Pleidooi voor terugkeer van de Paasvakantie

Roel op 06 maart 2018· 31 reacties


De voorjaarsvakanties zitten erop, maar het echte voorjaar komt er natuurlijk nog aan. Dit vaak mooie slot van de wintersportseizoen bood vroeger een extra kans om met de familie op wintersport te gaan, maar dat is voorbij. Ik heb het over de Paasvakantie. Voor veel wintersportliefhebbers, zeker met schoolgaande kinderen, voelt het nog steeds als iets dat ons is ‘afgenomen’.

Afgeschaft

Veel dertigers (en ouder) kennen hem vast nog wel, de Paasvakantie. Terwijl Duitsland en België nog steeds meestal twee weken vakantie hebben rondom de Paasdagen, is deze vakantie bij ons enkele decennia geleden afgeschaft en vervangen door de meivakantie. Dit om een betere spreiding van schoolvakanties te krijgen. Ook zijn extra vrije dagen beter te combineren met feestdagen als Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart of Pinksteren in mei, zo vond men. Het gevolg is dat we nu met Pasen een lang weekend vrij hebben en niet meer, van Goede vrijdag tot en met Tweede Paasdag. Scholen hebben de mogelijkheid om een aantal vrije dagen achter Tweede Paasdag te plakken waardoor er in een enkel geval nog een officieuze Paasvakantie is, maar in de meeste gevallen bestaat hij dus niet meer. Hiermee is een belangrijke mogelijkheid om met het gezin op wintersport te gaan vervallen. Dat is wrang, zeker als Pasen zoals dit jaar vroeg valt (op 1 april).

Te laat

En de meivakantie dan? Die valt simpelweg te laat. Meestal is dat de eerste week van mei, al begint de vakantie vaak al eind april. Veel scholen plakken hier nog een week aan vast waardoor de meeste kinderen feitelijk twee weken vakantie hebben. Wintersporters hebben hier echter weinig aan. Natuurlijk, er zijn nog een paar skigebieden open in (een deel van) de meivakantie. Denk aan Val Thorens, Tignes - Val d’Isère en Ischgl maar voor de rest is de meivakantie geen optie meer om op wintersport te gaan. Nog afgezien van het feit of je hoofd überhaupt nog naar wintersport staat, en of er nu wel of geen sneeuw ligt.

De zon staat hoog aan de hemel

Vaak nog een mooie week

Er is vanalles te zeggen over de maatregel die de overheid heeft genomen, maar voor ons wintersporters is het natuurlijk nadelig. In plaats van drie zijn er maar twee opties over om met schoolgaande kinderen op wintersport te gaan, met kerst en de krokus. Dat betekent extra drukte omdat het aantal opties kleiner is, zeker als je in Zuid-Nederland woont en in de krokus gebonden bent aan de carnavalsweek die in veel andere landen ook een vakantieweek is.

Verder is Pasen vaak een prachtige voorjaarsweek. Extreme kou zoals vorige week zul je niet meemaken, de dagen zijn lang en de zon staat hoog aan de hemel. Vaak is het genieten van schitterende voorjaarscondities. Zeker nu Pasen relatief vroeg valt en er genoeg sneeuw ligt zou het dit jaar weleens extra genieten kunnen zijn.

Met de nadelen is te leven

Er zijn een paar concessies die je moet doen. De dorpen zijn vaak niet meer wit (soms ook nog wel), en je moet je skigedrag enigszins aanpassen op de sneeuwcondities. Dat betekent vroeg beginnen, en iets eerder stoppen maar wie in de lente weleens op wintersport is geweest zal beamen dat daar goed mee te leven is. We gunnen het Belgen en Duitsers natuurlijk van harte, maar de naderende Paasdagen bezorgen veel Nederlanders nog altijd een dubbel gevoel.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Matthias1236 maart 2018 · 10:32

Het is zeker jammer, al zal er volgend jaar misschien een gecombineerde paas/mei vakantie zijn. Eerste paasdag valt volgend jaar namelijk pas op 21 April waardoor het in dezelfde week als koningsdag valt.

