Steeds milder met sneeuw in het zuiden en föhn in het noorden

Morris op 02 maart 2018· 12 reacties

Auto's spelen verstoppertje, Serre Chevalier

Vanaf zondag is Roel er weer en dus is dit alweer mijn laatste weerbericht. Met daarin vandaag een terugblik op een voor mij magische donderdag, een gedetailleerde vooruitblik voor de komende dagen (sneeuw voor zuidwest en west en alsmaar milder), verder sta ik even stil bij het weer onderweg van en naar de Alpen en schets ik wat vermoedens voor het weer de volgende week zodat Roel zondag dat stokje kan overnemen en er gedetailleerder op in kan gaan.

Een magische donderdag

Net als velen in Nederland zit ik deze week met mijn kids in de Alpen. Ik boekte deze vakantie namelijk pas op vrijdag. Net voor vertrek. Daar worden de mensen om me heen wel eens panisch van (mezelf incluis), maar ik kan niet anders. Mijn wintersportvakantie is pas geslaagd als ik verse sneeuw heb voor en tijdens mijn trip. Zon is een leuke bijkomstigheid, een authentiek dorp ook, drukte kan me gestolen worden en de afstand van Nederland naar mijn bestemming vind ik niet zo belangrijk. Net als ik Après ski niet belangrijk vind. Dit jaar spreken we Italiaans, drinken we goedkope espresso’s en eten we vooral pasta, pizza en risotto. Maar we genieten vooral van de verse sneeuw. De zondag was al fantastisch, maar vandaag was een magische dag. Na 3 dagen met continue wat verse sneeuw, overdag zon en ijskoude temperaturen volgde vandaag een dag uit de boekjes. Niet te koud, meer dan 30 cm verse sneeuw en mijn kids die al vroeg stonden te trappelen om de deur uit te gaan. Dit is het resultaat. Heel veel mooier gaat het niet worden voor mij.

Mijn oudste (13) op een Powfinder snowboard

Mijn jongste (11) genietend van de poeder

Mijn kids droegen een lawinepieper, maar nog geen schep en sonde. Op hun leeftijd (11 en 13) zie ik persoonlijk het nut er nog niet van in om de kids zware en vaak te grote rugzakken om te binden. Het gaat me vooral om bewustwording. We checken iedere dag het lawinebericht en hebben het daar gedurende de dag dan over, we gaan niet steiler dan 30 graden en ze dragen iedere dag een lawinepieper. Daarnaast nemen we iedere dag wat paragrafen door uit de wePowder Safety Academy en hebben we met lawinepiepers, scheppen en sondes in de sneeuw geoefend. Tof om te zien hoe snel kids iets oppikken. Nu hopen dat het blijft hangen en ze er later zinnige beslissingen door kunnen nemen.

Ik heb vandaag enorm genoten. In de ochtend met de kinderen, in de middag door zelf wat mooie poederafdalingen te maken. Persoonlijk heb ik liever een mooie diepe poederdag dan een week vol met zon. Donderdag lag er in ieder geval genoeg poeder. Want de donderdag bracht zoals verwacht rijkelijk sneeuw in de Franse Zuidalpen, de Italiaanse Piemonte, de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland. Tegelijkertijd bleef het droog in oostalpen, was het er regelmatig zonnig met voornamelijk hogere bewolking die de zon af en toe dwars zat en vooral al minder koud.

Heel veel sneeuw op de pistes in de Franse Zuidalpen

Vrijdag, sneeuw vanuit het westen

De extreme kou is nu definitief voorbij. Een nieuw front met sneeuw met sneeuw trekt deze vrijdagochtend de westalpen in. Het sneeuwt nu al in de Franse Alpen en de Italiaanse Piemonte. De sneeuwgrens schommelt daarbij tussen de 700 en 1300 meter, maar ligt in de vroege ochtend lokaal in de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland tijdelijk rond de 1600 meter. Later op de dag arriveert er koudere lucht en wordt de neerslag naar het oosten geduwd in het westen kan de zon er dan alweer doorkomen. In de oostalpen schijnt daarentegen lange tijd de zon en pas tegen het einde van de middag bereiken de eerste sneeuw- en regenwolken het Oostenrijkse Vorarlberg. Waarschijnlijk blijft het zelfs droog in grote delen van de oostalpen.

Zaterdag, derde front vanuit het westen

Op zaterdag trekt een derde front vanuit het westen de westalpen in. Daar wederom sneeuw, terwijl de dag in het oosten weer zonnig begint. Er steekt een föhn op en het wordt duidelijk milder in de gehele Alpen. Pas later op de dag bereiken de wolken het oosten maar veel neerslag van betekenis levert dit niet op.

Zondag, mild en zonnig

De zondag is bijna overal uitgesproken mild en zonnig. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het vanwege een zuidelijke stroming wat koeler, maar met een zuidföhn en zon is het aan de noordkant van de Alpen mild. De kou van begin deze week is totaal verdwenen.

