhankelijk van de condities elke keer wat anders meepakken. Voor een hele week maar ook af en toe even wisselen. Dus een goede pistecarver voor als de pistes hard zijn en een lekker dikke poederlat als het is begonnen met sneeuwen. Op die manier is huren natuurlijk een ideale manier om altijd een goede en passende ski onder je voeten te hebben. Ook is dit een ideale opstap voordat je ski’s gaat kopen. Lekker veel ski’s testen voordat je overgaat op het kopen van een paar latten. Ook kun je als je huurt telkens op het nieuwste van het nieuwste staan.

Onderhoud

Een ander voordeel van huren is dat je zelf niet over het slijpen, waxen en controle van de bindingen hoeft na te denken. Goede wintersportzaken leveren prima onderhouden ski’s af. Ski’s die na elk gebruik gewaxed en zonodig geslepen worden. Veel ski’s in de verhuur zijn in betere staat dan ski’s van particulieren die zich niet zo druk maken om het onderhoud. Zeker in lastige (ijzige of slush) condities is dat een voordeel.

Gezeul en opslag

Verder heb je als je ski’s huurt geen problemen met het vervoer van ski’s naar het wintersportgebied toe. Ook hoef je de ski’s niet op te slaan de maanden dat je de ski’s niet gebruikt. Dat is voor veel wintersporters toch snel 11,5 maanden per jaar. Zeker de plek in de auto, of de extra brandstofkosten van een skibox of een skidrager zijn wel punten op over na te denken.

Kosten

Het hebben van ski’s is na een paar vakanties goedkoper dan het huren van ski’s. Het huren van goede ski’s kost namelijk snel 25-30 euro per dag. Dan heb je na drie of vier weken wintersport een paar ski’s er al snel uit. Maar vergeet niet dat je ook zelf onderhoud moet doen (wat bij de kosten komt) en eventueel de extra prijs van het vervoer van de ski’s als ze op het dak van de auto gaan. Hoe je het ook went of keert, als je van plan bent om zeker zo’n vijf à zes jaar met je ski’s te doen dan is kopen flink goedkoper. Helemaal als je meerdere keren per jaar naar de sneeuw toe gaat.

Minder in de rij

Een heel groot voordeel van het hebben van eigen ski’s is dat je één lange rij in het skigebied kunt overslaan. De rij bij de skiverhuur. Je komt aan in het skigebied je haalt de ski’s uit de auto of kofferbak en je kunt gaan skiën. Ook hoef je de laatste dag niet weer in de rij om je ski’s terug te brengen en te betalen.

Wennen aan je ski’s

Verder is het ook erg prettig om een paar ski’s te hebben waar je lekker op staat waar je aan gewend bent. Als je ski’s huurt dan heb je het voordeel dat je ski’s kunt uitrpoberen, maar daarmee kun je ook ski’s treffen die je niet goed liggen. Als je eenmaal je eigen ski’s hebt en je bent eraan gewend dan weet je elke vakantie zeker wat je onder je voeten krijgt.

Wat doen jullie het liefst, kopen of huren? En waarom. Slechte of goede ervaringen bij het kopen of huren? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Paul_R5 maart 2018 · 07:36

Als je vliegt is het vervoer helemaal duur, rond de 30 euro per enkele reis. Als je met de bus gaat is het kosteloos.

Userd5 maart 2018 · 07:46

150-180euro skihuur voor 6dgn?

Vwb huren vs kopen, niet echt voorkeur maar ik vind het vooral wel leuk om eigen materiaal te hebben. Daarvoor ook tijden gehuurd, was ook prima. Schoenen kopen ipv huren heeft wel de voorkeur.