Born to Ride
xrosadanielle6 maart 2018 · 10:33

Wij gaan dit jaar nog een weekend naar het Brandertal met pasen (goede vrijdag tot en met tweede paasdag), hopelijk komen we nog aan skiën toe qua condities!

kapitein6 maart 2018 · 10:46

Twee jaar geleden in de paasvakantie, ‘onze’ school had dit zo gepland, heerlijk geskied in Oostenrijk. Dat we niet de enigen waren die dit idee hadden, bleek op de pistes war we meerdere andere klasgenootjes en ouders van tegenkwamen.
En ook mooie, oude herinneringen van strandstoeltjes naast de pistes in Val Thorens en heerlijk lunchen vol in de zon. Dan nam je de papsneeuw voor lief…

Joris19736 maart 2018 · 10:59

Gelukkig hebben wij Belgen nog de paasvakantie :) Heb al een weekje Val Cenis gehad maar het kriebelt nog steeds.Heb nog een weekje vakantie vanaf 7/4. Zit dagelijks de aanbiedingen te bekijken. Alleen al dat uitkijken is al een plezier op zich. Zou Valmeinier een goede keus zijn ?

Bernard6 maart 2018 · 11:37

Volledig mee eens! Toen vorig jaar de condities in maart en april beter waren dan in februari hebben wij het er ook nog over gehad.

Het zou zo fijn zijn als er nog een extra week zou zijn binnen de reguliere seizoens openingen zou zijn. Heeft het zin om hier een petitie over te starten en deze uiteindelijk in te dienen in Den Haag?

Harald36 maart 2018 · 11:42

Ik zit niet te wachten op terugkeer van de paasvakantie.

Moet zeggen wij skiën met de kerst, voorjaar, ga nog een paar dagen in januari, voor ons voldoende.

Meivakantie is prima om dan afhankelijk van de schoolvakanties 1 of 2 weken richting de zon te gaan in Italië, Frankrijk of Kroatie.

Groeten, Harald
dan586 maart 2018 · 11:50

Hallo @Joris1973,

Ook wij (als B. wintersporters) zijn dit jaar ,eind januari, al eens wezen skiën op Kronplatz.
Dikwijls gaan we dan in de Paasvakantie nog eens genieten van meestal zonnige pistes met natuurlijk niet altijd de beste condities, maar dit nemen we er graag bij.
Een zestal keren zijn we zo naar Grand-Massif (Samoens ) geweest. Heerlijk.
Dit jaar hebben we gekozen voor Livigno, hier zijn de skipassen GRATIS de tweede week bij boeking van deelnemende accommodaties. Valmeinier is ook 1 keer de revue gepasseerd maar daar waren de sneeuwcondities toen zéér slecht, dit zal dit jaar met de vele sneeuwval uiteraard véél beter zijn. Veel plezier!

Born to run. B.S.
joostsmit6 maart 2018 · 12:31

Een lang weekend met Pasen bevalt ons vaak ook heel goed! Zeker als Pasen vroeg valt. Daarnaast hebben we de afgelopen 2 jaar in de meivakantie juist de beste condities van het gehele jaar getroffen: veel verse sneeuw en heerlijke dagen. Daarvoor zoek je dan wel de gletsjers in Kaprun of Hintertux op.
Maar, eens, een volle week begin april is wel heel prettig!

RCGrootveld6 maart 2018 · 13:04

2 ipv 3?
Ik ben zo’n 30+ er en kan me de paasvakantie nog wel herinneren, maar ik kan me niet herinneren dat we naast de paasvakantie ook een ‘voorjaarsvakantie’ hadden.
Dus ook toen, had je maar 2 opties: Kerst of Pasen

Rob
Kielstra6 maart 2018 · 13:07

Die hele verplichte schoolvakanties moeten worden afgeschaft, kijk wat voor mooie spreiding je dan krijgt. Ouders met kinderen zij altijd al duur uit, voor velen is door de verplichte vakantie en de belachelijk hoge prijzen die in die periodes worden gevraagt wintersport gewoon onmogelijk betaalbaar geworden. Dit is toch niet meer van deze tijd.

