Wisselvallige week met zon, sneeuw en wat regen

Roel op 04 maart 2018· 11 reacties

Zo kwam je vanochtend aan op het bergstation in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental (foto: Roy Holtermans)

De windrichting is 180º gedraaid. Van het ijskoude noordoosten komt de lucht nu uit het zuidwesten. Dat betekent dat de kou voorbij is. Ervoor in de plaats krijgen we een vrij wisselvallig weekje, met af en toe sneeuw bij een variërende sneeuwgrens. Tussendoor zijn er echter ook prachtig zonnige dagen zoals vandaag in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental.

File

Gisteren zagen de Frankrijkgangers de wisselvalligheid van een hele andere kant. Lange files blokkeerden de weg tussen Albertville en Moutiers nadat het 's ochtends gesneeuwd had en het 's middags regende. Tot diep in de middag stond het muurvast, onder andere ook op de wegen naar La Plagne en Val Thorens.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Liliane Solé stond in de file en stuurde me om 17.47 uur een tweet dat ze sinds half drie nog maar 6 kilometer was opgeschoten, bestemming: Val Thorens. Richting Oostenrijk speelde het weer geen rol in de verkeerssituatie. Vannacht is er wel een paar centimeter sneeuw gevallen, maar vandaag is het Kaiserwetter helemaal terug. Check het satellietbeeld van vanochtend maar eens:

Bron: sat24.com

Wisselvalligheid troef

Waarschijnlijk perst Oostenrijk er morgen nog een mooie dag uit, maar elders zal de bewolking gaan toenemen. Vooral in Frankrijk en de Dolomieten kan in de loop van de dag wat sneeuw gaan vallen boven 1400 tot 1700 meter. Geen grote hoeveelheden trouwens.

Dinsdag komt er een omvangrijk lagedrukgebied boven Midden-Europa te liggen en raakt het in de hele Alpen bewolkt. Op veel plaatsen valt er wat sneeuw bij een weer wat lagere sneeuwgrens (1000 - 1500 meter). Er staat echter niet zoveel wind waardoor het met stuwing ook wel meevalt. Hele grote hoeveelheden verwacht ik daardoor nog steeds niet.

Zo wisselen de betere momenten de slechtere af. Woensdag trekt er waarschijnlijk ook een front van west naar oost over de Alpen, met daarvoor en erna wat zon. Het komt de komende dagen op timing van dit soort storingen aan, of we de zon veel of weinig te zien krijgen. Trekt een neerslagzone vaker 's nachts over dan heb je een hele mooie week voor de boeg, alleen laat de timing zich niet van tevoren bepalen. Je moet dus een beetje geluk hebben.

Hieronder zie je de sneeuwverwachting voor de komende 6 dagen. Er zijn geen grote uitschieters, maar je ziet dat de meeste plaatsen het niet droog houden en dat er voor de dalen soms regen tussenzit.

Verwachte sneeuwval komende 6 dagen

Belangrijk zachter

In het weekend komt er een uitdiepend lagedrukgebied boven de Golf van Biscaye te liggen. De stroming wordt daardoor nog iets dieper zuidwest, en dan zou de lente weleens even kunnen doorbreken. Vooral in de noordalpen kan dankzij föhn de temperatuur voor het eerst richting de 15 tot 20 graden gaan. Dat is niet heel extreem trouwens half maart, maar we zijn dit zachte weer natuurlijk totaal niet gewend sinds februari. In Frankrijk en Italië is het trouwens de vraag of zij dit lenteachtige weer ook krijgen. Vanuit het zuidwesten wordt ook vochtige lucht aangevoerd die door stuwing (südstau) mogelijk veel sneeuw en lager regen geeft. Verder lijkt het lenteweer in de noordalpen geen blijvertje te worden. Koudere lucht ligt vanuit het westen klaar daarna weer sneeuw te gaan geven.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Quick4 maart 2018 · 11:02

Hoop dat dat lagedrukgebied er niet komt boven de Golf van Biscaye… zitten dan net in Italië en weinig zin in veel sneeuw en regen.

