Welke sneeuwzekere skigebieden in het voorjaar?

Roel op 08 maart 2018· 21 reacties

Topsneeuw in Ischgl half april

Nu de lente is aangebroken zul je zien dat de sneeuw in de dalen langzaam maar zeker aan dikte zal inboeten. De temperaturen stijgen langzaam maar zeker en zuidhellingen krijgen steeds fellere zonneschijn voor de kiezen. Dat wil echter niet zeggen dat het seizoen is afgelopen. Er zijn ook in maart en april genoeg skigebieden waar het nog wel wit is en de sneeuwcondities lang goed blijven.

Ischgl en andere gebieden van 2000m+

Laten we beginnen met de open deur. De hoogte zegt natuurlijk heel veel. Je hebt de usual-suspects, dat zijn de gletsjerskigebieden, maar ook zonder gletsjer kun je in skigebieden met veel pistes boven de 2000 meter in april uitstekend uit de voeten. Het is zelfs zo dat het sneeuwdek boven de 2000 meter in april het dikst is, dat wordt ieder jaar aangetoond door sneeuwstatistieken. Een sprekende voorbeeld is Ischgl waar het skigebied eigenlijk pas op de Idalp (2320m) begint. Vorig jaar waren we hier begin april, nog voor de grote sneeuwval later die maand en vlak na een extreem warme maart. De sneeuw was geweldig. Alleen de dalafdaling naar Ischgl was slush.

Ischgl - Samnaun, 7 april 2017

Sneeuw in het dorp

Waar je ook gegarandeerd bent van sneeuw is in de klassieke hoge Franse skigebieden. Niet alleen liggen veel pistes hier hoog, ook de dorpen liggen op een dusdanige hoogte dat er in de lente nog vaak genoeg sneeuw ligt. Niet alleen skiën tot in het dorp, maar ook een witte wereld kun je verwachten in onder andere Val Thorens, Tignes en Avoriaz. Dit lijstje is gemakkelijk uit te breiden met plaatsen uit andere landen. Obergurgl en Obertauern in Oostenrijk zijn ook vrijwel gegarandeerd wit, en hetzelfde geldt voor het Zwitserse Sankt Moritz of Arosa. Als globale richtlijn kun je een dorphoogte van 1700-1800 meter aanhouden.

Obertauern is tot laat in het seizoen wit

Zoek een “schneeloch”

Als bovengenoemde hoogtes niet gehaald worden is er nog geen man overboord, maar dan ben je een beetje overgeleverd aan het verloop van de voorafgaande winter. In sommige skigebieden valt namelijk veel meer sneeuw dan gemiddeld op diezelfde hoogte. Zo’n gebied noemen we ook wel een “schneeloch”, klik hier voor uitgebreide uitleg hierover.

Na een normale winter betekent dit dat hier tot (in) april nog vaak genoeg sneeuw ligt, terwijl een ander gebied dat op dezelfde hoogte ligt al groen is. Voorbeelden hiervan zijn Damüls en Lech, allebei dorpen op iets meer dan 1400 meter maar ook Zauchensee (1340m) en zelfs Filzmoos (1057m) behoren daartoe. In Frankrijk en Italië waar het gemiddeld iets warmer is zul je het iets hogerop moeten zoeken. Flaine en Arabba (beide op 1600m) zijn dan prima keuzes.

Half april, prima sneeuw in het hogere Serre Chevalier

Pistes op het noorden

Tot slot, en daar hebben we het vaker over gehad, is de uitrichting van het skigebied belangrijk. Gebieden met veel hellingen op het zuiden zullen in het voorjaar snel groen worden. De krachtige lentezon zorgt daar wel voor. Liggen de meeste afdalingen echter op het noorden dan beschijnt de zon de pistes alleen schuin en kun je tot diep in de lente uit de voeten op prima sneeuw. Een beetje hoogte werkt natuurlijk mee, maar in een gebied als Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau (Oostenrijk), Flumserberg (Zwitserland) of Val Cenis (Frankrijk) valt ook later in het seizoen vaak nog prima te skiën.