*bericht bewerkt door Userd op 05 mrt 2018 07:51

Mischa5 maart 2018 · 07:55

Wij skiën nu zo’n 5 jaar en we beginnen nu de verschillen tussen de diverse soorten ski’s te ervaren. Voor ons was dat in eerste instantie de reden om niets te kopen. Nu we op een leuk niveau zitten begint het wel te kriebelen om zelf ski’s te kopen en niet afhankelijk te zijn van wat de verhuurder je geeft. Mijn vraag is wel hoe lang gaan ski’s gemiddeld mee met het standaard 1 x week per jaar skiën? dit jaar had ik prima ski’s onder mijn voeten, de Kastle RX 12 GS…echt geweldig alleen als ik deze zelf wil kopen kost me dat rond de 1000 euro. Als ik hier 5 jaar mee doe dan is huren veruit goedkoper en zorgeloos.

De wetenschap dat je je eigen ski’s kent en niet overgeleverd bent aan de verhuurder zou voor mij doorslaggevend zijn.

Wat mij aan de verhuurders wel altijd opvalt is dat ze meestal niet zo spraakzaam / vriendelijk zijn. Voor veel mensen is dit hun eerste contact in het skidorp en dan zou wat enthousiasme wel leuk zijn. Ik stoor me er niet meer zo aan en wil gewoon goed materiaal, wat we eigenlijk ook altijd krijgen dus op dat vlak zit het wel goed. 1 x een ski gehad die niet lekker was en geen vertrouwen gaf, omruilen was geen enkel probleem.

Rogierauteur5 maart 2018 · 08:36

@Userd Vaak wordt de huur per extra dag wel goedkoper.
@Mischa Je kunt met zo’n ski veel langer dan 5 jaar zeker als je zorgt voor goed onderhoud. Jammer dat je zo’n ervaring hebt met verhuurders. De winkels waar ik altijd stond probeerde we de tijd te nemen, en het gezellig houden met de klanten. Maakte het werk voor ons ook stukken leuker.

Click. Click. Peace
Gaston5 maart 2018 · 09:44

Ik had een erg goede ervaring met de laatste skiverhuur @Mischa
Geen keten, maar een zaakje dat niet aan de hoofdstraat lag in St Anton.

Onderhoud was echt goed gedaan, (waxen met de hand!).
En verder werden me wel 8 vragen gesteld over wat ik wilde gaan doen met de ski’s.

Ook ik heb ervaringen dat er alleen naar niveau gevraagd wordt, maar als me dat nog eens zou gebeuren zou ik naar buiten lopen.

Maar nu wordt t tijd voor eigen ski’s😃

*bericht bewerkt door Gaston op 05 mrt 2018 09:45

Tijd voor een uitpakparty?!
Remco55 maart 2018 · 09:54

Mijn voorkeur heeft kopen omdat ik dan de ski kan kiezen die mij echt goed past. Dit levert een hoop extra ski plezier op. Een leuke tip voor de kopers er zijn diverse Duitse (web)shops waar je je ski’s vaak tot honderden euro’s goedkoper kan kopen dan bij ons in Nederland. Als je goed weet wat je wil is dit een mooi alternatief. In de meeste gevallen kunnen de ski’s gewaxt, geslepen en op je gewicht afgesteld geleverd worden. Prijzen voor verzending naar Nederland variëren van 0-15 euro.

Snowy19705 maart 2018 · 10:17

Over het testen van ski’s: hoe wil je dat doen? Een paar huren dan dagelijks omwisselen?
Er zijn wel testweken, maar die zijn voor de gemiddelde vakantieganger niet te doen: ergens aan het begin of einde van het seizoen, dus buiten de vakantieperiodes.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Quick5 maart 2018 · 10:19

Over het testen van ski’s: hoe wil je dat doen? Een paar huren dan dagelijks omwisselen?
Er zijn wel testweken, maar die zijn voor de gemiddelde vakantieganger niet te doen: ergens aan het begin of einde van het seizoen, dus buiten de vakantieperiodes.

Snowy1970 op 5 mrt 2018 10:17

Inderdaad, snap dit ook niet echt. Dit doe je toch alleen als je ofwel op zoek bent naar nieuwe ski’s en een paar verschillende types/modellen wilt uitproberen? Anders is het gewoon te veel moeite om dagelijks langs de verhuur te gaan.

