Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live: vrieskou in de Oost-Duitse middelgebergten

Roel op 02 maart 2018· 8 reacties

De top van de Fichtelberg (1215 meter)

Deze week ben ik op reportage in Duitsland. In vier dagen tijd bezoeken we drie skigebieden in drie Duitse middelgebergten, namelijk het Ertsgebergte, het Thüringer Wald en de Harz. Twee bestemmingen heb ik inmiddels bezocht en allebei stonden ze in het teken van kou. Extreme kou.

Accu hield ermee op

Dinsdag vertrokken we naar Oberwiesenthal, waar we daags erna het skigebied Fichtelberg bezochten. Na een ijskoude, bewolkte start waarbij de thermometer van het plaatselijke weerstation -20 graden aanwees, trok de lucht open en de zon straalde op de vers geprepareerde pistes die vanaf de toegangsweg te zien waren. Ja, het was koud maar in de zon zou het toch wel meevallen?

's Ochtends leek er geen vuiltje aan de lucht

Dat hebben we geweten. Terwijl we op de 1215 meter hoge Fichtelberg onze eerste foto’s maakten hield de accu van de spiegelreflexcamera er al mee op. Met horten en stoten maakten we onze foto’s met een reserve-accu waarna we aan de eerste afdaling begonnen. “Dit is amper vol te houden” schoot door mijn hoofd toen ik mijn eerste bochten maakte. De zon scheen, maar daar was niks van te merken. De wind geselde de toch nog vele wintersporters in dit gebied. We deden echter ons ding en we genoten - zo goed en kwaad als het kon - van perfect geprepareerde pistes en de zon die reflecteerde op het witte landschap. Even deed het ons vergeten dat wangen en vingers deze temperaturen toch echt niet fijn vonden.
De Schwebebahn, een stokoude gondel uit 1924

Aan de pistes lag het niet

De eerste wolken. 's Middags zou de zon nauwelijks nog schijnen

Opwarmen

Het was intussen 11.30 uur en langzaam maar zeker trok het dicht. Vanuit Tsjechië dreven steeds meer wolken voor de zon wat het moment markeerde dat het nog kouder werd. Het kwik zou niet boven de -15 komen. Hoe fijn de pistes ook waren, in de eerste de beste skihut warmden we ons op met een warme chocomel. Na een half uurtje waren we zo ver om de rest van het gebied te verkennen, maar buiten aangekomen waren we stiekem blij dat Fichtelberg maar 15 kilometer piste telt. Het was volledig bewolkt en het was geen doen. Ik heb het nog nooit zo koud gehad op wintersport, en ik zat nieteens in de Alpen.

Van -15 naar -7

In vergelijking tot Fichtelberg was het donderdag in Thüringen een heel stuk aangenamer. Nog steeds was het allesbehalve warm maar nu scheen de zon van 's morgens vroeg tot 's avonds en waaide het een fractie minder hard. De Skiarena Silbersattel Steinach, het grootste skigebied van Thüringen, ligt ook iets lager (top op 842m) en meer beschut tussen de bomen waardoor de scherpste kantjes van de kou eraf gingen. Gevoelsmatig, maar ook werkelijk want het was al 8 graden warmer dan de dag ervoor. Niettemin vroor het midden op de dag 7 graden en moest je je dik aankleden.

Beschut en vol in de zon, in Skiarena Silbersattel Steinach was het beter vol te houden

... totdat de zon achter de bomen verdween

Geringe hoogte

Een ijskoude tweedaagse hebben we dus achter de rug, en vandaag staat nog de 971 meter hoge Wurmberg in de Harz op het programma. Het geeft maar weer aan dat hoogte niet alles zegt. Deze intense kou verwacht je in het hooggebergte en niet tussen pakweg 800 en 1200 meter. De noordoostelijke ligging (het is voormalig Oost-Duitsland) en het feit dat beide skigebieden op bijna de hoogste punten liggen van het Ertsgebergte en het Thüringer Wald betekenen echter dat het hier vaak kouder is dan op dezelfde hoogte in de Alpen. Een niet te onderschatten dingetje mocht je hier op vakantie gaan. Van de andere kant betekent deze ligging dat het in zachte tijden minder zacht is dan in bijvoorbeeld het Sauerland en er vaak meer sneeuw ligt. Meer over deze gebieden volgend jaar in het Wintersport Magazine.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Sndr2 maart 2018 · 07:05

Reportage en weerbericht in één, dat is onze @Roel (goed dat je weer beter bent!). Veel plezier op de Wurmberg waar het bovenop ook verschrikkelijk kan waaien. Als er vanavond een ijshockeywedstrijd is zou ik zeker gaan kijken! Ook warm aankleden dan trouwens.

*bericht bewerkt door Sndr op 02 mrt 2018 07:07

Peter302 maart 2018 · 07:55
Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Chonn2 maart 2018 · 08:06

@Roel, ik lees vooral dat het koude gevoel heeft overheerst :-), maar hoe nou de skigebieden zijn (bijv. vergelijking met Winterberg) (impressie) lees ik niet echt in je verhaal ? Of moeten we daarvoor wachten op het Wintersport Magazine van volgend jaar ?

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Quick2 maart 2018 · 08:26

Ik hoop het toch niet. Was niet van plan een abbonnement af te sluiten namelijk

Mr. Slow
Roelauteur2 maart 2018 · 08:49

@Chonn dat is voor volgend jaar. De gebiedspagina’s worden binnenkort wel bijgewerkt met info. @Peter30 grappig de Brocken ligt om de hoek. Beruchte berg inderdaad maar wel heel mooi!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Robert72 maart 2018 · 09:54

We zijn een paar jaar terug de Brocken in het voorjaar opgelopen, en boven kwamen we inderdaad in de winter terecht. Treintje weer omlaag gepakt, want de kinderen waren doodop. Het kan daar flink spoken. Het is natuurlijk ook de enige berg in de buurt, dus hij ligt niet beschut.

CJAHulskamp2 maart 2018 · 16:04

Hoop mooie verhalen rond de Mythes van de Brocken. Vroeger geweest toen het Ijzeren gordijn net gevallen was. Voor de jongere generatie die moeten dat maar eens google. :)

May the ski force be with you !!
Martin93 maart 2018 · 00:14

Hoop mooie verhalen rond de Mythes van de Brocken. Vroeger geweest toen het Ijzeren gordijn net gevallen was. Voor de jongere generatie die moeten dat maar eens google. :)

CJAHulskamp op 2 mrt 2018 16:04

ik heb gewoon stoffen gordijnen… Nooit begrepen waarom oude mensen per se ijzer wilden hebben. 🤣

Maar Harz leuke omgeving en de Brocken zeker de moeite waard. Ben er een keer zomers geweest met mijn schoonouders (uit de ijzeren gordijnen tijd dus) en ga er zeker nog eens heen.

*bericht bewerkt door Martin9 op 03 mrt 2018 00:16

I like snow!

Plaats een reactie