Sneeuw in het westen, zon in het oosten

Morris op 01 maart 2018· 14 reacties

Hevige sneeuwval in Isola 2000

Het einde van een imponerende periode van kou komt in zicht. De nacht van dinsdag naar woensdag was nog erg koud. De Koninklijke familie had de eer om in het koudste bewoonde dorp van Oostenrijk te mogen verblijven. De thermometer in Lech daalde tot een goede -24.7 graden. Nog kouder werd het in het Zwitserse St. Moritz waar maar liefst -29.1 graad werd gemeten. Maar dat dorp ligt dan ook weer een stukje hoger in de bergen. Zo koud werd het afgelopen nacht niet. De Alpen komen langzaam in de greep van een nieuwe storm die vanuit het zuidwesten mildere en vochtige lucht richting de Alpen stuwt. Dat wordt het eerste merkbaar in de westalpen, maar vanaf vrijdag ook in de oostalpen. Tot begin en misschien zelfs midden volgende week domineert een zuidwestelijke stroming met regelmatig sneeuw voor de zuidalpen en de westalpen en föhn voor de noordalpen. Maar voordat alle Siberische kou de Alpen uit is zijn we toch minimaal 48 uur verder

Woensdagmiddag arriveerde al de eerste sneeuw in de Franse Zuidalpen en de Italiaanse Piemonte en in de nacht naar donderdag breide deze sneeuwval zich verder uit richting de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland. Tegelijkertijd was de nacht in het overgrote deel van Oostenrijk en de Dolomieten helder en daarmee koud. In de westalpen wordt men vandaag wakker met verse sneeuw, terwijl de oostalpen zonnig en ijskoud de dag beginnen.

Veel verse sneeuw in Serre Chevalier

Donderdag sneeuw in het westen, zonnig in het oosten

Vandaag sneeuwt het in de ochtend in de westalpen, waarbij het stevig sneeuwt in de Franse Zuidalpen en het noordwesten van Italië. In de middag ontstaat er daar ruimte voor opklaringen. Met een lichte föhntendens wordt het in het noordwesten en noorden van Zwitserland duidelijk milder dan de afgelopen dagen. Was het de afgelopen dagen zo’n -20 op 2000 meter, vandaag stijgt de thermometer richting de -3 graden.

Anders is het weer in Oostenrijk. Zeker ten oosten van Innsbruck is de dag gewoon zonnig met hier en daar wat hoge sluierbewolking. Het wordt milder, maar zeker in het oosten is het gewoon nog erg koud. De meest westelijke en zuidelijke delen van Oostenrijk krijgen vandaag al te maken met instromende bewolking en hetzelfde geldt voor de Dolomieten.

Vrijdag, sneeuw vanuit het westen

Vrijdag heeft de Russische Beer bijna overal zijn spullen gepakt en wordt het overal milder. Hoewel het oosten van Oostenrijk nog lang in de greep blijft van de kou. Een nieuw front met sneeuw trekt op vrijdagochtend de westalpen in. De sneeuwgrens schommelt daarbij tussen de 700 en 1300 meter. In de oostalpen schijnt daarentegen lange tijd de zon en pas tegen het einde van de middag bereiken de eerste sneeuw- en regenwolken het Oostenrijkse Vorarlberg.

Verse sneeuw maar ook wind in Montgenevre

Zaterdag, derde front vanuit het westen

Zaterdag trekt een derde front vanuit het westen de westalpen in. Daar wederom sneeuw, terwijl de dag in het oosten weer zonnig begint. Er steekt een föhn op en de Siberische kou is dan definitief uit de Alpen vertrokken. Pas later op de dag bereiken de wolken het oosten maar veel neerslag van betekenig levert dit niet op.

Zondag, mild en zonnig

De zondag is uitgesproken mild en zonnig. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het vanwege een zuidelijke stroming wat koeler, maar met een zuidföhn en zon is het aan de noordkant van de Alpen mild. Een flink contrast met de -24,7 van dinsdagnacht.

Sluierbewolking maar verder mooi weer in Die Tauplitz

Nieuwe week start met zuidweststroming

Ook de nieuwe week blijven de Alpen onder invloed van een zuidwestelijke stroming. Dat levert zeker in het begin van de week veel sneeuw (en regen) op in de westalpen en de zuidalpen. De sneeuwgrens schommelt daarbij tussen de 700 en 1500 meter. Maar soms ook nog hoger. Aan de noordkant van de Alpen is het onder föhninvloed mild en vaak ook zonnig. Pas later in de week staat er een koufront op de kaarten die ook sneeuw naar de noordkant van de Alpen brengt.