Mr. Slow
Matthias1235 maart 2018 · 10:20

Over het testen van ski’s: hoe wil je dat doen? Een paar huren dan dagelijks omwisselen?
Er zijn wel testweken, maar die zijn voor de gemiddelde vakantieganger niet te doen: ergens aan het begin of einde van het seizoen, dus buiten de vakantieperiodes.

Snowy1970 op 5 mrt 2018 10:17

Duijvestein bij Snowworld Zoetermeer en Landgraaf heeft een rek met testmateriaal waar je behoorlijk wat kunt testen. Verder doen best wat skishops in de alpen aan huren met optie tot koop. Dan kan je gewoon een set huren, vind je het niks dan ruil je het in voor een ander set. Is het helemaal je ding dan kan je hem kopen en krijg je het huurbedrag terug.

Born to Ride
phicoh5 maart 2018 · 10:42

Een andere reden om zelf ski’s te kopen is als je regelmatig indoor gaat skien. (Behalve Landgraaf, daar wil je weer niet met eigen materiaal). Behalve een gebrek aan keuze wil het onderhoud van huurmateriaal ook wel eens achterwegen blijven.

Het was zowel treurig als komisch, een vriend van me die bij snowplanet een snowboard gehuurd had omdat zijn board in onderhoud was. Blijkbaar hebben ze daar bedacht dat in de was zetten overbodig is.

Leonski25 maart 2018 · 10:53

@phicok
wat bedoel je met landgraaf en niet je iegen materiaal daar gebruiken

phicoh5 maart 2018 · 10:59

@phicok
wat bedoel je met landgraaf en niet je iegen materiaal daar gebruiken

Leonski2 op 5 mrt 2018 10:53

Geen idee wat ze daar precies doen, maar er zitten daar scherpe dingen onder de sneeuw. Dus je loopt het risico op een mooie kras.

Waah5 maart 2018 · 11:10

Als je vliegt is het vervoer helemaal duur, rond de 30 euro per enkele reis. Als je met de bus gaat is het kosteloos.

Paul_R op 5 mrt 2018 07:36

Zo weinig? :-P

Bij de maatschappijen die een beetje goedkoop vliegen betaal je al tussen de 40 en 75 euro per enkel reis. Dan is huren al heel snel goedkoper dan uberhaupt je spullen meenemen.

Snowy19705 maart 2018 · 11:13

Duijvestein bij Snowworld Zoetermeer en Landgraaf heeft een rek met testmateriaal waar je behoorlijk wat kunt testen.

Matthias123 op 5 mrt 2018 10:20

Het is een optie, maar wel een prijzige om op deze manier te testen: eerst een rit naar de uithoeken van het land (voor mij dan) en dan mag je ook nog entree betalen. Bovendien zijn de omstandigheden niet echt vergelijkbaar met de omstandigheden waarin ik meestal ski. Maar goed, dat laatste geldt niet voor iedereen.

Verder doen best wat skishops in de alpen aan huren met optie tot koop. Dan kan je gewoon een set huren, vind je het niks dan ruil je het in voor een ander set. Is het helemaal je ding dan kan je hem kopen en krijg je het huurbedrag terug.

Matthias123 op 5 mrt 2018 10:20

Als je nog geen eigen ski’s hebt, is dit een prima mogelijkheid inderdaad. Bij vervanging van je ski’s kost het je dus een week huur extra.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Userd5 maart 2018 · 11:29

@Userd Vaak wordt de huur per extra dag wel goedkoper.

@Mischa Je kunt met zo’n ski veel langer dan 5 jaar zeker als je zorgt voor goed onderhoud. Jammer dat je zo’n ervaring hebt met verhuurders. De winkels waar ik altijd stond probeerde we de tijd te nemen, en het gezellig houden met de klanten. Maakte het werk voor ons ook stukken leuker.

Rogier op 5 mrt 2018 08:36

Zouden de meeste vakantiegangers niet gewoon 6dgn huren? Skiset (online) rekent voor de op 1 na hoogste categorie ski’s een kleine €120,- voor 6dgn in Tignes.

