Na warmte-uitbraak een bak regen?

Roel op 06 maart 2018· 29 reacties

De zon heeft het vandaag behoorlijk moeilijk (Val di Fassa, Italië)

Het lijkt alsof de natuur plotseling in de gaten heeft gekregen dat het lente aan het worden is. Na de extreme kou zou je deze week kunnen zien als een soort overgangsweek met normale tot iets bovennormale temperaturen. In het weekend schiet het kwik echter de hoogte in met aansluitend mogelijk een flinke bak regen, tot op grote hoogte. Hoe zit dat?

Licht wisselvallig

Op dit moment is het nog niet zover. Gisteren was in de noordalpen nog een prima dag met wolken afgewisseld door zonnige perioden. Onder andere in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental zijn de condities nog altijd prima. Tot in het dal is het wit al heb je 's middags wel papsneeuw, maar dat is begin maart niet raar in dit relatief lage skigebied.

Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental (Oostenrijk)

Vandaag is een duidelijk mindere dag. Het is in bijna het hele Alpengebied bewolkt en daaruit valt boven 900 tot 1400 meter wat sneeuw. Lager valt ook enige regen. Geen grote hoeveelheden maar het is na een paar mooie dagen toch een heel andere beleving van wintersport. Morgen volgt er nog zo’n dag met een storing die van west naar oost over de Alpen trekt. Het wordt een fractie kouder waardoor het dan vanaf 800-1000 meter sneeuwt. Donderdag belooft dan weer een mooie, vrij zonnige dag te worden. Zeker in het oostelijk Alpengebied, met name Oostenrijk.

Vandaag is het grijs met in Zauchensee (1340m) wat sneeuw

Eerst warm…

Het wisselvallige weer gaat vanaf vrijdag in een hogere versnelling. Er stroomt dan belangrijk warmere lucht binnen, de nulgradengrens stijgt naar 3000 meter, en dat gaat gepaard met meer bewolking en mogelijk een spat regen. Echt grotere hoeveelheden worden berekend vanaf zaterdag, en dan vooral in de Franse en Italiaanse Alpen. Met die hogere sneeuwgrens kon het weleens tot een waterballet komen in veel skigebieden, wees daarop voorbereid.

In Oostenrijk kan het nog meevallen door föhn. Die gaat pas in de loop van zondag liggen, waarna ook hier regen gaat vallen. Heel langzaam moet het begin volgende week weer wat kouder worden waardoor we van de regen worden verlost, maar waarschijnlijk blijft het ook dan behoorlijk wisselvallig. Hieronder de verwachte regen- en sneeuwval tot maandag in Europa en ingezoomd het Alpengebied. Je ziet dat een behoorlijk groot aandeel uit regen bestaat.


Voorlopig geen sneeuw in Sauerland

Die wisselvalligheid zien we ook in het Sauerland. Voorlopig gaan we hier geen verse sneeuw meer zien, net als in de meeste andere middelgebergten. Daarvoor is het meestal gewoon te warm. Helaas valt er juist in het weekend wel behoorlijk wat regen, dus dat is minder goed nieuws mocht je eind deze week die kant opwillen. Ook daarna ziet het er niet naar uit dat de kou snel terugkeert.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Marijnt6 maart 2018 · 09:36

Ben benieuwd wat het komende week gaat worden! Zie wel in de vooruitzichten nog een hoop wind staan voor Mayrhofen/Zillertal, valt daar nog iets over te zeggen? Gelukkig is het nog ver weg en kan het nog alle kanten op!

Maurice06 maart 2018 · 09:37

Een hele goedemorgen vanuit Westendorf.

Vannacht heeft het de gehele nacht geregend op zo’n 800m hoogte.
Vanaf 1100-1300m valt het als Sneeuw naar beneden en sneeuwt het nog steeds. Vanmiddag eens even de pistes van Skiwelt of Kirchberg verkennen en kijken hoe de verse sneeuw is.

Roelauteur6 maart 2018 · 09:41

@Marijnt bij storingen hoort vaak ook wind. Als de storingen actief zijn kan dat zeker gevolgen hebben voor de liften, maar dat is allemaal nog koffiedik kijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Matthias1236 maart 2018 · 09:52

Dat wordt even door de zure appel heenbijten. Voorlopig lijken de kaarten, als is het nog ver weg, na het weekend iedere dag weer wat kouder te worden met regelmatig sneeuwval. Hopelijk zet die kou en sneeuwval door en kunnen wij vanaf de 16e heerlijk genieten van een pak verse sneeuw.