Let op: dat er genoeg sneeuw ligt wil niet zeggen dat het skigebied ook nog open is. Check voordat je gaat dus altijd de website van het gebied!

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

S.J.8 maart 2018 · 08:36

Ik kom net terug uit Oostenrijk. In sankt Margarethen (Lungau) op 1080 meter lag ook nog een flink pak sneeuw, zelfs in het dorp. Wat was het een fantastische winter, heb gelukkig bijna 3 weken op de latten mogen staan!

Imaginarylame8 maart 2018 · 11:19

basicly; frankrijk boven de 2000m , vorarlberg boven de 1500 m en oost oostenrijk (steirmarken OO) boven de 1200 m is in een normale winter prima in april

Mathijs8 maart 2018 · 13:02

Kan daar het Val d’Anniviers nog wel aan toevoegen, maar daar hoeft niet iedereen heen te gaan ;)
Bij Filzmoos heb ik nu wel precies een beetje mijn twijfels…

Wanneer presenteert Rogier eens een skiverslag in het Frans?
ViolaB8 maart 2018 · 15:20

In Scuol, Zwitersland (vlak tegen de Oostenrijkse grens) gaat het ook prima: dat gebied ligt voor een groot deel boven de 2000 meter. Alleen de dalafdaling naar Scuol vanuit Motta Naluns is op een gegeven moment wel dicht.
Filzmoos vind ik ook twijfelachtig, twee keer ‘gewoon’ in februari geweest maar zonder goede onderlaag wordt het daar snel bruin, vooral aan de kant van de Großbergbahn. Daar staat de zon vol op. Maar dit jaar is die onderlaag natuurlijk geen probleem!

Roelauteur8 maart 2018 · 16:19

@ViolaB @Mathijs ik ga even uit van een normale basislaag. Daarom schreef ik dat je bij zo’n schneeloch wel een normale winter nodig hebt. Ontbreekt de basis dan houdt het inderdaad snel op op die hoogte. Ik ben zelf na een redelijk normale winter begin mei in Filzmoos geweest toen er nog veel sneeuwresten lagen. Niet dat je er nog iets aan had want het gebied was al lang dicht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ViolaB8 maart 2018 · 16:25

@Roel Ja, dat klopt. Daarom denk ik dat het dit jaar zeker geen probleem is! Omdat we er twee keer waren, heb ik de informatie een poosje gevolgd en daarbij viel me op dat de kleinere liften wel vrij snel dicht gingen vanwege te weinig sneeuw. Je had dan nog wel heel lang de Papageno-bahn en soms ook de Großberg, maar niet meer de verbindingsliftjes richting Neuberg, terwijl het daar juist ook zo leuk is.
Maar nogmaals: dat waren heel andere winters. Voor dit jaar is het zeker een goede mogelijkheid!

gijsbertpap8 maart 2018 · 16:37

Hoe is eind eind maart de gesteldheid doorgaans in het skigebied Hochzillertal en Gerlos?

Allie8 maart 2018 · 18:43

Schladming zijn skigebied zijn ook grotendeels noordhellingen.

Roelauteur8 maart 2018 · 20:30
Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gerrit9 maart 2018 · 07:38

@Roel,
is er ergens een site waar wij bv skimaps kunnen bekijken met windrichtingen op? Ik ben bv nieuwsgierig naar Wildschonau… maar ik weet niet hoe ik kan bepalen bv op zo een skikaart waar nu juist het noorden ligt of zuiden of whatever :-)

Alvast bedankt,

Matthias1239 maart 2018 · 08:06

@Gerrit, vaak kan je het op google maps al goed zien. Daar staan de liften van veel gebieden ingetekend en dan kan je ook al heel vaak wel duidelijk zien hoe ze georienteerd liggen. Als je het nog beter wilt zien moet je het opzoeken op windy.com en flink inzoomen, daar staan nagenoeg alle skiliften die er uberhaupt zijn in de alpen ingetekend. Als je daar ver inzoomt zie je ook alle hoogtelijnen e.d. verschijnen.