Sauerland eerst zon, later meer wolken

Tot en met zaterdag blijft het koud en wisselen zon en wolken elkaar af. Vanaf zondag wordt het milder en met de start van de nieuwe week moet er rekening worden gehouden met regen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Rogieradmin1 maart 2018 · 07:08

Col de Lautaret is gesloten vanwege teveel wind en lawinegevaar:

Click. Click. Peace
Puckster1 maart 2018 · 07:42

Wat denk je van de omstandigheden onderweg aankomende zaterdag in Oostenrijk? Wij vertrekken de nacht van vrijdag op zaterdag naar Sölden. Kans op ijzel onderweg als er neerslag gaat vallen??

Gaston1 maart 2018 · 07:44

Op dit moment sneeuwt t al in St Anton am Arlberg

*bericht bewerkt door moderator op 01 mrt 2018 07:44

Tijd voor een uitpakparty?!
Nico-S1 maart 2018 · 07:56

Zondagochtend vertrek ik naar Ischgl. Ik zie vooral regen in het dal, maar belangrijker : wat zijn de omstandigheden onderweg? Vooral regen of sneeuw?

*bericht bewerkt door Nico-S op 01 mrt 2018 07:56

annemie571 maart 2018 · 08:24

Hoi Morris
Wij vertrekken zaterdag naar Gerlos. Als ik het goed begrijp wordt het een week van wolken en een beetje sneeuw met weinig zon. Klopt dit?

winterwonderland1 maart 2018 · 08:30

Spot on weerbericht. Vanmorgen hier in het Kleinwalsertal al een dicht wolkendek en vanaf een uur of half 8 ook lichte sneeuwval! En dat alles bij een temperatuur van ongeveer min3. Prima om weer een dagje op de piste te spelen! Fijne dag

Aequilater Nubila
Andereja1 maart 2018 · 08:51

Een half uurtje noordelijker dan Kleinwalsertal, in Bad Hindelang, staat de buitenthermometer nog op -11…

Edit- die thermometer blijkt stuk, er hangt nog een andere die -6 aanwijst 😎

*bericht bewerkt door Andereja op 01 mrt 2018 08:59

Rick19711 maart 2018 · 09:54

Goedemorgen Morris,

Vraag voor alle terugreizigers uit de alpen. Wat verwacht je van de situatie op de weg vanaf vrijdagavond tm zaterdagmiddag van de alpen naar nederland.

sven3111 maart 2018 · 11:00

Goedemorgen Morris,

Vraag voor alle terugreizigers uit de alpen. Wat verwacht je van de situatie op de weg vanaf vrijdagavond tm zaterdagmiddag van de alpen naar nederland.

Rick1971 op 1 mrt 2018 09:54

Als ik de voorspelde sneeuwval voor bijvoorbeeld de zuidalpen bekijk…elke dag een 20 cm sneeuw (inclusief zaterdag), dan denk ik dat de terugreis uit die regionen erg pittig kan worden. Correct me if i’m wrong.

*bericht bewerkt door sven311 op 01 mrt 2018 11:00

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
Roy831 maart 2018 · 11:09

Hangt er denk ik wel vanaf waar. Dolomieten zal mee vallen maar hoe meer naar t westen hoe meer sneeuw volgens mij.

Wannabe Dolomietenkenner...
marie-louise1 maart 2018 · 13:24

Wat denk je van de omstandigheden onderweg aankomende zaterdag in Oostenrijk? Wij vertrekken de nacht van vrijdag op zaterdag naar Sölden. Kans op ijzel onderweg als er neerslag gaat vallen??

Puckster op 1 mrt 2018 07:42

ook wij vertrekken, vrijdag op zaterdag nacht, en ben benieuwd wat voor weer we onderweg kunnen verwachten, naar het brandnertal.

Rider_Dune1 maart 2018 · 15:13

Ik ben benieuwd wat het weer brengt volgende week.
Lijkt nu vooral de eerste dagen grijs te worden, maar ik blijf hoop houden op een lekker zonnetje!

Harry(Winterberg)1 maart 2018 · 17:13

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/ec588dcdeb7b7530afbb1eb2...

Vanmorgen 9.15 uur op de Sürenberg in Winterberg. … -15’C met een lekker fris briesje van windkracht 4-5…

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?
Edwin.1 maart 2018 · 18:52

Col de Lautaret is gesloten vanwege teveel wind en lawinegevaar:

Rogier op 1 mrt 2018 07:08

Die wind in de Alpen kan nog wel leuk zijn. Verstuiving en klinkt soms wel tof met al die naaldbossen.

Hier in Nederland is die wind vandaag echt ronduit dik genieton. Man wat een dolle pret. Pleuris kou en wind, vet chill.

Kan hier ook nooit eens normaal winter zijn ;)

Not all who wander are lost

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.