Paul_R5 maart 2018 · 12:01

@Waah
Net even opgezocht: Bij KLM kost het 25 euro, Transavia 30 euro, Easyjet 42 euro en by Ryanair 45 euro.

robdebob5 maart 2018 · 12:12

en bij bijvoorbeeld Swiss of Lufthansa kan je je ski’s of snowboard gratis meenemen

DrPhil5 maart 2018 · 12:25

Als je vliegt is het vervoer helemaal duur, rond de 30 euro per enkele reis. Als je met de bus gaat is het kosteloos.

Paul_R op 5 mrt 2018 07:36

Zo weinig? :-P

Bij de maatschappijen die een beetje goedkoop vliegen betaal je al tussen de 40 en 75 euro per enkel reis. Dan is huren al heel snel goedkoper dan uberhaupt je spullen meenemen.

Waah op 5 mrt 2018 11:10

Ik gooi al mijn spullen in één tas, ski’s, schoenen, helm en alle bagage. Met KLM/Transavia betaal ik dan € 25 enkele reis. Ten opzichte van een koffer met bagage dus geen meerkosten. Officieel mag je alleen een ski-uitrusting meenemen, maar ze doen er niet moeilijk over. Max 23kg. Ik zit meestal op 21,5kg totaal.
Voor skihuur reken ik voor mezelf € 20 per dag.

*bericht bewerkt door DrPhil op 05 mrt 2018 12:39

GiGi5 maart 2018 · 12:48

Voor de rekensom huren vs kopen moet je natuurlijk wel appels en peren vergelijken. En dan bedoel ik niet alleen de onderhoudskosten e.d. meenemen. Dan bedoel ik dat je de ski die je zou kopen moet vergelijken met de huurprijs van díe ski. Als je een consumenten GS ski kan kopen voor 450 euro, dan moet je ook vergelijken met de kosten die je zou hebben voor het huren van díe ski. En dan zit je doorgaans inderdaad in het hogere segment, met dito prijzen.

Taan5 maart 2018 · 13:03

Ik heb een eigen snowboard, Ik denk dat ik geen board met flowbindingen kan huren, maar die zou ik misschien mee kunnen nemen en ter plaatse laten monteren.
Ik betaal jaarlijks €30,= voor slijpen en waxen. Voor huur zou ik €90,= kwijt zijn. Mijn boardje kostte €350,= zonder bindingen. Dus het duurt 6 vakanties voordat ik het board heb terugverdiend. Ik denk dat mijn board wel zo lang mee zal gaan.

Voor mijn vrouw huren we skies. Dat kostte €80 voor een week. Het setje ski’s dat zij huurde kost met bindingen €500,=
Uitgaande van €25,= slijpen en waxen duurt het dus meer dan 9 jaar voordat ze terug zijn verdiend.
En dat is nog afgezien van een skibox, extra brandstof en grotere onderhoudskosten.
Bovendien huurt ze elk jaar recente ski’s. Behalve de kleur had ze er niks op aan te merken. Ze blijft op de piste en is geen veeleisende skiër die op topsnelheid van de berg gaat. Zoals denk ik 80-90% van alle skiërs.
Overigens heeft ze deze vakantie de eerste paar dagen niet geskied. Dan hoef je ook niet te betalen.

Voor de kinderen is het een no-brainer. Die groeien zo hard, dan moet je elk jaar nieuw spul kopen. Niet dus, Huren we ook.

Wachtrijen hebben we geen last van. Nooit gehad ook. Zaterdagochtend zijn we altijd direct aan de beurt.
Terugbrengen idem. Dat duurde misschien 10 minuten. Je dakkoffer (de)monteren, je ski’s opbergen of tevoorschijn halen, wegbrengen/ophalen voor een onderhoudsbeurt kost allemaal veel meer tijd.

Dus tenzij je meerdere keren per jaar gaat en/of in Nederland gaat skiën kan kopen financieel gezien eigenlijk niet uit.