Zoals je dus kan zien liggen de meeste afdalingen in Skijuwel voornamelijk op Oost en West hellingen. Vooral de westelijk georienteerde hellingen krijgen het al redelijk zwaar in April als de zon schijnt.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 09 mrt 2018 08:08

Born to Ride
Roelauteur9 maart 2018 · 08:29

@Matthias123 ik zou het in Ski Juwel meer oost- en noordhellingen willen noemen. Markbachjoch ligt grotendeels op het noorden.
@Gerrit op https://www.wintersport.nl/skigebieden kun je klikken op “skigebieden op de kaart” en dan staan de gebieden ingetekend op een Google Map. Zoals @Matthias123 ook bij windy.com ziet zie je als je ver genoeg inzoomt ook hier de expositie en hoogtelijnen ingetekend.

Wil je het precies weten dan kun je naar https://wepowder.com/nl/forecast gaan. Abonnee’s kunnen hier van ieder skigebied zien welk deel op het noorden, oosten, westen en zuiden ligt. Bv. voor Sölden:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gerrit9 maart 2018 · 08:36

Hi @Roel en anderen,

ik ben een klein beetje verward met de term pistes op de noordhellingen? Hoe moet je dat dan bekijken. Het noorden ligt tov het zuiden. Dus voor mij als je zegt dat een piste op een noordhelling ligt wil dit zeggen dat de zon er smiddag’s vollen bak op schijnt en zou dus slechter zijn voor de sneeuwkwaliteit. Als je dus zou zeggen dat een piste op de zuidhelling ligt dus de kant langswaar ook de zon schijnt zou de zon daar nauwelijks op schijnen
@Matthias123 bedoel jij dan westhelling of Oosthelling. In mijn ogen westhelling is de tov gestelde kant als het oosten waar dus de zon opkomt , en deze krijgt dus dan idd al van smorgens zon te verwerken. Maar in de context van Roel zou de westhelling dus de helling zijn langswaar de zon opkomt en dan zou het dus in de context van Roel de Oosthellingen zijn die het in het voorjaar al wat zwaarder te verduren krijgen. Kan iemand verklaren?

tnx

Roelauteur9 maart 2018 · 09:03

Hi @Roel en anderen,

ik ben een klein beetje verward met de term pistes op de noordhellingen? Hoe moet je dat dan bekijken. Het noorden ligt tov het zuiden. Dus voor mij als je zegt dat een piste op een noordhelling ligt wil dit zeggen dat de zon er smiddag’s vollen bak op schijnt en zou dus slechter zijn voor de sneeuwkwaliteit. Als je dus zou zeggen dat een piste op de zuidhelling ligt dus de kant langswaar ook de zon schijnt zou de zon daar nauwelijks op schijnen

@Matthias123 bedoel jij dan westhelling of Oosthelling. In mijn ogen westhelling is de tov gestelde kant als het oosten waar dus de zon opkomt , en deze krijgt dus dan idd al van smorgens zon te verwerken. Maar in de context van Roel zou de westhelling dus de helling zijn langswaar de zon opkomt en dan zou het dus in de context van Roel de Oosthellingen zijn die het in het voorjaar al wat zwaarder te verduren krijgen. Kan iemand verklaren?

tnx

Gerrit op 9 mrt 2018 08:36

Dat is een interpretatieverschil maar een oosthelling staat gericht op het oosten. Zo moet je het zien. Dus 's morgens ligt ie in de zon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gerrit9 maart 2018 · 09:06

ik had het ondertussen gevonden en was juist zinnens hier neer te potelen :-)
iedereen bedankt voor de input.

https://www.wintersporters.be/weblog/bericht/5543/wat-is-pre…

Imaginarylame9 maart 2018 · 09:07

@gerrit, een noord helling betekend dat zn flank naar het noorden is gericht. deze ligt dus vnl in de schaduw (doordat de aarde van oost naar west draait en gekanteld is) een oosthelling krijgt als eerste zon, maar doordat het dan nog vroeg is vind je hier vaak ook nog lekkere firnschnee

Gertie9 maart 2018 · 14:38

Van Avoriaz zegt een vriend van me die daar woont dat het wel pap is s’middags daar in april.
Beetje stomme vraag, maar heeft Ischl, Solden en Sankt Ankton noordhellingen? Dit is op dit moment mijn lijstje namelijk voor de eerste week april.