Mooi weer in het Kuhtai

Het reisweer

Gister werd regelmatig de vraag gesteld ‘wat gaat het weer doen tijdens de wisseldagen?’. Voor de vertrekkers: zaterdagochtend trekt een nieuw front de westalpen in. Dit zorgt in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland voor wat sneeuw boven de 1000-1400 meter. Met al die vertrekkende Franse kan dat voor wat hilarische momenten zorgen als ze weer een poging doen om met hun zomerbanden en zo’n rare sok om de banden van de aandrijfas een besneeuwde weg proberen af te rijden. Maar eenmaal dieper in de dalen is dat probleem verholpen en valt de neerslag als regen. Ook in Zwitserland en het noordwesten van Italië kan sneeuw voor wat overlast zorgen. Oostenrijk heeft niets te vrezen. Voor wie op zondag vertrekt zijn er geen zorgen. De wegen in de Alpen, maar ook van en naar de Alpen blijven verschoond van sneeuw.

Voor de aankomers: op vrijdagavond kan er wat sneeuw vallen in de Duitse middelgebergten en de Ardennen. Zaterdagochtend kan de sneeuwval voor problemen zorgen op de toegangswegen naar de skigebieden in de Franse Alpen, Zwitserland en het noordwesten van Italië. Later op de dag valt er ook wat sneeuw in het uiterste westen van Oostenrijk. Op zondag worden er geen problemen verwacht.

Nieuwe week start met zuidweststroming

Ook de nieuwe week blijven de Alpen onder invloed van een zuidwestelijke stroming. Zie bovenstaande filmpje. Dat levert zeker in het begin van de week veel sneeuw (en regen) op in de westalpen en met name de zuidalpen. De sneeuwgrens schommelt daarbij tussen de 700 en 1500 meter. Maar soms ook nog hoger. Aan de noordkant van de Alpen is het onder föhninvloed mild en vaak ook zonnig. Pas later in de week staat er een koufront op de kaarten die ook sneeuw naar de noordkant van de Alpen brengt. Kortom: in de westalpen en vooral de zuidalpen start de week met sneeuw. In de noordalpen mag je op een mix van zon en bewolking rekenen.

Sauerland eerst zon, later meer wolken

Tot en met zaterdag blijft het koud en wisselen zon en wolken elkaar af. Vanaf zondag wordt het milder en met de start van de nieuwe week moet er rekening worden gehouden met regen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Daffie2 maart 2018 · 09:34

't weekje Gerlos gaat redelijk weer opleveren als ik t goed heb. niet te koud, wat sneeuw, wat zon en ok 'n biertje :)

Rogieradmin2 maart 2018 · 09:45

Oeps ;-) in mijn dorpje (helaas ben ik zelf nu in Nederland, bijzonder slecht getimed)

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/69c545dcbdeb088b0109d33f...

Click. Click. Peace
Shane2 maart 2018 · 10:02

Leuk verslag @Morris. Dat moeten wel aardige rijders worden met zo’n papa, lijkt me zo :).

I can stick uphill ice, on my saucer...
Bastian2 maart 2018 · 10:29

@Morris waar zou jij dan deze week naar toe gaan? Ik moet ook nog even boeken voor morgen.
Alvast bedankt!

Maurice02 maart 2018 · 10:34

Leuk gedaan zo @Morris. Aardige weersveranderingen op komst.

Vannacht zijn wij weer aangekomen in Westendorf.
Vanmorgen de zon gezien maar nu oogt het wat bewolkt, vanmiddag eens even kijken hoe de pistes erbij liggen.

Veenhoorn2 maart 2018 · 10:45

De kleine op een powfinder… “Morris signature” hoe kan het ook anders

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Pieter2309762 maart 2018 · 13:45

Laat maar lekker doorsneeuwen nu richting paasvakantie en dutchweek in val thorens

Nico-S2 maart 2018 · 15:34

Ik blijf duimen dt sneeuwgrens nig beetje zakt. Weekje ischgl vanaf zondag. Hoop op sneeuw in dal… Duimen maar, wat wordt dubbeltje op z’n kant 🤔🤩

Eijsski2 maart 2018 · 16:43

Ik ben voor Roel hoor als hij vanaf 10 maart een zonnig weekje in de Alpen gaat beloven half volgende week, maar leuk verslag en sneeuw hebben we zat van volgens mij dus dat hoeft niet meer!

Quick3 maart 2018 · 13:18

*bericht bewerkt door Quick op 03 mrt 2018 13:20

Mr. Slow
The-Grizzly3 maart 2018 · 13:58

Hoi,
waar trekken we volgend weekend het best naar toe voor een shortski. Liefst op een redelijke afstand. De vogezen stond op onze planning, maar dat lijkt 'letterlijk in het water te vallen. Dus misschien toch maar de Alpen?

Pieter2309763 maart 2018 · 16:42

Chaos in Frankrijk (N90 Moûtiers):

https://nos.nl/artikel/2220370-terugkerende-wintersporters-v…

https://twitter.com/ANWBeuropa/status/969887637694767105/pho…

Quick op 3 mrt 2018 13:18

Allé ze doen nieuwjaar over

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.