*bericht bewerkt door Taan op 05 mrt 2018 13:05

Gaston5 maart 2018 · 13:14

Ik heb een eigen snowboard, Ik denk dat ik geen board met flowbindingen kan huren, maar die zou ik misschien mee kunnen nemen en ter plaatse laten monteren.
Ik betaal jaarlijks €30,= voor slijpen en waxen. Voor huur zou ik €90,= kwijt zijn. Mijn boardje kostte €350,= zonder bindingen. Dus het duurt 6 vakanties voordat ik het board heb terugverdiend. Ik denk dat mijn board wel zo lang mee zal gaan.

Voor mijn vrouw huren we skies. Dat kostte €80 voor een week. Het setje ski’s dat zij huurde kost met bindingen €500,=
Uitgaande van €25,= slijpen en waxen duurt het dus meer dan 9 jaar voordat ze terug zijn verdiend.
En dat is nog afgezien van een skibox, extra brandstof en grotere onderhoudskosten.
Bovendien huurt ze elk jaar recente ski’s. Behalve de kleur had ze er niks op aan te merken. Ze blijft op de piste en is geen veeleisende skiër die op topsnelheid van de berg gaat. Zoals denk ik 80-90% van alle skiërs.
Overigens heeft ze deze vakantie de eerste paar dagen niet geskied. Dan hoef je ook niet te betalen.

Voor de kinderen is het een no-brainer. Die groeien zo hard, dan moet je elk jaar nieuw spul kopen. Niet dus, Huren we ook.

Wachtrijen hebben we geen last van. Nooit gehad ook. Zaterdagochtend zijn we altijd direct aan de beurt.
Terugbrengen idem. Dat duurde misschien 10 minuten. Je dakkoffer (de)monteren, je ski’s opbergen of tevoorschijn halen, wegbrengen/ophalen voor een onderhoudsbeurt kost allemaal veel meer tijd.

Dus tenzij je meerdere keren per jaar gaat en/of in Nederland gaat skiën kan kopen financieel gezien eigenlijk niet uit.

Taan op 5 mrt 2018 13:03

Kijk jij dan alleen economisch? What about de pret van het behandelen van t eigen materiaal? Onderhoud, en ja zelfs t wegzetten en pakken van de eigen ski’s, ik beleef er lol aan! Dat alleen al vind ik t waard. Maja misschien ben ik gek.

Tijd voor een uitpakparty?!
Waah5 maart 2018 · 13:18

@Waah
Net even opgezocht: Bij KLM kost het 25 euro, Transavia 30 euro, Easyjet 42 euro en by Ryanair 45 euro.

Paul_R op 5 mrt 2018 12:01

het verschilt nogal per vlucht. Jij geeft 25 euro aan voor KLM. Ik zie bijvoorbeeld naar Wenen dat het 45 euro kost online (en 70 op de luchthaven). Dus het wisselt nogal per luchthaven waar je op vliegt.

Kev15 maart 2018 · 14:47

@Gaston in dat geval moet ik me ook maar eens laten onderzoeken 😬.

Ik ski 2x wekelijks in Zoetermeer, dan is het überhaupt geen optie om te huren (ellendige kwaliteit + duuuuur) of onderhoud te laten doen omdat dat in NL vaak zo lang duurt dat ik een ski-avond aan me voorbij moet laten gaan. En dát is geen optie ;).

Rogierauteur5 maart 2018 · 14:48

Voor de rekensom huren vs kopen moet je natuurlijk wel appels en peren vergelijken. En dan bedoel ik niet alleen de onderhoudskosten e.d. meenemen. Dan bedoel ik dat je de ski die je zou kopen moet vergelijken met de huurprijs van díe ski. Als je een consumenten GS ski kan kopen voor 450 euro, dan moet je ook vergelijken met de kosten die je zou hebben voor het huren van díe ski. En dan zit je doorgaans inderdaad in het hogere segment, met dito prijzen.