Martijn779 maart 2018 · 15:43

bij ‘Pistes op het Noorden’ las ik toch heel even ‘Pistes in het Noorden’. Maar dat zal mijn Scandinavische voorkeur wel zijn :-). De pistes daar zijn tot begin mei open en gegarandeerd van sneeuw. Maar daar zullen de meesten van jullie waarschijnlijk niet naar op zoek zijn :-D

?? 2021
GiGi9 maart 2018 · 15:48

bij ‘Pistes op het Noorden’ las ik toch heel even ‘Pistes in het Noorden’. Maar dat zal mijn Scandinavische voorkeur wel zijn :-). De pistes daar zijn tot begin mei open en gegarandeerd van sneeuw. Maar daar zullen de meesten van jullie waarschijnlijk niet naar op zoek zijn :-D

Martijn77 op 9 mrt 2018 15:43

Op zich wel, maar wat voor mij de drempels zijn voor skiën in Scandinavië:

  1. vliegen (en vooral: veel gesleur met bagage bij overstappen en transfers); met de auto kan natuurlijk ook, maar die reis vind ik wel erg lang in verhouding tot een week skiën
  2. kleine skigebiedjes… is er genoeg variaie voor een hele week? of wil je dan toch verschillende gebiedjes aandoen? en hoe doe je dat vervoer-technisch (zie punt 1.)?
  3. prijs… in de Alpen staat nog genoeg op mijn wish-list, ook voor in het voorjaar. Dus voordat ik dan die knaken ga neertellen voor iets wat misschien wel leuk is, maar niet per se op mijn hotlist staat… enz.
Bram-Brouwer10 maart 2018 · 17:41

Van Avoriaz zegt een vriend van me die daar woont dat het wel pap is s’middags daar in april.
Beetje stomme vraag, maar heeft Ischl, Solden en Sankt Ankton noordhellingen? Dit is op dit moment mijn lijstje namelijk voor de eerste week april.

Gertie op 9 mrt 2018 14:38

Wij gaan ieder jaar nog een paar dagen skiën begin april in Avoriaz. Vrijwel ieder jaar valt er eind maart nog weer wat verse sneeuw en is het begin April nog steeds genieten tot een uur of drie.

Martijn7712 maart 2018 · 13:34

bij ‘Pistes op het Noorden’ las ik toch heel even ‘Pistes in het Noorden’. Maar dat zal mijn Scandinavische voorkeur wel zijn :-). De pistes daar zijn tot begin mei open en gegarandeerd van sneeuw. Maar daar zullen de meesten van jullie waarschijnlijk niet naar op zoek zijn :-D

Martijn77 op 9 mrt 2018 15:43

Op zich wel, maar wat voor mij de drempels zijn voor skiën in Scandinavië:

  1. vliegen (en vooral: veel gesleur met bagage bij overstappen en transfers); met de auto kan natuurlijk ook, maar die reis vind ik wel erg lang in verhouding tot een week skiën
  2. kleine skigebiedjes… is er genoeg variaie voor een hele week? of wil je dan toch verschillende gebiedjes aandoen? en hoe doe je dat vervoer-technisch (zie punt 1.)?
  3. prijs… in de Alpen staat nog genoeg op mijn wish-list, ook voor in het voorjaar. Dus voordat ik dan die knaken ga neertellen voor iets wat misschien wel leuk is, maar niet per se op mijn hotlist staat… enz.
GiGi op 9 mrt 2018 15:48

Voor iemand met veel ski-ervaring is het zeker niet aan te raden. De gebieden zijn gewoon te klein en waarschijnlijk te eenvoudig. De pistekilometers zijn duur. En inderdaad, de kosten voor de reis liggen erg hoog. Een vliegticket icm een huurauto maakt het al gauw prijzig. Maar voor iemand die nog een weekje met kleine kinderen in het naseizoen op de latten wil staan en zeker weet geen kilometers te gaan maken is het best een alternatief . Maar als antwoord op de vraag: wat is een sneeuwzeker gebied in het voorjaar, kan Scandinavië zeker mee in het lijstje :-)

?? 2021

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.