Mr. Slow
Rickh4 maart 2018 · 12:15

Goedemiddag Roel. Ik zou deze week nog graag 1 of 2 dagen richting Winterberg gaan om te skiën. Welke dagen zou je me aanraden. Het liefst droog met wat zon of zit dat er niet in deze week? Groet Rick.

Maartje-M2464 maart 2018 · 14:19

Hoi Roel, dank voor je update! Ik heb een korte vraag: ik wilde graag volgend weekend (8-11 maart) op freeride weekend met een groep + gids naar het Stubaital, weet jij hoe de sneeuwcondities daar zijn? Ik las dat het lang niet heeft gesneeuwd, deze week ook maar minimaal gaat sneeuwen en dat het hard heeft gewaaid. De sites spreken over stevige sneeuw. Klinkt als niet ideaal, wat denk jij?
Bedankt en groetjes, Maartje

Roelauteur4 maart 2018 · 14:53

@Rickh de enige ‘zekere’ droge dag is morgen en waarschijnlijk ook dinsdag. @maartjemeier ik ken de plaatselijke situatie niet. Het is even geleden dat er een pak is gevallen inderdaad, maar de gids zal waarschijnlijk nog wel een paar mooie hellingen weten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Maurice04 maart 2018 · 15:11

Vandaag was het een erg warme dag in het WilderKaiser Brixental.

We begonnen rond half 10 bovenaan bij Hopfgarten en na ongeveer 1½ uur begon de dalafdeling richting Brixen al ‘slussy’ te worden.
Rest van de dag maar aan de noordzijde gebleven. Terug richting Hopfgarten was het zwaar skiën.

Temperaturen bij HochBrixen uiteindelijk zo’n 8-10 graden. In het dal gaf de meter 21 graden in de zon aan.

Morgen een dagje richting Kirchberg.

Jogem4 maart 2018 · 16:28

@roel Wil(de) komend weekend naar het noorden van Oostenrijk voor een shortski. Dacht aan Kleinwalsertal of Lermoos, in ieder geval niet te ver weg. Gaat dit een haalbare zaak worden gelet op het weer?

Tessaalexandra4 maart 2018 · 17:21

Hoi Roel, even een vraagje: ik heb dit jaar de luxe om te kiezen tussen twee weken om naar Westendorf (Tirol) te gaan. Of van 10 t/m 17 maart, of van 17 t/m 24 maart.
Is het al enigszins mogelijk om aan te geven welke week qua weer beter wordt? Hoor graag! groet, Tessa

Pieter2309764 maart 2018 · 19:32

Belgische skiër komt om het leven in Franse Alpen door lawine

Oostenrijk-ganger4 maart 2018 · 20:23

volgende week vanaf 10-3 naar Brixen. wordt het “pap-skien” @Roel ?

Patrick714 maart 2018 · 21:24

Hoi Roel, even een vraagje: ik heb dit jaar de luxe om te kiezen tussen twee weken om naar Westendorf (Tirol) te gaan. Of van 10 t/m 17 maart, of van 17 t/m 24 maart.
Is het al enigszins mogelijk om aan te geven welke week qua weer beter wordt? Hoor graag! groet, Tessa

Tessaalexandra op 4 mrt 2018 17:21

Niet tevreden met het antwoord op die andere website 😉

Piste riderrrrr
Harm5 maart 2018 · 09:25

Hoi Roel, even een vraagje: ik heb dit jaar de luxe om te kiezen tussen twee weken om naar Westendorf (Tirol) te gaan. Of van 10 t/m 17 maart, of van 17 t/m 24 maart.
Is het al enigszins mogelijk om aan te geven welke week qua weer beter wordt? Hoor graag! groet, Tessa

Tessaalexandra op 4 mrt 2018 17:21

Week van 17 maart kun je echt nog niets over zeggen joh…

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.