GiGi op 5 mrt 2018 12:48

Precies

Click. Click. Peace
Userd5 maart 2018 · 15:36

Voor de rekensom huren vs kopen moet je natuurlijk wel appels en peren vergelijken. En dan bedoel ik niet alleen de onderhoudskosten e.d. meenemen. Dan bedoel ik dat je de ski die je zou kopen moet vergelijken met de huurprijs van díe ski. Als je een consumenten GS ski kan kopen voor 450 euro, dan moet je ook vergelijken met de kosten die je zou hebben voor het huren van díe ski. En dan zit je doorgaans inderdaad in het hogere segment, met dito prijzen.

GiGi op 5 mrt 2018 12:48

Precies

Rogier op 5 mrt 2018 14:48

Ik had dan ook expres de 1 na hoogste huurcategorie genomen, dat zijn de ski’s die ook veel gekocht worden, de budgethuurcategorie is een stuk goedkoper.

@Userd Vaak wordt de huur per extra dag wel goedkoper.

@Mischa Je kunt met zo’n ski veel langer dan 5 jaar zeker als je zorgt voor goed onderhoud. Jammer dat je zo’n ervaring hebt met verhuurders. De winkels waar ik altijd stond probeerde we de tijd te nemen, en het gezellig houden met de klanten. Maakte het werk voor ons ook stukken leuker.

Rogier op 5 mrt 2018 08:36

Zouden de meeste vakantiegangers niet gewoon 6dgn huren? Skiset (online) rekent voor de op 1 na hoogste categorie ski’s een kleine €120,- voor 6dgn in Tignes.

Userd op 5 mrt 2018 11:29
Taan5 maart 2018 · 15:47

Ik heb ook gerekend met de 1 na hoogste categorie. 80 euro voor een week is dat. Rossignol P300

DrPhil5 maart 2018 · 15:51

@taan: de Rossignol Pursuit 300 is zowat een beginnersski (voor ichtgevorderden volgens Rossignol zelf). De serie loopt tot en met de 800.

*bericht bewerkt door DrPhil op 05 mrt 2018 15:58

AAG5 maart 2018 · 15:53

In veel Oostenrijkse gebieden is €150 realistischer dan €80 euro voor een week. Het valt me sowieso op dat, afgezien van de allerduurste categorie wellicht, het huurmateriaal niet persé high-end of heel nieuw is. Je krijgt nog geregeld ski’s mee die al 1 of 2 seizoenen oud zijn. Als je voor een goede prijs eigen ski’s kan kopen dan is het echt een no-brainer: veel goedkoper en je raakt vergroeid met je eigen ski’s. Dit geeft een heel zeker en lekker gevoel op de piste.

GiGi5 maart 2018 · 15:56

Ik heb ook gerekend met de 1 na hoogste categorie. 80 euro voor een week is dat. Rossignol P300

Taan op 5 mrt 2018 15:47

Die kan ik online kopen voor 350 Euro. Per skiweek komt er nog 25 euro onderhoud bij. Als huren voor een week 80 euro kost, dan heb ik kopen er dus na 6,4 weken uit volgens de formule: X = 350 / (80-25). X is het aantal weken.

Bij een ski die 550 euro kost of 120 euro om te huren, dan komt het dus neer op X = 550 / (120-25) = 5,8 weken.

Eef235 maart 2018 · 16:01

Wij huren nog steeds en het bevalt prima. Meestal bij Intersport of Sport2000. Nooit een lange rij gehad, ski’s staan vaak klaar, je kan nog omwisselen tijdens de week (doet mijn man vaak, vindt ie leuk), nog een keer laten behandelen tijdens de week (maar eigenlijk niet nodig). Altijd goed onderhouden. Wij nemen meestal het rode/gemiddelde pakket.
Voor volgende week 6 dagen 100 euro in Mittelberg (10 euro kortingscode gevonden op internet). Schoenen hebben we wel zelf sinds 2jr (dat was wel een mega vooruitgang en de investering meer dan waard!)

Plaats een reactie