Roelauteur6 maart 2018 · 13:21

@RCGrootveld wij hadden vroeger kerst-, carnavals- en Paasvakantie dus drie opties.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Veenhoorn6 maart 2018 · 13:25

Wij wonen in het zuiden van Nederland en zijn (door onze kinderen) inderdaad gebonden aan de schoolvakanties. Afgelopen Carnaval kwam het niet goed uit en hebben er dit jaar dan voor het eerst voor gekozen om in de eerste week van de meivakantie (21-28 april) nog naar Tignes te gaan. Ik ben zeer benieuwd hoe de condities dan zullen zijn. Afgelopen jaren is er best nog wat verse sneeuw gevallen in april.
Nadeel dit jaar… het is wel echt heeeeel lang wachten tussen skivakantie kerst en skivakantie meivakantie… dat moet ik volgend jaar weer beter plannen ;)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
evr666 maart 2018 · 13:33

Ach, we plannen de kerst- en voorjaarsvakantie in, mocht er eind april weer zo’n pak vallen als afgelopen seizoen, is het een meevaller.

Edwin van Riel
Slim6 maart 2018 · 13:54

Helemaal mee eens!
Ik zie hierboven veel mensen die met Kerst gaan. Dat verbaast me een beetje.
Als je de keus hebt is Pasen toch veel beter om een tweede keer te gaan? De kans op goede sneeuwdiepte is met kerst nog behoorlijk klein en het wordt heel vroeg donker en koud.
Februari is uiteraard de beste tijd.

Mijn kinderen hier in Duluth, USA hebben gelukkig een paar lange weekenden in Januari, een week midden Frebruari en de eerste week van April, perfect gepland om te skiën en beter dan de omliggende steden, want die hebben bijna allemaal alleen eind Maart een week i.p.v. februari en April.

Een kinderen van een vriend van me hebben zelfs alleen een paar lange weekenden en dan laat in April een week. Hij heeft spijt dat hij een paar jaar geleden, toen hij dat huis kocht, niet beter op de school vakanties heeft gelet. Een paar kilometer verderop hebben ze wel Februaire vakantie ;-)

*bericht bewerkt door Slim op 06 mrt 2018 13:56

Veenhoorn6 maart 2018 · 14:11

Helemaal mee eens!
Ik zie hierboven veel mensen die met Kerst gaan. Dat verbaast me een beetje.
Als je de keus hebt is Pasen toch veel beter om een tweede keer te gaan? De kans op goede sneeuwdiepte is met kerst nog behoorlijk klein en het wordt heel vroeg donker en koud.
Februari is uiteraard de beste tijd.

Slim op 6 mrt 2018 13:54

Volgens mij gaat het artikel er juist om dat de paasvakantie er niet meer is. Je hebt dus geen keus (als je afhankelijk bent van de schoolvakanties).

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
snowprow6 maart 2018 · 14:15

Dus als Belg zijnde moeten we gewoon in de paasvakantie gaan om zo weinig mogelijk hollanders tegen te komen ;-) hehe

Pieter2309766 maart 2018 · 15:43

Wil dat zeggen dat het redelijk rustig gaat zijn in val thorens met pasen , is dat laagseizoen

tessaneedssnow6 maart 2018 · 15:43

Waarom wordt de meivakantie niet opgesplitst? 1 week met Pasen en 1 week in mei, al viel de meivakantie van eenparig naar terug volledig in april en heb ik in mei geen dag vrij gehad.

Ski you later!
RCGrootveld6 maart 2018 · 15:50

@RCGrootveld wij hadden vroeger kerst-, carnavals- en Paasvakantie dus drie opties.

Roel op 6 mrt 2018 13:21

Dan ben ik kennelijk van nog eerder, want wij hadden tussen kerst en pasen niets

Rob
Mathijs66 maart 2018 · 16:33

Splitsen in 1 week met pasen en 1 week in mei zou inderdaad de beste optie zijn.
Pasen is altijd 7 weken na carnaval dus dat is ook een mooie spreiding.

laco6 maart 2018 · 16:59

Als Pasen vroeg valt ging ik een lang weekend skiën. Helaas dit jaar geen vrij op goede vrijdag😕

