Getest: Instant Glide spuitwax

Rogier op 07 maart 2018· 67 reacties

Dit jaar heb ik de Instant Glide, van Gigaglide getest. Dit is geen wax maar het laat je ski’s of board wel sneller glijden en dat, volgens de verpakking, minimaal even lang als gewone wax. Ik heb er, zoals trouwe lezers van het weblog weten, lang over gedaan want ik wilde bij de test niet over één nacht ijs gaan. Mijn ervaringen:

Wat is Instant Glide

Volgens de website van Instant Glide zorgt dit spul voor beter glijden door slush, kapotgeskiede ski en het langer vaart houden op vlakke stukken. Instant Glide kan altijd op de base van de ski worden gespoten (ongeacht de waxbeurten en ander onderhoud). De behandeling blijft zo’n 7 dagen goed. Ook laat Instant Glide, volgens de fabrikant, minder vervuiling achter in de sneeuw dan gewone wax. Dat is een serieus pluspunt wat mij betreft.

Sumiere uitleg

Laat ik beginnen bij het begin. Het is een relatief nieuw product. Gemaakt door enthousiastelingen, met misschien net te weinig communicatie erachter, want de uitleg op het spuitbusje is op z’n best summier te noemen. Daar ging het bij mij dan ook fout. Ik gebruikte deze Instant Glide als ouderwetse wax-spuitbusjes. Mee in de rugzak en net voor de afdaling spoot ik het op mijn ski’s. Dat was geen succes:

 • Ik spoot teveel op mijn ski’s;
 • De spuitkop bevroor waar ik bijstond, na twee keer spuiten kwam er niets meer uit;
 • Ik had geen flauw idee of ik de Instant Glide mocht uitsmeren over het belag.

Ik was ook niet meteen onder de indruk van de glij-eigenschappen van het product. Ik kon eerlijk gezegd niet zeggen of ik nou beter gleed dan ervoor. Ik gleed in ieder geval niet beter dan na een verse handmatige waxbeurt.

Betere uitleg

Na wat telefoontjes naar het merk kwam ik erachter dat ik alles niet helemaal goed had gedaan. Het gebruik van de spuitbus in -15°C was geen goed idee. Ook had ik teveel gebruikt, en ik mocht het best uitsmeren over het belag van de ski. Kortom, ik moest weer aan de bak. Sinds kort staat er een tutorial op youtube:

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

Dit keer gebruikte ik de Instant Glide bij kamertemperatuur. Het spuitbusje werkte voorbeeldig, ik gebruikte duidelijk minder. Ook smeerde ik het netjes uit over het belag van de ski. Ik liet mijn ski’s een nacht staan en de volgende dag deed ik de test.

Op de sneeuw?

Het resultaat? Het glijdt. Het glijdt beter dan geen of verkeerde, slecht opgebrachte wax. Dat is duidelijk. Maar aan de andere kant heb ik nog niet mijn traditionele wax-materiaal aan de kant gezet. Dit omdat een echt goede waxbeurt toch echt beter glijdt, en na meerdere dagen testen en vergelijken bleef een vers gewaxte ski nog steeds beter glijden. Ook voelt de bescherming van een goede laag wax op de ski’s beter aan. Ik hoopte een beetje dat deze busjes Instant Glide ideaal zouden zijn om op de piste de ski’s nog even een boost te geven. Dat viel tegen, omdat iedere keer bij lagere temperaturen de spuitkop niet goed werkte.

Is er dan wel plek voor deze Instant Glide?

Ja, ik denk het wel. Het is prima om halverwege je vakantie je ski’s een nieuwe boost te geven zonder dat je ze een nacht kwijt bent aan een ski-winkel of dat je zelf in een donker hok in het hotel aan de bak moet. Je zal er beter door glijden. Deze spuitbus kun je gewoon gebruiken op je oude waxlaag. Ook is de wax ideaal voor toerskiërs, want het laat minder vuil achter op de skivellen dan gewone wax. Hierdoor blijven je dure skivellen langer goed plakken. Als je zelf niet waxt en daarvoor altijd naar de wnkel moet is Instant Glide ook een goedkope manier om je ski’s glijdend te houden, want je koopt het spuitbusje, je pakt een oude doek en je bent klaar met de investering. Maar wil je zo goed mogelijk glijden, dan blijft ouderwets waxen de manier.