Born to Ride
JurrianvanLoo6 maart 2018 · 10:00

Komend weekend in KWT. Zal weer spannend worden zo te zien

Let it snow
Quick6 maart 2018 · 10:02

Heb er lange tijd relatief veel vertrouwen in gehad dat het nog zou verbeteren, maar dit is wel erg zuur allemaal. Hopelijk wordt het niet de hele week kommer en kwel volgende week, zou graag wat mooie tochten willen maken tijdens mijn vakantie in de Dolomieten…

Mr. Slow
Renemoderator6 maart 2018 · 10:04

Dank voor de update @maurice0 ! We komen vanavond die kant op :) hopen dat het morgen wat beter is!

Don't panic, you will always have your towel...
Snowy19706 maart 2018 · 10:24

@Roel: Als ik naar het weerbericht hier op de site voor La Rosière kijk (waar ik zaterdag naar toe ga), dan valt me op dat de verwachting is dat de nulgrens daar maximaal rond de 2300 meter ligt. Dat scheelt nog wel een stuk met de 3000 meter die in het weerbericht van jou genoemd wordt. Is dit gewoon “achter de komma”-werk of verschilt de nulgradengrens in de westalpen nogal van Oostenrijk?

Verder zie ik wel wat het wordt: ik kan er toch niks aan veranderen. Regent het zaterdag, dan heb ik pech en neem ik wat extra pauzes om op te drogen. De rest van de week lijkt het wat kouder te worden en ploeteren we gewoon in “echte” sneeuw ;-) Dat maken we niet zo veel mee in maart en heeft zeker ook zijn charmes. Voor menigeen in onze groep meteen een goede leerschool!

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Roelauteur6 maart 2018 · 10:28

@Snowy1970 het is even afwachten hoe hoog de sneeuwgrens exact komt te liggen. Dat verschilt meestal van plaats tot plaats, maar het scheelt dat La Rosière inneralpien ligt. Dat is vaak positief.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Erik20136 maart 2018 · 11:29

Vrijdag naar Val Thorens… waren we maar twee weken eerder gegaan! Wat me opvalt aan die voorspelling is dat ie rond de 17e weer naar de -19 duikt…wow! Ik hoop voor alle wintersporters die ook gaan het komend weekend dat we toch kunnen gaan genieten van de vakantie ondanks het waterballet… kijk uit naar een beetje kou :)

Bert86 maart 2018 · 11:40

Ik ga zaterdag naar St. Anton am Arlberg. Wat is daar de voorspelling voor. Ik hoop dat t allemaal gaat meevallen daar.

R.L.6 maart 2018 · 12:05

Ik ga zaterdag naar St. Anton am Arlberg. Wat is daar de voorspelling voor. Ik hoop dat t allemaal gaat meevallen daar.

Bert8 op 6 mrt 2018 11:40

Even zoeken, en kijk:

https://www.wintersport.nl/skigebieden/arlberg/weersverwacht…

Eef236 maart 2018 · 12:32

Spannend volgende week in Mittelberg! ‘s ochtends maar skiën en hopelijk ‘s middags toch nog een beetje wandelweer… en anders maar veel hutten in🙂 hoop vooral op wat droog weer…

Mountain-B6 maart 2018 · 14:21

Morgen ga ik naar Bettmeralp. Allerlei verschillende weer pagina’s geven verschillende voorspellingen. Is de reis via Lausanne of toch beter via de treintunnel bij Kandersteg te doen ivm sneeuwkettingen gedoe. Alvast bedankt voor je antwoord.

Michielsen6 maart 2018 · 14:39

Beste,

Wij vertrekken mogen naar Saalbach/Hinterglemm. Wat kunnen we daar verwachten tot en met maandag? Geven andere gebieden in de buurt beter weer?

Mvg,
Guy

evert6 maart 2018 · 14:44

Voor de arlberg vanaf zaterdag valt dat allemaal precies nog mee …

Nog bidden voor wat mooie dagen …

Roelauteur6 maart 2018 · 14:51

@Mountain-B ik zou over Lausanne rijden. Het is een stukje om maar het scheelt je de nodige ongerustheid omdat er inderdaad wat sneeuw valt.

@Michielsen, check https://www.wintersport.nl/skigebieden/saalbach/weersverwach…. Je vindt hier tegenwoordig ook wat er in de omliggende gebieden gebeurt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Maurice06 maart 2018 · 16:39

Dank voor de update @maurice0 ! We komen vanavond die kant op :) hopen dat het morgen wat beter is!