Frank666 maart 2018 · 17:46

Organiseer het onderwijs zo, dat zowel leerlingen als docenten 4-5 snipperdagen per jaar kunnen opnemen. Goed voor de spreiding en anti-burnout. Maak daarnaast de zomervakantie 5 ipv 6 weken zodat de leraren een ruimere vakantiespreiding hebben; goed voor de hanteerbaarheid van de werkdruk. Geef ipv of naast een CAO loonsverhoging 1-2 dagen extra vakantie voor de werknemers; goed voor de anti-burnout en het gezinsleven voor lange weekenden.
Zodoende kan ieder ruim zijn vakantiejaarplanning plannen. Past m.i. bij 2018 e.v.

mukkie6 maart 2018 · 17:59

Als 40er ben ik in het verleden een aantal keer ook in de paasvakantie op wintersport geweest. Wel hoog en inderdaad: vroeg starten! Het waren prachtige vakanties met volop sneeuw! Toch vind ik de huidige verdeling prettiger. Vaak is het met Pasen in Nederland en elders nog net geen goed weer en echt niet iedereen kan/gaat op wintersport! Bovendien is Pasen in wintersportgebieden en elders erg druk en duur. De meivakantie vind ik echt ideaal. Ik geef de voorkeur aan wintersport in de winter 😉

*bericht bewerkt door mukkie op 06 mrt 2018 18:00

GeJe6 maart 2018 · 20:39

Wij toch nog 4 daagjes geboekt met Pasen, eens kijken hoe het in Ischgl is :-)
maar idd, paar dagen meer had ook best gemogen.

Michiel6 maart 2018 · 20:40

Na 6 jaar niet op wintersport (kinderen en vriendin zijn kou-kleumen en mijn zoontje heeft jeugdreuma; geen goede combi met de kou).
Maar nu toch aan het kijken naar wintersport met de meivakantie. De laatste week La Plagne is de eerste week van onze meivakantie (21 t/m 28 april): kou zou geen probleem moeten zijn en de prijzen zijn ook een stuk gunstiger.
Volgend jaar heeft de school ook weer de week voor de officiële meivakantie vrij dus dan zou het ook weer kunnen. Het is wel laat, maar het zou moeten kunnen.

Annie-s6 maart 2018 · 21:53

Dan ben ik kennelijk van nog eerder, want wij hadden tussen kerst en pasen niets.

Idd dat kan ik mij ook nog heel goed herinneren.

@ Sowprow. Wij komen met de paasvakantie altijd heel veel Belgen tegen in Les Menuires en dat is prima.

DeiNorge7 maart 2018 · 06:36

Verhuizen naar Noorwegen ;-) Pasen is hier fantastisch: alles dicht van witte dond tm 2e paasdag. Winkels ook dicht, supermarkten alleen open op zat. Kids vrij dagen er voor. Super sneeuw & meestal zon dus worstjes grillen op de berg… De rest van het jaar is t ook best ok hoor!

miepmiep7 maart 2018 · 09:40

2 ipv 3?
Ik ben zo’n 30+ er en kan me de paasvakantie nog wel herinneren, maar ik kan me niet herinneren dat we naast de paasvakantie ook een ‘voorjaarsvakantie’ hadden.
Dus ook toen, had je maar 2 opties: Kerst of Pasen

RCGrootveld op 6 mrt 2018 13:04

heel vroeger had je krokusvakantie in feb en paasvakantie en maar kan me niet herinneren dat we ook in mei vrij waren. dus de verdeling voor de kids vind ik nu beter verdeeld. anders wordt het wel een lange zit voor ze tot de zomervakantie en zeker als ze laat hebben

ivarros7 maart 2018 · 10:34

Absoluut jammer! Ik ga met mijn dochter al jaren een lang weekend weg rondom de Pasen, maar ik zou graag gewoon een volle week weggaan. Het is niet anders, maar het is wel balen!

gonny7 maart 2018 · 14:21

Voordat de paasvakantie werd afgeschaft gingen wij vaak met pasen naar de sneeuw. Nu als gepensioneerden bij het onderwijs gaan we ook nog regelmatig in het voorjaar . En dat is heerlijk skiën. Langere openingstijden en over het algemeen zonnig.
Ik zou pleiten voor een week met pasen en een week in mei. Heeft iedereen zijn zin.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.