Pluspunten

 • Eenvoudig aan te brengen (zeker als de gebruiksaanwijzing verbeterd wordt);
 • Goedkoper en sneller dan een waxbeurt in een skiwinkel;
 • Glijdt beter dan geen waxbeurt, of een slechte waxbeurt;
 • Beter voor het milieu (volgens fabrikant, heb ik niet kunnen testen)

Minpunten

 • Informatievoorziening en uitleg kan beter;
 • Werkt matig tijdens het skiën zelf, zeker niet bij grote kou;
 • Glijdt minder goed dan een goed uitgevoerde handmatige waxbeurt.
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Sneeuwbaard7 maart 2018 · 07:13

Vanochtend heb ik mijn wekkertje extra vroeg gezet omdat ik heel erg benieuwd was naar de recensie van dit product. Het valt me niet tegen en met een beetje doorontwikkelen en goede marketing is dit mogelijk een blijvertje voor de ‘luie’ waxer.

Ik (enorm lui) houd met in ieder geval aanbevolen als dit product ook nog eens uitgebreid op een snowboard getest moet worden ;)

*bericht bewerkt door Sneeuwbaard op 07 mrt 2018 08:06

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Togi7 maart 2018 · 08:18

@Rogier; geen idee of je het getest heb/ op gelet hebt maar zag je na de behandeling met Instant Glide nog verschil wanneer je je skies weer een echte wax beurt gaf?
Maw heeft het invloed op de hechting van een normale wax, borstel je de restjes weg of moet je na een instant glide behandeling en voor je wax beurt je skies/board eerst een hot scrape geven?

Shane7 maart 2018 · 08:24

Maar dit is wat anders dan het spul van @Coldfeet?

I can stick uphill ice, on my saucer...
Rogierauteur7 maart 2018 · 08:30

@Togi Yes ik heb een van de behandelde ski’s alweer gewaxed (nadat ik er zo’n 7-8 keer mee geskied heb) en dat leek geen problemen te geven.
@Shane Alleen de naam is anders geworden, verder hetzelfde spul.

Click. Click. Peace
Sneeuwbaard7 maart 2018 · 08:42

Kop: “Getest: Instant Glide spuit**[u]wax**”

Eerste plaatje: “Don’t call it wax!!1!!”

😁

*bericht bewerkt door Sneeuwbaard op 07 mrt 2018 08:43

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Piefke7 maart 2018 · 08:55

Ik ben nog steeds niet overtuigd…
Wel zal het idd een makkelijkere/snellere optie zijn als je op vakantie je ski’s/board een waxbeurt wilt geven maar tegelijkertijd moet je nog je klemmen en slijpbenodigdheden meenemen om te kunnen slijpen.
Als je z’n product begint en alles nog eens doorneemt met je team dan zou het toch wel logischer zijn als er meteen een duidelijke handleiding is en niet dit geklungel…

Verder @Rogier jij hebt het over een kapotgeskiede ski wat het product niet echt in een goed daglicht zet😂 je bedoeld wellicht kaptotgeskiede sneeuw?!😬
En je zin: Het busje b volgens de fabrikantevroor waar ik bijstond, na twee keer spuiten kwam er niets meer uit de spuitkop; daarvan klopt het eerste deel ook niet waardoor je niet helemaal snapt wat je bedoeld…

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Rogierauteur7 maart 2018 · 08:56

De kop ‘getest instant glide spuit(geen)wax’ is toch wat minder… ;-)

Click. Click. Peace
Rogierauteur7 maart 2018 · 09:00

@Piefke Dank dat je het meld. Er is iets mis gegaan in de correctie-ronde… Ik heb het aangepast.

Click. Click. Peace
Tukker7 maart 2018 · 09:10

Wat mij betreft een helder verhaal en goed te lezen dat een oud ambacht met strijkijzer blijft bestaan.

Tukker(ik)
maik1007 maart 2018 · 09:25

Blijft apart als je YT-instructiefilmpje bekijkt. Paar x sprayen, vingertje eroverheen en dat blijft dan langer zitten dan een machinale of handmatige waxbeurt…?

...ski-addict...
Shane7 maart 2018 · 09:25

Instant Glide Spuitspray zou ook zomaar een productje van Durex kunnen zijn… Weet dus niet of die naamswijziging helemaal top is :D

Ik ben nu van de categorie ongewaxt (het is nu wel dermate erg dat het een beetje irritant begint te worden ;) ), dus zou zo’n busje zou ik zeker wel kopen. Zeker voor bochtjes trainen indoor hoeft het voor mij niet het allersnelste waxlaagje te zijn

I can stick uphill ice, on my saucer...
GiGi7 maart 2018 · 09:27

@Shane wil je dan niet je belag beschremen? Of zijn die oude Salomons zelfs dát niet meer waard?

HN657 maart 2018 · 09:29

Ik volg Sneeuwbaard en ga het zeker ook meenemen om halverwege de week mijn ski’s een quickfix te geven. En thuis pas weer waxen.