Rene op 6 mrt 2018 10:04

Het was vandaag nog wel te doen. Helaas regende het tot ruim 1800m en pas rond 15:00 veranderde dit in sneeuw.
De pistes lagen er prima bij. Was alleen wel erg zwaar skiën. We zijn overigens niet onder de 1400m geweest omdat met al die regen de dal afdalingen er niet zo lekker uitzagen. Op dit moment terug in Westendorf en hier regent het nog steeds :(.

De vooruitzichten zien er gelukkig goed uit met veel zon wat beter is dan regen :)

Anna866 maart 2018 · 16:56

Vrijdagavond richting het Vorarlberg, spannend wat voor weer het gaat worden.
Als ik de sneeuwkettingen op zaterdag maar niet nodig heb, want gisteren een poging gedaan om ze eronder te doen en die was mislukt hihi

Ik hoop zo erg dat ze zon een beetje gaat schijnen, voor het hotel staan van die ligstoelen en ik zie me er al inliggen na het skien!

Marcozzz6 maart 2018 · 19:10

Vrijdagnacht vertrekken naar Serre Chevalier… nog wel twijfel omtrent de route.
Lautaret of Fréjustunnel?! Een bergpas op een zaterdagmorgen lijkt me leuker, maar of het weer dit toelaat.
Ik kijk uit naar de volgende weerberichten!

Gerard19746 maart 2018 · 19:47

Wij zijn nu in Saalbach piste zijn prima vandaag beetje sneeuw gehad klein beetje mist verder prima te doen hebben 45 km piste gedaan vandaag

Eijsski6 maart 2018 · 20:13

Bah ook naar st. Anton dit weekend. Jammer dat je met 15 mensen niet kunt annuleren. Gaat hem vast niet worden voor iedereen om een week of 2 door te schuiven. Heb je 1 week en het kost de hoofdprijs en dan dit. Echt balen. Dan maar lang zaufen…

Shane6 maart 2018 · 20:16

Relaxt @Eijsski, komt goed 👍.
Ik ga ook volgende week.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Eijsski6 maart 2018 · 21:28

Nou Shane blij dat jij er vertrouwen in hebt. Hoop dat je gelijk krijgt!

Bert86 maart 2018 · 21:50

Word nog druk in St. Anton.

Johan-Lemmens7 maart 2018 · 19:13

Ik wacht voorlopig rustig af, vertrek pas binnen 3 weken naar Pila (Na vele jaren Frankrijk me laten verleiden door mijn petekind). In de actuele voorspelling flirt de sneeuwgrens telkens net onder die 1800m benedengrens van het gebied. Gelukkig ligt er voor de normen van het gebied een flinke bak sneeuw (bovengemiddeld +100cm op 1800m), het lijkt me dat het flink moet gaan spoken om die in 3 weken op te vreten ;-) Wat denk jij hiervan @Roel ?

Roelauteur7 maart 2018 · 21:33

@Johan-Lemmens er ligt genoeg en gezien de hoogte zal dat zeker niet binnen 3 weken verdwijnen. Veel plezier.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
CJAHulskamp8 maart 2018 · 08:52

Ik wacht voorlopig rustig af, vertrek pas binnen 3 weken naar Pila (Na vele jaren Frankrijk me laten verleiden door mijn petekind). In de actuele voorspelling flirt de sneeuwgrens telkens net onder die 1800m benedengrens van het gebied. Gelukkig ligt er voor de normen van het gebied een flinke bak sneeuw (bovengemiddeld +100cm op 1800m), het lijkt me dat het flink moet gaan spoken om die in 3 weken op te vreten ;-) Wat denk jij hiervan @Roel ?

Johan-Lemmens op 7 mrt 2018 19:13

Overigens ligt Pila redelijk beschut t.o.v de andere gebieden in Aosta. Daardoor is daar redelijk snel goed zicht. Veel plezier daar !!!

May the ski force be with you !!
Johan-Lemmens8 maart 2018 · 18:47

@CJAHulskamp , dat zal ik zeker doen. Ik neem 2 setjes mee: ELAN SLX (160) voor de ochtend als het nog opgevroren ligt en ELAN Spectrum 85 (176) voor mocht het in de namiddag in slush veranderen ;-) Beide lekker speelse ski’s als je ze in hun doelomgeving gebruikt ;-)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.