Shane7 maart 2018 · 09:32

Haha, nee dat interesseert me niet meer @GiGi. Maar ik zie het ook als een soort experiment, kijken hoe lang je door kan. ;) En dat is heel lang kan ik je vertellen. Het belag ziet er nu niet echt meer lekker uit, maar het is nog steeds niet compleet uitgedroogd of iets dergelijks.

Overigens als ik in de Alpen ben breng ik ze lekker 's middags weg voor een paar euro, om de volgende morgen een fantastisch gewaxt en geslepen latje onder te binden.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Marijnt7 maart 2018 · 09:36

@Rogier En waar smeer je de spuit(geen)wax mee uit over je ski of board?

Het kan interessant zijn om mee te nemen, maar kies er toch liever voor om, als er onderhoud nodig is, mijn board weg te brengen, want dan kan ik gelijk de kanten goed laten slijpen. En daar zit voor mij meestal de winst in. Minder glijden merk ik wel, maar is nooit echt een dusdanig probleem. Eerder last van kanten die versleten zijn en dus een slijpbeurt kunnen/mogen/moeten krijgen

Userd7 maart 2018 · 09:47

Kost zo’n busje en hoe lang doe je ermee? Vooralsnog klinkt het als iets dat niet voor mij bedoelt is en meer er is ‘omdat het kan’. Mocht ik halverwege de week echt verlegen zitten om een nieuw laagje wax, doet iedere skishop dat voor heel weinig en dan wél goed.

Andereja7 maart 2018 · 10:00

In de categorie “domme vragen”: is doe-het-zelfwax zoals dit spul voor zowel ski’s als snowboards geschikt?

Sinn7 maart 2018 · 10:17

Kost ‘maar’ 24,95 zie ik
https://www.wintersport-store.com/en/pocket-juice-instant-gl…

Hoe vaak kan je je skies of plank ermee insmeren eigenlijk?

petra47 maart 2018 · 10:32

@Sinn Voor €24,95 heb je dus drie busjes?

Taan7 maart 2018 · 10:43

Eehm, misschien een domme vraag, maar gaat een goede waxlaag geen week mee dan?
Ik vond mijn board aan het einde van de week nog prima glijden en ook verhuurbedrijven hebben nog nooit gezegd dat we halverwege de week even terug moesten komen.

Tiny-M7 maart 2018 · 10:48

@Taan hangt ook best wel van de omstandigheden af. Niet dat je helemaal niet meer glijdt, maar ik voel het gedurende de week wel minder worden. En als het behoorlijk ijzig is gaat de wax er nog een stuk sneller af. Dan wordt er zeker halverwege de week gewaxt.

Sndr7 maart 2018 · 10:55

Dank voor de review @Rogier! Neem aan dat @Coldfeet straks wel weer inhaakt na alle reacties en vragen. Nog twee vragen van mij dus: 1. Is dit product (iets) anders dan Swix F4 (ook spuitbusje maar dan met ‘uitstrijkdop’) dat overigens in mijn ervaring na één, anderhalve dag skiën weer weg is. En 2. Graag iets meer info waarom InstantGlide minder milieuonvriendelijk is of zou zijn (in kader van alle beetjes helpen).

*bericht bewerkt door Sndr op 07 mrt 2018 10:58

Rogierauteur7 maart 2018 · 12:48

@Marijnt Dat mag met de vinger, en dat vind ik raar. Wat bij wedstrijd preparatie van ski’s is het met de vinger aanraken van het belag een doodzonde ;-)
@Userd Begrijp ik helemaal!
@Andereja Zeker alle afdaalwax (of geen wax ;-) ) is voor board en ski’s te gebruiken.
@Taan Zeker wel. Misschien wel langer. Hangt wel erg van de condities af. Zoals @Tiny-M zegt, maar niet zozeer als het ijzig is, maar als het erg koud is gaan de wax snel. Maar ijzig en koud houden vaak verband met elkaar ;-)
@Sndr Dat Swix F4 is vloeibare wax. Deze glijdt erg goed is mijn ervaring, maar blijft veel minder lang op de base zitten. De Swix F4 werkt wel beter in de kou en dus als reserve mee op de pistes of tijdens een toerskitocht.
Ook zou dit spul uit zichzelf minder milieubelastend zijn, ook blijft het volgens de fabrikant beter op de ski’s zitten dus komt er minder in de natuur;

Click. Click. Peace
Taan7 maart 2018 · 13:00

@Taan Zeker wel. Misschien wel langer. Hangt wel erg van de condities af. Zoals @Tiny-M zegt, maar niet zozeer als het ijzig is, maar als het erg koud is gaan de wax snel. Maar ijzig en koud houden vaak verband met elkaar ;-)

Dat heb ik niet zo ervaren afgelopen vakantie. Juist toen het heel koud was, waren de pistes fantastisch! Heel veel grip.
Toen de temp omhoog ging (werd het ook drukker) hadden we veel meer “last” van ijsplaten.

Coldfeet7 maart 2018 · 13:02

@sndr

Ik kan natuurlijk weinig over producten van collega’s zeggen. Maar bekijk gewoon de waarschuwingen die men hierbij meegeeft.
http://www.swixsport.com/Products/Wax-Tuning/Glider/F4-Easy-…

Instant Glide heeft niets, maar dan ook niets met wax te maken, of het nu koude of warme wax is. We garanderen je dan ook dat het minstens 7 skidagen er op blijft.

 1. Ik kan weinig over de samenstelling kwijt, anders moet ik je nadien vermoorden :-)
  Maar ik kan je wel zeggen dat de ingrediënten stuk voor stuk ook in de levensmiddelen industrie gebruikt mogen worden.
  Nu wil dat niet zeggen dat het eetbaar is, ik zou het ook niet in je mond spuiten (er zit wel zuivere alcohol in. Mocht dit feestbeesten op ideeën brengen: google isopropyl)
Glij blij door die brei :-)
Rogierauteur7 maart 2018 · 13:04

@Taan We dwalen af. Ik zeg ‘vaak’ :-)
Maar als het koud is kan door vele skiërs de piste eigenlijk alleen maar harder worden. Als het zachter weer is kan er steeds een nieuw laagje ontdooien.

Maar goed griffige pistes waar niet teveel skIërs overheen gaan blijven dankzij de kou soms dagen (weken) lang in perfecte conditie… Maar als erveel geschraapt gaat worden dan wordt het snel betonhard als het koud is…

*bericht bewerkt door Rogier op 07 mrt 2018 13:04

Click. Click. Peace
Coldfeet7 maart 2018 · 13:06

@Togi

Nee, Instant Glide vormt een open web structuur. Hierop kan je steeds zonder probleem waxen.

Glij blij door die brei :-)
Coldfeet7 maart 2018 · 13:11

@sneeuwbaard
Waarom probeer je het niet een keertje zelf uit? :-)

In elk land en taal krijgen we steeds dezelfde opmerking: “ik wil jullie nieuwe wax wel eens proberen”.
Dus moeten we heel vaak alles 100x uitleggen, maar dat hoort er bij :-)

Glij blij door die brei :-)
Tiny-M7 maart 2018 · 13:13

@Taan Zeker wel. Misschien wel langer. Hangt wel erg van de condities af. Zoals @Tiny-M zegt, maar niet zozeer als het ijzig is, maar als het erg koud is gaan de wax snel. Maar ijzig en koud houden vaak verband met elkaar ;-)

Dat heb ik niet zo ervaren afgelopen vakantie. Juist toen het heel koud was, waren de pistes fantastisch! Heel veel grip.
Toen de temp omhoog ging (werd het ook drukker) hadden we veel meer “last” van ijsplaten.

Taan op 7 mrt 2018 13:00

Heb het vaak gehad later in het voorjaar: in de ochtend hard opgevroren en dan in de middag pap. Dan wil de wax wel slijten. Indoor gaat het ook hard trouwens. Misschien een keer dat spulletje erop doen ;)

Coldfeet7 maart 2018 · 13:24

@piefke

In principe kan je Instant Glide in de kou buiten ook gebruiken, alleen was het net die periode heel koud (-15°) en liepen we dus tegen de beperkingen van het product aan.
De alcohol die er in zit laat toe dat het ook bij lage temperaturen bruikbaar blijft, maar de werkzame ingrediënten zijn watergedragen dus dit heeft een ondergrens.

Wij vonden het opspuiten, laten drogen en klaar is kees op zich wel eenvoudig en duidelijk. Zeker in vergelijking met hot waxen.
Maar blijkbaar was dat niet voor iedereen meteen duidelijk, wat en hoeveel men nodig had.
We kregen zelfs reacties van mensen die een volledig flesje op één paar ski’s van 1.66 m gebruikt hebben. Waanzin, want dan druipt het gewoon van je materiaal af…maar goed
Als mensen het fout doen, dan ligt het er aan dat we het niet goed uitleggen. Daarom dat we ook mea culpa sloegen.

Maar om dit klungelig te noemen, dat is dan weer een stapje te ver. :-)

Glij blij door die brei :-)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.